ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 24 Οχτώβρη 1998
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
ΝΑΤΟ: "Ο χρόνος τελειώνει"

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-

Το ΝΑΤΟ αποφάσισε χτες ν' αποστείλει ακόμη μια αντιπροσωπεία υψηλόβαθμων αξιωματούχων να "προειδοποιήσουν" τον Γιουγκοσλάβο Πρόεδρο ότι το χρονικό περιθώριο εντός του οποίου η Γιουγκοσλαβία πρέπει να "συμμορφωθεί" προς τη συμφωνία της 12ης Οκτώβρη, τελειώνει.

Η γιουγκοσλαβική κυβέρνηση, πάντως, συνέχισε να επαναλαμβάνει ότι εκπλήρωσε τους όρους της συμφωνίας Χόλμπρουκ - Μιλόσεβιτς κι ότι υπεύθυνοι για τη συνέχιση της (έστω σποραδικής) βίας στην επαρχία είναι οι Αλβανοί αντάρτες. Ο Σέρβος πρωθυπουργός Μίρκο Μαριάνοβιτς δήλωσε ότι είναι καιρός η Δύση "να αντιληφθεί" ότι το "πρόβλημα δημιουργήθηκε από την τρομοκρατία των Αλβανών αυτονομιστών".

Το κυβερνητικό πρακτορείο ειδήσεων "Τανγιούνγκ" μετέδωσε ότι ένας στρατιώτης σκοτώθηκε την Πέμπτη κι άλλος ένας τραυματίστηκε σε επίθεση του "Απελευθερωτικού Στρατού" (UCK) δυτικά της Πρίστινας.

Στις Βρυξέλλες ανακοινώθηκε ότι ο στρατηγός Ουέσλι Κλαρκ και ο Γερμανός στρατηγός Κλάους Νάουμαν θα μεταβούν σήμερα (Σάββατο) στο Βελιγράδι, προφανώς για να πιέσουν τον Γιουγκοσλάβο Πρόεδρο να αποσύρει περισσότερες αστυνομικές δυνάμεις από το Κόσσοβο.

Η παράταση της προθεσμίας "συμμόρφωσης" προς τη συμφωνία την οποία αποφάσισαν οι πρεσβευτές των χωρών - μελών του ΝΑΤΟ λήγει την επόμενη Τρίτη (27 Οκτωβρίου) κι αν διαπιστωθεί ότι το Βελιγράδι δεν "τιμά τις δεσμεύσεις του" είναι ορατή η εξουσιοδότηση του Κλαρκ να αρχίσει στρατιωτικές επιδρομές εναντίον της Γιουγκοσλαβίας, με τα αεροπορικά χτυπήματα σε πρώτο πλάνο.

Ωστόσο, αξιωματούχος του ΝΑΤΟ μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας στο "Ασοσιέιτεντ Πρες" παραδέχτηκε την ύπαρξη "σημαντικής προόδου... αν και είμαστε μακριά από την πλήρη συμμόρφωση".

Στη Γενεύη, ο εκπρόσωπος της ύπατης αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, Κρις Τζανόφσκι είπε ότι 11 μέρες μετά τη συμφωνία είναι πολύ λίγοι οι πρόσφυγες που επέστρεψαν στις εστίες τους (εξάλλου πολλά σπίτια έχουν καταστραφεί από τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του καλοκαιριού), από"φόβο", λόγω της παρουσίας των ειδικών δυνάμεων της σερβικής αστυνομίας. (Κάτι που παρέλειψε να πει ο Τζανόφσκι, βέβαια, είναι ότι ο "φόβος" είναι ανάλογος και για τα ακραία στοιχεία του UCK...).

Ο "κυριότερος" - για τη Δύση - πολιτικός ηγέτης των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου, Ιμπραήμ Ρουγκόβα, δήλωσε χτες στην Πρίστινα, στην εβδομαδιαία συνέντευξη Τύπου, ότι οι σερβικές δυνάμεις "δεν έχουν αποσυρθεί... παρά τους γιουγκοσλαβικούς ισχυρισμούς περί του αντιθέτου".

"Δεν μπορούμε να πούμε ότι έχει σημειωθεί οποιαδήποτε πρόοδος και το ΝΑΤΟ θα πρέπει να συντηρήσει την "εντολή ενεργοποίησής" του και να συνεχίζει να πιέζει την κυβέρνηση του Βελιγραδίου", πρόσθεσε ο Ι. Ρουγκόβα.

"Περιπλοκή" για τις διπλωματικές προσπάθειες προκαλεί ο "ρόλος" του Απελευθερωτικού Στρατού, του οποίου τα πιο "ακραιφνή" μέλη δεν υπαναχωρούν από το στόχο της πλήρους ανεξαρτησίας, παρά την άρνηση της Δύσης (στην παρούσα φάση τουλάχιστον) να τον υποστηρίξουν. Ο Σέρβος κυβερνήτης της επαρχίας, Βέλικο Οντάλοβιτς, επιβεβαίωσε χθες ότι από τη συμφωνία Χόλμπρουκ οι Αλβανοί ένοπλοι έχουν σκοτώσει πέντε αστυνομικούς, τραυμάτισαν 12 άλλους κι έχουν απαγάγει 2 Σέρβους δημοσιογράφους.

Χτες ο απεσταλμένος των ΗΠΑ, Κρις Χιλ, ταξίδεψε στην Αλβανία για να ενημερώσει εκεί κυβερνητικούς αξιωματούχους για την "ειρηνευτική διαδικασία" αμερικανικής έμπνευσης. "Θέλουμε να δούμε πλήρη συμμόρφωση" προς τους όρους της", είπε, "δεν ξέρουμε πότε αυτό θα συμβεί, αλλά δουλεύουμε πολύ σκληρά για να το επιτύχουμε".

Ο νέος Αλβανός πρωθυπουργός, Παντελί Μάικο, συγκατένευσε: "θέλουμε ειρηνική λύση", δήλωσε.

ΤΟΥΡΚΙΑ - ΡΩΣΙΑ
Συνέχεια στο... σίριαλ Οτσαλάν

ΜΟΣΧΑ - ΑΓΚΥΡΑ.-

Η Ρωσία "θα προσπαθήσει να επαληθεύσει" αν ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) Αμπντουλάχ Οτσαλάν βρίσκεται στην επικράτειά της, μετά το αίτημα έκδοσής του από την Τουρκία, έλεγε χτες εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, ενώ ο Τούρκος πρωθυπουργός Μεσούτ Γιλμάζ πήγε ένα βήμα πάρα πέρα: σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο "Ανατολή", είπε ότι η Ρωσία "παραδέχτηκε πως ο Οτσαλάν βρίσκεται στη Μόσχα".

Ο Βλαντιμίρ Ραχμάνιν έκανε γνωστό σε δημοσιογράφους ότι ο Ρώσος πρωθυπουργός Γεβγκένι Πριμακόφ έλαβε επιστολή από τον Τούρκο πρωθυπουργό Μεσούτ Γιλμάζ, στην οποία ο τελευταίος υποστηρίζει ότι ο Οτσαλάν βρίσκεται στη Ρωσία.

Ο Πριμακόφ έδωσε εντολή στις ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας να επαληθεύσουν την πληροφορία. Στη συνέχεια η Ρωσία θα ενημερώσει την Τουρκία για τα αποτελέσματα της έρευνας.

Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης έχουν γράψει ότι ο Οτσαλάν κρύβεται σε προάστιο της Μόσχας από την περασμένη εβδομάδα.

Χτες ο Γιλμάζ τόνισε σε σύνοδο των περιφερειακών στελεχών του Κόμματος της Μητέρας Πατρίδας, του οποίου ηγείται, ότι η Ρωσία παραδέχτηκε την παρουσία του Οτσαλάν στο έδαφός της και διαβεβαίωσε την Αγκυρα ότι ο ηγέτης των Κούρδων ανταρτών δε θα είναι σε θέση να διεξάγει ανατρεπτικές δραστηριότητες.

Στο μεταξύ ο πρεσβευτής της Ρωσίας στην Αγκυρα, Αλεξάντερ Λεμπέντεβ είπε ότι ο ηγέτης του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος Αμπντουλάχ Οτσαλάν είναι δυνατόν να εκδοθεί στην Τουρκία, αν βρίσκεται πράγματι στη Μόσχα, παρόλο που δεν ισχύει συμφωνία έκδοσης μεταξύ των δύο χωρών.

"Θα μπορούσαν να υπάρξουν χειρονομίες καλής θελήσεως", είπε ο Λεμπέντεβ κατά την τουρκική εφημερίδα "Μιλιέτ". Η "Σαμπάχ" εξάλλου έφερε τον Ρώσο πρεσβευτή να δηλώνει ότι ο Οτσαλάν "δεν αποκλείεται να μετέβη στη Ρωσία με πλαστά χαρτιά... μπορεί να διαθέτει και δώδεκα διαβατήρια". Ο πρεσβευτής "περιμένει οδηγίες από τη Μόσχα".

Η τουρκική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι ο Οτσαλάν κρύβεται στα περίχωρα της Μόσχας, αφού εγκατέλειψε τη Συρία.

Στη Νοτιοανατολική Τουρκία, 79 άνθρωποι - 69 Κούρδοι αντάρτες και 10 Τούρκοι στρατιώτες - σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις των δύο τελευταίων ημερών, όπως ανακοίνωσαν χτες οι τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας.

Οσον αφορά τη - σε φάση "εκτόνωσης" - τουρκοσυριακή κρίση, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Ισμαϊλ Τζεμ, σε συνέντευξή του στη "Μιλιέτ", είπε ότι η Αγκυρα θα επαληθεύσει από το Βόρειο Ιράκ το εάν και κατά πόσον η Δαμασκός διέκοψε την παροχή βοήθειας προς τους Κούρδους αντάρτες της Τουρκίας.

ΝΑΤΟικό αεροπλανοφόρο περιμένει στην Αδριατική...
ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΣ
Δεκάδες νεκροί από τυφώνα

ΜΑΝΙΛΑ. -

Ασαφής παραμένει ο απολογισμός των θυμάτων από τον τυφώνα "Μπαμπς" που πλήττει τις Φιλιππίνες: κατά επίσημες πηγές οι νεκροί είναι 36, μετά από κατολίσθηση κατά το πέρασμα του τυφώνα από τη νήσο Λουζόν, τη μεγαλύτερη του συγκροτήματος των Φιλιππίνων.

Αλλά το αμερικανικό τηλεοπτικό CNN ανέβαζε τον αριθμό των νεκρών σε 80. Επίσημα στοιχεία που έδωσαν στη δημοσιότητα οι αρχές της Καταντουάνες, ανατολικά της Μανίλα, ανέφεραν πως 36 άτομα θάφτηκαν κάτω από τόνους εδαφών που αποκολλήθηκαν στο πέρασμα του τυφώνα. Μέχρι στιγμής έχουν ανακαλυφθεί τα σώματα μόνο έξι θυμάτων.

Οι υπηρεσίες αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών στη Μανίλα, δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσουν την πιστότητα του αριθμού των νεκρών που μεταδόθηκε από τα μέσα ενημέρωσης.

Αλληλεγγύη στο λαό της Κολομβίας

Η Κολομβία συγκλονίζεται από την πολιτική βία όσο λίγες χώρες στον κόσμο. Αστυνομία, στρατός και παραστρατιωτικές οργανώσεις έχουν βυθίσει τη χώρα σε ένα όργιο τρομοκρατίας. Καθημερινά δολοφονούνται άοπλοι πολίτες, συνδικαλιστές, αγωνιστές του μαζικού κινήματος, στην πλειοψηφία τους μέλη και στελέχη του Κομμουνιστικού Κόμματος.

Στείλτε μηνύματα συμπαράστασης στον αγώνα του λαού της Κολομβίας,απαιτώντας την άμεση διάλυση όλων των παραστρατιωτικών οργανώσεων, την προστασία της ζωής και της δράσης των συνδικαλιστών, των αγωνιστών του μαζικού κινήματος, των μελών και στελεχών του ΚΚ Κολομβίας και της Πατριωτικής Ενωσης, στον Πρόεδρο της χώρας Dr. Andres Pastrana, fax 00 - 57 - 1 - 2867434 και στην πΠρεσβεία της Κολομβίας στη χώρα μας, fax 7246270.

Οι οικογένειες των 30 χιλιάδων αγνοουμένων, των 2.500 πολιτικών κρατουμένων, των 5.000 δολοφονημένων κομμουνιστών, του 1,5 εκατομμυρίου ξεριζωμένων, οι κομμουνιστές της Κολομβίας έχουν απόλυτη ανάγκη τη συμπαράσταση, την υποστήριξη και την αλληλεγγύη όλων.

Αριθμός λογαριασμού: ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ, 150/969355 - 62.

ΙΡΑΝ
Αντιφατικές εκτιμήσεις

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-

Στις κάλπες προσήλθαν, χτες, οι Ιρανοί ψηφοφόροι για να εκλέξουν το ανώτατο θρησκευτικό όργανο της "Συνέλευσης των Εμπειρογνωμόνων", το οποίο εκλέγει και ελέγχει και τον εκάστοτε ανώτατο θρησκευτικό ηγέτη της χώρας, του οποίου ο ρόλος είναι καθοριστικός στις κυβερνητικές αποφάσεις και ενέργειες. Αντικρουόμενες είναι, όμως, οι πληροφορίες σχετικά με τη συμμετοχή των Ιρανών στην ψηφοφορία, καθώς πολλές οργανώσεις και παρατάξεις μετριοπαθών κληρικών και κοσμικών απηύθυναν έκκληση για μποϊκοτάρισμα των εκλογών.

"Ανευ προηγουμένου και μοναδική" χαρακτήριζε, όλη τη μέρα χτες, την προσέλευση των ψηφοφόρων στις κάλπες ο ελεγχόμενος, από τη θρησκευτική ηγεσία του Ιράν, ραδιοσταθμός της Τεχεράνης, ενώ ανάλογες πληροφορίες μετέδιδε και το Ισλαμικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Αντίθετη, εντελώς, ήταν η εικόνα που μετέδιδαν τα περισσότερα διεθνή πρακτορεία, σύμφωνα με τα οποία η συμμετοχή των 30 εκατομμυρίων Ιρανών ψηφοφόρων ήταν, μάλλον, ελάχιστη.

Πάντως, ο Πρόεδρος του Ιράν Μοχάμαντ Κχαταμί ψήφισε από νωρίς το πρωί, χωρίς όμως να διστάσει να σχολιάσει αρνητικά το γεγονός της αυστηρά επιλεκτικής έγκρισης που δόθηκε στους, τελικά, 161 υποψηφίους από τους 396 που είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον, και είχε ως αποτέλεσμα να μείνουν εκτός των εκλογών οι περισσότεροι μετριοπαθείς κληρικοί. Σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας αυτής είναι ιδιαίτερα σημαντικά για τη θρησκευτική ηγεσία της χώρας, η οποία ελπίζει να χρησιμοποιήσει ένα υψηλό ποσοστό συμμετοχής στην εκλογική διαδικασία ως απόδειξη της αποδοχής των Ιρανών προς το ισλαμικό σύστημα διακυβέρνησης. Τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα από τα 33.312 εκλογικά τμήματα που υπάρχουν σε 28 επαρχίες αναμένονται αργά σήμερα το βράδυ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ