Τρίτη 27 Οχτώβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Καταστολή για ποιον;

Η ελληνική κοινωνία τους τελευταίους μήνες βιώνει καταστάσεις πρωτοφανούς βίας και εγκληματικότητας. Πρωταγωνιστές γίνονται δυστυχώς, και οι ίδιοι οι διώκτες της παρανομίας, μπλεγμένοι στα κυκλώματα του εγκλήματος. Τα κρούσματα διαφθοράς που βλέπουν το τελευταίο διάστημα το φως της δημοσιότητας δεν είναι βέβαια κεραυνός εν αιθρία. Το πρόβλημα της διαφθοράς στην αστυνομία τροφοδοτήθηκε σε τέτοια έκταση για πολλούς και διάφορους λόγους. Οπως για πολλούς και διάφορους λόγους εμφανίζεται μέχρι σήμερα η Ελληνική Αστυνομία να "πέφτει" από γκάφα σε γκάφα, όταν βεβαίως έχει να κάνει με τη δίωξη του εγκλήματος. Διότι είναι γνωστό, ότι όταν απέναντί της έχει το λαϊκό κίνημα, τα καταφέρνει μια χαρά και παίρνει άριστα σε όλες τις δοκιμασίες...

Τα προβλήματα στο χώρο της αστυνομίας ήταν και είναι γνωστά σε όλους όσοι διαχειρίστηκαν τις τύχες της τα τελευταία χρόνια. Γνώριζαν για το ρουσφετολογικό σύστημα των προσλήψεων, αντιλαμβάνονταν ότι με πελατειακές σχέσεις και όχι αξιοκρατικές προαγωγές δεν οργανώνεται αστυνομία. Γνώριζαν, επίσης, πού οδηγεί το ξεπερασμένο σύστημα εκπαίδευσης, αλλά και ο μέχρι τώρα προσανατολισμός, κυρίως ενάντια στο λαϊκό κίνημα. Στην αδυναμία, αντιμετώπισης της εγκληματικότητας ή σε φαινόμενα δράσης με στιλ "Ράμπο" ενάντια σε αθώους πολίτες. Η δολοφονία του Σέρβου μαθητή στη Θεσσαλονίκη είναι απτό παράδειγμα της ανικανότητάς τους. Αναπόφευκτα τα πράγματα οδήγησαν σε μια αστυνομία που όχι μόνο δεν είναι ικανή στις περισσότερες των περιπτώσεων να αναμετρηθεί με το οργανωμένο έγκλημα, άλλωστε δεν είναι σαφώς προσανατολισμένη σ' αυτό, αλλά να υπάρχουν και αστυνομικοί μπλεγμένοι μαζί του.

Τώρα πολιτική ηγεσία, κυβέρνηση και υπουργείο Δημόσιας Τάξης, αναγκάζονται εκ των πραγμάτων να ασχοληθούν με τα κακώς κείμενα της αστυνομίας, διότι ο κόμπος έφτασε στο χτένι. Και τι κάνουν; Εξαγγέλλουν αναδιαρθρώσεις και εξοπλιστικά προγράμματα, κάνουν λόγο για ίδρυση αρχηγείου, χωρίς να ομολογούν το αυτονόητο. Οτι η Ελληνική Αστυνομία πρέπει επιτέλους να επαναπροσανατολιστεί και να επανεκπαιδευτεί. Να δημιουργήσει δηλαδή όλες εκείνες τις προϋποθέσεις για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της εγκληματικότητας, σε όλους τους τομείς. Με πρακτικά μέτρα και όχι με εξαγγελίες που αντέχουν στις ανάγκες του τηλεοπτικού και μόνον χρόνου. Με μέτρα εκδημοκρατισμού και αναβάθμισης της ποιότητας ζωής των ίδιων των αστυνομικών υπαλλήλων.

Οσο δε λαμβάνονται τέτοιου είδους μέτρα από την κυβέρνηση και δεν ακολουθείται ανάλογη πολιτική, τα ζητήματα αντιμετώπισης της εγκληματικότητας από την αστυνομία και διαφθοράς στην αστυνομία, θα παραμένουν ευχές. Το δε πρόβλημα θα συνεχίσει να γίνεται πεδίο αναμέτρησης των πρώην και νυν πολιτικών ηγεσιών, ενώ είναι φανερό ότι οι όποιες αλλαγές, θα στοχεύουν και πάλι στην ενίσχυση ενός μηχανισμού καταστολής, ο οποίος θα επιδεικνύει "επιτυχίες" περιστασιακά μεν στον τομέα του εγκλήματος, πάντα, όμως όταν πρόκειται για τους αγρότες του Θεσσαλικού κάμπου και όποιου άλλου τμήματος της ελληνικής κοινωνίας που δε συμφωνεί και αντιστέκεται στις επιλογές της εκάστοτε κυβέρνησης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ