Τρίτη 27 Οχτώβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ρουτίνα οι ληστείες στις τράπεζες

Ευθύνες στην κυβέρνηση καταλογίζει η ΟΤΟΕ. Δίωρη στάση εργασίας σήμερα το πρωί (7.45 - 9.45) στις τράπεζες

Μονότονη ρουτίνα έχουν γίνει πλέον οι ληστείες τραπεζών, οι οποίες έχουν υπερτριπλασιαστεί σε σχέση με πέρσι. Το 1997 είχαν πραγματοποιηθεί 34 ληστείες, ενώ πριν κλείσει η χρονιά οι ληστείες χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων έχουν φτάσει τις 92.Από αυτές έχουν εξιχνιαστεί οι 12 (ποσοστό 13,3%). Τα στοιχεία αυτά δόθηκαν χτες κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου της Ομοσπονδίας Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδας (ΟΤΟΕ).

Οι συνδικαλιστές της ΟΤΟΕ καταλόγισαν ευθύνες στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης και την κυβέρνηση, διότι δεν έχει λειτουργήσει ακόμα το ειδικό σώμα των 1.000 αστυνομικών που θα αναλάμβανε την περιφρούρηση των τραπεζικών καταστημάτων, υπόθεση που εκκρεμεί τα τελευταία 2,5 χρόνια.

"Παρά τα διαβήματά μας το υπουργείο Δημόσιας Τάξης αντί να προχωρήσει στην υλοποίηση των μέτρων που εισηγούνταν η υπουργική απόφαση του 1993, την τροποποίησε στο χειρότερο", τόνισε ο πρόεδρος της ΟΤΟΕ Δ. Κουσελάς.Μετά από "υπόγειες" συναλλαγές με την Ενωση Ελληνικών Τραπεζών που έγιναν πέρσι, το υπουργείο αποδυνάμωσε την υπουργική απόφαση, με αντάλλαγμα να δοθούν τα 2,8 δισ. για τον εξοπλισμό του ειδικού σώματος. Οι αστυνομικοί προσλήφθηκαν και εξοπλίστηκαν, αλλά μοιράστηκαν σε διάφορες αστυνομικές υπηρεσίες. Πριν μερικούς μήνες, σε σύσκεψη, ο τότε υπαρχηγός της ΕΛΑΣ Ι. Γεωργακόπουλος είχε δηλώσει στην ΟΤΟΕ ότι δεν πρόκειται να υπάρξει ειδικό σώμα, αλλά ότι η φρούρηση θα γίνεται από την υπάρχουσα δύναμη.

Η υπουργική απόφαση του 1993 θέσπιζε αυστηρές κυρώσεις για όσους δεν εφάρμοζαν τα μέτρα ασφάλειας που πρότεινε και ζητούσε την τοποθέτηση ειδικών θυρών εγκλωβισμού και αλεξίσφαιρων υαλοπινάκων. Με την υπουργική απόφαση του 1997 αφαιρέθηκαν οι κυρώσεις σε βάρος των τραπεζών που δεν εφαρμόζουν τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας, η διάταξη για τοποθέτηση των ειδικών θυρών και έγινε προαιρετική η εγκατάσταση αλεξίσφαιρων τζαμιών. Τοποθέτηση ειδικών θυρών σε υποκατάστημα γίνεται μόνο όταν ληστευτεί δυο φορές σε ένα χρόνο.

Ο πρόεδρος της ΟΤΟΕ υπογράμμισε ότι τα υπάρχοντα μέτρα ασφαλείας (κάμερα, χρονοδιακόπτης χρηματοκιβωτίου, συναγερμός) δεν κατόρθωσαν να περιορίσουν το φαινόμενο. Στην πρόσφατη ληστεία της Τριανδρίας, όπου σκοτώθηκε μια νέα κοπέλα, οι δυο ληστές δεν είχαν μεταμφιεστεί, αλλά η βιντεοκάμερα δε λειτουργούσε. "Οι τράπεζες υπολογίζουν το οικονομικό κόστος. Δεν πρέπει όμως να μπαίνει στην ίδια ζυγαριά με τις ανθρώπινες ζωές", πρόσθεσε ο Δ. Κουσελάς.

Από το 1995 περίπου 1,528 δισ. δραχμές ήταν η λεία των ληστών τραπεζών. "Αν αυτά τα χρήματα επενδύονταν και αξιοποιούνταν τα κοινοτικά προγράμματα, το φαινόμενο θα είχε περιοριστεί" είπε ο Σ. Χαρίτος, γραμματέας της ΟΤΟΕ σε θέματα ασφαλείας. "Ομως τα χρήματα είναι ασφαλισμένα κι έτσι το κόστος των ληστειών για τις τράπεζες είναι μηδαμινό... Πρέπει να επανέλθει η παλιά υπουργική απόφαση και να καταρτιστούν από το ΥΔΤ οι ζώνες επικινδυνότητας περιοχών που αφορούν τις ληστείες τραπεζών" πρόσθεσε.

Οι προτάσεις της ΟΤΟΕ για την αντιμετώπιση των ληστειών κινούνται σε τρεις άξονες. Για να αποτρέπεται η είσοδος κακοποιών στις τράπεζες πρέπει να τοποθετηθούν οι πόρτες ασφαλείας που έχουν τη δυνατότητα εγκλωβισμού τυχόν υπόπτου ατόμου, αλλά και αλεξίσφαιρα τζάμια. Οπου εφαρμόστηκαν πιλοτικά αυτά τα μέτρα απέδωσαν ικανοποιητικά. Επίσης πρέπει να αναλάβει δράση η ειδική αστυνομική δύναμη που θα φυλάει τις τράπεζες, αλλά θα περιφρουρεί και τον ευρύτερο χώρο όπου υπάρχουν τραπεζικά καταστήματα. Απαραίτητη κρίνεται και η ψυχολογική στήριξη των θυμάτων ληστειών.

Σήμερα το πρωί οι εργαζόμενοι στις τράπεζες θα πραγματοποιήσουν δίωρη στάση εργασίας από τις 7.45 έως τις 9.45. Επίσης η ΟΤΟΕ θα καταθέσει μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΟΤΟΕ από το 1995 μέχρι σήμερα οι περισσότερες από τις 221 ληστείες έχουν γίνει στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας (60), άλλες 17 στη Θεσσαλονίκη και 11 στο Ηράκλειο. Οι κακοποιοί προτιμούν την Εθνική Τράπεζα, αφού έχουν "επισκεφτεί" 48 υποκαταστήματά της, 33 ληστείες έχουν γίνει σε υποκαταστήματα της Αγροτικής, 30 της Εμπορικής και 28 της Ιονικής.

  • Οι ληστείες της ημέρας έγιναν χτες το μεσημέρι σε υποκάταστημα της Εμπορικής, στη συμβολή των οδών Πειραιώς και Χαμοστέρνας στον Ταύρο, και η άλλη σε υποκατάστημα της Εθνικής στην οδό Φαιδριάδων 65 στην Κυψέλη. Στην πρώτη περίπτωση η λεία των τριών κακοποιών ήταν δυο εκατομμύρια και στη δεύτερη, για τους δυο οπλοφόρους, τέσσερα εκατομμύρια δραχμές.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ