Σάββατο 24 Οχτώβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Προσοχή! Η Αστυνομία σκοτώνει!

Οταν τα όπλα των αστυνομικών εκπυρσοκροτούν εν ψυχρώ, κανείς δεν πρέπει να νιώθει σίγουρος. Ανθυπαστυνόμος σκότωσε χτες στη Θεσσαλονίκη έναν 17χρονο μαθητή τουρίστα από τη Γιουγκοσλαβία, επιχειρώντας να τον συλλάβει μαζί με άλλους φίλους του ως ύποπτους για κλοπή πορτοφολιού

Αστυνομικός μέρα μεσημέρι πυροβόλησε και δολοφόνησε εν ψυχρώ και εξ επαφής νεαρό μαθητή, τουρίστα από τη Γιουγκοσλαβία, γιατί τον θεώρησε ύποπτο για την κλοπή πορτοφολιού! Το έγκλημα έγινε στο κέντρο της Θεσσαλονίκης μπροστά στα μάτια δεκάδων έντρομων περαστικών. Η σφαίρα του ανθυπαστυνόμουΚυριάκου Βαντούλη, βρήκε τον άτυχο 18χρονο Μάρκο Βουλάτοβιτς στην καρδιά. Το άψυχο κορμί του σωριάστηκε στο πεζοδρόμιο και παρέμεινε εκεί μέσα σε μια λίμνη αίματος σκεπασμένο μ' ένα καταματωμένο άσπρο σεντόνι πάνω από μια ώρα. Χιλιάδες πολίτες που περνούσαν από το κεντρικότατο αυτό σημείο της πόλης έβλεπαν με τρόμο και αποτροπιασμό το νεαρό παιδί να κείτεται νεκρό, πυροβολημένο από αυτούς που έχει αναθέσει η Πολιτεία την τήρηση της τάξεως. Ούτε στην πλέον ανοργάνωτη χώρα δε θα απασφάλιζε αστυνομικός το όπλο του, προκειμένου να συλλάβει ύποπτο πορτοφολά. Ούτε κάτω και από το πιο βάρβαρο καθεστώς αστυνομικοί δε θα διέπρατταν μια τόσο αποτρόπαια πράξη.

Ο ταξίαρχος Αθανάσιος Δαλαμαγκίδης που χαρακτήρισε τη δολοφονία απλά ατυχές γεγονός, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι το φοβερό αυτό συμβάν έρχεται μετά την προχτεσινή τραγική δολοφονία, από στυγνούς κακοποιού,ς της νεαρής φοιτήτριας στην Εμπορική Τράπεζα της Τριανδρίας. "Μετά την αιματηρή ληστεία είμαστε λίγο σε αναστάτωση", είπε ο ταξίαρχος. Οι αυτόπτες μάρτυρες λένε ότι οι αστυνομικοί την ώρα που πλησίασαν τους νεαρούς Γιουγκοσλάβους έδειχναν να διακατέχονται από πανικό. Μήπως και το γεγονός ότι οι φοιτητές μιλούσαν σέρβικα τους έκανε στα μάτια τους ακόμη περισσότερο ύποπτους; Μήπως η ξενοφοβία, που καλλιεργείται τον τελευταίο καιρό, ενθάρρυνε τον αστυνομικό να κάνει με μεγαλύτερη ευκολία χρήση του όπλου του;

Στις πρώτες χτεσινές της ανακοινώσεις η Αστυνομία έπεφτε σε αντιφάσεις. Ενώ ο ταξίαρχος Αθ. Δαλαματίδης σε δηλώσεις του έλεγε ότι "όπως φαίνεται έγινε συμπλοκή" στη συνέχεια δήλωνε ότι δεν υπήρξε συμπλοκή και ότι το θύμα πήγε να φύγει και "ο αστυνομικός πυροβόλησε άθελά του".

Χτες, πάντως, ο κόσμος στη Θεσσαλονίκη ήταν ανάστατος και καταγανακτισμένος για την αποτρόπαια αυτή πράξη του αστυνομικού, ενώ πολλοί είναι αυτοί που κάνουν λόγο για ανικανότητα των αστυνομικών δυνάμεων να αντιμετωπίσουν το έγκλημα. Προχτές στην Τριανδρία μπόρεσαν να φύγουν ανενόχλητοι οι ληστές της Τράπεζας, που δολοφόνησαν τη νεαρή φοιτήτρια. Χτες, απόν "υπερβάλλοντα ζήλο τους" και μέσα σε "συναισθηματική φόρτιση" τα όργανα της τάξης εκδικούνταν το έγκλημα, σκοτώνοντας ένα ανύποπτο 18χρονο παλικάρι. Αύριο κανείς δεν ξέρει πια τι μας περιμένει.

"Εκπυρσοκρότησε... "

Συμβολή Εγνατίας - Βενιζέλου, σχεδόν δύο η ώρα το μεσημέρι, εκατοντάδες πολίτες γυρόφερναν εκείνη την ώρα στα μαγαζιά, κάνοντας τα τελευταία ψώνια λίγο πριν κλείσει η αγορά. Ανάμεσα σ' αυτούς μια ομάδα Γιουγκοσλάβων μαθητών, από το Βελιγράδι, αγοράζει σουβενίρ που θα τους θυμίζουν την επίσκεψή τους στη Θεσσαλονίκη.

Την ίδια ώρα μια γυναίκα, η Ευθυμία Τατσατικίδου,που προηγουμένως κατήγγειλε, ότι ένας Γιουγκοσλάβος της έκλεψε το πορτοφόλι, τηλεφωνεί στην Αμεσο Δράση, δηλώνοντας ότι εντόπισε τον δράστη. Αμέσως, ομάδα "Ζητάδων" και Ασφαλιτών φτάνει στο σημείο όπου υποτίθεται βρίσκονται οι ύποπτοι νεαροί. Οι "Ζητάδες" πλησιάζουν την παρέα των πέντε νεαρών από πίσω και οι Ασφαλίτες από μπροστά. Σύμφωνα με τα λεγόμενα του Ταξίαρχου Αθανασίου Δαλαμαγκίδη, ένας εκ των αστυνομικών, ο ανθυπαστυνόμος Κυριάκος Βαντούλης, που υπηρετεί στην Ασφάλεια, πλησίασε τους νεαρούς έχοντας τα χέρια σε έκταση και κρατώντας στο δεξί χέρι το όπλο απασφαλισμένο. Σύμφωνα με την εξήγηση που έδωσε στα γεγονότα η Αστυνομία, οι μαθητές τρομοκρατήθηκαν όταν είδαν τους αστυνομικούς και προσπάθησαν να τρέξουν. Οι αστυνομικοί θέλησαν να τους αποκόψουν στη γωνία ενός καταστήματος, επί της Εγνατίας, το όπλο όμως του ανθυπασπιστή εκπυρσοκρότησε και χτύπησε εξ επαφής στην αριστερή θωρακική χώρα τον 18χρονο Μάρκο Βουλάτοβιτς, σπουδαστή Τεχνικού Λυκείου, αφήνοντάς τον ακαριαία νεκρό.

Το τραύμα ήταν διαμπερές, η σφαίρα βγήκε από την ωμοπλάτη, έσπασε ψηλά στη γωνία την τζαμαρία ενός καταστήματος και αφού εξοστρακίστηκε γύρισε πίσω και έσπασε για δεύτερη φορά την τζαμαρία του ίδιου καταστήματος, στο κάτω μέρος της απέναντι πλευράς, αυτήν τη φορά.

Το τι συνέβαινε πολλοί περαστικοί το κατάλαβαν από τον πυροβολισμό. Οι συμμαθητές του αθώου 18χρονου θύματος, αλλά και αυτόπτες μάρτυρες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο, λόγω του σοκ που υπέστησαν.

Μια από τις καθηγήτριες που συνόδευαν το γκρουπ, λίγο αργότερα δηλώνει κλαίγοντας: "Το μόνο που ξέρω είναι ότι σκότωσαν ένα παιδί χωρίς λόγο".

Τα ίδια θα πει και ο αρχηγός και οδηγός του γκρουπ Μ. Μπρόσατς συμπληρώνοντας: "Το θύμα δεν ήταν εγκληματίας, κανένας από το γκρουπ αυτών των παιδιών δεν είναι εγκληματίας. Είναι όλοι πολύ καλά παιδιά και απολάμβαναν την παραμονή τους στη χώρας σας".

Οι πέντε νεαροί συμμαθητές του θύματος οδηγήθηκαν αρχικά στο Αστυνομικό Τμήμα της Πλατείας Δημοκρατίας και αργότερα στην Αστυνομική Ασφάλεια Θεσσαλονίκης όπου και ανακρίνονταν.

Εναντίον του νεαρού, που η Ευθ. Τατσατικίδου δήλωσε ότι αναγνώρισε ως κλέφτη του πορτοφολιού της (πρόκειται για τον 18χρονο Ζλόμπονταν Μασίνοβιτς), συμμαθητή του άτυχου Μ. Βουλάτοβιτς, μέχρι αργά χτες το βράδυ δεν απαγγέλθηκε καμιά κατηγορία, αφού κανένα επιβαρυντικό στοιχείο δεν προέκυψε σε βάρος του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ