Σάββατο 24 Οχτώβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Κ. ΓΕΙΤΟΝΑΣ
Απόφαση για τα αναδρομικά των γιατρών

Για να γίνει η εκκαθάριση, όπως την προσδιορίζει ο υπουργός, θα χρειαστεί πρόσθετη οικονομική ενίσχυση των νοσοκομείων

Η εκκαθάριση των συνολικών αποδοχών των γιατρών - δηλαδή των τακτικών και των εφημεριών - θα γίνει αναδρομικά από 1.1.1998 και ξεχωριστά για κάθε γιατρό και κάθε μήνα, σύμφωνα με απόφαση του υπουργού Υγείας Κ. Γείτονα,που υπέγραψε προχτές και έστειλε χτες στα νοσοκομεία.

Στην απόφασή του ο Κ. Γείτονας αναφέρει ότι ο νόμος 2606/98 για το Ιατρικό Μισθολόγιο (τακτικές αποδοχές και εφημερίες) ισχύει από την 1.1.1998 και "αυτός ήταν ο λόγος που μέχρι την 31.7.1998", μετά από νομοθετικές παρεμβάσεις, οι γιατροί πληρώθηκαν "με έναντι", με "βάση το σύνολο των αποδοχών του Δεκεμβρίου 1997". Η εκκαθάριση, σύμφωνα με την απόφαση, θα γίνει "για κάθε μήνα και ανά γιατρό, συνυπολογίζοντας τις τακτικές αποδοχές και τις εφημερίες που προκύπτουν με βάση το πρόγραμμα και το μέσο μηνιαίο ποσό που εγκρίθηκε με την κοινή Υπουργική Απόφαση που κοινοποιήθηκε στο νοσοκομείο". Ο Κ. Γείτονας αναφέρεται στις κοινές Υπουργικές Αποφάσεις που συνυπέγραψε με τον υφυπουργό Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκη για τις εφημερίες και είχαν προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις των νοσοκομειακών γιατρών.

Υπενθυμίζουμε ότι στην τελευταία συνάντηση (20.10.1998) του υπουργού με την αντιπροσωπεία της Ενωσης Νοσοκομειακών Γιατρών (ΕΙΝΑΠ) είχε υπάρξει διάσταση στο ζήτημα της εκκαθάρισης. Η ΕΙΝΑΠ ζήτησε την άμεση καταβολή των τακτικών αποδοχών, ενώ για τις εφημερίες ζήτησε να γίνει η εκκαθάρισή τους από την 1.1.1998 και με βάση τα προγράμματα που κατατέθηκαν από τα νοσοκομεία. Ο Κ. Γείτονας σε εκείνη τη συνάντηση μίλησε για συμψηφισμό τακτικών αποδοχών και εφημεριών με βάση το πρότυπο του Οκτώβρη. Δηλαδή, να γίνει συμψηφισμός τακτικών αποδοχών και εφημεριών του Οκτώβρη και αυτό να ισχύσει και για τους υπόλοιπους μήνες.

Στη νέα απόφαση ο Κ. Γείτονας σημειώνει ότι η "αυξομείωση της δαπάνης εξαρτάται από τον αριθμό των αργιών και των αναγκών του κάθε μήνα". Ομως, είναι αμφίβολο αν θα φτάσουν τα εγκεκριμένα κονδύλια για τις εφημερίες με βάση τις κοινές Υπουργικές Αποφάσεις. Τα κονδύλια αυτά στην Α Ζώνη υπολείπονται πολύ από εκείνα που προκύπτουν απ' τα προγράμματα που συντάχτηκαν απ' την αρχή του χρόνου για τις εφημερίες. Επιπλέον, σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, στη Β Ζώνη - στην οποία ανήκουν 48 νομαρχιακά και επαρχιακά νοσοκομεία - έχουν εξαντληθεί τα κονδύλια για τη μισθοδοσία των γιατρών και των εφημεριών τους.

Επομένως, η εκκαθάριση απαιτεί την άμεση και πρόσθετη χρηματοδότηση των νοσοκομείων για να μπορέσει να προχωρήσει.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ