ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 27 Οχτώβρη 1998
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Εκτός "ορίων" η ανεργία

Στο 17% η ανεργία στην πόλη και στο 27,25%, αν συνυπολογιστεί και η συγκαλυμμένη ανεργία, σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΜΑΚΙΝΕ

Παρά τα επίσημα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας για την ανεργία στη Θεσσαλονίκη,αυτήδεν είναι 12,5% όπως υπολογίζεται, αλλά φτάνει το 15,05%,σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση τουΜακεδονικού Ινστιτούτου Εργασίας και ξεπερνά το 17% σύμφωνα με συνδικαλιστικές εκτιμήσεις. Αν μάλιστα ληφθεί υπόψη και η υποαπασχόληση, το ποσοστό αυτό φθάνει, πάλι σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, το 27,25%!

Αρκετοί άνεργοι δεν καταγράφονται από τη Στατιστική υπηρεσία και είναι ενδεικτικό ότι το 1996 ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων και των δικαιούχων επιδόματος ανεργίας, ήταν τρεισήμισι φορές μεγαλύτερος από τα στοιχεία της Στατιστικής για το ίδιο έτος.Να σημειωθεί ότι παγκόσμιοι οργανισμοί όπως ο ΟΟΣΑ δε λαμβάνουν υπόψη τα επίσημα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας για την ανεργία. Αλλά και η EUROSTAT,η στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, δε δημοσιοποιεί αυτά τα στοιχεία, παρά μόνο όταν έχουν να κάνουν με ειδικές έρευνες για το εργατικό δυναμικό.

Οπως επισημαίνεται από το ΜΑΚΙΝΕ και εδώ υπάρχει πρόβλημα, αφού εμφανίζονται χαμηλότερα ποσοστά ανεργίας, επειδή η στατιστική καταγράφει το εργατικό δυναμικό από την ηλικία των 14 ετών και άνω των 65 (στις μετρήσεις της EUROSTAT δεν περιλαμβάνονται αυτές οι ηλικίες) και εξαιρεί από τους ανέργους εκείνους που βρίσκονται σε αναμονή έναρξης εργασίας, καθώς επίσης και τους προσωρινά άνεργους.

Οπως τονίζει η έκθεση του ΜΑΚΙΝΕ, υπολογίζοντας τη συγκαλυμμένη ανεργία που ανήλθε για το 1996 σε επίπεδο χώρας 2,9%,το ποσοστό της ανεργίας στη Θεσσαλονίκη ανέρχεται σε 15,05%,ενώ αν εμβαθύνει κανείς ακόμη περισσότερο στο πρόβλημα της υποαπασχόλησης, θα βρεθεί αντιμέτωπος με το ποσοστό του27,25%.

Η επιπλέον αύξηση, προκύπτει από την καταμέτρηση διαφόρων κατηγοριών μεταξύ των οποίων είναι και οι εργαζόμενοι που αναγκαστικά απασχολούνται προσωρινά και οι "αποθαρρημένοι" εργαζόμενοι (όσοι έχουν πια σταματήσει να ψάχνουν για δουλιά).Μια άλλη μορφή κρυφής ανεργίας είναι η απασχόληση μελών της οικογένειας, που αξιοποιούνται στην έναρξη μικρών επιχειρήσεων, αλλά δεν καταγράφονται ποτέ στον ΟΑΕΔ.

Στην ίδια κατηγορία εντάσσονται οι εργαζόμενοι, μέλη της οικογένειας, σε οικογενειακές επιχειρήσεις, που απασχολούνται, αλλά δεν αμείβονται, καθώς και ένας απροσδιόριστος αριθμός αυτοαπασχολουμένων, των οποίων το εισόδημα αντιστοιχεί περισσότερο με επίδομα ανεργίας, λόγω της μικρής ζήτησης των προϊόντων τους ή των υπηρεσιών τους.

Μια σχετικά νέα κατηγορία "κρυφής" ανεργίας, είναι οι μετέχοντες στα επιδοτούμενα προγράμματα κατάρτισης και απασχόλησης. Υπάρχουν όμως και άλλες μορφές κρυφής υποαπασχόλησης οι οποίες είναι αδύνατο να καταμετρηθούν, όπως η κατηγορία όσων υποαξιοποιούνται από την άποψη των γνώσεων και των επιδεξιοτήτων (πτυχιούχοι ΑΕΙ και ΤΕΙ).

"Είναι χαρακτηριστικό ότι τα επίσημα στοιχεία για την ανεργία είναι αναξιόπιστα ακόμη και για τα επιτελεία των Βρυξελλών, αφού και η EUROSTAT βάζει παύλα στα στοιχεία από την Ελλάδα", δηλώνει ο γ. γραμματέας του ΕΚΘ Θ. Κυριακίδης και συνεχίζει: "Ενα άλλο ανησυχητικό σημείο είναι η προοπτική της Θεσσαλονίκης τα επόμενα χρόνια, όπου αναμένεται να κατακλυστεί με νέους ανέργους από τη γύρω περιοχή (αγρότες, οικονομικούς μετανάστες κλπ.).

Ετσι και με τα νέα αυτά στοιχεία αναδεικνύεται για μια ακόμη φορά η αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, που είναι χαραγμένη στο μονόδρομο της ΟΝΕ, με την οποία θα αυξάνεται με ραγδαίο ρυθμό η ανεργία, η υποαπασχόληση και η περιθωριοποίηση όλο και ευρύτερων λαϊκών στρωμάτων. Οσο και να προσπαθούν να συγκαλύψουν τα πραγματικά στοιχεία, η έξαρση της ανεργίας, ιδιαίτερα στους νέους, θα τους προδίδει ακόμη περισσότερο και θα αναδεικνύει την αναγκαιότητα του συνολικού αγώνα για αποτροπή αυτής της πολιτικής".

Στο "σκαμνί" για το δουλεμπόριο

Δέκα ναυτιλιακοί πράκτορες δικάζονται για παράνομη εξεύρεση εργασίας, έναντι αμοιβής, σε ναυτεργάτες

Στο "σκαμνί" κάθονται μεθαύριο, Πέμπτη, 10 ναυτιλιακοί πράκτορες με την κατηγορία ότι μεσολαβούσαν - σύμφωνα με το κατηγορητήριο - για την εξεύρεση εργασίας σε Ελληνες ναυτεργάτες έναντι αμοιβής κατά παράβαση της σχετικής νομοθεσίας. Η δίκη, η οποία θα γίνει στο Β Τριμελές Πλημμελειοδικείο Πειραιά,είναι επακόλουθο των πολυήμερων αγωνιστικών κινητοποιήσεων των ναυτεργατών, ενάντια στο δουλεμπορικό κύκλωμα, που είχαν ξεκινήσει το καλοκαίρι του 1997, με πρωτοβουλία της ΠΕΜΕΝ και της ναυτεργατικής Ενωσης "Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ".Τα ονόματα των 10 ναυτιλιακών πρακτόρων είχαν τεθεί στη διάθεση της Δικαιοσύνης από τα δύο ναυτεργατικά σωματεία ύστερα από συγκεκριμένες και επώνυμες καταγγελίες ναυτεργατών.

Πρόκειται για τους Αποστόλη Χατζηευφραιμίδη,Παναγιώτη Βασιλά,Δημοσθένη Πασχαλίδη,Μιχάλη Μπέλλο,Αντώνη Χαλδαίο,Νίκο Κουμαντά,Παπανικολάου,Δημήτρη Πισσά,Δημήτρη Μιχαλάκη και Μιχάλη Γιαννακόπουλο.Την υπόθεση είχε αναλάβει η εισαγγελέας Φωτεινή Βελλιώτου.Αξίζει να σημειωθεί, ότι στη διάρκεια των αγωνιστικών τους κινητοποιήσεων οι ναυτεργάτες είχαν εντοπίσει, στο πρακτορείο του Δημοσθένη Πασχαλίδη και του συνεργάτη του Π. Βασιλά,μέχρι και σφραγίδες του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά!

Τα δύο ναυτεργατικά σωματεία, παράλληλα με τα ονόματα των ναυτιλιακών πρακτόρων, κατέθεσαν και υπόμνημα, αναδεικνύοντας τις σοβαρότατες ευθύνες που βαρύνουν και τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας και συνολικά την κυβέρνηση για τη δράση του δουλεμπορικού κυκλώματος σε βάρος των ναυτεργατών. Η σχετική νομοθεσία, σύμφωνα με τα σωματεία, έχει μετατραπεί σε "κουρελόχαρτο", όχι μόνο από τους ναυτιλιακούς πράκτορες, αλλά και από το ίδιο το ΥΕΝ. "Παράνομη και αξιόποινη πράξη - αναφέρεται στο υπόμνημα - δεν είναι μόνο ο χρηματισμός και η αισχροκέρδεια, αλλά η ίδια η ύπαρξη ιδιωτικών γραφείων ναυτικής εργασίας και ναυτολόγησης". Οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου, όχι μόνο δεν έκλεισαν αυτά τα γραφεία, αλλά ουδέποτε διενήργησαν έστω στοιχειώδη έλεγχο, επισημαίνεται ακόμη.

Σε αυτά έρχεται να προστεθεί και η απόφαση της κυβέρνησης να καταργηθεί το Γραφείο Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας (ΓΕΝΕ), "πριμοδοτώντας" ουσιαστικά τους δουλεμπόρους και ρίχνοντας στο καλάθι των αχρήστων τις προτάσεις του ναυτεργατικού συνδικαλιστικού κινήματος για τη ριζική αναδιοργάνωση του ΓΕΝΕ, ώστε να σταματήσει να αποτελεί παραμάγαζο των δουλεμπόρων.

Νίκη της ΕΣΑΚ

ΛΑΜΙΑ.-

Μεγάλη νίκη πέτυχε η ΕΣΑΚ στις αρχαιρεσίες για την ανάδειξη νέας διοίκησης στο σωματείο στην "Εριοϋφαντουργική" Τιθορέας. Σε σύνολο 154 ψηφισάντων, έλαβε 128 ψήφους και ανέδειξε 6 συμβούλους στο Διοικητικό Συμβούλιο, 3 αντιπροσώπους για το Εργατικό Κέντρο Φθιώτιδας και 2 αντιπροσώπους για την Ομοσπονδία Κλάδων Ενδυσης. Η ΠΑΣΚΕ έλαβε 28 ψήφους και εξέλεξε έναν σύμβουλο στο ΔΣ και από έναν αντιπρόσωπο για το ΕΚ Φθιώτιδας και την Ομοσπονδία.

Πισώπλατο το χτύπημα στους άνεργους της Θεσσαλονίκης
Ανάστατοι οι συνταξιούχοι

ΑΡΓΟΣΤΟΛΙ (Του ανταποκριτή μας). -

Ανάστατοι είναι οι πάνω από 6.000 συνταξιούχοι του ΝΑΤ στην Κεφαλονιά και την Ιθάκη, αφού έχουν μείνει χωρίς ιατρική περίθαλψη. Οι απόμαχοι της θάλασσας, που έκτισαν με τον ιδρώτα τους την ελληνική ναυτιλία, πληρώνουν πρώτοι τη σύγκλιση και την πορεία προς την ΟΝΕ. Σε έναν ολόκληρο νομό υπάρχει μόνο ένας γιατρός για όλους τους ασφαλισμένους του ΝΑΤ, ο οποίος όμως δεσμεύεται από το ΝΑΤ, που του έχει ορίσει έναν συγκεκριμένο αριθμό ασφαλισμένων που θα εξετάζει κάθε μήνα! Υπάρχει, βέβαια, ακόμα μία γιατρός η οποία, ωστόσο, εργάζεται μέχρι τις 12 στο ΙΚΑ και στη συνέχεια μπορεί να εξετάζει τους ασφαλισμένους του ΝΑΤ, κι αυτή όμως με πλαφόν.

Οι δύο γιατροί είναι αδύνατον να εξυπηρετήσουν όλους τους συνταξιούχους και τους εν ενεργεία ναυτικούς των δύο νησιών. Να σημειωθεί ακόμα ότι το ΝΑΤ παρέχει μόλις 2.200 δραχμές για κάθε εξέταση και τα υπόλοιπα τα πληρώνουν από την τσέπη τους οι συνταξιούχοι.

Ναυτεργατικό δυστύχημα

Τραγικό θάνατο βρήκαν το Σάββατο δύο ναυτεργάτες στο ελληνικό φορτηγό πλοίο "ARISTIDIS D" με σημαία Κύπρου,από έκρηξη που σημειώθηκε στους χώρους ενδιαίτησης από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία. Το πλοίο έπλεε στη θαλάσσια περιοχή της Ινδονησίας. Οι νεκροί είναι ο δεύτερος και ο τρίτος μηχανικός του πλοίου, αλλοδαποί ναυτεργάτες και οι δύο. Οι υπόλοιποι 22 ναυτεργάτες, ανάμεσά τους και δύο Ελληνες, είναι σώοι.

Από την έκρηξη προκλήθηκε πυρκαγιά στους χώρους ενδιαίτησης, η οποία σβήστηκε από το πλήρωμα, ενώ το πλοίο κατευθύνθηκε προς λιμάνι της Ινδονησίας αυτοδύναμα. Τα ονόματα των δύο Ελλήνων ναυτεργατών είναι Εμμανουήλ Ιωάννου πλοίαρχος και Γεώργιος Αλεξανδρής Α μηχανικός.

Συνέλευση μεταλλεργατών

Το μαζικό τους "παρών" καλούνται να δώσουν σήμερα οι μεταλλεργάτες,στην εκλογοαπολογιστική γενική συνέλευση του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά που θα γίνει στις 4 το απόγευμα στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά.Οι εκλογές για την ανάδειξη της νέας διοίκησης και των αντιπροσώπων για την ΠΟΕΜ και το ΕΚΠ θα ξεκινήσουν στις αρχές του Νοέμβρη.

Η διοίκηση του Συνδικάτου, με ανακοίνωσή της καλεί κάθε μεταλλεργάτη να συνειδητοποιήσει την προσωπική ευθύνη που έχει απέναντι στο παρόν και το μέλλον του κλάδου και να πάρει μέρος σε αυτές τις καθοριστικές, για τη συνέχιση της αγωνιστικής πορείας του Συνδικάτου, διαδικασίες. "Μόνο με ισχυρό, μαζικό συνδικάτο, με χιλιάδες ενεργά ψηφίσαντα μέλη - υπογραμμίζεται - θα μπορέσουμε να διατηρήσουμε κατακτήσεις και από καλύτερες θέσεις να παλέψουμε για την προοπτική της Ζώνης και του επαγγέλματός μας".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ