ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 24 Οχτώβρη 1998
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Κ. ΓΕΙΤΟΝΑΣ
Απόφαση για τα αναδρομικά των γιατρών

Για να γίνει η εκκαθάριση, όπως την προσδιορίζει ο υπουργός, θα χρειαστεί πρόσθετη οικονομική ενίσχυση των νοσοκομείων

Η εκκαθάριση των συνολικών αποδοχών των γιατρών - δηλαδή των τακτικών και των εφημεριών - θα γίνει αναδρομικά από 1.1.1998 και ξεχωριστά για κάθε γιατρό και κάθε μήνα, σύμφωνα με απόφαση του υπουργού Υγείας Κ. Γείτονα,που υπέγραψε προχτές και έστειλε χτες στα νοσοκομεία.

Στην απόφασή του ο Κ. Γείτονας αναφέρει ότι ο νόμος 2606/98 για το Ιατρικό Μισθολόγιο (τακτικές αποδοχές και εφημερίες) ισχύει από την 1.1.1998 και "αυτός ήταν ο λόγος που μέχρι την 31.7.1998", μετά από νομοθετικές παρεμβάσεις, οι γιατροί πληρώθηκαν "με έναντι", με "βάση το σύνολο των αποδοχών του Δεκεμβρίου 1997". Η εκκαθάριση, σύμφωνα με την απόφαση, θα γίνει "για κάθε μήνα και ανά γιατρό, συνυπολογίζοντας τις τακτικές αποδοχές και τις εφημερίες που προκύπτουν με βάση το πρόγραμμα και το μέσο μηνιαίο ποσό που εγκρίθηκε με την κοινή Υπουργική Απόφαση που κοινοποιήθηκε στο νοσοκομείο". Ο Κ. Γείτονας αναφέρεται στις κοινές Υπουργικές Αποφάσεις που συνυπέγραψε με τον υφυπουργό Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκη για τις εφημερίες και είχαν προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις των νοσοκομειακών γιατρών.

Υπενθυμίζουμε ότι στην τελευταία συνάντηση (20.10.1998) του υπουργού με την αντιπροσωπεία της Ενωσης Νοσοκομειακών Γιατρών (ΕΙΝΑΠ) είχε υπάρξει διάσταση στο ζήτημα της εκκαθάρισης. Η ΕΙΝΑΠ ζήτησε την άμεση καταβολή των τακτικών αποδοχών, ενώ για τις εφημερίες ζήτησε να γίνει η εκκαθάρισή τους από την 1.1.1998 και με βάση τα προγράμματα που κατατέθηκαν από τα νοσοκομεία. Ο Κ. Γείτονας σε εκείνη τη συνάντηση μίλησε για συμψηφισμό τακτικών αποδοχών και εφημεριών με βάση το πρότυπο του Οκτώβρη. Δηλαδή, να γίνει συμψηφισμός τακτικών αποδοχών και εφημεριών του Οκτώβρη και αυτό να ισχύσει και για τους υπόλοιπους μήνες.

Στη νέα απόφαση ο Κ. Γείτονας σημειώνει ότι η "αυξομείωση της δαπάνης εξαρτάται από τον αριθμό των αργιών και των αναγκών του κάθε μήνα". Ομως, είναι αμφίβολο αν θα φτάσουν τα εγκεκριμένα κονδύλια για τις εφημερίες με βάση τις κοινές Υπουργικές Αποφάσεις. Τα κονδύλια αυτά στην Α Ζώνη υπολείπονται πολύ από εκείνα που προκύπτουν απ' τα προγράμματα που συντάχτηκαν απ' την αρχή του χρόνου για τις εφημερίες. Επιπλέον, σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, στη Β Ζώνη - στην οποία ανήκουν 48 νομαρχιακά και επαρχιακά νοσοκομεία - έχουν εξαντληθεί τα κονδύλια για τη μισθοδοσία των γιατρών και των εφημεριών τους.

Επομένως, η εκκαθάριση απαιτεί την άμεση και πρόσθετη χρηματοδότηση των νοσοκομείων για να μπορέσει να προχωρήσει.

ΚΕΠΕΠ ΣΙΔΗΡΟΚΑΣΤΡΟΥ
Υπερφορτωμένο παρά την άθλια κατάσταση
  • Ερώτηση των βουλευτών του ΚΚΕ Στ. Παναγιώτου και Μ. Μπόσκου προς τους αρμόδιους υπουργούς
  • Την ίδια ώρα η κυβέρνηση, παρά τις τρομακτικές ελλείψεις, σκέπτεται τη μεταφορά του προσωπικού του

Σε άθλια κατάσταση βρίσκεται το Κέντρο Περίθαλψης Παίδων (ΚΕΠΕΠ) στο Σιδηρόκαστρο, που ανήκει στο ΠΙΚΠΑ, καθώς το κτίριο που στεγάζεται είναι ακατάλληλο, με σημαντικά λειτουργικά προβλήματα, φιλοξενεί υπερδιπλάσιο - απ' τον προβλεπόμενο - αριθμό παιδιών, ενώ υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις σε ιατρικό, νοσηλευτικό και βοηθητικό προσωπικό.

Το θέμα αυτό έφεραν στη Βουλή με Ερώτησή τους προς τους υπουργούς Υγείας - Πρόνοιας, Κ. Γείτονα, και Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Αλ. Παπαδόπουλο, οι βουλευτές του ΚΚΕ Σταύρος Παναγιώτου και Μαρία Μπόσκου.Η Ερώτηση αυτή αποκτά ιδιαίτερη επικαιρότητα καθώς - σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του "Ρ" - στις σκέψεις του υπουργείου Υγείας είναι η μεταφορά του προσωπικού απ' το ΚΕΠΕΠ του Σιδηροκάστρου στην Αθήνα για να καλύψουν τις ανάγκες οι οποίες θα προκύψουν απ' τις συγχωνεύσεις που προβλέπει το αντικοινωνικό νομοσχέδιο για την πρόνοια, που ψηφίστηκε το περασμένο καλοκαίρι.

Το κτίριο, όπως επισημαίνουν οι δυο βουλευτές του ΚΚΕ, κατασκευάστηκε τη δεκαετία του '60 και προοριζόταν για γηροκομείο. Η πυρασφάλειά του κρίθηκε ακατάλληλη από την Πυροσβεστική, ενώ το εξωτερικό δίκτυο αποχέτευσης είναι φραγμένο, με αποτέλεσμα τα λύματα να υπερχειλίζουν από τα φρεάτια. Σ' αυτόν τον εντελώς ακατάλληλο χώρο στοιβάζονται 83 άτομα αντί για 40 και συνυπάρχουν μικροί και μεγάλοι. Η λύση που θα μπορούσε να δοθεί, μέσω της τοποθέτησης οικίσκων στο παρακείμενο ιδιόκτητο οικόπεδο του ΚΕΠΕΠ,σύμφωνα με την Τεχνική Υπηρεσία της Νομαρχίας Σερρών θα κοστίσει 250 εκατ. δραχμές. Επιπλέον, χρειάζονται άλλα 140 εκατ. δραχμές για την επισκευή του κτιρίου.

"Ως τώρα έχει σταλεί το ποσό των 40 εκατομμυρίων δραχμών από τα κρατικά λαχεία, από τα οποία τα πέντε εκατομμύρια για τη βελτίωση της εγκατάστασης των μαγειρείων και τα υπόλοιπα 35 εκατομμύρια ως πρώτη δόση για τη συντήρηση του κτιρίου. Το ποσό των 17 εκατομμυρίων δραχμών, που αφορά την αντιμετώπιση των άμεσων αναγκών, όπως αγορά κατάλληλων κλινών, αποκατάσταση του εξωτερικού δικτύου αποχέτευσης κλπ., δεν εστάλη ακόμη από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Επίσης, άγνωστο παραμένει πότε θα σταλούν η δεύτερη δόση και οι υπόλοιπες για τη συντήρηση του κτιρίου", υπογραμμίζουν οι βουλευτές του ΚΚΕ, οι οποίοι στη συνέχεια απαριθμούν τις ελλείψεις στο επιστημονικό, νοσηλευτικό και βοηθητικό προσωπικό: "Σύμφωνα με τον κανονισμό που ισχύει από το 1978, προβλέπεται μια θέση παθολόγου και μια νευρολόγου ή παιδιάτρου, καθώς και τρεις θέσεις νοσηλευτών τετραετούς φοίτησης και δεκατρείς θέσεις αδελφών νοσοκόμων διετούς φοίτησης. Φυσικά για 40 περιθαλπόμενους και όχι για υπερδιπλάσιο αριθμό. Σήμερα το κέντρο εξυπηρετείται από έναν γιατρό με απόσπαση και από έναν ιδιώτη νευρολόγο, που το επισκέπτεται κάθε 15 μέρες. Οσον αφορά τους νοσηλευτές τετραετούς φοίτησης από τους τρεις υπηρετούν μόνο δύο και από τις δεκατρείς νοσοκόμες υπηρετούν μόνο δέκα, αλλά και από αυτές μόνο οι μισές είναι διετούς φοίτησης, ενώ οι υπόλοιπες μονοετούς φοίτησης. Δεν υπάρχει επιστημονική ομάδα ούτε παιδοψυχολόγος, ούτε κοινωνική λειτουργός για την παροχή της απαιτούμενης βοήθειας ιδιαίτερα στα μικρά παιδιά".

Ετσι, τονίζουν ο Στ. Παναγιώτου και η Μ. Μπόσκου,οι περιθαλπόμενοι δεν παρουσιάζουν την απαιτούμενη βελτίωση και ερωτούν τους υπουργούς Εσωτερικών και Υγείας - Πρόνοιας:

  • Γιατί προχωρά με τόσο αργούς ρυθμούς η υλοποίηση των εξαγγελιών, που έχουν γίνει κατά καιρούς από διάφορα κυβερνητικά στελέχη, όσον αφορά το ΚΕΠΕΠ στο Σιδηρόκαστρο;
  • Εάν επιτέλους θα παρθούν συγκεκριμένα μέτρα (ποια και πότε) για να αντιμετωπιστούν τα οξυμένα προβλήματα του ΚΕΠΕΠ στο Σιδηρόκαστρο ώστε να λειτουργεί σύμφωνα με τα σημερινά επιστημονικά δεδομένα και τις σύγχρονες απαιτήσεις.
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Αποχή και ετοιμότητα των γιατρών

Αποχή από όλες τις προγραμματισμένες ιατρικές πράξεις πραγματοποιούν από χτες οι νοσοκομειακοί γιατροί της Θεσσαλονίκης και δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους για τη διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας των νοσοκομείων και την ασφαλή νοσηλεία των χρηστών υγείας. Δηλώνουν κατηγορηματικά ότι ο αγώνας τους είναι πολιτικός και δεν έχει να κάνει με οικονομικά αιτήματα, απαντώντας έτσι σε όσους τους κατηγορούν. Καταγγέλλουν το υπουργείο Υγείας πως μέσα από τη λογική των κλειστών προϋπολογισμών, ουσιαστικά, επιχειρεί να προσαρμόσει τις ανάγκες στα διαρκώς μειούμενα κονδύλια και τονίζουν πως και οι αυξήσεις που έδωσε τελικά η κυβέρνηση κάτω από την πίεση των απεργιακών αγώνων δεν αντιστοιχούν στο ύψος των κονδυλίων για τις εφημερίες που απαιτούνται για την επαρκή και ασφαλή για τον πολίτη κάλυψη των νοσοκομείων. Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο γραμματέας της ΕΝΙΘ Θ. Ζδούκος, τα χρήματα δεν αρκούν ούτε για την κάλυψη των εφημεριών που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί στη διάρκεια του χρόνου.

Οι νοσοκομειακοί γιατροί αποφάσισαν να ξεκινήσουν επίσχεση εργασίας από τις 2.11.1998, διεκδικώντας και νομικά πλέον τις καθυστερούμενες αποζημιώσεις τους για τις δεδουλευμένες εφημερίες.

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε χτες το νέο Προεδρείο της Ενωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ), ανακοίνωσε ότι στις 30.10.98, το ΔΣ της ΕΝΙΘ θα καταθέσει μήνυση κατά παντός υπευθύνου για την επικίνδυνη λειτουργία κλινικών και τμημάτων των νοσοκομείων κατά τη διάρκεια εφημερίας, δεδομένου ότι ήδη από την 1.10.1998 εφαρμόζονται τα περικομμένα προγράμματα εφημεριών που κατέθεσαν οι πρόεδροι των νοσοκομείων χωρίς την έγκριση των επιστημονικών επιτροπών και των ιατρικών υπηρεσιών. Η μήνυση θα κατατεθεί στις 11 πμ της επόμενης Παρασκευής. Για να διευκολυνθεί η συμμετοχή των γιατρών, εξαγγέλθηκε τρίωρη στάση εργασίας από τις 10 πμ - 1 μμ.

Στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου, το προεδρείο της ΕΝΙΘ έθεσε εκ νέου και τα άλλα σημαντικά προβλήματα των δημόσιων νοσοκομείων, όπως η έλλειψη ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, η έλλειψη μηχανολογικού εξοπλισμού, ενώ κατήγγειλε πως ήδη σε τρία νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης δε λειτουργούν οι αξονικοί τομογράφοι γιατί δεν υπάρχουν εφημερεύοντες. Παράλληλα, σημείωσε πως σε πολλά νοσοκομεία επί χρόνια υπάρχουν χαλασμένοι τομογράφοι, αγγειογράφοι κλπ. και επειδή δεν αντικαθίστανται οι ασθενείς προωθούνται στις ιδιωτικές κλινικές. "Ολα τα παραπάνω αποτελούν δείγματα της απαξίωσης που προωθούν για τα δημόσια νοσοκομεία και εντάσσονται στη λογική παραπέρα υποβάθμισης της δημόσιας και δωρεάν υγείας", είπε ο πρόεδρος της ΕΝΙΘ Σ. Πλωμαρίτης.

Στο μεταξύ, οι Υπηρεσίες Αιμοδοσίας Θεσσαλονίκης, με σχετικό τους έγγραφο προς τους προέδρους των νοσοκομείων, γνωστοποιούν πως μέχρι να ρυθμιστεί το θέμα αμοιβής των ιατρών που συνοδεύουν τα συνεργεία αιμοληψίας εντός και εκτός πόλεως τα Σαββατοκύριακα, θα πάψουν να πραγματοποιούν αιμοληψίες, αφού κανείς δεν τους υποχρεώνει να δουλεύουν αμισθί. Να αναφέρουμε ότι το σύνολο των αιμοληψιών από τις εξορμήσεις, ετησίως, υπερβαίνει τις 20.000 μονάδες αίματος.

Λεζάντα 3ου

Γιορτές και πανηγύρια για την επανένωση των μονάδων Πεντέλης και Βούλας του ΠΙΚΠΑ (21.10.1998) πλην οι ανάγκες του Ιδρύματος - που συγχωνεύτηκε πια με άλλα δύο - θα καλυφθούν εκ των ενόντων

Με σοβαρά προβλήματα λειτουργεί ο Κρατικός Παιδικός Σταθμός της Κοινότητας Πέρδικας στο Νομό Θεσπρωτίας, λόγω έλλειψης προσωπικού. Ο Σταθμός έχει 60 παιδιά. Παρότι προβλέπονται τρεις οργανικές θέσεις προσωπικού, λειτουργεί μόνο με μία διορισμένη νηπιοκόμο.

Το θέμα έφεραν στη Βουλή, με Ερώτηση που υπέβαλαν στον υπουργό Υγείας - Πρόνοιας Κ. Γείτονα,οι βουλευτές του ΚΚΕ Απ. Τασούλας και Μ. Μπόσκου.

Οι δύο βουλευτές ερωτούν τον υπουργό μέχρι πότε θα καλυφθούν όλες οι οργανικές θέσεις στον Κρατικό Παιδικό Σταθμό της Κοινότητας Πέρδικας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ