Παρασκευή 30 Οχτώβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΛΛΗΨΗ ΑΟΥΓΚΟΥΣΤΟ ΠΙΝΟΤΣΕΤ
"Σώος και αβλαβής" πίσω στη Χιλή;

ΛΟΝΔΙΝΟ - ΜΑΔΡΙΤΗ.-

Το σκηνικό της απελευθέρωσης που κυοφορούνταν όλη την περασμένη βδομάδα επιβεβαιώθηκε με την προχτεσινή απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, όπου ακυρώθηκε το ένταλμα σύλληψης. Στο μεταξύ ο Πινοτσέτ μεταφέρθηκε σε ψυχιατρείο, όπου αναμένει την ώρα που θα επιστρέψει στη Χιλή.

Η υπόθεση είναι πλέον στα χέρια των πέντε δικαστών της Βουλής των Λόρδων - του ανώτατου δικαστικού οργάνου της Βρετανίας - που καλούνται να επιβεβαιώσουν ή να ακυρώσουν την απόφαση της ακύρωσης της σύλληψης - η οποία έκρινε ότι ο Πινοτσέτ χαίρει διπλωματικής ασυλίας - του στυγερού δικτάτορα μετά από το αίτημα της ισπανικής δικαιοσύνης και συγκεκριμένα του δικαστή Γκαρθόν.Οι δικαστές υποσχέθηκαν να εξετάσουν γρήγορα την υπόθεση, η οποία αποτελεί πλέον ένα δικαστικό και διπλωματικό πονοκέφαλο, που έχει φέρει σε πολύ δύσκολη θέση την κυβέρνηση του Τόνι Μπλερ. Σύμφωνα με εκπρόσωπο του βρετανικού υπουργείου Δικαιοσύνης, η υπόθεση θα εξεταστεί με το χαρακτήρα του επείγοντος και σε περίπτωση επικύρωσης της αρχικής απόφασης του δικαστηρίου, "ο Πινοτσέτ θα είναι ένας ελεύθερος άνθρωπος".

Θέμα χρόνου...

Η απόφαση, η οποία αναμένεται ότι θα είναι και το άδοξο τέλος της επιχειρούμενης δικαστικής δίωξης του Πινοτσέτ, είναι στην ουσία η εξέταση της έφεσης του Γκαρθόν κατά της πρωτόδικης απόφασης. Εξαιτίας αυτής της "νομικής εκκρεμότητας", ο 82χρονος Πινοτσέτ εξακολουθεί να κρατείται αλλά, όπως βεβαιώθηκε από τη Σκότλαντ Γιαρντ, διακομίστηκε με νοσοκομειακό όχημα στο δημόσιο ψυχιατρείο "Γκρόουβλαντς Πράιορι Χόσπιταλ" από μία ιδιωτική κλινική στο κέντρο του Λονδίνου όπου εγχειρίστηκε στην πλάτη και παρέμεινε για νοσηλεία περίπου ένα δεκαπενθήμερο.

Αν λοιπόν η Βουλή των Λόρδων επικυρώσει την άρση της κράτησης, ο Πινοτσέτ θα αναχωρήσει αμέσως για τη Χιλή όπου δεν μπορεί να δικαστεί, ενώ πηγή της βρετανικής Γενικής Εισαγγελίας, που ζήτησε να μείνει ανώνυμη, παραδέχτηκε ότι εφόσον οι πέντε δικαστές της Βουλής των Λόρδων επικυρώσουν την άρση της κράτησης, τότε "ο Πινοτσέτ θα είναι αυτόματα ελεύθερος" να επιστρέψει στη Χιλή και φυσικά... δε θα είναι δε εφικτό από νομική άποψη να εξεταστούν τα αιτήματα έκδοσής του σε Ισπανία, Σουηδία, Γαλλία, Ελβετία ή σε οποιαδήποτε άλλη χώρα που ήδη έχουν γίνει. Το κλίμα που επικρατεί στη βρετανική πρωτεύουσα είναι ανάγλυφο των χτεσινών τίτλων των βρετανικών εφημερίδων, που ομόφωνα "συμφωνούν" ότι αν όντως η Βουλή των Λόρδων επικυρώσει την απόφαση, αυτό θα ήταν "μία ευτυχής ήττα" της κυβέρνησης του Τόνι Μπλερ,προσθέτοντας ότι στην αντίθετη περίπτωση θα υπήρχαν επιπλοκές για την επίσημη βρετανική πολιτική.

Ισπανικές αντιδράσεις

Ανάμεικτα είναι τα συναισθήματα στην Ισπανία, όπου πολλοί δικαστές συγκεντρώθηκαν και συνεδρίαζαν όλο το απόγευμα στο Δικαστικό Μέγαρο της Μαδρίτης για να εξετάσουν το κατά πόσον η Ισπανία μπορεί πλέον να ζητήσει την έκδοση του Πινοτσέτ από τη Βρετανία, με τη νομική βάση ότι εκατοντάδες ισπανικής καταγωγής ή και ιθαγένειας πολίτες έχουν σκοτωθεί από το καθεστώς του Πινοτσέτ, μία συνέλευση που μεταδόθηκε απ' ευθείας από την ισπανική τηλεόραση. Ωστόσο, η Γενική Εισαγγελία ανακοίνωσε ότι η Ισπανία δεν μπορεί να ζητήσει την έκδοση, πρώτον γιατί η ισπανική δικαιοσύνη δεν έχει δικαιοδοσία στη Χιλή και δεύτερον γιατί "η εξόντωση πολιτικών αντιπάλων δεν είναι γενοκτονία".

Αναμένεται λοιπόν και από το Ανώτατο Ποινικό Δικαστήριο, που συνεδρίαζε παράλληλα, να αποφανθεί εάν η ισπανική δικαιοσύνη είναι αρμόδια ή όχι να δικάσει τον Πινοτσέτ. Το δικαστήριο θα αποφανθεί και για την εγκυρότητα των ερευνών που διεξάγουν από το 1996 οι Ισπανοί δικαστές Μπαλτάσαρ Γκαρθόν,με ένταλμα του οποίου συνελήφθη ο Πινοτσέτ, και Γκαρθία Καστεγιόν για τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν στις στρατιωτικές δικτατορίες της Χιλής (1973-1990) και της Αργεντινής (1976-1983). Η υπόθεση που ξέφυγε των ισπανικών συνόρων και προκάλεσε πολλές αντιδράσεις έχει πλέον στραφεί κατά των δύο ανθρώπων που την ξεκίνησαν. Οι δύο δικαστές έχουν όμως την υποστήριξη, σε ό,τι αφορά το αίτημα έκδοσης του Πινοτσέτ, από την "Ενωση Ευρωπαίων Δικαστών για τη Δημοκρατία και τις Ελευθερίες" (MEDEL). Η Ενωση στην ανακοίνωσή της εκφράζει επίσης την υποστήριξή της σε κάθε εισαγγελέα άλλης χώρας που ενεργεί για την έκδοση του Πινοτσέτ και χαρακτηρίζει "ακατανόητη" την απόφαση του δικαστηρίου του Λονδίνου που έκρινε άκυρο το ένταλμα σύλληψης κατά του Χιλιανού δικτάτορα, εκτιμά δε ότι σε περίπτωση εγκλημάτων του διεθνούς δικαίου "καμία αμνηστία δεν έχει την παραμικρή αξία".

Η Ενωση τονίζει στην ανακοίνωσή της ότι με βάση τη Διεθνή Συνθήκη για τα Αστικά και Πολιτικά Δικαιώματα και τη συμφωνία της Ρώμης, τον περασμένο Ιούλιο, για τη σύσταση Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, η Βρετανία είναι υποχρεωμένη να αναγνωρίσει ότι πρώην αρχηγοί κρατών δε χαίρουν ασυλίας. Ταυτόχρονα, η Βρετανία έχει επικυρώσει τη Συνθήκη του 1976 για τα Αστικά και Πολιτικά Δικαιώματα και έχει υπογράψει έγγραφα για τη σύσταση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, αλλά δεν έχει ακόμα υπογράψει τη σχετική συμφωνία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ