ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 30 Οχτώβρη 1998
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Νέα κλιμάκωση της έντασης
  • Βομβιστική επίθεση της "Χαμάς" ανεβάζει το θερμόμετρο τόσο στην Ιερουσαλήμ όσο και στα Αυτόνομα Παλαιστινιακά Εδάφη
  • Σε κατ' οίκον περιορισμό ο πνευματικός ηγέτης της "Χαμάς", κύμα συλλήψεων μελών και στελεχών της
  • Αλλεπάλληλες επιθέσεις δέχεται από τους ακροδεξιούς ο Ισραηλινός πρωθυπουργός

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΓΑΖΑ.-

Πριν καν εφαρμοστεί, κινδυνεύει να τιναχτεί στον αέρα η, προσφάτως, υπογραφείσα συμφωνία ανάμεσα σε Ισραηλινούς και Παλαιστινίους, μετά τη χτεσινή βομβιστική επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας. Σε μια, άνευ προηγουμένου, κλιμάκωση της αντιπαράθεσής του με τους εξτρεμιστές ισλαμιστές, ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσερ Αραφάτ διέταξε τον κατ' οίκον περιορισμό του πνευματικού ηγέτη της "Χαμάς", που ανέλαβε την ευθύνη της επίθεσης, Σεϊκ Αχμέντ Γιασίν. Τους τόνους ανεβάζει και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου, του οποίου η θέση απέναντι στους ακροδεξιούς συγκυβερνώντες του έγινε ακόμη δυσκολότερη μετά τη χτεσινή επίθεση.

Οδηγώντας ένα παγιδευμένο αυτοκίνητο, ένας κομάντο αυτοκτονίας της εξτρεμιστικής οργάνωσης "Χαμάς" προσπάθησε, χτες το μεσημέρι, να πλησιάσει ένα σχολικό που μετέφερε μικρούς μαθητές από το σχολείο τους στον εβραϊκό οικισμό Γκαζ Κάτιφ στα σπίτια τους στον οικισμό Κφαρ Νταρόμ. Τελικά το παγιδευμένο αυτοκίνητο συγκρούστηκε με ένα από τα στρατιωτικά τζιπ που συνόδευαν το σχολικό και σημειώθηκε σφοδρότατη έκρηξη. Από την έκρηξη σκοτώθηκε ο καμικάζι της "Χαμάς" και ένας Ισραηλινός στρατιώτης, τραυματίστηκαν άλλοι 3 Ισραηλινοί και άλλοι 4 Παλαιστίνιοι. Η έκρηξη ήταν τόσο σφοδρή που κατέρρευσαν οι στέγες γειτονικών σπιτιών, οπότε και τραυματίστηκαν οι 3 Παλαιστίνιοι. Ακολούθησε ανταλλαγή πυροβολισμών ανάμεσα σε Ισραηλινούς στρατιώτες και Παλαιστινίους αστυνομικούς, κατά τη διάρκεια των οποίων τραυματίστηκε και ο τέταρτος Παλαιστίνιος. Λίγη ώρα αργότερα, άγνωστος με τηλεφώνημά του στο ισραηλινό ραδιόφωνο ανέλαβε την ευθύνη της επίθεσης για λογαριασμό της "Χαμάς", υπογραμμίζοντας ότι "ο αγώνας θα συνεχιστεί μέχρι τη νίκη".

Η είδηση της βομβιστικής επίθεσης προκάλεσε ένταση και οργή τόσο στους κόλπους της Παλαιστινιακής Αρχής όσο και στην Ιερουσαλήμ. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, λίγο αργότερα, δήλωνε ότι διαμήνυσε τηλεφωνικώς στον Παλαιστίνιο ηγέτη ότι "δεν πρόκειται να γίνει καμία αποχώρηση μέσα στις επόμενες 12 εβδομάδες, αν δεν παταχτεί η δράση των τρομοκρατών". Ιδιαίτερα αγανακτισμένος εμφανίστηκε και ο Γιάσερ Αραφάτ, ο οποίος δεσμεύτηκε ότι θα συλληφθούν οι υπεύθυνοι της επίθεσης, τους οποίους κατηγόρησε ότι βλάπτουν τα συμφέροντα του παλαιστινιακού λαού. Η αντίδραση της Παλαιστινιακής Αρχής υπήρξε άμεση. Δεκάδες στελέχη και μέλη της "Χαμάς" συνελήφθησαν και ανακρίνονται, ανάμεσά τους και οι γνωστοί ως εκπρόσωποι του διπλωματικού σκέλους της οργάνωσης Μαχμούντ Ζαχάρ και Ιμπραχήμ Χαντέχ.

Οξύνεται η αντιπαράθεση με τη "Χαμάς"

Οι τόνοι στα Αυτόνομα Παλαιστινιακά Εδάφη ανέβηκαν, μάλιστα, περισσότερο από κάθε άλλη φορά μετά από την εντολή του Παλαιστίνιου ηγέτη να τεθεί σε κατ' οίκον περιορισμό ο Σεϊκ Αχμέντ Γιασίν, πνευματικός ηγέτης της "Χαμάς", ο οποίος επέστρεψε στη Λωρίδα της Γάζας μετά από πολύχρονη κράτησή του στις ισραηλινές φυλακές μόλις πριν από ένα χρόνο.Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, νωρίς χτες το απόγευμα δεκάδες Παλαιστίνιοι αστυνομικοί περικύκλωσαν το σπίτι του Γιασίν και απομάκρυναν κάθε περαστικό όχημα, αλλά και τους εκπροσώπους του Τύπου. Η επίσημη ανακοίνωση της απόφασης έγινε λίγο αργότερα χωρίς περαιτέρω σχόλια. Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που ο Γιάσερ Αραφάτ αντιπαρατίθεται τόσο άμεσα με τον Σεϊκ Αχμέντ Γιασίν, τον οποίο είχε υποδεχτεί θερμά κατά την άφιξή του και είχε αποφύγει να τον θέσει στο μάτι του κυκλώνα, προτιμώντας να διώκει κατώτερα στελέχη της "Χαμάς".

Ο ίδιος ο Σεϊκ Αχμέντ Γιασίν, αμέσως μετά τη βομβιστική επίθεση, είχε αποφύγει να σχολιάσει το γεγονός και είχε αρκεστεί να δηλώσει ότι "όσο υπάρχουν έποικοι τόσο οι Παλαιστίνιοι θα αντιστέκονται". Σύμφωνα, πάντως, με στενούς του συνεργάτες ο Γιασίν δεν είχε επίσημη πληροφόρηση για τον περιορισμό του και είχε συμβουλεύσει τα στελέχη της "Χαμάς" να μην αντισταθούν στην παλαιστινιακή αστυνομία, καλώντας τους να μην προκαλέσουν εμφύλιο στους κόλπους του παλαιστινιακού λαού. Πάντως, οι συνεργάτες του Γιασίν τόνιζαν ότι ο τετραπληγικός ηγέτης της "Χαμάς" έχει προγραμματίσει για σήμερα το πρωί εργασία εκτός σπιτιού, την οποία δεν πρόκειται να αναβάλει.

Η χτεσινή βομβιστική επίθεση προκαλεί πονοκέφαλο τόσο στην Παλαιστινιακή Αρχή όσο και στον Ισραηλινό πρωθυπουργό.Μόλις ένα 24ωρο νωρίτερα, την πανηγυρική υποδοχή του Παλαιστίνιου ηγέτη στη Γάζα είχαν σκιάσει οι μαζικές διαδηλώσεις των οπαδών της "Χαμάς", οι οποίοι έχουν ταχθεί κατά της νέας συμφωνίας με το Ισραήλ. Ανάλογες διαδηλώσεις πραγματοποιούνται καθημερινά και στο Ισραήλ και, μάλιστα, την Τετάρτη εκατοντάδες Ισραηλινοί ακροδεξιοί και έποικοι συγκεντρώθηκαν γύρω από την Κνεσσέτ, καταφερόμενοι σε βάρος του Ισραηλινού πρωθυπουργού, τον οποίο χαρακτήρισαν προδότη. Ενώ οι συγκρούσεις των ακροδεξιών διαδηλωτών με την αστυνομία μαίνονταν, στο εσωτερικό της Κνεσσέτ ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου δεχόταν τη σφοδρή κριτική των δεξιών συγκυβερνώντων του, εκ των οποίων 12 βουλευτές και 5 υπουργοί έχουν καταστήσει σαφές ότι δεν πρόκειται να στηρίξουν τη συμφωνία. Η συζήτηση για τη συμφωνία της Ουάσιγκτον είχε προγραμματιστεί για χτες, αλλά τελικά μετά τη θυελλώδη συνέλευση της Κνεσσέτ αναβλήθηκε επ' αόριστο.

ΣΥΛΛΗΨΗ ΑΟΥΓΚΟΥΣΤΟ ΠΙΝΟΤΣΕΤ
"Σώος και αβλαβής" πίσω στη Χιλή;

ΛΟΝΔΙΝΟ - ΜΑΔΡΙΤΗ.-

Το σκηνικό της απελευθέρωσης που κυοφορούνταν όλη την περασμένη βδομάδα επιβεβαιώθηκε με την προχτεσινή απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, όπου ακυρώθηκε το ένταλμα σύλληψης. Στο μεταξύ ο Πινοτσέτ μεταφέρθηκε σε ψυχιατρείο, όπου αναμένει την ώρα που θα επιστρέψει στη Χιλή.

Η υπόθεση είναι πλέον στα χέρια των πέντε δικαστών της Βουλής των Λόρδων - του ανώτατου δικαστικού οργάνου της Βρετανίας - που καλούνται να επιβεβαιώσουν ή να ακυρώσουν την απόφαση της ακύρωσης της σύλληψης - η οποία έκρινε ότι ο Πινοτσέτ χαίρει διπλωματικής ασυλίας - του στυγερού δικτάτορα μετά από το αίτημα της ισπανικής δικαιοσύνης και συγκεκριμένα του δικαστή Γκαρθόν.Οι δικαστές υποσχέθηκαν να εξετάσουν γρήγορα την υπόθεση, η οποία αποτελεί πλέον ένα δικαστικό και διπλωματικό πονοκέφαλο, που έχει φέρει σε πολύ δύσκολη θέση την κυβέρνηση του Τόνι Μπλερ. Σύμφωνα με εκπρόσωπο του βρετανικού υπουργείου Δικαιοσύνης, η υπόθεση θα εξεταστεί με το χαρακτήρα του επείγοντος και σε περίπτωση επικύρωσης της αρχικής απόφασης του δικαστηρίου, "ο Πινοτσέτ θα είναι ένας ελεύθερος άνθρωπος".

Θέμα χρόνου...

Η απόφαση, η οποία αναμένεται ότι θα είναι και το άδοξο τέλος της επιχειρούμενης δικαστικής δίωξης του Πινοτσέτ, είναι στην ουσία η εξέταση της έφεσης του Γκαρθόν κατά της πρωτόδικης απόφασης. Εξαιτίας αυτής της "νομικής εκκρεμότητας", ο 82χρονος Πινοτσέτ εξακολουθεί να κρατείται αλλά, όπως βεβαιώθηκε από τη Σκότλαντ Γιαρντ, διακομίστηκε με νοσοκομειακό όχημα στο δημόσιο ψυχιατρείο "Γκρόουβλαντς Πράιορι Χόσπιταλ" από μία ιδιωτική κλινική στο κέντρο του Λονδίνου όπου εγχειρίστηκε στην πλάτη και παρέμεινε για νοσηλεία περίπου ένα δεκαπενθήμερο.

Αν λοιπόν η Βουλή των Λόρδων επικυρώσει την άρση της κράτησης, ο Πινοτσέτ θα αναχωρήσει αμέσως για τη Χιλή όπου δεν μπορεί να δικαστεί, ενώ πηγή της βρετανικής Γενικής Εισαγγελίας, που ζήτησε να μείνει ανώνυμη, παραδέχτηκε ότι εφόσον οι πέντε δικαστές της Βουλής των Λόρδων επικυρώσουν την άρση της κράτησης, τότε "ο Πινοτσέτ θα είναι αυτόματα ελεύθερος" να επιστρέψει στη Χιλή και φυσικά... δε θα είναι δε εφικτό από νομική άποψη να εξεταστούν τα αιτήματα έκδοσής του σε Ισπανία, Σουηδία, Γαλλία, Ελβετία ή σε οποιαδήποτε άλλη χώρα που ήδη έχουν γίνει. Το κλίμα που επικρατεί στη βρετανική πρωτεύουσα είναι ανάγλυφο των χτεσινών τίτλων των βρετανικών εφημερίδων, που ομόφωνα "συμφωνούν" ότι αν όντως η Βουλή των Λόρδων επικυρώσει την απόφαση, αυτό θα ήταν "μία ευτυχής ήττα" της κυβέρνησης του Τόνι Μπλερ,προσθέτοντας ότι στην αντίθετη περίπτωση θα υπήρχαν επιπλοκές για την επίσημη βρετανική πολιτική.

Ισπανικές αντιδράσεις

Ανάμεικτα είναι τα συναισθήματα στην Ισπανία, όπου πολλοί δικαστές συγκεντρώθηκαν και συνεδρίαζαν όλο το απόγευμα στο Δικαστικό Μέγαρο της Μαδρίτης για να εξετάσουν το κατά πόσον η Ισπανία μπορεί πλέον να ζητήσει την έκδοση του Πινοτσέτ από τη Βρετανία, με τη νομική βάση ότι εκατοντάδες ισπανικής καταγωγής ή και ιθαγένειας πολίτες έχουν σκοτωθεί από το καθεστώς του Πινοτσέτ, μία συνέλευση που μεταδόθηκε απ' ευθείας από την ισπανική τηλεόραση. Ωστόσο, η Γενική Εισαγγελία ανακοίνωσε ότι η Ισπανία δεν μπορεί να ζητήσει την έκδοση, πρώτον γιατί η ισπανική δικαιοσύνη δεν έχει δικαιοδοσία στη Χιλή και δεύτερον γιατί "η εξόντωση πολιτικών αντιπάλων δεν είναι γενοκτονία".

Αναμένεται λοιπόν και από το Ανώτατο Ποινικό Δικαστήριο, που συνεδρίαζε παράλληλα, να αποφανθεί εάν η ισπανική δικαιοσύνη είναι αρμόδια ή όχι να δικάσει τον Πινοτσέτ. Το δικαστήριο θα αποφανθεί και για την εγκυρότητα των ερευνών που διεξάγουν από το 1996 οι Ισπανοί δικαστές Μπαλτάσαρ Γκαρθόν,με ένταλμα του οποίου συνελήφθη ο Πινοτσέτ, και Γκαρθία Καστεγιόν για τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν στις στρατιωτικές δικτατορίες της Χιλής (1973-1990) και της Αργεντινής (1976-1983). Η υπόθεση που ξέφυγε των ισπανικών συνόρων και προκάλεσε πολλές αντιδράσεις έχει πλέον στραφεί κατά των δύο ανθρώπων που την ξεκίνησαν. Οι δύο δικαστές έχουν όμως την υποστήριξη, σε ό,τι αφορά το αίτημα έκδοσης του Πινοτσέτ, από την "Ενωση Ευρωπαίων Δικαστών για τη Δημοκρατία και τις Ελευθερίες" (MEDEL). Η Ενωση στην ανακοίνωσή της εκφράζει επίσης την υποστήριξή της σε κάθε εισαγγελέα άλλης χώρας που ενεργεί για την έκδοση του Πινοτσέτ και χαρακτηρίζει "ακατανόητη" την απόφαση του δικαστηρίου του Λονδίνου που έκρινε άκυρο το ένταλμα σύλληψης κατά του Χιλιανού δικτάτορα, εκτιμά δε ότι σε περίπτωση εγκλημάτων του διεθνούς δικαίου "καμία αμνηστία δεν έχει την παραμικρή αξία".

Η Ενωση τονίζει στην ανακοίνωσή της ότι με βάση τη Διεθνή Συνθήκη για τα Αστικά και Πολιτικά Δικαιώματα και τη συμφωνία της Ρώμης, τον περασμένο Ιούλιο, για τη σύσταση Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, η Βρετανία είναι υποχρεωμένη να αναγνωρίσει ότι πρώην αρχηγοί κρατών δε χαίρουν ασυλίας. Ταυτόχρονα, η Βρετανία έχει επικυρώσει τη Συνθήκη του 1976 για τα Αστικά και Πολιτικά Δικαιώματα και έχει υπογράψει έγγραφα για τη σύσταση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, αλλά δεν έχει ακόμα υπογράψει τη σχετική συμφωνία.

Ειδικοί εξετάζουν τα υπολείμματα των αυτοκινήτων μετά τη σύγκρουση



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ