ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 27 Οχτώβρη 1998
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Αγώνας για την προστασία των ελεύθερων χώρων

Ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής Συλλόγων και Κινήσεων για την Προστασία των Ελεύθερων Χώρων της Αθήνας σχετικά με την "ίδρυση ειδικών διαχειριστικών φορέων περιβάλλοντος", που ανοίγουν το δρόμο για κάθε είδους επιχειρηματική δραστηριότητα σε βάρος των πάρκων και των άλλων ελεύθερων χώρων

Την αντίθεσή της στην απόπειρα μετατροπής των φορέων διαχείρισης των πάρκων και των ελεύθερων χώρων της Αθήνας σε κερδοσκοπικές επιχειρήσεις, που θα έχουν στόχο την οικοπεδοποίηση και ιδιωτικοποίησή τους, εκφράζει σε ανακοίνωσή της η Συντονιστική Επιτροπή Συλλόγων και Κινήσεων για την Προστασία των Ελεύθερων Χώρων της Αθήνας και την Ποιότητα Ζωής.

Η Επιτροπή εκτιμά ότι το προσχέδιο νόμου του ΥΠΕΧΩΔΕ, που αφορά στην "ίδρυση ειδικών διαχειριστικών φορέων περιβάλλοντος" - ειδικά για τη διαχείριση της περιοχής Ελαιώνα,της Μητροπολιτικής ζώνης πράσινου του αεροδρομίου Ελληνικού,του Κηφισού ποταμού και του Πάρκου Πύργου Βασίλισσας - και στην "ίδρυση οργανισμών μητροπολιτικών πάρκων πρασίνου λεκανοπεδίου Αθήνας","περιέχει πολλά κενά και αλληλοσυγκρουόμενες διατάξεις". Ωστόσο, η Επιτροπή ανησυχεί για τη γενική κατεύθυνσή του, "με βάση την οποία, οι παραπάνω φορείς και οργανισμοί, θα λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια ως Ανώνυμες Εταιρίες ελεγχόμενες από το κράτος, με ελάχιστη συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και με αποκλεισμό των μη κυβερνητικών οργανώσεων".

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι σκοπός αυτών των εταιριών είναι η "αξιοποίηση και εκμετάλλευση των πάρκων" και πόροι τους "οι πρόσοδοι από την εκμετάλλευση των περιουσιακών τους στοιχείων".

"Ετσι, ανοίγει ο δρόμος για κάθε είδους επιχειρηματική δραστηριότητα σε βάρος των πάρκων και των άλλων ελεύθερων χώρων, ακόμα και για την ιδιωτικοποίηση και οικοπεδοποίησή τους", επισημαίνει η Συντονιστική Επιτροπή. Αφού ζητάει πλήρη ενημέρωση από τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, η επιτροπή δηλώνει, ότι "σε κάθε περίπτωση θα αντιταχθεί στη μετατροπή των φορέων των πάρκων σε κερδοσκοπικές επιχειρήσεις, τη στεγανοποίηση των πάρκων και την καθιέρωση εισιτηρίου, την οικοπεδοποίηση και ιδιωτικοποίησή τους".

Σημειώνει, επίσης, ότι αυτή η οικοπεδοποίηση έχει ξεκινήσει ήδη με το Πάρκο Ελευθερίας και συνεχίζεται με το Πεδίον του Αρεως, "όπου ο Πανελλήνιος ΓΣ κτίζει αυθαίρετες αθλητικές εγκαταστάσεις, όπως διαπίστωσε με καθυστέρηση και η αρμόδια πολεοδομική υπηρεσία του Δήμου, θα κορυφωθεί με την οικοπεδοποίηση του Αλσους Ριζάρη, χάριν του Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης, του κήπου του Χαροκοπείου χάριν του Πανεπιστημίου Οικιακής Οικονομίας, του κήπου του Γηροκομείου χάριν του κτιρίου της ΔΕΗ κ.ά.".

Ενάντια σε αυτή τη σκοτεινή προοπτική εξαφάνισης και των τελευταίων ελεύθερων χώρων της πόλης από νέους... "ευεργέτες" και λοιπούς... "φιλότεχνους" στυγνούς επιχειρηματίες, αλλά και από την "εκσυγχρονιστική" εκδοχή της οικιστικής αντίληψης του νεοελληνικού κράτους, δημιουργούνται "οδοφράγματα" αντίστασης των πολιτών, οι οποίοι οργανώνονται με τη μορφή συλλόγων και κινήσεων ανά περιοχές, ακόμη και ανά γειτονιές.

Ετσι, η Επιτροπή αναφέρει τη δημιουργία του συλλόγου των "φίλων των Αμπελοκήπων", ο οποίος ήδη ετοιμάζει προσφυγή στο ΣτΕ κατά της ανέγερσης τσιμεντένιων "μεγαθηρίων" στο χώρο της παλιάς βίλας Θων.Η Επιτροπή σημειώνει, ότι ο συγκεκριμένος χώρος "είναι κοινόχρηστος βάσει παλαιοτέρων παραχωρήσεων και εισφορών, αλλά και σχετικής απόφασης του 1077 του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αθηναίων".

Επίσης, συγκροτήθηκε Επιτροπή αγώνα για το Πεδίον του Αρεως, η οποία ζητάει από το ΥΠΕΧΩΔΕ να μην εκδώσει Προεδρικό Διάταγμα "που να νομιμοποιεί τις παράνομες επεκτάσεις του Πανελληνίου ΓΣ" μέσα στο Αλσος, ενώ συγκροτήθηκε και επιτροπή αγώνα για τη δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου στο Γουδί.

"Φυτεύουν" ... θάνατο στον Υμηττό

Εκεί που πριν δέκα μέρες τα παιδιά της ραδιοφωνικής ομάδας της Μονάδας Απεξάρτησης "18 Ανω" φύτευαν δέντρα, τώρα οι εργάτες της εταιρίας "Αττική Οδός" "φυτεύουν" δυναμίτες, επιτελώντας, έτσι, το έργο της διάνοιξης της Περιφερειακής Λεωφόρου Υμηττού! Σχεδόν κάθε μεσημέρι, όταν κλείνει πια το εργοτάξιο της εταιρίας, δεκάδες δυναμίτες σκάνε στην καρδιά του βουνού - εκεί που ήταν τα δεντράκια που είχαν φυτέψει τα παιδιά του "18 Ανω" - μετατρέποντας τη ζωή των κατοίκων σε κόλαση, αφού οι πέτρες από τις ανατινάξεις φτάνουν μέχρι τις εγκαταστάσεις του "Δημόκριτου", που είναι σχεδόν εκατό μέτρα πιο κάτω. Ολα αυτά βέβαια, χωρίς να έχει γίνει καμία μελέτη και χωρίς να έχουν ληφθεί οι απαραίτητες προφυλάξεις.

Στο έργο της καταστροφής, συμμετέχουν και οι μπουλντόζες του ΥΠΕΧΩΔΕ. Μετά το ξερίζωμα των δέντρων, που είχαν φυτέψει τα παιδιά της Μονάδας "18 Ανω", σειρά έχουν τα υπόλοιπα δέντρα του Υμηττού, προκειμένου να διευκολυνθεί το έργο της διάνοιξης της λεωφόρου. Βέβαια, όλα αυτά συμβαίνουν παρά τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας για αναστολή των έργων διάνοιξης και κοπής δέντρων στο δάσος του Υμηττού έως και τη συζήτηση του θέματος στο ΣτΕ στις 27 Νοέμβρη.

Φυσικά, το "έργο", τόσο του ΥΠΕΧΩΔΕ, όσο και της εταιρίας "Αττική Οδός" δε σταματάει εδώ, καθώς μετά τη δεντροφύτευση των παιδιών που έγινε παρελθόν από τις μπουλντόζες, περιφράχτηκε τμήμα του προς εκχέρσωση δάσους του Υμηττού. Εκτός από την καταπάτηση των νόμων, το ΥΠΕΧΩΔΕ και η εταιρία οικειοποιούνται το δάσος του Υμηττού που ανήκει στους κατοίκους της Αττικής... Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων, μετά τη δεντροφύτευση, περιφράχτηκε ο χώρος του δάσους του Υμηττού σε μήκος 2 - 3 χιλιομέτρων, από το νεκροταφείο του Χολαργού μέχρι την περιοχή Παπάγου, προφανώς για να γίνουν πιο εύκολα οι εκχερσώσεις και να συνεχίσουν το "έργο" τους ανενόχλητοι (!).

Αντίθετα με τη λογική του ΥΠΕΧΩΔΕ και των μεγάλων εταιριών, που για ακόμα μία φορά απέδειξαν ότι βρίσκονται πάνω από νόμους, τα μέλη της Επιτροπής Αγώνα για τη Διάσωση του Υμηττού και ο Δήμος Αγίας Παρασκευής χρησιμοποιούν όλα τα ένδικα μέσα που διαθέτουν, προκειμένου να σώσουν τον Υμηττό. Με μηνυτήρια αναφορά τους, έχουν ζητήσει την παρέμβαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για να προχωρήσει σε επιτόπια έρευνα και κατάσχεση των μηχανημάτων της εταιρίας, πράγμα που δεν έχει γίνει μέχρι στιγμής.

Να σημειωθεί ότι με την κατασκευή της Περιφερειακής Λεωφόρου Υμηττού θα καταστραφούν τουλάχιστον 1.000 στρέμματα δασικής έκτασης για να γίνουν ξενοδοχεία και σούπερ μάρκετ. Η εναλλακτική πρόταση της Επιτροπής Αγώνα για τη Διάσωση του Υμηττού, του Δήμου Αγίας Παρασκευής, αλλά και του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου είναι, το κομμάτι της λεωφόρου που θα περάσει από την περιοχή να κατασκευαστεί σε σήραγγα, πράγμα που έχει απορριφτεί από το ΥΠΕΧΩΔΕ.

ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ "ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΑΝΑΔΑΣΩΣΗ"
"Φιέστες" για απόκρυψη ευθυνών

Οταν η εμπρηστική κυβερνητική πολιτική καταστρέφει τα δάση, ο υφυπουργός Γεωργίας καλεί τους πολίτες να φυτέψουν δέντρα...

Με φιέστες τύπου "1η Νοέμβρη "Ημέρα Αναδάσωσης"" προσπάθησε, χτες, η κυβέρνηση να δείξει ξαφνικά την... ευαισθησία της για την καταστροφή των δασών της χώρας μας, ξεχνώντας πως ο "εμπρηστής" των εκατοντάδων χιλιάδων στρεμμάτων ήταν η ίδια και η αντιδασική πολιτική της.

Στη χτεσινή ημερίδα, που έγινε "προς τιμήν" της "εθελοντικής αναδάσωσης", ο αρμόδιος υφυπουργός Γεωργίας Δ. Σωτηρλής προσπάθησε να δημιουργήσει μια εικόνα για δήθεν φιλοδασική πολιτική της κυβέρνησης, επιχειρώντας βέβαια να καλύψει την καταστροφή που προήλθε από τη δική της αντιδασική πολιτική και προσπαθώντας ν' αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη. Πολιτική, που χαρακτηρίζεται από ένα δασοκτόνο νομοσχέδιο, που κατατέθηκε μέσα στο καλοκαίρι και όπλισε το χέρι των εμπρηστών και από μια βεβιασμένη και αποτυχημένη μεταφορά της δασοπυρόσβεσης στο υπουργείο Δημόσια Τάξης. Πολιτική που κινείται στον άξονα ιδιωτικοποίησης τομέων των δασών, που δίνει εξευτελιστικά ποσά για την προστασία των δασών και που στόχο έχει την υποβάθμιση και διάλυση της Δασικής Υπηρεσίας.

Παραβλέποντας όλα αυτά, ο υφυπουργός Γεωργίας ξεκίνησε να πλέκει το εγκώμιο της "διαφημιστικής καμπάνιας" για την εθελοντική αναδάσωση. Τόνισε, λοιπόν, πως στην παρούσα αναδασωτική περίοδο (1/11/98-28/2/99) θα αναδασωθούν τεχνητά σε επαγγελματική βάση περί τα 12.000 στρέμματα στην Αττική και εξήγησε ότι από αυτά, τα μισά θα αναδασωθούν με φύτευση 600.000 δενδρυλλίων και τα υπόλοιπα με σπορά 600 κιλών σπόρων. "Παρέλειψε", όμως, να αναφέρει ότι τα 6.000 στρέμματα που θα αναδασωθούν με σπόρους δε θα έχουν καμία τύχη, αφού η συγκεκριμένη μέθοδος το μόνο που εξυπηρετεί είναι οικονομικά συμφέροντα και είναι αποδεδειγμένα αποτυχημένη. Εξάλλου η αναδάσωση με δενδρύλλια και στα 12.000 στρέμματα ήταν αδύνατη, γιατί και θα στοίχιζε πολύ περισσότερο και δεν ήταν δυνατόν να εξοικονομηθούν περισσότερα φυτά από τα κρατικά φυτώρια, αφού η ίδια η κυβέρνηση με την πολιτική της τα έχει οδηγήσει σε διάλυση. Επίσης, ο υφυπουργός Γεωργίας παρέλειψε να αναφερθεί εκτενέστερα στο - εξευτελιστικό - ποσό των 2,7 δισ. δραχμών που θα διαθέσει φέτος η κυβέρνηση για αναδασώσεις, αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα. Ποσό που φαίνεται να μην αρκεί ούτε για τα έργα που εξήγγειλε χτες ο ίδιος.

Οσο για τον "εθελοντισμό" στην αναδάσωση και τους "εθελοντές", που ο Δ. Σωτηρλής δεν ξέχασε να ευχαριστήσει, σύμφωνα με πληροφορίες, το 95% των υπαλλήλων της Δασικής Υπηρεσίας αρνήθηκαν να πάρουν μέρος, όταν τους έστειλε σχετική ανακοίνωση η Γενική Γραμματεία Δασών. Αυτό ήταν ως ένδειξη αντίδρασης στην αντιδασική πολιτική που επέδειξε η κυβέρνηση και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας το περασμένο καλοκαίρι. Το ίδιο, όμως, έπραξαν και οι εργαζόμενοι της Πανελλήνιας Ενωσης Δασολόγων Δημόσιων Υπαλλήλων (ΠΕΔΔΥ) που αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στο "πανηγύρι" της αναδάσωσης. Μπροστά σ' αυτήν την αντίδραση, λοιπόν, η Γενική Γραμματεία Δασών θεώρησε σκόπιμο να "δελεάσει" τους υπάλληλους με δεύτερη ανακοίνωση, η οποία υποσχόταν... δικαιολογημένες υπερωρίες και μετακινήσεις εκτός έδρας!

Η πρόκληση...

"Η πρόκληση βρίσκεται εκεί και εμείς πανέτοιμοι να τη δεχτούμε. Εσείς θα μας στηρίξετε;".

Στόχος τα 8.046 μέτρα. Η κορφή SHISHA PANGMA στα Ιμαλάια. Η ομάδα γνωστή. Του Αθηναϊκού Ορειβατικού Συλλόγου.Με μακρά ιστορία στην κατάκτηση κορφών. Ξεκίνησαν στη δεκαετία του '70 με τα Πυρηναία στα 3.404 και τις Αλπεις στα 4.810. Συνέχισαν στο Κιλιμάντζαρο στα 5.895 και τον Καύκασο στα 5.640, πήγαν στο Μακ Κίνλεϊ στην Αλάσκα στα 6.200. Το '83 κάνουν το μεγάλο άλμα: Παμίρ και 7.600 μέτρα. Στις Ανδεις φτάνουν στην Ακογκάγκουα στα 7.000 μέτρα και το Χουάς Καράν στα 6.800. Στα Ιμαλάια η σημαία στήνεται στο Μέρα Πικ στα 6.654 μέτρα. Η πρόκληση για τις κορφές πάνω από τα 8.000 μέτρα παραμένει. Το 1991 σημειώνεται η επιτυχία μιας ελληνικής αποστολής: Ανεβαίνει στο Τσο - Ογιου στα 8.201! Το 1996 η προσπάθεια κατάκτησης του απόλυτου στόχου, του Εβερεστ, ανακόπτεται από οριακές καιρικές συνθήκες, η αποστολή φτάνει στα 8.000 μέτρα. Σήμερα, όπως γράφουν και στο σχετικό φυλλάδιο "η πρόκληση βρίσκεται εκεί...". Κάθε ενίσχυση αξίζει (πληροφορίες ΑΟΣ τηλ.: 3238.775).

"Οδοφράγματα" αντίστασης "ξεφυτρώνουν" στις γειτονιές της Αθήνας, για την προστασία των ελάχιστων ελεύθερων χώρων της από τις αρπακτικές διαθέσεις του κεφαλαίου

Ο απειλούμενος από τη ΔΕΗ χώρος του ΚΑΠΑΨ

Το Πάρκο Ελευθερίας ...επί εποχής "εκσυγχρονισμού"

Φωτογραφικό ντοκουμέντο! Στο σημείο αυτό του Υμηττού, μηχάνημα ανοίγει τρύπες, για να τοποθετηθούν δυναμίτες. Στον ίδιο χώρο τα παιδιά της Κοινότητας "18 Ανω" είχαν φυτέψει δεντράκια...

Οι μπουλντόζες του ΥΠΕΧΩΔΕ, μέρα με τη μέρα, καταστρέφουν το δάσος του Υμηττού και το μέλλον των κατοίκων



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ