Τρίτη 27 Οχτώβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"Φυτεύουν" ... θάνατο στον Υμηττό

Εκεί που πριν δέκα μέρες τα παιδιά της ραδιοφωνικής ομάδας της Μονάδας Απεξάρτησης "18 Ανω" φύτευαν δέντρα, τώρα οι εργάτες της εταιρίας "Αττική Οδός" "φυτεύουν" δυναμίτες, επιτελώντας, έτσι, το έργο της διάνοιξης της Περιφερειακής Λεωφόρου Υμηττού! Σχεδόν κάθε μεσημέρι, όταν κλείνει πια το εργοτάξιο της εταιρίας, δεκάδες δυναμίτες σκάνε στην καρδιά του βουνού - εκεί που ήταν τα δεντράκια που είχαν φυτέψει τα παιδιά του "18 Ανω" - μετατρέποντας τη ζωή των κατοίκων σε κόλαση, αφού οι πέτρες από τις ανατινάξεις φτάνουν μέχρι τις εγκαταστάσεις του "Δημόκριτου", που είναι σχεδόν εκατό μέτρα πιο κάτω. Ολα αυτά βέβαια, χωρίς να έχει γίνει καμία μελέτη και χωρίς να έχουν ληφθεί οι απαραίτητες προφυλάξεις.

Στο έργο της καταστροφής, συμμετέχουν και οι μπουλντόζες του ΥΠΕΧΩΔΕ. Μετά το ξερίζωμα των δέντρων, που είχαν φυτέψει τα παιδιά της Μονάδας "18 Ανω", σειρά έχουν τα υπόλοιπα δέντρα του Υμηττού, προκειμένου να διευκολυνθεί το έργο της διάνοιξης της λεωφόρου. Βέβαια, όλα αυτά συμβαίνουν παρά τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας για αναστολή των έργων διάνοιξης και κοπής δέντρων στο δάσος του Υμηττού έως και τη συζήτηση του θέματος στο ΣτΕ στις 27 Νοέμβρη.

Φυσικά, το "έργο", τόσο του ΥΠΕΧΩΔΕ, όσο και της εταιρίας "Αττική Οδός" δε σταματάει εδώ, καθώς μετά τη δεντροφύτευση των παιδιών που έγινε παρελθόν από τις μπουλντόζες, περιφράχτηκε τμήμα του προς εκχέρσωση δάσους του Υμηττού. Εκτός από την καταπάτηση των νόμων, το ΥΠΕΧΩΔΕ και η εταιρία οικειοποιούνται το δάσος του Υμηττού που ανήκει στους κατοίκους της Αττικής... Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων, μετά τη δεντροφύτευση, περιφράχτηκε ο χώρος του δάσους του Υμηττού σε μήκος 2 - 3 χιλιομέτρων, από το νεκροταφείο του Χολαργού μέχρι την περιοχή Παπάγου, προφανώς για να γίνουν πιο εύκολα οι εκχερσώσεις και να συνεχίσουν το "έργο" τους ανενόχλητοι (!).

Αντίθετα με τη λογική του ΥΠΕΧΩΔΕ και των μεγάλων εταιριών, που για ακόμα μία φορά απέδειξαν ότι βρίσκονται πάνω από νόμους, τα μέλη της Επιτροπής Αγώνα για τη Διάσωση του Υμηττού και ο Δήμος Αγίας Παρασκευής χρησιμοποιούν όλα τα ένδικα μέσα που διαθέτουν, προκειμένου να σώσουν τον Υμηττό. Με μηνυτήρια αναφορά τους, έχουν ζητήσει την παρέμβαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για να προχωρήσει σε επιτόπια έρευνα και κατάσχεση των μηχανημάτων της εταιρίας, πράγμα που δεν έχει γίνει μέχρι στιγμής.

Να σημειωθεί ότι με την κατασκευή της Περιφερειακής Λεωφόρου Υμηττού θα καταστραφούν τουλάχιστον 1.000 στρέμματα δασικής έκτασης για να γίνουν ξενοδοχεία και σούπερ μάρκετ. Η εναλλακτική πρόταση της Επιτροπής Αγώνα για τη Διάσωση του Υμηττού, του Δήμου Αγίας Παρασκευής, αλλά και του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου είναι, το κομμάτι της λεωφόρου που θα περάσει από την περιοχή να κατασκευαστεί σε σήραγγα, πράγμα που έχει απορριφτεί από το ΥΠΕΧΩΔΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ