Παρασκευή 30 Οχτώβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ
Πρώτα μέτρα, πρώτα προβλήματα

ΡΩΜΗ.-

Προβληματισμός για τις "άγριες διαθέσεις", που επιδεικνύουν εξέχοντα στελέχη της "Ελιάς" προς τη νέα κυβέρνηση, αφού το "ακανθώδες ζήτημα" της υπερψήφισης του προϋπολογισμού για το 1999 δεν έχει ακόμα λυθεί...

Πάντως, μία ακόμα ψήφος εμπιστοσύνης, από τη Γερουσία αυτή τη φορά, δόθηκε προς τη νεόκοπη κυβέρνηση του Μάσιμο ντ' Αλέμα, μια διαδικασία που θεωρήθηκε περισσότερο τυπική. Τώρα απομένει η ψήφιση του προϋπολογισμού. Ταυτόχρονα, ο Ιταλός πρωθυπουργός ανακοίνωσε σειρά μέτρων, που πρόκειται να λάβει η κυβέρνησή του υπέρ της οικογένειας, της καταπολέμησης της ανεργίας των νέων, ηλικίας μέχρι 32 ετών, ενώ θα υπάρξουν και φορολογικές ελαφρύνσεις στις νέες επιχειρήσεις και θα δοθεί οικονομική βοήθεια για τεχνολογικές επενδύσεις. Τέλος, για πρώτη φορά, η κυβέρνηση Ντ' Αλέμα ικανοποιεί εν μέρει το αίτημα του Βατικανού για οικονομική ισότητα της δημόσιας εκπαίδευσης και της ιδιωτικής, ειδικότερα στα ιδρύματα που διαχειρίζονται οι κληρικοί, ενώ αποφασίστηκε η οικονομική τους ενίσχυση με 340 δισ. λιρέτες.

Οσο για το καυτό θέμα της λαθρομετανάστευσης, από την Αλβανία κυρίως, ανακοινώθηκε ότι η πάταξή της αποτελεί έναν από τους βασικούς στόχους της κυβέρνησης. Για το λόγο αυτό, ζήτησε από τους υπουργούς Εσωτερικών και Αμυνας την εκπόνηση ενός σχεδίου, που θα αντιμετωπίσει αποκλειστικά αυτό το φαινόμενο. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ένα από τα μέτρα θα είναι η επιτήρηση των αλβανικών ακτών από ιταλικές ναυτικές δυνάμεις, ενώ ήδη η υπουργός Εσωτερικών, Ρόζα Γερβολίνο,συναντήθηκε προ διημέρου στα Τίρανα με τον ομόλογό της, Κότσι.Αυτό το σχέδιο θα συζητηθεί επίσης και κατά τη συνάντηση, που θα έχει στη Ρώμη, τις προσεχείς μέρες, ο Αλβανός πρωθυπουργός με τον Ντ' Αλέμα.

"Ελιά" και προβλήματα

Ολα δείχνουν ότι στο... βασίλειο του Μάσιμο Ντ' Αλέμα τα πάντα βαίνουν καλώς και ο ίδιος εμφανίζεται αισιόδοξος. Ομως τα προβλήματα που αναμένεται να αντιμετωπίσει ο κυβερνητικός συνασπισμός, σε σχέση με τη βιωσιμότητα και την ικανότητα της κυβέρνησής του, από ό,τι φαίνεται, προέρχονται όχι μόνο από τους χώρους της "κεντροαριστερής" "Ελιάς", αλλά και από το ίδιο του το κόμμα.

Η "ειρηνική" αποχώρηση του πρώην πρωθυπουργού Ρομάνο Πρόντι,που όλοι πίστευαν ως τέτοια, αποδεικνύεται ότι δεν είναι τόσο ειρηνική, αφού ο Πρόντι εμφανίζεται ασυνήθιστα μαχητικός και ανάγγειλε από την Μπολόνια ότι η ""Ελιά" ξαναπαίρνει το δρόμο της", διότι, "αν χάθηκε μια μάχη, δε χάθηκε ο πόλεμος. Η κρίση που με οδήγησε, εξηγεί, να αποχωρήσω από την κυβέρνηση, μόνος, είναι μια μεγάλη προσωπική ήττα αλλά και κάτι πολύ βαθύτερο. Θα έρθει η στιγμή για τον αναλυτικό απολογισμό των πεπραγμένων αλλά υπάρχουν πολλές όψεις που δεν είναι τυχαίες, ερωτηματικά που επανέρχονται στην ψυχή μου. Μαζί με εμένα θέλησαν να πλήξουν κάτι το πολύ πιο μεγάλο". Ετσι, κατά την άποψη του Πρόντι, ο Φραντσέσκο Κοσίγκα θέλησε να πλήξει τον ίδιο ως εκφραστή και ως ηγέτη μιας κυβερνητικής συμμαχίας που οικοδομούσε το διπολισμό στην Ιταλία. Συνυπεύθυνος για την "ασυνέχεια" της νέας κυβέρνησης και την "ασυνέπειά" της με τα ιδανικά της "Ελιάς" είναι και ο Μάσιμο Ντ' Αλέμα. Ετσι, επειδή "πίσω δεν μπορεί να γυρίσει κανείς", ο Πρόντι ανάγγειλε ότι θα θέσει λίστα της "Ελιάς" στις ευρωεκλογές, συνάπτοντας μάλιστα και μια συμμαχία με τον Αντόνιο Ντι Πιέτρο,τον πρώην γραμματέα του ΙΚΚ Ακίλε Οκέτο και τον Μάριο Σένι,υποστηριχτές του δημοψηφίσματος για την κατάργηση του αναλογικού ποσοστού στον εκλογικό νόμο.

Ωστόσο, οι κινήσεις αυτές του Πρόντι συνιστούν μια πρόκληση και ένα πρόβλημα για τις νέες ισορροπίες στην κυβέρνηση. Μια πρόκληση που θέτει δύο βραχυπρόθεσμους στόχους: το δημοψήφισμα για την κατάργηση του αναλογικού συστήματος την προσεχή άνοιξη και τις ευρωεκλογές τον Ιούνη. Και αν λάβει κανείς υπόψη τις διαμάχες που ξέσπασαν ήδη στους κόλπους του νέου κυβερνητικού συνασπισμού από πλευράς Κοσίγκα, για την κατανομή των "πολυθρονών" στις επιτροπές της Βουλής και ειδικότερα στην επιτροπή επί θεμάτων Δικαιοσύνης, αντιλαμβάνεται ότι το μέλλον μπορεί να επιφυλάσσει πολλές εκπλήξεις, με έναν αξιόπιστο Πρόντι, επικεφαλής ενός κινήματος που θα στηρίζεται και σε έναν επίσης αξιόπιστο Ντι Πιέτρο, που, σύμφωνα με πρόσφατες δημοσκοπήσεις, έχει ένα 10% των προτιμήσεων των Ιταλών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ