ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 8 Μάρτη 2000
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ
Αναστολή της ελευθερίας του λόγου

Η επίσημη Εκκλησία με μια πρωτοφανή απόφασή της ζητά την αναστολή του Συντάγματος όσον αφορά την ελευθερία του λόγου και την ποινικοποίηση της αντίθετης άποψης

Παπαγεωργίου Βασίλης

Τη σημαία της εκστρατείας δίωξης εντύπων, βιβλίων αλλά και ιδεών, τη σημαία του σκοταδισμού σήκωσε η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, η οποία με ομόφωνη, όπως αναφέρεται, απόφαση, που πήρε χτες, καταδικάζει το βιβλίο του Μ. Ανδρουλάκη και καλύπτει πλήρως το κάψιμο του βιβλίου και την άσκηση ποινικής δίωξης κατά του συγγραφέα του.

Με την απόφαση αυτή η επίσημη Εκκλησία, δια της Ιεράς Συνόδου, συντάσσεται με τις παραεκκλησιαστικές οργανώσεις και διεκδικεί να έχει λόγο και να βάλει όριο και περιορισμούς στην ελευθερία έκφρασης συνολικά στην κοινωνία.

Ούτε λίγο ούτε πολύ, η Ιερά Σύνοδος ζητά την αναστολή του Συντάγματος, όσον αφορά την ελευθερία του λόγου και την ποινικοποίηση οποιασδήποτε άποψης είναι αντίθετη ή αμφισβητεί αυτά που κατά την Εκκλησία είναι δόγμα.

Ειδικότερα, στην απόφαση αναφέρεται: «Το περιεχόμενο του βιβλίου, όσον αφορά εις τα αναφερόμενα εις τον Αρχηγόν της Πίστεως ημών, κινείται εις τη σφαίραν της πλέον χυδαίας φαντασίας, είναι αντιεπιστημονικόν, αισχρόν και βρωμερόν. Εις την ιστορίαν των είκοσι αιώνων ουδείς συγγραφέας έθιξε τόσον βαναύσως την ηθικήν ακεραιότητα του Θεανδρικού προσώπου του Αναμαρτήτου Ιησού Χριστού. Η ελευθερία του λόγου, αναγνωρισμένη συνταγματική αρχή εις την χώρα μας, την οποίαν η Εκκλησία ανέκαθεν εσεβάσθη, δεν καλύπτει προφανώς αισχρές και βλάσφημες εκφράσεις, οι οποίες θίγουν τη χριστιανικήν πίστιν των εκατομμυρίων χριστιανών πιστών, οι οποίοι αποτελούν εις την πατρίδα μας τη συντριπτικήν πλειοψηφίαν του λαού μας».

Δικαιολογώντας δε τις αντιδράσεις των παραεκκλησιαστικών οργανώσεων αναφέρει: «Οι αντιδράσεις πιστών μελών της Εκκλησίας δικαιολογούνται λόγω της πρωτοφανούς βλασφήμου αισχρότητος του βιβλίου "Μ". Οι σπεύδοντες να υποστηρίξουν τον ασεβή συγγραφέα δε θα έπρεπε να μεταθέτουν το θέμα. Το ζήτημα δεν είναι, πώς η πιστεύουσα καρδία αντιδρά, ομολογούσα τον Σωτήρα Κύριον, αλλά τι γράφει και περιγράφει ο συγγραφέας δια το πρόσωπον του Ασπίλου και Αμώμου Χριστού».

Η Ιερά Σύνοδος με την απόφασή της αυτή κάνει μια πρωτοφανή υπέρβαση, ζητώντας ανάλογη προστασία της ιδιωτικής ζωής του... Χριστού με αυτή των σημερινών ανθρώπων! Συγκεκριμένα, θέτει το ερώτημα: «Εις μιαν περίοδον, κατά την οποίαν η ευαισθησία δια την προσβολήν ανθρωπίνων προσώπων οδήγησε τους αρμοδίους εις τη λήψιν μέτρων, η Εκκλησία δεν θα πρέπει να δεικνύη παρομοίαν ευαισθησίαν διά την ομολογιακήν υπεράπισιν του Προσώπου του Ιησού Χριστού, το οποίον οι αιώνες εσεβάσθησαν, ενώ ο κ. Μ. Ανδρουλάκης βαναύσως και δημοσίως καθύβρισεν;».

Στην απόφαση της Ιεράς Συνόδου αντέδρασε ο ΣΥΝ με δήλωση του προέδρου του Ν. Κωνσταντόπουλου ο οποίος επαναφέρει το θέμα της διάκρισης Κράτους - Εκκλησίας και επισημαίνει ότι η «ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου συνιστά ευθεία πολιτική παρέμβαση και αναβιώνει εποχές σκοταδισμού. Δίνει πράσινο φως σε ακραίους κύκλους φανατικών που προωθούν ποινικές διώξεις και κάψιμο βιβλίων». Στο μεταξύ, από την πλευρά της ΝΔ τηρήθηκε συνένοχη σιωπή για προφανείς λόγους.

Ο βιβλιοπώλης, ο Ευ. Γιαννόπουλος και ... ο Κάφκα!

Πρωτοφανής σύλληψη βιβλιοπώλη επειδή πουλούσε βιβλίο μη αρεστό στον υπουργό Δικαιοσύνης! Αγανακτισμένος ο κόσμος του βιβλίου

Ενα ακόμη «κομμάτι» συμπληρώθηκε χτες στο «παζλ» του κυβερνητικού αυταρχισμού, ο οποίος, αφού κατά καιρούς ενεργοποιεί χουντικούς νόμους για να χτυπήσει στοιχειώδη δημοκρατικά δικαιώματα, εσχάτως χρησιμοποιεί και πρακτικές που παραπέμπουν στις, όχι και τόσο μακρινές, μαύρες σελίδες της ιστορίας αυτού του τόπου. Σε κάποια σημεία μάλιστα, τις ξεπερνά.

Πρωταγωνιστής και αυτή τη φορά ο υπουργός Δικαιοσύνης (ή υπουργός «μηνύσεων», αν θέλετε) Ευ. Γιαννόπουλος. Θύμα, αυτή τη φορά, η ελευθερία της σκέψης και της έκφρασης. Υπερβολή; Για τους «εκσυγχρονιστές» της κυβέρνησης Σημίτη είναι απλά... καθημερινότητα.

Χτες το πρωί, ο βιβλιοπώλης Σπύρος Μαρίνης είχε μόλις ανοίξει το βιβλιοπωλείο του στην οδό Σόλωνος, όταν μπήκαν δύο άντρες με πολιτική περιβολή και τον ρώτησαν αν έχει το βιβλίο του Γ. Μανδίκου «Εγώ είμαι ο Ευάγγελος Γιαννόπουλος (πρώτος και στης κατοχής τα "ευζωνάκια" με τα κοντά "φουστανελάκια")»(εκδόσεις «Επιμελητής).Ο βιβλιοπώλης τους έδωσε το βιβλίο και πήγε στην ταμειακή μηχανή για να ετοιμάσει την απόδειξη. Σύμφωνα με τον ίδιο τον παθόντα, οι «πελάτες» του είπαν ότι δε θέλουν να το αγοράσουν... και του ζήτησαν να τους ακολουθήσει στο τμήμα για μια... «διευκρίνιση», αποκαλύπτοντας έτσι ότι επρόκειτο για αστυνομικούς!

Χωρίς ένταλμα

Αφού τον ρώτησαν αν έχει μαζί του και την αστυνομική ταυτότητα, πήραν τα αντίτυπα του βιβλίου, τον έβαλαν σε ένα συμβατικό αυτοκίνητο και του ανακοίνωσαν ότι τον μήνυσε ο υπουργός Δικαιοσύνης! Ο βιβλιοπώλης ζήτησε να δει το ένταλμα σύλληψης, το οποίο δεν υπήρχε. Ρώτησε επίσης αν υπάρχει απόφαση απαγόρευσης της διακίνησης του συγκεκριμένου βιβλίου και πήρε αρνητική απάντηση. Στο 5ο Αστυνομικό Τμήμα Εξαρχείων όπου τον οδήγησαν, αναζήτησε μάταια το δικηγόρο του και ακολούθως ενημέρωσε το συνδικαλιστικό του όργανο, την «Πανελλήνια Ομοσπονδία Εκδοτών Βιβλιοπωλών», η οποία ξεκίνησε αμέσως διαδικασίες για την απελευθέρωση του βιβλιοπώλη, ακόμη και σε κυβερνητικό επίπεδο, καταγγέλλοντας την απαράδεκτη και πρωτοφανή αυτή ενέργεια, ενώ ο πρόεδρος της ΠΟΕΒ συνομίλησε με το διοικητή της Αστυνομικής Διεύθυνσης.

Σύμφωνα με τον βιβλιοπώλη, η Αστυνομία, προφανώς σε μια απόπειρα να συλλάβει και τον συγγραφέα του βιβλίου, του τηλεφώνησε λέγοντάς του πως... θέλουν να του πάνε γλυκά! Οταν όμως πήγαν να τον βρουν, εκείνος δε βρισκόταν εκεί. Σε ένα άλλο τηλεφώνημα, ο Σ. Μαρίνης άκουσε αστυνομικό να λέει πως «πήγαμε στη Σόλωνος και τσιμπήσαμε», προφανώς τον ίδιο...

Το βιβλίο... του «θείου»...

Ο βιβλιοπώλης προσθέτει ότι η μήνυση εναντίον του στηρίχτηκε σε μια απόδειξη λιανικής πώλησης, που «έκοψε» τρεις μέρες πριν το συμβάν σε ένα νεαρό που αγόρασε το βιβλίο... «για το θείο» του! Η συγκεκριμένη απόδειξη ήταν στο φάκελο της μήνυσης που είχε η Αστυνομία. Η «καφκική» περιπέτεια του άτυχου βιβλιοπώλη συνεχίστηκε παίρνοντάς του τα δακτυλικά αποτυπώματα και ετοιμάζοντάς τον για να τον πάνε στα δικαστήρια της Ευελπίδων με διαδικασία αυτόφωρου! Του είπαν μάλιστα ότι η κράτησή του στην Αστυνομία θα συνεχιζόταν μέχρι να βρεθεί ο συγγραφέας! Στη διαδρομή όμως προς τα δικαστήρια, οι αστυνομικοί πληροφόρησαν τον βιβλιοπώλη ότι είναι ελεύθερος με εντολή εισαγγελέα... και τον απελευθέρωσαν!

Μάλιστα, ο ίδιος ο υπουργός Δικαιοσύνης τηλεφώνησε στον αντιπρόεδρο του «Συνδέσμου Εκδοτών Βιβλιοπωλών» Γ. Ντουντούμη και ζήτησε συγνώμη για την ταλαιπωρία του βιβλιοπώλη, αφού το πρόβλημα δεν είναι αυτός... αλλά ο συγγραφέας του βιβλίου. Πάντως, ο Σ. Μαρίνης, με αφορμή αυτή την περιπέτεια, θυμήθηκε την κατάσχεση των βιβλίων του βιβλιοπωλείου του από τη χούντα.

Πρωτοφανής και απαράδεκτη πρακτική

Να σημειωθεί ότι απόφαση για την απαγόρευση του βιβλίου υπάρχει μετά από σχετικό αίτημα του Ευ. Γιαννόπουλου, κοινοποιήθηκε όμως μόνο στο συγγραφέα και όχι στους φορείς του βιβλίου. Ετσι οι βιβλιοπώλες της επικράτειας βρίσκονται μπροστά στην κωμικοτραγική κατάσταση να πουλούν το βιβλίο... όντας παράνομοι εν αγνοία τους...

Ακόμη και ο πρόεδρος της ΠΟΕΒ Γιώργος Δαρδανός είχε πλήρη άγνοια για την απόφαση της προσωρινής απαγόρευσης του βιβλίου, αλλά πέρα από την τυπική πλευρά της υπόθεσης, σε δήλωσή του στο «Ρ» χαρακτήρισε πρωτοφανή την περιπέτεια του Σ. Μαρίνη. Σημείωσε, επίσης, ότι ακόμη και η χούντα έστελνε ειδοποιήσεις στα βιβλιοπωλεία για τις απαγορεύσεις πριν μπουν μπροστά οι κατασταλτικοί μηχανισμοί. Πρόσθεσε ότι η πρακτική των διώξεων και των μηνύσεων εναντίον του Τύπου και της ελευθερίας της έκφρασης είναι άκρως επικίνδυνη, όπως επικίνδυνος αναδεικνύεται και ο ίδιος ο υπουργός Δικαιοσύνης, ενώ επέρριψε βαρύτατες ευθύνες και στην κυβέρνηση, που επιμένει να τον διατηρεί σε ένα τόσο ευαίσθητο πόστο.

Η μηνυτήρια αναφορά

Ο Ε. Γιαννόπουλος επανήλθε στο βιβλίο στου Γ. Μανδίκου, καταθέτοντας μηνυτήρια αναφορά κατά του βιβλιοπώλη Σπύρου Μαρίνη και του συγγραφέα, γιατί, κατά τον Ε. Γιαννόπουλο, «δε συμμορφώνονται σε προσωρινή διαταγή δικαστή που τους υποχρεώνει σε παράλειψη διάθεσης και κυκλοφορίας» του επίμαχου βιβλίου.

Μάλιστα, ο υπουργός Δικαιοσύνης στη μηνυτήρια αναφορά επισυνάπτει και το «υπ' αριθμό 03398/1-3-2000 τιμολόγιο πώλησης του επίδικου βιβλίου με ώρα έκδοσης 12.39» (πρόκειται για την απόδειξη του... «βιβλίου του θείου», που ο τρόπος με τον οποίο αποκτήθηκε μάλλον θυμίζει τον «χαφιέ της γειτονιάς»), αναφέροντας ότι παραβιάζεται η προσωρινή διαταγή (27-1-2000) για απαγόρευση διάθεσης και κυκλοφορίας του βιβλίου.

Να υπενθυμίσουμε ότι ο Ε. Γιαννόπουλος έχει καταθέσει και αγωγή κατά του Γ. Μανδίκου για το επίμαχο βιβλίο που θα συζητηθεί στο Μονομελές Πρωτοδικείο στις 14 Μαρτίου 2000. Επίσης, κατέθεσε και μήνυση για συκοφαντική δυσφήμηση, η οποία θα συζητηθεί στο Τριμελές Εφετείο στις 7 Ιουνίου 2000.

Εκδηλώσεις των ΚΟ του ΚΚΕ

Ενόψει των βουλευτικών εκλογών της 9ης Απρίλη, οι ΚΟ του ΚΚΕ εντείνουν τη δράση τους, για να φτάσει πλατιά στον ελληνικό λαό η πολιτική πρόταση του Κόμματος. Σε όλη την Ελλάδα, σε χωριά, πόλεις, εργασιακούς χώρους, πανεπιστήμια, παντού, όπου ζει, ψυχαγωγείται, σπουδάζει και εργάζεται ο λαός και η νεολαία, βρίσκονται τα μέλη του ΚΚΕ και τα στελέχη του, δίνοντας τη μάχη τους να φτάσει παντού η πολιτική πρόταση του Κόμματος. Στα πλαίσια αυτά, πραγματοποιούνται τις επόμενες μέρες οι παρακάτω εκδηλώσεις.

Σήμερα, Τετάρτη:

  • Περιοδεία στον ΟΣΕ στην οδό Καρόλου θα πραγματοποιήσουν σήμερα Τετάρτη, στις 9.30 το πρωί, οι υποψήφιοι βουλευτές του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη και ΧρήστοςΚατσώτης.
  • Στο κεντρικό κατάστημα της ΤτΕ στις 9 π.μ. με τον Αντώνη Σκυλλάκο.
  • Στους εργαζόμενους του Δήμου Ιλίου στις 10 το πρωί και στο Δάσος Χαϊδαρίου με την Λούλα Καρατζά.
  • Στους εργάτες Δήμου Ζωγράφου στις 5.30 το πρωί με τον Τέλη Γόντικα.
  • Στο 2ο ΚΑΠΗ Καλλιπόλεως Βύρωνα στις 11 π.μ. με την Χρυσούλα Κάππου.
  • Στον ΟΤΕ Ν. Ιωνίας στις 1.30 το μεσημέρι με τον Παναγιώτη Τσουκαλά.
  • Στο Κεντρικό παιδικό σταθμό ΙΒΣΑ στις 11 το πρωί με τον Στέλιο Λάμπρου.
  • Στην ΑΣΟΕΕ στις 10 το πρωί με τον Γιάννη Σταυρόπουλο.

Σήμερα, Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί και σύσκεψη αντιστασιακών στο Αιγάλεω στις 5 μ.μ.

Αύριο Πέμπτη:
  • Στις 7 το πρωί αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με επικεφαλής τον υποψήφιο βουλευτή Δήμο Κουμπούρη θα επισκεφθεί τη ΔΕΗ Ελευσίνας και θα συναντηθεί με το σωματείο εργαζομένων και τους εργαζόμενους.
  • Επίσης, αύριο Πέμπτη, ο Δήμος Κουμπούρης, επικεφαλής αντιπροσωπείας του Κόμματος, θα επισκεφθεί στις 9.30 το πρωί τα Ναυπηγεία Ελευσίνας, όπου θα έχει συνάντηση με το σωματείο εργαζομένων και θα μιλήσει στους εργαζόμενους.

Στον ΟΤΕ κτίριο Τροίας, στις 7 το πρωί, με τον Γ. Σταυρόπουλο.

Στο εργοτάξιο του γκαράζ στο Μέγαρο Μουσικής στις 6.30 το πρωί, στο Μετρό στις 9 το πρωί στα Σεπόλια και στη 1 το μεσημέρι στο Μοναστηράκι με τους Τέλη Γόντικα και Δημήτρη Βανδώρο.

Στην Πάντειο στις 12 το μεσημέρι με τους Γιώργο Ρούση και Τάκη Σινιόρο.

Στο εργοστάσιο ΦΕΙΔΑΣ στις 6.30 π.μ. και στην ΕΛΙΤ στις 12 το μεσημέρι και στο κέντρο του Χαϊδαρίου στις 6 μ.μ. με την Χριστίνα Τσεντούρου.

Στους εργάτες του Δήμου Περιστερίου στις 5.30 π.μ. με τον Γ. Σκιαδιώτη.

Στο Νοσοκομείο Λοιμωδών στην Αγία Βαρβάρα στις 9.30 το πρωί με τον Αλέκο Τομαρά.

Στο εργοτάξιο του Δήμου Ελληνικού στις 6.30 το πρωί με τον Γιάννη Πάσουλα.

Στο Γκύζη στις 6 μ.μ. με τον Λεωνίδα Ριτζάκη.

Στο νυχτερινό σχολείο Καλλιθέας «Γλάρος» στις 6.30 μ.μ. με την Τατιάνα Ευαγγελοπούλου.

Στα Σεπόλια στις 6 μ.μ. με τον Στέλιο Λάμπρου.

Στα Εξάρχεια στις 6 μ.μ. με τον Γ. Σκιαδιώτη.

Περιοδεία των ΕΒΕ στο Γουδί στις 6 μ.μ. με τον Στράτο Βουλαμάκη.

Στα ΚΑΠΗ Καρέα στις 11 π.μ. με τον Κώστα Κορτζίδη.

Στην αγορά της Νεάπολης Νέας Ιωνίας στις 5.30 μ.μ. με τον Παναγιώτη Τσουκαλά.

Στην αγορά Γαλατσίου στις 6.30 μ.μ. με τον Τάκη Φέτση.

Στα εγκαίνια των νέων γραφείων και εκλογικού κέντρου της ΚΟ Αμπελοκήπων του ΚΚΕ στις 7 μ.μ. θα μιλήσει ο Αλέκος Τομαράς.

Στον Πειραιά

Σήμερα, Τετάρτη:

  • Ο Μ. Νουφαρίτσης, υποψήφιος βουλευτής Β` Πειραιά, θα μιλήσει στους εργαζόμενους στο γκαράζ του Δήμου Κορυδαλλού, στις 6 π.μ.
  • Ο Γ. Μανουσογιαννάκης, υποψήφιος βουλευτής Β` Πειραιά, θα περιοδεύσει το πρωί σε ΙΚΑ Δραπετσώνας, πολυιατρείο και ΑΓΕΤ.
  • Η Ελπίδα Παντελάκη, υποψήφια βουλευτής της Α` Πειραιά, θα περιοδεύσει στην ΑΙΠΝΑ στις 10 π.μ. και κατόπιν θα μιλήσει σε συνάντηση γυναικών της πόλης στις 5 μ.μ. στο κέντρο «Ιππόκαμπος».
  • Ο Δικαίος Χασανάκος, υποψήφιος βουλευτής της Α` Πειραιά, θα περιοδεύσει στα Καμίνια στις 6.30 μ.μ.
  • Ο Γ. Μαρίνος, υποψήφιος βουλευτής της Α` Πειραιά, θα περιοδεύσει στην ΕΥΔΑΠ του Πειραιά στις 7 το πρωί και στις 6 το απόγευμα θα περιοδεύσει στον Προφήτη Ηλία.

Αύριο, Πέμπτη:

  • Ο Κ. Τζατζάνης, υποψήφιος βουλευτής της Α` Πειραιά, θα περιοδεύσει στο Φάληρο στις 7 το βράδυ.
  • Ο Θόδωρος Παναγόπουλος, υποψήφιος βουλευτής της Α` Πειραιά, θα περιοδεύσει στις 6 μ.μ. στα Καμίνια.
  • Ο Δ. Χασανάκος θα περιοδεύσει στο κέντρο του Πειραιά στις 6 μ.μ.
Την Παρασκευή:
  • Ο Κ. Τζατζάνης θα κάνει περιοδεία στην πλατεία Καρπάθου της Πειραϊκής Χερσονήσου στις 6.30 μ.μ.
  • Ο Γιώργος Μαρίνος και ο Τ. Χρυσανθακόπουλος, υποψήφιοι βουλευτές της Α` Πειραιά, θα περιοδεύσουν στους εκτελωνιστές στις 9 π.μ.
  • Την ίδια μέρα, ο Γ. Μαρίνος θα περιοδεύσει στο εργοστάσιο «Παπαστράτος» στις 13.30 και στις 6 το απόγευμα στην παλιά Κοκκινιά, ενώ ο Θ. Παναγόπουλος θα περιοδεύσει στο Φάληρο στις 7 μ.μ.
Στη Λέσβο

Μια σειρά περιοδείες στη Λέσβο πραγματοποιεί ο βουλευτής του ΚΚΕ Στ. Σκοπελίτης. Με ανακοίνωσή της, η ΝΕ Λέσβου του Κόμματος γνωστοποιεί ότι για τις επόμενες μέρες διοργανώνονται οι παρακάτω:

  • Σήμερα Τετάρτη, ο Β. Παλαιολόγος θα μιλήσει στην Πλαγιά.
  • Την Πέμπτη, ο Στ. Σκοπελίτης θα περιοδεύσει στα χωριά Πηγή και Θέρμη. Την Παρασκευή, 10/3, στο Σκόπελο και θα μιλήσει στο Μέσαγρο.
  • Το Σάββατο, 11/3, ο Στ. Σκοπελίτης θα επισκεφτεί τη Λήμνο και ο Β. Παλαιολόγος την Πτερούντα, τα Χίδηρα και θα μιλήσει στη Βατούσα.
Στη Λήμνο

Η Αχτιδική Επιτροπή Λήμνου του ΚΚΕ διοργανώνει μια σειρά από περιοδείες, μεταξύ των οποίων το Σάββατο, 11/3, στην αγορά της Μύρινας από τον Στ. Σκοπελίτη και τον Γ. Πλάντζο, καθώς και στα χωριά Σάρδες, Δάφνη, Κόρνος. Επίσης, την Κυριακή, περιοδεία στις εργατικές κατοικίες και στο Ανδρώνι με τον Στ. Σκοπελίτη και τον Γ. Πλάντζο.

Σε Εύβοια - Βοιωτία

Με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας, η ΝΕ Εύβοιας του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση, σήμερα Τετάρτη, στις 6.30 το απόγευμα στο ξενοδοχείο «Παλίρροια». Θα μιλήσουν η Αλέκα Γιαννούση, μέλος του Τμήματος Γυναικών της ΚΕ του ΚΚΕ και η Γεωργία Λαδογιάννη, πανεπιστημιακός.

Επίσης, η ΚΟ Αντίκυρας του ΚΚΕ διοργανώνει πολιτική συγκέντρωση στο «ΠΕΡΟΚΕ» αύριο Πέμπτη, στις 7 μ.μ., με ομιλητή τον Λουκά Γκούνη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στη Θεσσαλονίκη

Οι δραστηριότητες της ΚΟΘ του ΚΚΕ στα πλαίσια της Πολιτικής Εξόρμησης, ενόψει των βουλευτικών εκλογών:

Σήμερα Τετάρτη:
  • Στις 7 π.μ. περιοδεία στο Εργοτάξιο της Θέρμης κλιμακίου με επικεφαλής τον Θ. Ιγνατιάδη.
  • Στις 7 π.μ. περιοδεία στη ΔΕΗ της Δόξας κλιμακίου με επικεφαλής τον Ν. Χριστάνη.
  • Στις 10 π.μ. περιοδεία στο εργοστάσιο της ΑΓΝΟ κλιμακίου με τους Θ. Κυριακίδη, Β. Αχτσή, Α. Τζέκη, Σ. Γραβαλά, Ν. Πλαλά.
  • Στις 10.30 περιοδεία στους εργαζόμενους της Σχολής Θετικών Επιστημών του ΑΠΘ κλιμακίου με επικεφαλής τους Γ. Ζιώγα, Γ. Μπακογιώργο.
  • Στις 7 μ.μ. περιοδεία στο Σταυρό κλιμακίου με επικεφαλής τον Α. Σγουρομάλλη.
  • Στις 7 μ.μ. περιοδεία στη Σίνδο κλιμακίου με επικεφαλής τον Α. Πετρίδη.
Αύριο Πέμπτη:
  • Στις 7 μ.μ. περιοδεία στο εργοτάξιο του Δήμου Μηχανιώνας κλιμακίου με επικεφαλής την Ν. Μώραλη.
  • Στις 10 π.μ. περιοδεία στην αγορά της Νεάπολης.
  • Στις 11 π.μ. περιοδεία στη λαϊκή αγορά της Μηχανιώνας κλιμακίου με επικεφαλής την Ν. Μώραλη.
  • Στις 11 π.μ. περιοδεία στην ΕΚΟ κλιμακίου με επικεφαλής τους Β. Αχτσή, Θ. Κυριακίδη.
  • Στις 6 μ.μ. περιοδεία στα χωριά Μόδι, Κοκαλού.
  • Στις 6 μ.μ. συγκέντρωση στον Περιστερώνα με ομιλητή τον Σ. Γραβαλά.
  • Στις 7 μ.μ. περιοδεία στη Νεοχωρούδα και στο Πεντάλοφο κλιμακίου με επικεφαλής τον Γ. Ρίσκο.
Η «πυρά» του Χριστόδουλου και ο ... «εκσυγχρονισμός»

Μετά την απόφαση του εισαγγελέα Θεσσαλονίκης, ο οποίος προέβη στην άσκηση δίωξης, ήρθε η χτεσινή ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου, η οποία δεν ανέλαβε απλώς να δικάσει, αλλά να καταδικάσει απευθείας και, έτσι, να «λύσει» το θέμα με πιο συνοπτικές διαδικασίες. Η «λύση» στην οποία κατέληξαν οι θεόπνευστοι Πατέρες, προφανώς με τη φώτιση του Αγίου Πνεύματος, είναι να εναποτεθεί το βιβλίο του Μ. Ανδρουλάκη στην «πυρά» ή κάτι παρόμοιο τέλος πάντων.

***

Το φαινόμενο είναι κάτι παραπάνω από επικίνδυνο.

Πρώτον, η απόφαση της Ιεράς Συνόδου παίρνει ανοιχτά υπό την προστασία της όλα αυτά τα φασιστοειδή και τους θαμώνες των παραεκκλησιαστικών «ευαγών» ιδρυμάτων, που πριν λίγες μέρες δημιούργησαν επεισόδια στη θεσσαλονίκη, με αφορμή το εν λόγω βιβλίο. Είναι αλήθεια πως αυτή η απόφαση κινείται στα πλαίσια μιας τακτικής συνεπούς με τη γενικότερη συμπεριφορά του κ. Χριστόδουλου, ο οποίος επί χούντας αρθρογραφούσε στον «Ελεύθερο Κόσμο» και επί Αρχιεπισκοπίας του επιδίδεται σε αντικομμουνιστικά ανέκδοτα. Ταυτοχρόνως στέλνει επιστολές προς τους απογόνους του ΕΑΜοφάγου φασίστα Τσαούς Αντόν, με την ευχή να «ευοδωθεί» το έργο τους!

Δεύτερον, η χτεσινή απόφαση της Εκκλησίας αποτελεί κείμενο που μόνο με διατάγματα μεσαιωνικής «ανθρωποφαγίας» μπορεί να συγκριθεί. Ο κ. Χριστόδουλος διατείνεται ότι διατηρεί το δικαίωμα όχι απλώς να «κρίνει», αλλά να «κατακρίνει» και να «αφορίζει» βιβλία, απόψεις, θέσεις, φιλοσοφικές προσεγγίσεις! Να «αφορίζει» όσους δε συμφωνούν με το δόγμα του! Ο κ. Χριστόδουλος, υπερβαίνοντας το ρόλο του σαν εκπροσώπου επί της Γης του ουράνιου κριτή - όπως λέει το δόγμα του - διατείνεται ότι έχει το δικαίωμα να λανσάρεται σαν κριτής επί παντός του επιστητού, κάτι σαν «θεϊκός λογοκριτής» και σαν... Σβαρτζενέγκερ - εκδικητής κατά των απίστων!

Τρίτον, η χτεσινή απόφαση της Ιεράς Συνόδου φέρνει στο προσκήνιο το τεράστιο πρόβλημα δημοκρατίας που γεννά για τον τόπο το θεσμικό - συνταγματικό υπόβαθρο που θωρακίζει μερικούς, οι οποίοι θέλουν να το παίζουν ορθόδοξοι Αγιατολάχ και διώκτες της σκέψης!

***

Ηδίωξη και ο «αφορισμός» Ανδρουλάκη δε γίνεται σε κοινωνικό και πολιτικό «κενό». Γίνεται επί των ημερών του... χριστεπώνυμου «εκσυγχρονισμού». Ενός «εκσυγχρονισμού» που διατηρεί αλώβητη τη σκοταδιστική διασύνδεση Κράτους - Εκκλησίας. Ο κ. Ανδρουλάκης υφίσταται τις συνέπειες μιας πολιτικής την οποία στηρίζει και της οποίας ο φορέας - η κυβέρνηση - αρνείται το συνταγματικό διαχωρισμό Κράτους - Εκκλησίας.

Η δίωξη και ο «αφορισμός» κατά ενός βιβλίου - προηγήθηκε η αθλιότητα με το λεξικό Μπαμπινιώτη - έρχεται μετά τις διώξεις και τους «αφορισμούς» των υπουργών του «εκσυγχρονισμού» εναντίον των εργατών, των αγροτών, των μαθητών, των βιβλιοπωλών (!), αλλά και εφημερίδων.

Παρεμπιπτόντως, ο κ. Ανδρουλάκης ακόμα δεν έχει μιλήσει για τις διώξεις του Γιαννόπουλου εναντίον του «Ριζοσπάστη». Αντίθετα παραβρίσκεται στις εκδηλώσεις που γίνονται προς τιμήν του κ. Γιαννόπουλου και έχει υπάρξει λαλίστατος σε επαίνους για τον υπουργό Δικαιοσύνης. Οπως πριν 3 χρόνια όταν ήταν στο πάνελ των επισήμων και παρουσίασε το βιβλίο του κ. Γιαννόπουλου με θέμα την... αντιστασιακή του δράση.


Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

Σύσκεψη Κερκυραίων ετεροδημοτών

Αύριο, Πέμπτη, στις 6 το απόγευμα, η εκλογική επιτροπή ετεροδημοτών Κέρκυρας θα πραγματοποιήσει συγκέντρωση στα γραφεία της ΚΟΑ, στην οποία θα παρευρίσκεται και θα μιλήσει ο υποψήφιος βουλευτής Χάρης Ξανθουδάκης.

Η ευθύνη βαραίνει την κυβερνητική πολιτική

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ

Το διωγμό εντύπων και βιβλίων που τείνει να πάρει μαζικές διαστάσεις καταγγέλλει σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ.

Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Το ΚΚΕ καταγγέλλει το διωγμό εντύπων και βιβλίων, που τείνει να πάρει μαζικές διαστάσεις. Μετά τη δίωξη του "Ριζοσπάστη" από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, ακολούθησε η σύλληψη από την Αστυνομία του βιβλιοπώλη, που πουλούσε βιβλίο του Γ. Μανδίκου, που αναφέρεται στον Β. Γιαννόπουλο και σε συνέχεια η δίωξη του Μ. Ανδρουλάκη από την εισαγγελική αρχή, καθώς και η καταδίκη του βιβλίου του από την Ιερά Σύνοδο.

Το κράμα της κυβερνητικής και κρατικής τρομοκρατίας, μαζί με το σκοταδισμό της Ιεράς Συνόδου και διάφορων παραεκκλησιαστικών οργανώσεων, μας γυρίζει σε άλλες σκοτεινές εποχές.

Η πρώτη ευθύνη βρίσκεται στην κυβερνητική πολιτική. Στην τελευταία συνεδρίαση της Βουλής ο Κ. Σημίτης θεώρησε περιττή και δημαγωγική την πρωτοβουλία του ΚΚΕ να συζητηθεί το θέμα των πολιτικών δικαιωμάτων και ελευθεριών. Η ζωή διαψεύδει και πάλι τους δημαγωγικούς ισχυρισμούς της κυβέρνησης. Ας καταλάβει όμως ότι ο λαός δε θα επιτρέψει να αναβιώσουν βρικόλακες του παρελθόντος».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ