ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 24 Οχτώβρη 1998
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Εγκληματικότητα

Ξαφνικά τα δελτία ειδήσεων μοιάζουν αμερικάνικη αστυνομική ταινία σε εξέλιξη... Πορνεία, παράνομα κυκλώματα, παιδικές συμμορίες, ληστείες τραπεζών, δολοφονίες, απαγωγές, αθώα θύματα, διαπλοκή αστυνομικών, διαπλοκή άλλων ευυπόληπτων πολιτών, ολιγωρίες, λάθη, ανταγωνισμοί και άλλα, που μοιάζουν να γυρίζουν και να ενώνονται σε μια πλοκή που δεν έχουμε δει ακόμα το τέλος της... Επειδή, όμως, δεν πρόκειται για φανταστική πλοκή, αλλά για ένα σημαντικό μέρος της σημερινής πραγματικότητας, καλό είναι να φροντίσουμε να παρέμβουμε για να φτιάξουμε αυτό το τέλος.

Η παρέμβαση δεν μπορεί να είναι τέτοια, που να παριστάνει πως "τώρα ανακαλύπτει την Αμερική" και να ψάχνει τάχα στα τυφλά να βρει αίτια αυτών των φαινομένων. Ούτε μπορεί να ακολουθεί το φαρισαϊσμό, για παράδειγμα, των πιο πολλών ευυπόληπτων εφημερίδων, που χτες στα κύρια άρθρα τους κατακεραύνωναν τους χώρους - τρόπους της πορνείας και στις επόμενες σελίδες τους διαφήμιζαν ακριβώς αυτούς τους χώρους - τρόπους.

Η όποια "ανησυχία" προέρχεται - μεταδίδεται από τέτοιες πηγές είναι πάντα εκ του πονηρού και σκοπεύει στην ακόμα μεγαλύτερη συγκάλυψη και στη διαιώνιση, ουσιαστικά, εκείνων των αιτιών, που γεννούν και αναπαράγουν την εγκληματικότητα. Οι πραγματικές της αιτίες είναι κοινωνικές και οικονομικές και εφ' όσον κανένας δε "στερεύει αυτές τις πηγές" θα συνεχίσει να "ποτίζει" τις καινούριες "ποικιλίες" και μορφές που μας προκύπτουν τα τελευταία χρόνια.

Για παράδειγμα, ο τρόπος που ουσιαστικά "διαφημίζεται" η δράση των λεγόμενων παιδικών συμμοριών, χωρίς να ψάχνει τους αληθινούς λόγους που γεννιούνται και αποκτούν αυτά τα χαρακτηριστικά, τελικά μάλλον οξύνουν το πρόβλημα, παρά το αντιμετωπίζουν. Ο οποιοσδήποτε φοιτητής της Κοινωνιολογίας θα έλεγε σ' αυτούς τους έξυπνους, που μιλούν για "σύγχρονη μαγκιά", "λεβεντισμό" κ.ά., πως οι τέτοιες κοινωνικές ομάδες συμπεριφέρονται ανάλογα με το πώς τις περιμένουν να συμπεριφέρονται. Τι κάνουν, λοιπόν; Προετοιμάζουν τα χειρότερα; Η, μήπως, ζήλεψαν τον τρόπο "αντιμετώπισης" της βρετανικής κυβέρνησης, που πρόσφατα πέρασε νόμο, απαγορεύοντας την κυκλοφορία των ανηλίκων, χωρίς ενήλικο συνοδό, μετά τις εννέα η ώρα το βράδυ; Για τέτοια ή ανάλογα μέτρα, θέλουν να προετοιμάσουν την ελληνική κοινωνία;

Ανεξάρτητα αν ξέρουν τι θέλουν, ουσιαστικά, όσο παριστάνουν πως δεν καταλαβαίνουν πώς γεννιούνται και πολλαπλασιάζονται αυτά τα φαινόμενα, σχεδόν σε κάθε πλευρά της κοινωνικής ζωής της χώρας, σε τελευταία ανάλυση, θα ωθούν την κοινή γνώμη να ζητά "αποκούμπι" στη μεγαλύτερη αστυνόμευση και ηθελημένα - αθέλητα να προετοιμάζεται για να παραδώσει δημοκρατικά δικαιώματα, στο όνομα της "προστασίας". Η όποια ανικανότητα, που οδηγεί σε "τυχαίους δολοφονικούς πυροβολισμούς" σε 17χρονους μαθητές, όσο και η σήψη και διαφθορά των ίδιων των αστυνομικών οργάνων, αλλά και άλλων κρατικών λειτουργών είναι μέρος αυτού του φαύλου κύκλου που λειτουργεί με σχεδόν αυτόματο αντικειμενικό τρόπο.

Οι στιγμές δεν επιτρέπουν να πέσουμε θύματα του γενικού αόριστου τρόμου, που θέλουν να μας επιβάλουν με τα κατορθώματά τους. Χρειάζεται συλλογική προσπάθεια να ανατραπούν οι πολιτικές, που γεννούν, τόσο την εγκληματικότητα, όσο και την υπερβολική, άσκοπη και μάλλον επικίνδυνη "αστυνόμευση".

ΑΣΚΗΣΗ "ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ"
Κατασκοπεύουν οι Βρετανοί!

ΛΕΥΚΩΣΙΑ (Του ανταποκριτή μας). -

Η κυπριακή κυβέρνηση προέβη σε έντονο διάβημα στον ύπατο αρμοστή της Βρετανίας στη Λευκωσία Ντέιβιντ Μάντεν, γιατί αξιωματούχοι της βρετανικής Αρμοστείας (πρεσβείας), με επικεφαλής τον Βρετανό στρατιωτικό ακόλουθο κατασκοπεύουν την άσκηση "Νικηφόρος" της Εθνικής Φρουράς. Οι Βρετανοί παρακολουθούν βάσει σχεδίου, συνεχώς τόσο τις στρατιωτικές ενέργειες που γίνονται στο πλαίσιο της άσκησης "Νικηφόρος", όσο και χώρους στρατιωτικών εγκαταστάσεων, ενώ, όπως αναφέρουν δημοσιογραφικές πληροφορίες, στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός τους βρίσκεται ο πιθανός χώρος εγκατάστασης των ρωσικών πυραύλων "S-300".

Η επισήμανση των κατασκευαστικών ενεργειών των Βρετανών αξιωματούχων σε βάρος της άσκησης "Νικηφόρος" έγινε κάτω από τις ακόλουθες συνθήκες. Το μεσημέρι της Πέμπτης τρεις έφεδροι της Εθνικής Φρουράς, που βρισκόταν σε περιοχή, όπου διεξαγόταν η άσκηση "Νικηφόρος", ανέκοψαν, αφού προηγούμενα είχαν παρακολουθήσει για αρκετή ώρα, αυτοκίνητο με διπλωματικές πινακίδες, το οποίο κινούνταν ύποπτα σε περιοχές, όπου πραγματοποιούνταν ασκήσεις της Εθνικής Φρουράς, στο πλαίσιο του "Νικηφόρος". Οι έφεδροι ειδοποίησαν την κυπριακή Αστυνομία, ενώ στην περιοχή κατέφτασαν και ανώτατοι αξιωματικοί της Εθνικής Φρουράς, οι οποίοι, αφού ενημερώθηκαν για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες είχαν εντοπιστεί και ακινητοποιηθεί οι Βρετανοί, μίλησαν για κλασική υπόθεση κατασκοπίας.

Στο αυτοκίνητο, που είχε ακινητοποιηθεί, επέβαιναν 3 άτομα. Επικεφαλής ο στρατιωτικός ακόλουθος της Υπατης Αρμοστείας της Βρετανίας, συνταγματάρχης Γόκελιν, ο οποίος προσπάθησε να εξαπατήσει τους αξιωματικούς της Εθνικής Φρουράς, ισχυριζόμενος ότι ήταν περιηγητής που έχασε το δρόμο του προς τη Λευκωσία. Οι άλλοι δύο Βρετανοί, ο λοχίας Πολ Τόρλοτ και ο γραφέας Στιούαρτ Κροφτ προσπαθούσαν να αποκρύψουν χάρτες και άλλα σύνεργα που είχαν στην κατοχή τους. Επίσης, μέσα στο αυτοκίνητο βρέθηκαν διόπτρες παρακολούθησης και χάρτες πάνω στους οποίους οι Βρετανοί είχαν ήδη καταγράψει θέσεις της Εθνικής Φρουράς και πιθανές τοποθεσίες ανάπτυξης των ρωσικών πυραύλων "S- 300".

Ο Βρετανός ύπατος αρμοστής Ντέιβιντ Μάντεν παραδέχτηκε ότι ο στρατιωτικός ακόλουθος και δύο άλλοι Βρετανοί διπλωμάτες είχαν συλληφθεί από τις αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας σαν "ύποπτοι" για υπόθεση κατασκοπίας. Ο Ντέιβιντ Μάντεν ισχυρίστηκε ότι οι συλληφθέντες, βρίσκονταν σε ..."τουριστική εξόρμηση" και ότι βρέθηκαν στην περιοχή όπου είχαν συλληφθεί, γιατί "δεν υπήρχαν σήματα, τα οποία να προειδοποιούν ότι οι δρόμοι ήταν κλειστοί". Ισχυρίστηκε, επίσης, ότι είναι σύνηθες τουρίστες να μεταφέρουν χάρτες "για να υποβοηθούνται στη διακίνησή τους".

Λόγω της διπλωματικής ιδιότητάς τους ο τρεις συλληφθέντες Βρετανοί αφέθηκαν χτες ελεύθεροι.

Στο μεταξύ, η ελληνική πολεμική αεροπορία που παίρνει μέρος στην άσκηση "Νικηφόρος" έκανε χτες χρήση πραγματικών πυρών.

Τέσσερα αεροπλάνα έριξαν 8 βόμβες γενικής χρήσης σε στόχο στη θάλασσα στην επαρχία Λάρνακας. Εγινε, επίσης, ρίψη αλεξιπτωτιστών από αεροπλάνα C-130. Στη χτεσινή φάση πήρε, επίσης, μέρος και το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό με τη φρεγάτα "Σπέτσες", το αντιτορπιλικό "Κίμων" και δύο σκάφη συνοδείας με τηλεκατευθυνόμενα βλήματα. Το χτεσινό σενάριο της άσκησης προέβλεπε, επίσης, απόβαση του εχθρού και αντεπίθεση δυνάμεων της Εθνικής Φρουράς.

Τη χτεσινή πρωινή φάση της άσκησης παρακολούθησε ο Πρόεδρος Κληρίδης, πλαισιούμενος από τον υπουργό Αμυνας Γιαννάκη Ομήρου, μέλη της Επιτροπής Αμυνας της Βουλής και την ηγεσία της Εθνικής Φρουράς.

Ελληνοτουρκικές "αερομαχίες" στη Μεσόγειο

Σε πεδίο αντιπαράθεσης της ελληνικής με την τουρκική πολεμική αεροπορία μετατράπηκε χτες για δεύτερη συνεχή μέρα η θαλάσσια περιοχή νότια της Τουρκίας μεταξύ Ρόδου και Κύπρο. Πάνω από 50 μαχητικά αεροσκάφη, ελληνικά και τουρκικά, πραγματοποίησαν, στη διάρκεια της χτεσινής ημέρας, περισσότερες από 200 εξόδους, 96 τουρκικών και 106 ελληνικών, και ενεπλάκησαν αλλεπάλληλα κυρίως εντός του ελληνικού FIR στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Ρόδου. Τα τουρκικά αεροσκάφη, παραβαίνοντας κατά συρροή τους κανόνες εναέριας κυκλοφορίας (παραβάσεις του FIR Αθηνών) προσπάθησαν να δημιουργήσουν στον αέρα ανατολικά της Ρόδου ένα "τείχος" και να εμποδίσουν τα ελληνικά μαχητικά να κατευθυνθούν προς την Κύπρο, για να πάρουν μέρος στην άσκηση "Νικηφόρος".Τελικά, τα ελληνικά μαχητικά που είχαν προγραμματιστεί, καλυπτόμενα στη διαδρομή τους από άλλα ελληνικά μαχητικά, πραγματοποίησαν 16 εξόδους στην Κύπρο και πήραν μέρος στην άσκηση.

Η κινητοποίηση αυτή των πολεμικών αεροποριών Ελλάδας και Τουρκίας είναι ίσως η μεγαλύτερη σε πλήθος αεροσκαφών και μάλιστα οπλισμένων που έχει υπάρξει από τότε που εξαγγέλθηκε και μπήκε σε εφαρμογή το ενιαίο αμυντικό δόγμα Ελλάδας - Κύπρου. Αντικειμενικός σκοπός της τουρκικής αεροπορίας είναι να εξαντλήσει στην πράξη τα όρια του ενιαίου αμυντικού δόγματος, εξαναγκάζοντας σε κινητοποίηση μεγάλο μέρος των δυνάμεων της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας κάθε φορά που θα πετάει ένας αριθμός ελληνικών μαχητικών από ελληνικά αεροδρόμια προς την Κύπρο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ