ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 30 Οχτώβρη 1998
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Πριμακόφ σε χρέη και "αντιπροέδρου";

ΜΟΣΧΑ. -

Ο Πρόεδρος Μπορίς Γιέλτσιν έχει παραδώσει τις καθημερινές υποθέσεις της χώρας στον πρωθυπουργό Γεβγκένι Πριμακόφ και θα τελειώσει τη θητεία του στην προεδρία, επιβλέποντας τη συνταγματική μεταρρύθμιση, δήλωσε ο αναπληρωτής προσωπάρχης του Κρεμλίνου Ολέγκ Σισούγεφ. Υπογράμμισε πως "βασική ασχολία του Γιέλτσιν θα είναι να επανεξετάσει το Σύνταγμα, ενώ η κυβέρνηση Πριμακόφ είναι τώρα υπεύθυνη για την οικονομία". Επομένως, το Κρεμλίνο παραδέχεται εμμέσως πλην σαφώς ότι ο Γιέλτσιν δεν είναι πλέον σε θέση να ασκεί πλήρως τα καθήκοντά του. Καταβάλλει, όμως, προσπάθειες να διατηρήσει τυπικά τον Γιέλτσιν στο αξίωμά του μέχρι το έτος 2000, που λήγει η θητεία του, ενώ ο Πριμακόφ θα εκτελεί ουσιαστικά χρέη αντιπροέδρου. (Το σημερινό ρωσικό Σύνταγμα δεν προβλέπει τη θέση αντιπροέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας, την οποία είχε καταργήσει ο Γιέλτσιν το 1993, όταν αντιπρόεδρος ήταν ο Αλεξάντρ Ρουτσκόι). Στο μεταξύ, ο Γιέλτσιν, ο οποίος, σύμφωνα πάντα με το Κρεμλίνο, πάσχει από τραχειοβρογχίτιδα, μεταφέρθηκε από την εξοχική κατοικία "Γκόρκι 9" στο σανατόριο Μπάρβιχα, στα περίχωρα της Μόσχας για "να συνεχιστεί η ανάρρωσή του", δήλωσε ο προσωπάρχης του Κρεμλίνου Ντμίτρι Γιακούσκιν. Με νέα ανακοίνωσή του το Κρεμλίνο αναφέρει ότι οι γιατροί συνέστησαν στον Γιέλτσιν να πάει διακοπές.

Από την άλλη μεριά, όπως γράφει η εφημερίδα "Σεβόντνια", το Κρεμλίνο προσπαθεί να αποφύγει την επανάληψη του φιάσκου που είχε σημειωθεί πριν δύο βδομάδες, όταν ο Γιέλτσιν διέκοψε την επίσκεψή του στην Κεντρική Ασία και λίγο έλειψε να καταρρεύσει δημόσια. Επίσης, "ούτε οι πολυάριθμοι διεκδικητές της προεδρίας, ούτε ακόμα περισσότερο το ίδιο το Κρεμλίνο είναι έτοιμοι για πρόωρες εκλογές", αναφέρει η εφημερίδα και προσθέτει: "Είναι φανερό ότι έχει επιτευχθεί μία σιωπηρή συμφωνία μεταξύ της πολιτικής ηγεσίας, να συντηρηθεί, όσο γίνεται περισσότερο, το στάτους κβο μέχρι το έτος 2000: Ο Πριμακόφ θα εκτελεί χρέη πρωθυπουργού και αντιπροέδρου και ο Πρόεδρος θα είναι στην προεδρική κατοικία Γκόρκι 9".

Στο μεταξύ, υπέρ της δημιουργίας θέσης αντιπροέδρου της Ρωσίας εκφράστηκε ο κυβερνήτης της περιφέρειας Κρασνόγιαρσκ στρατηγός ε.α. Αλεξάντρ Λέμπεντ. "Ο Πρόεδρος οφείλει να ασχολείται με την εξωτερική πολιτική και την άμυνα, ο αντιπρόεδρος να είναι υπεύθυνος για τις ρωσικές περιοχές και ο πρωθυπουργός για τη διαχείριση του κράτους", τόνισε ο Λέμπεντ. Ετσι, το θέμα της ανάγκης αντιπροέδρου, επανέρχεται στο προσκήνιο, λόγω της προφανούς αδυναμίας του Γιέλτσιν να αντεπεξέλθει πλήρως στα καθήκοντά του λόγω προβλημάτων υγείας. Για το λόγο αυτό αναβλήθηκε και η επίσημη επίσκεψη στη Μόσχα του Προέδρου της Κροατίας Φράνιο Τούτζμαν που ήταν προγραμματισμένη για τις 3-5 Νοέμβρη.

Σήμερα, Παρασκευή, 30 Οκτώβρη, ο Γιέλτσιν θα συναντηθεί με τον Πριμακόφ. Σημειώνουμε ότι ο Πριμακόφ εκπροσώπησε την Τρίτη στη συνάντηση κορυφής Ρωσίας - Ευρωπαϊκής Ενωσης στη Βιέννη τον Γιέλτσιν. Συνοδευόμενος από οικονομικούς υπουργούς, συναντήθηκε με τον Αυστριακό Πρόεδρο Τόμας Κλέστιλ, τον καγκελάριο Βίκτορ Κλίμα και τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζακ Σαντέρ.

Δηλώσεις Γιαβλίνσκι

Αναταραχή στους πολιτικούς κύκλους της χώρας προκάλεσαν οι δηλώσεις του προέδρου του κόμματος "Γιάμπλοκο", Γκριγκόρι Γιαβλίνσκι, ότι πολλά σημαντικά μέλη της ρωσικής κυβέρνησης Πριμακόφ πλήρωσαν σημαντικά ποσά για να συμμετάσχουν σ' αυτή. Σημείωσε ότι τη Ρωσία κυβερνούν υπουργοί που πρωταρχικό τους μέλημα είναι να ασκήσουν πιέσεις προς όφελος ορισμένων μεγάλων εταιριών, οι οποίες πλήρωσαν για να μπουν οι ίδιοι στην κυβέρνηση. "Η κυβέρνηση απαρτίζεται από ανθρώπους που εκπροσωπούν τα συμφέροντα ορισμένων ομάδων. Υπό τις συνθήκες αυτές, όλες οι αποφάσεις της κυβέρνησης είναι μονίμως συνδεδεμένες με το χαρακτηριστικό ρωσικό παράγοντα που λέγεται διαφθορά", πρόσθεσε ο Γιαβλίνσκι. Σχετικά με τις δηλώσεις αυτές ο υπουργός Δικαιοσύνης Πάβελ Κρασένικοφ τόνισε ότι ο Γιαβλίνσκι είναι πιθανό να διωχτεί, γιατί διατύπωσε κατηγορίες χωρίς να προσκομίσει αποδείξεις.

Ανθρωπιστική βοήθεια

Αντιμέτωπη με επιπρόσθετα προβλήματα που φυσιολογικά προκαλεί ο σκληρός χειμώνας, η Ρωσία είναι έτοιμη να δεχτεί ανθρωπιστική βοήθεια και προσφορά τροφίμων από τη Δύση, δήλωσε ο πρωθυπουργός Πριμακόφ. Επισήμανε, όμως, ότι η Ρωσία δεν πρόκειται ποτέ να "βγει στο δρόμο με απλωμένο το χέρι" και να "εκλιπαρήσει" για διεθνή βοήθεια. Ανέφερε, επίσης, ότι η κυβέρνηση προγραμματίζει να συνάψει χαμηλότοκα δάνεια, στην περίπτωση που της χορηγηθούν από τη Δύση, για την αγορά αναγκαίων τροφίμων. Στο μεταξύ, ο Αμερικανός υπουργός Γεωργίας, Νταν Γκλίκμαν, ανακοίνωσε την Τρίτη ότι η Ρωσία ζήτησε βοήθεια από τις ΗΠΑ για την εισαγωγή "σημαντικών ποσοτήτων" τροφίμων. Οι ΗΠΑ θα εξετάσουν "όλες τις οδούς", ακόμα και τις δωρεές, για ένα πρόγραμμα βοήθειας σε τρόφιμα προς τη Ρωσία, τόνισε ο Γκλίκμαν.

Τις τελευταίες μέρες κυκλοφορούν στις ΗΠΑ φήμες ότι η Ρωσία είναι πιθανό να ζητήσει ακόμα και 2-3 εκατομμύρια μετρικούς τόνους σιτηρά.

ΣΛΟΒΑΚΙΑ
Νέα κυβέρνηση

ΜΠΡΑΤΙΣΛΑΒΑ.-

Οι συμφωνίες ετερόκλητων πολιτικών σχηματισμών είναι μάλλον της μόδας στην Ευρώπη, αφού και στη Σλοβακία το αδιέξοδο που προκλήθηκε με τα αποτελέσματα των εκλογών τα οποία δεν έδιναν σε κανένα κόμμα την αναγκαία πλειοψηφία, λύθηκε με τη συμφωνία των τεσσάρων κομμάτων.

Αυτό ανακοινώθηκε την Τετάρτη από τον ηγέτη του "Δημοκρατικού Συνασπισμού της Σλοβακίας" Μίκουλας Ντζουρίντα,ο οποίος δήλωσε ότι τα τέσσερα κόμματα της αντιπολίτευσης που κέρδισαν στις γενικές εκλογές, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν στο τέλος Σεπτέμβρη, συμφώνησαν να του ανατεθεί ο σχηματισμός της νέας κυβέρνησης. Η ανακοίνωση έγινε λίγο πριν τα κόμματα υπογράψουν επίσημα συμφωνία συνασπισμού, που μπορεί να οδηγήσει στην αντικατάσταση της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Βλαντιμίρ Μετσιάρ,στο Κοινοβούλιο, που συνήλθε χτες για πρώτη φορά μετά από τις εκλογές.

Τα τέσσερα κόμματα της αντιπολίτευσης πέτυχαν νίκη με μεγάλη πλειοψηφία στις εκλογές και θα διαθέτουν την απαιτούμενη δύναμη στο Κοινοβούλιο για να προωθήσουν τις μεγάλης κλίμακας πολιτικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η χώρα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, ο απερχόμενος πρωθυπουργός Μετσιάρ - που ηττήθηκε στις εκλογές του Σεπτέμβρη - να παραιτηθεί χτες και από το βουλευτικό του αξίωμα υπέρ του Ιβάν Λέξα,πρώην επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων TASR.

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ - ΚΑΡΑΪΒΙΚΗ
Στο μάτι του κυκλώνα

ΛΑ ΣΕΪΜΠΑ ΟΝΔΟΥΡΑΣ.-

Ενας ακόμα τυφώνας, ο τυφώνας "Μιτς", πλήττει την περιοχή της Κεντρικής Αμερικής και της Καραϊβικής. Ενα μόνο μήνα μετά το καταστροφικό και θανατηφόρο πέρασμα του τυφώνα "Τζορτζ" από τα νησιά της Καραϊβικής, ένας ακόμα τυφώνας ήρθε να δώσει το επισκεπτήριό του στην περιοχή. Ηδη το διήμερο πέρασμά του από την Ονδούρα έχει αφήσει πίσω 32 νεκρούς, 150.000 άστεγους ενώ το μεγαλύτερο μέρος της χώρας και κυρίως οι παράκτιες περιοχές είναι πλημμυρισμένες εξαιτίας των καταρρακτωδών βροχών, που έκαναν περισσότερα από 50 ποτάμια να υπερχειλίσουν.

Προς το παρόν, ο τυφώνας "Μιτς" έδειξε χτες σημεία εξασθένησης καθώς προχωρούσε προς την ενδοχώρα της Ονδούρας, αλλά οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν ότι μπορεί αυτή η εξασθένηση να είναι παροδική και η μετακίνησή του προς τις θαλάσσιες περιοχές να τον ενισχύσει και πάλι. Εξαιτίας της σφοδρότητας του φαινομένου όλη η Γουατεμάλα αλλά και το Μεξικό και το Μπελίζ στη χερσόνησο του Γιουκατάν βρίσκονται σε επιφυλακή, ενώ προχωρούν οι εκκενώσεις όλων αυτών των περιοχών, ενώ και η Κούβα, που αναμένεται να είναι ο επόμενος σταθμός του "Μιτς", όταν αφήσει την Κεντρική Αμερική, ήδη πυρετωδώς ετοιμάζει τα καταφύγια για να προστατεύσει τους κατοίκους των δυτικών περιοχών κυρίως, που θα βρεθούν στο μάτι του κυκλώνα.

Αλληλεγγύη στο λαό της Κολομβίας

Η Κολομβία συγκλονίζεται από την πολιτική βία όσο λίγες χώρες στον κόσμο. Αστυνομία, στρατός και παραστρατιωτικές οργανώσεις έχουν βυθίσει τη χώρα σε ένα όργιο τρομοκρατίας. Καθημερινά δολοφονούνται άοπλοι πολίτες, συνδικαλιστές, αγωνιστές του μαζικού κινήματος, στην πλειοψηφία τους μέλη και στελέχη του Κομμουνιστικού Κόμματος.

Στείλτε μηνύματα συμπαράστασης στον αγώνα του λαού της Κολομβίας,απαιτώντας την άμεση διάλυση όλων των παραστρατιωτικών οργανώσεων, την προστασία της ζωής και της δράσης των συνδικαλιστών, των αγωνιστών του μαζικού κινήματος, των μελών και στελεχών του ΚΚ Κολομβίας και της Πατριωτικής Ενωσης, στον Πρόεδρο της χώρας Dr. Andres Pastrana, fax 00-57-1-2867434 και στην πρεσβεία της Κολομβίας στη χώρα μας, fax 7246270.

Οι οικογένειες των 30 χιλιάδων αγνοουμένων, των 2.500 πολιτικών κρατουμένων, των 5.000 δολοφονημένων κομμουνιστών, του 1,5 εκατομμυρίου ξεριζωμένων, οι κομμουνιστές της Κολομβίας έχουν απόλυτη ανάγκη τη συμπαράσταση, την υποστήριξη και την αλληλεγγύη όλων.

Αριθμός λογαριασμού: ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ, 150/969355-62.

Ο Μ.Γιέλτσιν με τον Γ.Πριμακόφ

Ο Μπ. Γιέλτσιν με τον Γ. Πριμακόφ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ