ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 27 Οχτώβρη 1998
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΠΑΤΗΛΑ ΟΡΑΜΑΤΑ

Η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής των "15" της ΕΕ στην Αυστρία μάλλον άφησε την απορία, ακόμα και στους ίδιους τους συμμετέχοντες σ' αυτήν, για τη χρησιμότητά της και για τους λόγους που τελικά συγκλήθηκε. Ωστόσο, παρά τον ανούσιο χαρακτήρα της Συνόδου στο Πέρτσαχ - με την έννοια ότι οι επικεφαλής των "15" δεν προχώρησαν σε κάποια συγκεκριμένη απόφαση, αλλά ούτε και στην ημερήσια διάταξη προβλεπόταν κάτι ανάλογο - δε σημαίνει ότι η πραγματοποίησή της άφησε αδιάφορα τα προπαγανδιστικά επιτελεία των κυβερνώντων. Με αφορμή τα όσα εκεί έγιναν (ή δεν έγιναν), δυο πλευρές πρέπει να σημειωθούν:

Πρώτον, η ελληνική κυβέρνηση προσπάθησε, με αφορμή τη Σύνοδο να προκαλέσει το "ενδιαφέρον" των Ελλήνων πολιτών, με τον πρωθυπουργό να εμφανίζεται ότι ενστερνίστηκε το μήνυμα των εκλογών σε δήμους και νομαρχίες σε τέτοιο βαθμό, ώστε να φτάσει στο σημείο να παίζει το ρόλο του "κοινωνικά ευαίσθητου Ευρωπαίου" (!), και να καταθέτει μέχρι και... μνημόνια για το μέλλον της ΕΕ. Επρεπε, μάλιστα, να πάει ο κ. Σημίτης στην Αυστρία, για να μάθουμε - την ώρα που στην Ελλάδα γινόταν σάλος από τα νέα "επιτεύγματα" της Αστυνομίας και συνεχιζόταν ο ορυμαγδός των αναλύσεων για την ήττα του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές - ότι η κυβέρνηση πιστεύει πως εκτός από την ΟΝΕ, υπάρχουν και οι άνθρωποι... Πολύ όψιμη ανακάλυψη, αλήθεια. Και κυρίως πολύ ενδεικτικός ο όλος σχεδιασμός πως η κυβερνητική "παράσταση", που δόθηκε με φόντο την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, στήθηκε με στόχο την εσωτερική κατανάλωση.

Δεύτερον, το στοιχείο εκείνο που, επίσης, αξιοποιήθηκε δεόντως από τα επικοινωνιακά επιτελεία του Μαξίμου, ήταν το γεγονός ότι οι "13" στις "15" κυβερνήσεις των κρατών - μελών της ΕΕ, που βρέθηκαν στο Πέρτσαχ, είναι "κεντροαριστερές"... Εφτασαν, μάλιστα, κάποιοι ανταποκριτές των ελληνικών ΜΜΕ να μεταδίδουν από την Αυστρία διάφορα περί μάζωξης που θυμίζει "Κόκκινο Οκτώβρη"! Αν σκεφτεί τώρα κανείς ότι η Σύνοδος έγινε στις 25 Οκτώβρη, ημερομηνία, που, σύμφωνα με το παλιό ημερολόγιο, ξεκίνησε το 1917 η Μπολσεβίκικη Επανάσταση, πράγματι τέτοιες αναφορές περί "Κόκκινου Οκτώβρη", όταν αφορούν τις συνευρέσεις του Μπλερ, του Ντ' Αλέμα, του Ζοσπέν και του... Σημίτη, διεκδικούν συμμετοχή σε επιθεωρησιακά νούμερα... υψηλού επιπέδου. Πάντως, η "χαρά" όσων γνωρίζουν γιατί χαίρονται, βλέποντας να είναι "κεντροαριστερή" η πλειοψηφία που κυβερνά την ΕΕ, πρέπει να οφείλεται στη διαπίστωση του βιομήχανου Ανιέλι, πως, στις μέρες μας "η Αριστερά (σ.σ: όπως την εννοεί ο Ανιέλι) κάνει καλύτερα τη δουλιά από τη Δεξιά"...

***

Βέβαια, δεν πρέπει να καταλήξουμε στο λαθεμένο συμπέρασμα πως οι "15" απλώς συμφώνησαν να παραβρεθούν στην έκτακτη Σύνοδο, για να χάσουν το χρόνο τους. Η αλήθεια είναι, πως, ανησυχούντες για την απόσταση που χωρίζει το οικοδόμημά τους, την ΕΕ, από τις πραγματικές ανάγκες των ευρωπαϊκών λαών και διαβλέποντας τη δυσφορία των λαϊκών στρωμάτων της Ευρώπης απέναντι στο επιτελείο των πολυεθνικών στις Βρυξέλλες, οι "εταίροι" ασχολήθηκαν στην Αυστρία με το εξής πρόβλημα: Πώς θα μπορέσουν να αποκαταστήσουν το ευρωενωσιακό "όραμα" στη συνείδηση των λαών της Ευρώπης. Πώς θα καταφέρουν να παρουσιάσουν την ΕΕ ως "φιλικό" χώρο απέναντι στον Ευρωπαίο πολίτη. Πώς, τελικά, θα προστατέψουν την "Αγία Οικογένεια" του πολυεθνικού επιτροπάτου, που έχει στήσει ο ιμπεριαλισμός στην Ευρώπη, από τους λαούς της Ευρώπης.

Ιδού το ερώτημα, στο οποίο το "όραμα" της ΟΝΕ αποδεικνύεται πολύ φτωχό και αδύνατο για να απαντήσει. Και πρέπει να αναγνωρίσουμε στον πρωθυπουργό, ότι σε αυτόν τον προβληματισμό, για την ποδηγέτηση των Ευρωπαίων εργαζομένων από τους δυνάστες τους, συνέβαλε με το δικό του τρόπο...

***

Οπως, λοιπόν, φάνηκε από το "μνημόνιο" του κ. Σημίτη προς τους συναδέλφους του, αλλά και από τα όσα δήλωσε σχετικά με τα όσα συζητήθηκαν ανάμεσα στον ίδιο και τους ομολόγους του, ο Ελληνας πρωθυπουργός προωθεί την εξής άποψη: Στο αίτημα των λαών για δουλιά, η ΕΕ πρέπει να αντιπροσφέρει το... όραμα της "πολιτικής ενοποίησης" των μελών της! Οταν οι εργαζόμενοι ζητούν ασφάλεια, εμείς πρέπει να τους "ταϊζουμε" με το... όραμα της "πολιτικής ενοποίησης"! Οταν οι πολίτες διαμαρτύρονται για τη λιτότητα, όταν διεκδικούν τα δικαιώματά τους, όταν υφίστανται τη φτώχεια και την εγκατάλειψη, όταν δεινοπαθούν από την ένταση της στυγνής εκμετάλλευσης, εμείς, λέει ο κ. Σημίτης, πρέπει να τους πουλάμε... όραμα! Ποιο "όραμα"; Της"πολιτικής ενοποίησης" της ΕΕ!

Κάπως έτσι, τα είπε ο κ. πρωθυπουργός στο Πέρτσαχ. Δεν είναι, βέβαια, η πρώτη φορά. Στις πρόσφατες κοινές του εμφανίσεις με τον Ζοσπέν, εδώ στην Ελλάδα, είχε κοινοποιήσει την άποψή του για την "ανάγκη" να συγκροτηθεί μια"ευρωπαϊκή κυβέρνηση" (!), που θα διαχειρίζεται τις τύχες των λαών της Ευρώπης...

***

Κατόπιν όλων αυτών, προτείνουμε σε κείνους που δυσανασχετούσαν όταν έλεγαν οι κομμουνιστές πως η άρχουσα τάξη, προσδένοντας την Ελλάδα στην ΕΕ, στοχεύει στην υποταγή του λαού της στις αδηφάγες ορέξεις των πολυεθνικών, μέσω της ενίσχυσης της δράσης των διακρατικών θεσμών και της Κομισιόν, να ξαναδούν τις δηλώσεις του κ. Σημίτη. Δηλώσεις και θέσεις που ισοδυναμούν με πρόθεση ακραίας δικαίωσης ακόμα και των φωνών που μιλούσαν για παράδοση της Ελλάδας στις πολυεθνικές, στα πλαίσια της ΕΕ. Και όχι μόνο αυτό, αφού τώρα, οι υπέρμαχοι της καθυπόταξης του ελληνικού λαού στο άρμα της ΕΕ, φτάνουν στο έσχατο όριο. Διαφημίζουν και προβάλλουν αυτήν ακριβώς την καθυπόταξη σαν "όραμα" προς επίτευξη! Ο όρος για μια ακόμα φορά εύηχος: "Πολιτική ενοποίηση της ΕΕ"...

Ολα δείχνουν ότι εκείνοι που παλιά μάς προπαγάνδιζαν το "όραμα" της ένταξης στην ΕΟΚ, μετά το "όραμα" της ενιαίας αγοράς του 1992 και αργότερα το "όραμα" της ΟΝΕ, εσχάτως έχουν αναλάβει να μας διαφημίσουν το "όραμα" της... ενοποίησης. Ομως, όσο πιο σαπισμένο είναι το σίδερο, τόσο λιγότερο κρύβεται η σκουριά. Και η σκουριά του ιμπεριαλισμού της ΕΕ, όσα "χέρια" κι αν περαστεί από τους... "ελαιοχρωματιστές" - "οραματιστές" της παραπλάνησης των λαών, χάσκει από παντού. Οσο για τον κ. Σημίτη, θα το αντιληφθεί, όταν η ενότητα του λαϊκού μετώπου στη χώρα μας θα πετάξει στο καλάθι των αχρήστων τη νέα απάτη περί ευρω-ενωσιακών "οραμάτων".

Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

σποτ

Στο αίτημα των λαών για δουλιά, η ΕΕ πρέπει να αντιπροσφέρει το... όραμα της "πολιτικής ενοποίησης" των μελών της! Οταν οι εργαζόμενοι ζητούν ασφάλεια, εμείς πρέπει να τους "ταϊζουμε" με το... όραμα της "πολιτικής ενοποίησης"! Οταν οι πολίτες διαμαρτύρονται για τη λιτότητα, όταν διεκδικούν τα δικαιώματά τους, όταν υφίστανται τη φτώχεια και την εγκατάλειψη, όταν δεινοπαθούν από την ένταση της στυγνής εκμετάλλευσης, εμείς, λέει ο κ. Σημίτης, πρέπει να τους πουλάμε... όραμα! Ποιο "όραμα"; Της"πολιτικής ενοποίησης" της ΕΕ!


ΤΗΣ ΝΑΤΑΣΑΣ ΠΙΤΤΑΚΑ, ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟΥ ΝΥΧΤΕΡΙΝΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝΚΑΙ ΤΕΣ ΑΘΗΝΑΣ
Στην κόψη του ξυραφιού η νυχτερινή εκπαίδευση

- Το Συντονιστικό των Νυχτερινών Σχολείων Αθήνας συζήτησε την Κυριακή τις κινήσεις των μαθητών ενάντια στην εκπαιδευτική μεταρρύθμιση. Τι επιπτώσεις έχουν στη νυχτερινή εκπαίδευση αυτά τα μέτρα και σας σπρώχνουν να αντιδράσετε;

- Για εμάς, τους μαθητές των νυχτερινών σχολείων, τα νέα μέτρα σημαίνουν ουσιαστικά "λουκέτο" στα σχολεία μας, αφού θα πρέπει να δίνουμε στην Α Λυκείου διαγνωστικά τεστ, στη Β Λυκείου πολλαπλές εξετάσεις και στη Γ και Δ Λυκείου πανελλήνιες εξετάσεις. Κοντά σε όλα αυτά, καταργείται και ο θεσμός των μετεξεταστέων και, όπως καταλαβαίνετε, το πρωί μεροκάματο, το βράδυ σχολείο, χωρίς περιθώριο για φροντιστήριο και χρόνο για διάβασμα, δε θα περνάμε την τάξη.

- Ποια είναι η εικόνα που παρουσιάζουν τα νυχτερινά σχολεία με την έναρξη της χρονιάς;

- Η νέα σχολική χρονιά έχει μπει ήδη με τεράστια προβλήματα στην εκπαίδευση συνολικά. Συγκεκριμένα, στα νυχτερινά σχολεία παρατηρείται σε έντονο βαθμό έλλειψη βιβλίων, με αποτέλεσμα, οι μαθητές να αναγκάζονται να τα πληρώνουν 10.000 και 15.000 (τα βιβλία ειδικότητας στα ΤΕΛ), κενά σε καθηγητές, που συνεπάγονται πολλές χαμένες ώρες διδασκαλίας. Επίσης, δεν υπάρχουν εργαστήρια και αναγκάζονται οι μαθητές να κάνουν ακόμα και τεράστιες διαδρομές σε άλλη περιοχή όπου υπάρχουν εργαστήρια, αλλά και αυτά με πολλές ελλείψεις. Φέτος είδαμε και το φαινόμενο, τμήματα να απομένουν με 10 ή 15 μαθητές, αφού πολλοί παράτησαν το Λύκειο και πήγαν στα ΤΕΕ.

- Ιδιαίτερο βάρος φαίνεται να δίνει το Συντονιστικό σας στο θέμα της ενιαίας διεξαγωγής των εκλογών σε όλα τα σχολεία. Γιατί;

- Σε ό,τι αφορά τις εκλογές για τα 5μελή και 15μελή Μαθητικά Συμβούλια, επιμένουμε τόσο πολύ και έχουμε ρίξει ιδιαίτερο βάρος, γιατί θεωρούμε ότι είναι σημαντική προϋπόθεση τα Μαθητικά Συμβούλια για να υπάρχει ένας σωστός συντονισμός μεταξύ των σχολείων. Με το να εκλέγονται ενιαία τα Μαθητικά Συμβούλια σε όλα τα σχολεία είναι δυνατό τα επόμενα βήματά μας να είναι κοινά και συντονισμένα. Και αυτό, ενάντια στη μεθόδευση από την κυβέρνηση να διασπάσει τα όργανα εκπροσώπησης των μαθητών, με το να μη γίνονται ενιαία οι μαθητικές εκλογές, οπότε και τα σχολεία δεν μπορούν να παίρνουν κοινές και αγωνιστικές αποφάσεις.

- Πώς οργανώνουν την αντίδρασή τους οι μαθητές των νυχτερινών σχολείων;

- Κατ' αρχάς, επιδιώκουμε μέχρι τις 5 του Νοέμβρη να έχουν γίνει οι εκλογές για τα 5μελή Μαθητικά Συμβούλια και μέχρι 11 Νοέμβρη για τα 15μελή. Στις 5 Νοέμβρη το Συντονιστικό Νυχτερινών Σχολείων και ΤΕΣ της Αθήνας διοργανώνει παναθηναϊκή κινητοποίηση. Μέσα από τις κινητοποιήσεις μας ζητάμε την κατάργηση του νόμου 2525/97, να μην "περάσει" ρύθμιση για κατάργηση των μετεξεταστέων, να μην καταργηθεί το ποσοστό 1% εισαγωγής στα ΤΕΙ για τους μαθητές των νυχτερινών σχολείων, να μην ισχύσουν οι εξετάσεις, αναβάθμιση της νυχτερινής εκπαίδευσης, κάλυψη των ελλείψεων σε εκπαιδευτικούς και βιβλία, εργαστήρια κ.ά. Παράλληλα, ως εργαζόμενοι στην πλειοψηφία, είμαστε αντίθετοι στην κατάργηση του 8ωρου και άλλων αντεργατικών μέτρων. Στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων μας μαζεύουμε υπογραφές κατά του αντιεκπαιδευτικού νόμου στα σχολεία.

Μ. Κ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ