Παρασκευή 30 Οχτώβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
"Συμμόρφωση" μετ' εμποδίων

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-

Οι βομβαρδισμοί του ΝΑΤΟ αναβλήθηκαν την Τρίτη, όμως εξακολουθούν οι πολυμερείς διπλωματικές "πιέσεις" προς το Βελιγράδι όσον αφορά τη "συμμόρφωσή του" προς τη συμφωνία Χόλμπρουκ - Μιλόσεβιτς. Τμήμα όμως των ενόπλων Κοσσοβάρων Αλβανών κινούνται "αντιθετικά" προς τη διαδικασία...

Αχάριστοι αντάρτες

Κυβερνητικά άρματα μάχης κινούνταν βόρεια της Πρίστινας προς "βάσεις τους" χτες, σε συνέχεια της εκπλήρωσης των όρων της συμφωνίας Χόλμπρουκ - Μιλόσεβιτς, ενώ Αμερικανοί και Ευρωπαίοι απεσταλμένοι επιχειρούσαν να "συμμορφώσουν" και τους Κοσσοβάρους Αλβανούς. Το κύριο αίτημα των διπλωματών συνίσταται στο να μην καταλάβουν άνδρες του "Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου" (UCK) τα σημεία ελέγχου και τις "στρατηγικές" περιοχές που άφησαν τα γιουγκοσλαβικά κυβερνητικά στρατεύματα και οι "πολιτικοί εκπρόσωποι" της μειονότητας να αρχίσουν διάλογο με το Βελιγράδι "το συντομότερο".

Καθώς η ανασύνταξη - αποχώρηση των γιουγκοσλαβικών ειδικών δυνάμεων συνεχίζεται, άνδρες του UCK, κατά το "Ασοσιέιτεντ Πρες", ειδώθηκαν να κινούνται σε θέσεις που έλεγχε ο στρατός. Ομάδες ενστόλων του "Απελευθερωτικού Στρατού" εμφανίστηκαν χωρίς προφυλάξεις και "παρήλασαν" στην κηδεία ενός Κοσσοβάρου Αλβανού μαχητή στην Ντραγκομπίλγιε, περίπου 40 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Πρίστινας.

Κάτι που τρεις μέρες πριν δε θα τολμούσαν "ούτε να σκεφθούν", όπως σχολίασε ο ανταποκριτής του αμερικανικού πρακτορείου Τομ Κόεν, καθώς υπήρχαν άφθονα στρατιωτικά μπλόκα στην περιοχή...

Οι Αμερικανοί και οι Ευρωπαίοι διπλωμάτες "ανησυχούν" από τις κινήσεις υπό το φως της ημέρας που πραγματοποιεί ο UCK, αφού επαπειλείται ακύρωση της σερβικής "συμμόρφωσης" σε περίπτωση προκλητικών ενεργειών.

Ενα ακόμη "μέλημα" των διπλωματών είναι η προσέλευση του Προέδρου της Ομοσπονδίας της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς και των Κοσσοβάρων Αλβανών πολιτικών (με επικεφαλής τον Ιμπραήμ Ρουγκόβα) στο τραπέζι των συνομιλιών για το "μακροπρόθεσμο μέλλον της επαρχίας".

Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην ΠΓΔΜ και απεσταλμένος της Ουάσιγκτον για την κρίση του Κόσσοβου Κρις Χιλ είπε πως "επιμένουμε σθεναρά στο ότι ο UCK δεν πρέπει να εκμεταλλευτεί την απόσυρση των σερβικών δυνάμεων".

"Θέλουμε η απόσυρση αυτή να συμβάλει στη σταθερότητα και την ειρήνη εκεί (στο Κόσσοβο) και την επιστροφή των προσφύγων στα χωριά τους", πρόσθεσε ο Χιλ.

Ο Βόλφγκανγκ Πέτρις, ειδικός απεσταλμένος της ΕΕ στο Κοσσυφοπέδιο, ενίσχυσε φραστικά τα αιτήματα του Χιλ, μιλώντας περί ανάγκης "εποικοδομητικού διαλόγου" Αλβανών και Μιλόσεβιτς. Αναγνώρισε ότι οι Σέρβοι "επέδειξαν υπεύθυνη συμπεριφορά" και έτσι, παρά το ότι "ορισμένοι άνδρες" του Απελευθερωτικού Στρατού κινήθηκαν σε περιοχές που προηγουμένως έλεγχαν σερβικές δυνάμεις. Πρέπει "οι Αλβανοί να αδράξουν την ιστορική αυτή ευκαιρία" για να επιλυθεί η κρίση, είπε ο Πέτρις.

Επόμενα βήματα

Ορισμένες ομάδες προσφύγων άρχιζαν την επιστροφή τους στα χωριά που είχαν εγκαταλείψει κυρίως στις μάχες του καλοκαιριού. Στο μεταξύ η διεθνής κοινότητα πιέζει για τα "επόμενα βήματα" στην πλήρωση της συμφωνίας Χόλμπρουκ - Μιλόσεβιτς. Δηλαδή (α) στη συνέχιση και την ένταση "διακριβωτικών" πτήσεων αεροσκαφών του ΝΑΤΟ (ενδεχομένως και ρωσικών) στο Κοσσυφοπέδιο - με τη συμβολή της ΠΓΔΜ που θα παράσχει αεροδρόμιά της - παράλληλα δε (β) στην ανάπτυξη της "επαληθευτικής" δύναμης των 2.000 διπλωματών του ΟΑΣΕ στην επαρχία, μέσα στις αμέσως επόμενες βδομάδες.

Ο Β. Εφραιμίδης

Σε παρέμβασή του στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου είπε ότι "αυτή η συμφωνία" (Χόλμπρουκ - Μιλόσεβιτς στις 12 Οκτώβρη) "... έχει στίγματα, έχει μειονεκτήματα. Πρόκειται για μια συμφωνία που έχει επιβληθεί με την εξωτερική πίεση, την απειλή της χρήσης υπερβολικής βίας, μέχρι και τη στρατιωτική επέμβαση. Δεύτερον, έχει το στίγμα της μεροληψίας, αφού ενώ μιλάμε για συγκρούσεις εννοούμε, καθιερώνουμε και προβλέπουμε ευθύνες και υποχρεώσεις μόνο για τη μία πλευρά και αγνοούμε την άλλη. Σαν δηλαδή να μην υπάρχουν δύο πλευρές που καλώς ή κακώς, δικαίως ή αδίκως συγκρούονται".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ