Τρίτη 27 Οχτώβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Στο "σκαμνί" για το δουλεμπόριο

Δέκα ναυτιλιακοί πράκτορες δικάζονται για παράνομη εξεύρεση εργασίας, έναντι αμοιβής, σε ναυτεργάτες

Στο "σκαμνί" κάθονται μεθαύριο, Πέμπτη, 10 ναυτιλιακοί πράκτορες με την κατηγορία ότι μεσολαβούσαν - σύμφωνα με το κατηγορητήριο - για την εξεύρεση εργασίας σε Ελληνες ναυτεργάτες έναντι αμοιβής κατά παράβαση της σχετικής νομοθεσίας. Η δίκη, η οποία θα γίνει στο Β Τριμελές Πλημμελειοδικείο Πειραιά,είναι επακόλουθο των πολυήμερων αγωνιστικών κινητοποιήσεων των ναυτεργατών, ενάντια στο δουλεμπορικό κύκλωμα, που είχαν ξεκινήσει το καλοκαίρι του 1997, με πρωτοβουλία της ΠΕΜΕΝ και της ναυτεργατικής Ενωσης "Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ".Τα ονόματα των 10 ναυτιλιακών πρακτόρων είχαν τεθεί στη διάθεση της Δικαιοσύνης από τα δύο ναυτεργατικά σωματεία ύστερα από συγκεκριμένες και επώνυμες καταγγελίες ναυτεργατών.

Πρόκειται για τους Αποστόλη Χατζηευφραιμίδη,Παναγιώτη Βασιλά,Δημοσθένη Πασχαλίδη,Μιχάλη Μπέλλο,Αντώνη Χαλδαίο,Νίκο Κουμαντά,Παπανικολάου,Δημήτρη Πισσά,Δημήτρη Μιχαλάκη και Μιχάλη Γιαννακόπουλο.Την υπόθεση είχε αναλάβει η εισαγγελέας Φωτεινή Βελλιώτου.Αξίζει να σημειωθεί, ότι στη διάρκεια των αγωνιστικών τους κινητοποιήσεων οι ναυτεργάτες είχαν εντοπίσει, στο πρακτορείο του Δημοσθένη Πασχαλίδη και του συνεργάτη του Π. Βασιλά,μέχρι και σφραγίδες του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά!

Τα δύο ναυτεργατικά σωματεία, παράλληλα με τα ονόματα των ναυτιλιακών πρακτόρων, κατέθεσαν και υπόμνημα, αναδεικνύοντας τις σοβαρότατες ευθύνες που βαρύνουν και τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας και συνολικά την κυβέρνηση για τη δράση του δουλεμπορικού κυκλώματος σε βάρος των ναυτεργατών. Η σχετική νομοθεσία, σύμφωνα με τα σωματεία, έχει μετατραπεί σε "κουρελόχαρτο", όχι μόνο από τους ναυτιλιακούς πράκτορες, αλλά και από το ίδιο το ΥΕΝ. "Παράνομη και αξιόποινη πράξη - αναφέρεται στο υπόμνημα - δεν είναι μόνο ο χρηματισμός και η αισχροκέρδεια, αλλά η ίδια η ύπαρξη ιδιωτικών γραφείων ναυτικής εργασίας και ναυτολόγησης". Οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου, όχι μόνο δεν έκλεισαν αυτά τα γραφεία, αλλά ουδέποτε διενήργησαν έστω στοιχειώδη έλεγχο, επισημαίνεται ακόμη.

Σε αυτά έρχεται να προστεθεί και η απόφαση της κυβέρνησης να καταργηθεί το Γραφείο Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας (ΓΕΝΕ), "πριμοδοτώντας" ουσιαστικά τους δουλεμπόρους και ρίχνοντας στο καλάθι των αχρήστων τις προτάσεις του ναυτεργατικού συνδικαλιστικού κινήματος για τη ριζική αναδιοργάνωση του ΓΕΝΕ, ώστε να σταματήσει να αποτελεί παραμάγαζο των δουλεμπόρων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
"Δουλεμπόριο" και με τη... βούλα (1999-07-03 00:00:00.0)
Δυναμικό "παρών" στο ΓΕΝΕ (1999-01-15 00:00:00.0)
"Χτυπήματα" στο δουλεμπορικό κύκλωμα (1998-02-17 00:00:00.0)
Σφραγίδες του Λιμεναρχείου στα χέρια δουλέμπορου! (1997-06-19 00:00:00.0)
Κλιμακώνεται η μάχη ενάντια στο δουλεμπόριο (1997-06-11 00:00:00.0)
"Πόλεμο" στους δουλέμπορους (1997-05-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ