Σάββατο 24 Οχτώβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Εγκληματικότητα

Ξαφνικά τα δελτία ειδήσεων μοιάζουν αμερικάνικη αστυνομική ταινία σε εξέλιξη... Πορνεία, παράνομα κυκλώματα, παιδικές συμμορίες, ληστείες τραπεζών, δολοφονίες, απαγωγές, αθώα θύματα, διαπλοκή αστυνομικών, διαπλοκή άλλων ευυπόληπτων πολιτών, ολιγωρίες, λάθη, ανταγωνισμοί και άλλα, που μοιάζουν να γυρίζουν και να ενώνονται σε μια πλοκή που δεν έχουμε δει ακόμα το τέλος της... Επειδή, όμως, δεν πρόκειται για φανταστική πλοκή, αλλά για ένα σημαντικό μέρος της σημερινής πραγματικότητας, καλό είναι να φροντίσουμε να παρέμβουμε για να φτιάξουμε αυτό το τέλος.

Η παρέμβαση δεν μπορεί να είναι τέτοια, που να παριστάνει πως "τώρα ανακαλύπτει την Αμερική" και να ψάχνει τάχα στα τυφλά να βρει αίτια αυτών των φαινομένων. Ούτε μπορεί να ακολουθεί το φαρισαϊσμό, για παράδειγμα, των πιο πολλών ευυπόληπτων εφημερίδων, που χτες στα κύρια άρθρα τους κατακεραύνωναν τους χώρους - τρόπους της πορνείας και στις επόμενες σελίδες τους διαφήμιζαν ακριβώς αυτούς τους χώρους - τρόπους.

Η όποια "ανησυχία" προέρχεται - μεταδίδεται από τέτοιες πηγές είναι πάντα εκ του πονηρού και σκοπεύει στην ακόμα μεγαλύτερη συγκάλυψη και στη διαιώνιση, ουσιαστικά, εκείνων των αιτιών, που γεννούν και αναπαράγουν την εγκληματικότητα. Οι πραγματικές της αιτίες είναι κοινωνικές και οικονομικές και εφ' όσον κανένας δε "στερεύει αυτές τις πηγές" θα συνεχίσει να "ποτίζει" τις καινούριες "ποικιλίες" και μορφές που μας προκύπτουν τα τελευταία χρόνια.

Για παράδειγμα, ο τρόπος που ουσιαστικά "διαφημίζεται" η δράση των λεγόμενων παιδικών συμμοριών, χωρίς να ψάχνει τους αληθινούς λόγους που γεννιούνται και αποκτούν αυτά τα χαρακτηριστικά, τελικά μάλλον οξύνουν το πρόβλημα, παρά το αντιμετωπίζουν. Ο οποιοσδήποτε φοιτητής της Κοινωνιολογίας θα έλεγε σ' αυτούς τους έξυπνους, που μιλούν για "σύγχρονη μαγκιά", "λεβεντισμό" κ.ά., πως οι τέτοιες κοινωνικές ομάδες συμπεριφέρονται ανάλογα με το πώς τις περιμένουν να συμπεριφέρονται. Τι κάνουν, λοιπόν; Προετοιμάζουν τα χειρότερα; Η, μήπως, ζήλεψαν τον τρόπο "αντιμετώπισης" της βρετανικής κυβέρνησης, που πρόσφατα πέρασε νόμο, απαγορεύοντας την κυκλοφορία των ανηλίκων, χωρίς ενήλικο συνοδό, μετά τις εννέα η ώρα το βράδυ; Για τέτοια ή ανάλογα μέτρα, θέλουν να προετοιμάσουν την ελληνική κοινωνία;

Ανεξάρτητα αν ξέρουν τι θέλουν, ουσιαστικά, όσο παριστάνουν πως δεν καταλαβαίνουν πώς γεννιούνται και πολλαπλασιάζονται αυτά τα φαινόμενα, σχεδόν σε κάθε πλευρά της κοινωνικής ζωής της χώρας, σε τελευταία ανάλυση, θα ωθούν την κοινή γνώμη να ζητά "αποκούμπι" στη μεγαλύτερη αστυνόμευση και ηθελημένα - αθέλητα να προετοιμάζεται για να παραδώσει δημοκρατικά δικαιώματα, στο όνομα της "προστασίας". Η όποια ανικανότητα, που οδηγεί σε "τυχαίους δολοφονικούς πυροβολισμούς" σε 17χρονους μαθητές, όσο και η σήψη και διαφθορά των ίδιων των αστυνομικών οργάνων, αλλά και άλλων κρατικών λειτουργών είναι μέρος αυτού του φαύλου κύκλου που λειτουργεί με σχεδόν αυτόματο αντικειμενικό τρόπο.

Οι στιγμές δεν επιτρέπουν να πέσουμε θύματα του γενικού αόριστου τρόμου, που θέλουν να μας επιβάλουν με τα κατορθώματά τους. Χρειάζεται συλλογική προσπάθεια να ανατραπούν οι πολιτικές, που γεννούν, τόσο την εγκληματικότητα, όσο και την υπερβολική, άσκοπη και μάλλον επικίνδυνη "αστυνόμευση".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ