ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 30 Οχτώβρη 1998
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ
"Σαρωτική" επιβεβαίωση των αντιλαϊκών αδιεξόδων

Σε ...σαρωτική επιβεβαίωση των αδιεξόδων, στα οποία έχει φέρει την κυβέρνηση και τον Κ. Σημίτη προσωπικά το αποτέλεσμα των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών, εξελίχθηκε η χτεσινοβραδινή ανακοίνωση του ανασχηματισμού της κυβέρνησης, στον οποίο αναγκάστηκε να προβεί, τελικά, ο πρωθυπουργός. Κίνηση, που, ταυτόχρονα, συνδυάστηκε με μια "επιθετική ενέργεια" του Κ. Σημίτη προς την εσωκομματική αντιπολίτευση (έτσι τουλάχιστον τη χαρακτηρίζουν άτομα του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος), μέσω της αίτησης για ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση, που υπέβαλε χτες και η οποία ανακοινώθηκε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο.

Ο τελευταίος, ουσιαστικά, μετέφερε τη θέση του πρωθυπουργού πως μπορεί να κυβερνήσει και με 151 βουλευτές (από τους 161 της ΚΟ συν τους 3 που έχουν αποπεμφθεί από αυτήν) και συνεπώς όσοι τον υπερψηφίσουν "ας σιωπήσουν" ή αλλιώς "ιδού η Ρόδος" για όσους διαφωνούν... Εντονη ήταν, δε, η εκτίμηση πως με αυτή την εκβιαστική κίνηση ο Κ. Σημίτης επιχειρεί να αποτρέψει την καταψήφιση κονδυλίων του προϋπολογισμού από βουλευτές του, την οποία ανέμενε και φέτος. Πάντως, πρωτοκλασάτα κυβερνητικά στελέχη εμφανίζονταν χτες "εξοργισμένα" (!) για την τακτική που επέλεξε ο πρωθυπουργός.

Σε ό,τι αφορά τον ανασχηματισμό, πρέπει να σημειωθεί ότι υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη τον εκτιμούσαν χτες ως "κατώτερο των περιστάσεων" (!), αφού πρακτικά ισοδυναμεί με προσπάθεια διατήρησης των ισορροπιών στο ρευστό εσωκομματικό τοπίο του κυβερνώντος κόμματος. Παράλληλα, ο ανασχηματισμός ήρθε να τινάξει στον αέρα όλη την επιχείρηση εμφάνισης του Κ. Σημίτη ως δήθεν "αλώβητου" πρωθυπουργού, ο οποίος ...δεν ενδίδει σε πιέσεις και δεν παίρνει αποφάσεις υπό καθεστώς "υπαγορεύσεων", όπως διέδιδαν τα επιτελεία του Μαξίμου τα τελευταία 24ωρα, που φούντωσε η φημολογία και οι δημόσιες τοποθετήσεις υψηλόβαθμων του ΠΑΣΟΚ υπέρ των αλλαγών στην κυβέρνηση.

Τελικά, οι ..."αλλαγές" στο κυβερνητικό σχήμα περιορίστηκαν, ουσιαστικά, στην αποπομπή των, έτσι κι αλλιώς, "καμένων" στα μάτια της κοινής γνώμης υπουργών (μέχρι χτες) Δημόσιας Τάξης και Γεωργίας. Κατά τα λοιπά, ο Κ. Σημίτης με τις μετακινήσεις υπουργών στις οποίες προέβη - αξιοσημείωτη η αναβάθμιση (ή "τιμητική αποστράτευση";) του Κ. Γείτονα, που από τη θέση του υπουργού Υγείας πέρασε στη θέση του υπουργού στον πρωθυπουργό, μετά τις επικρίσεις που δέχτηκε από τον Κ. Σημίτη για το "έργο" του στο προηγούμενο πόστο του - προχώρησε σε ένα από εκείνα τα "παπανδρεϊκού τύπου πυροτεχνήματα", που οι επικοινωνιολόγοι του, μόλις πριν λίγες μέρες, αποκαλούσαν "παρωχημένα"...

Εκείνο που, ίσως, μένει να αποδειχτεί τις επόμενες μέρες είναι το είδος των συνεννοήσεων που υπήρξαν και αν υπήρξαν μεταξύ Σημίτη - Τσοχατζόπουλου για τη νέα σύνθεση της κυβέρνησης. Κι αυτό διότι οι υπουργοποιήσεις, τόσο του Γ. Ανωμερίτη (στο Γεωργίας), όσο και του Γ. Μαγκριώτη (στο Μακεδονίας - Θράκης), οι οποίοι (μέχρι χτες τουλάχιστον) θεωρούνταν "πολιτικοί φίλοι" του υπουργού Εθνικής Αμυνας, μπορούν να εκληφθούν ως "σινιάλο του πρωθυπουργού προς τον Ακη" και μοίρασμα της τράπουλας, ώστε να σηματοδοτηθεί ένα "άνοιγμα" προς τους εσωκομματικούς αντιπάλους του, ενόψει και του επερχόμενου συνεδρίου. Πάντως, χτες, συνεργάτες του Α. Τσοχατζόπουλου έσπευδαν να πουν ότι ο ανασχηματισμός "δεν τους προκαλεί ούτε κρύο - ούτε ζέστη", ενώ υποστήριζαν ότι ...ουδεμία ευθύνη φέρουν για τους δυο υπουργοποιηθέντες, που "δεν ανήκουν στο πολιτικό περιβάλλον του Τσοχατζόπουλου". "Αυτοί είναι προεδρικοί", όπως έλεγαν... ενώ άλλοι θύμιζαν ότι ο Γ. Μαγκριώτης είναι "φίλος" του Κ. Λαλιώτη...

Τέλος, ας σημειωθεί ότι ενώ η ανακοίνωση για τις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα έγινε γύρω στις 7 χτες το απόγευμα, ο ανασχηματισμός αναγνώστηκε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο μετά από δυόμισι ώρες, γεγονός που φούντωσε την αίσθηση της δυστοκίας του πρωθυπουργού να καταλήξει σε κάποιο σχήμα. Σύμφωνα με τις παραπάνω φήμες, έντονες ήταν οι αρνήσεις που εισέπραξε ο πρωθυπουργός σε διερευνήσεις του πεδίου για "αποστράτευση" των Γιαννόπουλου, Παπαϊωάννου και Γείτονα και στις οποίες αρνήσεις φέρεται ότι ενέδωσε. Κομματικοί παράγοντες, δε, σχολίαζαν χτες, με αφορμή τις υπουργοποιήσεις Παπαδήμα και Βρεττού, ότι ο πρωθυπουργός "επιβράβευσε" την αποτυχία τους να εκλεγούν κυβερνητικοί υποψήφιοι στις ιδιαίτερες περιφέρειές τους, στις πρόσφατες εκλογές για την ΤΑ...

ΗΜΑΘΙΑ
Ισχυροί μετασεισμοί στο ΠΑΣΟΚ

Παραιτήθηκε ο Γραμματέας της οργάνωσης του ΠΑΣΟΚ στο νομό

To κύμα των ισχυρών μετασεισμικών δονήσεων που εξακολουθεί να συνταράσσει τον χώρο του κυβερνώντος κόμματος στη Βόρεια Ελλάδα, μετά τον Β γύρο των Δημοτικών και Νομαρχιακών εκλογών, προκάλεσε απρόβλεπτες εξελίξεις στην Ημαθία, που οδήγησαν στην παραίτηση του Γραμματέα της ΝΕ του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρη Παράσχου.

Στο κείμενο της ανακοίνωσης της παραίτησής του, που έδωσε στη δημοσιότητα ο Δ. Παράσχος, χαρακτηρίζει το εκλογικό αποτέλεσμα ως "δυσμενές για το ΠΑΣΟΚ" και κατηγορεί ευθέως στελέχη και βουλευτές του κόμματος ότι "ενίσχυσαν ακόμα και υποψήφιους της συντηρητικής παράταξης".

Στη δήλωση παραίτησης του Γραμματέα της ΝΕ, αναφέρεται συγκεκριμένα:"Είναι παραδεκτό από όλους πως το εκλογικό αποτέλεσμα των Νομαρχιακών και Δημοτικών εκλογών υπήρξε δυσμενές για το ΠΑΣΟΚ. Οι εκλογές όμως για την Αυτοδιοίκηση δεν κατέγραψαν μόνο τις κοινωνικές διεργασίες και πολιτικές ανακατατάξεις που συντελούνται στην κοινωνία, αλλά έθεσαν επιτακτικά θέμα επαναπροσδιορισμού του ρόλου της οργάνωσης, των σχέσεων αυτής με τις πολιτικές εκφράσεις της ενότητας του κινήματος.

Μιας ενότητας που ενώ αποτελούσε αναγκαία προϋπόθεση για τη νίκη στις εκλογές, με λύπη μου διεπίστωσα αρχικά σε στελέχη και βουλευτές του κινήματος, μια δυσεξήγητη στάση ουδετερότητας, οι οποίοι ενώ μπορούσαν να αποδεικνύουν αδυναμίες και να υποδεικνύουν βελτιώσεις, προχώρησαν από την ουδετερότητα στην υπονόμευση.

Μια υπονόμευση που δεν είχε σχέση μόνο με τη διατήρηση των πελατειακών σχέσεων και συμφερόντων, αλλά με την υπονόμευση της ίδιας της κυβέρνησης. Είναι γνωστό σε όλους, πως η οργάνωση Ημαθίας παραμένοντας σταθερή στη θέση της ότι τα μέλη της πρέπει να έχουν ρόλο συνδιαμορφωτή σε θέσεις και προτάσεις, έδωσε σ' αυτά τη δυνατότητα να προχωρήσουν στις επιλογές προσώπων που θα ήταν επικεφαλής των συνδυασμών του ΠΑΣΟΚ. Αυτό όμως ενόχλησε όλους αυτούς που αντιδρούν στο να αποκτήσει η πολιτική περιεχόμενο.

Γι' αυτό ενθάρρυναν πολλούς να κατέβουν στις εκλογές ως ανεξάρτητοι υποψήφιοι σε αντίθεση με τις επιλογές της οργάνωσης, υπήρξαν δε περιπτώσεις που ενίσχυσαν ακόμα και υποψηφίους της συντηρητικής παράταξης".

Η δήλωση καταλήγει με έκκληση στα μέλη, να λύσουν τη σιωπή τους και να καταγγείλουν όσους για προσωπικά συμφέροντα υπονόμευσαν την οργάνωση, γιατί αλλιώς, όπως γράφει, "θα οδηγηθούμε σε απραξία".

ΨΗΦΟΣ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ
Τι προβλέπει το Σύνταγμα

Με προφανή στόχο να "εκθέσει" τη λεγόμενη εσωκομματική αντιπολίτευση, ο Κ. Σημίτης κίνησε τη διαδικασία της ψήφου εμπιστοσύνης της κυβέρνησης από τη Βουλή με βάση το άρθρο 84 του Συντάγματος, το οποίο αναφέρεται στις σχέσεις κυβέρνησης και Βουλής. Ο πρωθυπουργός μάλιστα ζήτησε να πάρει την απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των βουλευτών (151), παρά το ότι η σχετική διάταξη αναφέρει ότι αρκεί η απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων, η οποία όμως δεν μπορεί να είναι μικρότερη των 120 βουλευτών.

Οπως προβλέπει το Σύνταγμα, η συζήτηση αρχίζει δύο μέρες μετά την υποβολή του σχετικού αιτήματος και έτσι η διαδικασία της ψήφου εμπιστοσύνης θα αρχίσει στις 6.30 το απόγευμα της Κυριακής. Θα ολοκληρωθεί δε με ψηφοφορία που θα αρχίσει τα μεσάνυχτα της Τρίτης. Η ψηφοφορία είναι φανερή και το ΠΑΣΟΚ διαθέτει αυτή τη στιγμή 160 βουλευτές, ενώ υπάρχουν και τρεις διαγραμμένοι (Κεδίκογλου, Κηπουρός, Γικόνογλου).

Αντιδράσεις κομμάτων

"Αναδόμηση συμβιβασμών και υπαναχωρήσεων" χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος της ΝΔ τον κυβερνητικό ανασχηματισμό, προσθέτοντας ως πολιτικό σχόλιο τη λαϊκή παροιμία "άλλαξε ο Μανωλιός και έβαλε τα ρούχα του αλλιώς". Σε ό,τι αφορά την ψήφο εμπιστοσύνης που ζήτησε ο Κ. Σημίτης, υποστήριξε ότι "είναι μια κίνηση πανικού".

Ο Κ. Μητσοτάκης σχολίασε τον ανασχηματισμό με τη φράση "πολύ θόρυβος για το τίποτα".

Ο Αντ. Σαμαράς εκτίμησε ότι στερούνται πολιτικής σημασίας οι όποιες αλλαγές προσώπων στην κυβέρνηση.

Ο Δ. Τσοβόλας σημείωσε ότι τόσο με τον ανασχηματισμό όσο με "τη μεθόδευση της ψήφου εμπιστοσύνης, ο κ. πρωθυπουργός δε λύνει, ούτε τα εσωκομματικά αλλά ούτε και τα προσωπικά πολιτικά του αδιέξοδα".

Το Γραφείο Τύπου του ΣΥΝ με ανακοίνωσή του έκανε λόγο για "χιλιοδοκιμασμένα και αποτυχημένα τρικ ανακύκλωσης προσώπων και μικροπολιτικών μεθοδεύσεων".

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
"Ανασχηματισμός" αλά Σημίτη

Σε αλλαγές προσώπων σε κεντρικά όργανα του κόμματος, προχωρά η ηγεσία της ΝΔ το επόμενο διάστημα, σε μια προσπάθεια να υλοποιηθεί αποτελεσματικότερα η"επιθετική" αντιπολιτευτική τακτική της πίεσης στην κυβέρνηση, για πιο σκληρά αντιλαϊκά μέτρα.

Αυτό προκύπτει από τη χτεσινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΝΔ, στην οποία ο Κ. Καραμανλής ανακοίνωσε ότι μέσα στις επόμενες δύο βδομάδες θα προχωρήσει σε αλλαγές προσώπων στα κεντρικά όργανα, αρχίζοντας από την ΕΕ, με στόχο να "αξιοποιηθεί η νέα φουρνιά στελεχών". Για το σκοπό αυτό θα συνεδριάσει η ΚΕ. Στα τέλη του Νοέμβρη θα προχωρήσει σε εθνική συνδιάσκεψη με στόχο, εκτός των άλλων, να θέσει το σύνολο των κομματικών δυνάμεων σε συντεταγμένη δράση για τους στόχους που έχουν τεθεί.

Κατά τα λοιπά, ο Κ. Καραμανλής επανέλαβε τα περί ξεπεράσματος των "διαχωριστικών γραμμών" και οικοδόμησης κοινωνικών συμμαχιών στις τοπικές κοινωνίες, πράγμα στο οποίο, όπως είπε, θα επιμείνει ιδιαίτερα.

ΜΑΚΗΣ ΚΟΨΙΔΗΣ
"Ασκεί εκβιασμό ευρύτερα στο λαό"

Σε δήλωσή του ο Μάκης Κοψίδης,υπεύθυνος του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, σχετικά με τον ανασχηματισμό και την ψήφο εμπιστοσύνης που ζήτησε η κυβέρνηση, τονίζει:

"Κάτω από το βάρος του δυσμενέστατου για την κυβέρνηση εκλογικού αποτελέσματος στα αστικά κέντρα, αλλά και στις βασικές αγροτικές περιοχές, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ανασχηματισμό, σε μια προσπάθεια να εκτονώσει την ογκούμενη λαϊκή δυσαρέσκεια από την κυβερνητική πολιτική και να παραπλανήσει το λαό.

Με την ψήφο εμπιστοσύνης που ζητάει, ο Κ. Σημίτης, δεν ασκεί εκβιασμό στο κόμμα του, αλλά ευρύτερα στο λαό, ώστε να δεχτεί τα νέα αντιλαϊκά μέτρα που σχεδιάζει.Ο πρωθυπουργός δεν πρέπει να ξεχνάει ότι η κυβέρνησή του έχει συγκεντρώσει το 42% του εκλογικού σώματος και δεν εκπροσωπεί την πλειοψηφία του ελληνικού λαού, αλλά βρίσκεται στην κυβερνητική εξουσία χάριν του καλπονοθευτικού, αντιδραστικού εκλογικού νόμου.

Ο λαός μακριά από εκβιασμούς και διλήμματα του τύπου "ΠΑΣΟΚ ή ΝΔ", "Δεξιά - αντιΔεξιά", "κεντροδεξιά - κεντροαριστερά", πρέπει να παλέψει για να ανατρέψει αυτή την αντιλαϊκή πολιτική και να ανοίξει το δρόμο για τη δημιουργία του δικού του Μετώπου".

Ποιοι απομακρύνονται

Γ. Ρωμαίος(υπουργός Δημ. Τάξης)

Στ. Τζουμάκας (υπουργός Γεωργίας)

Δ. Σωτηρλής(υφυπουργός Γεωργίας)

Β. Γερανίδης (υφυπουργός Γεωργίας)

Μ. Σκουλάκης(υφυπουργός Υγείας)

Εμ. Λουκάκης(υφυπουργός Μεταφορών)

Ποιοι μετακινούνται

Κ. Γείτονας,από υπουργός Υγείας, υπουργός στον πρωθυπουργό

Φ. Πετσάλνικος,από Μακεδονίας - Θράκης, Δημόσιας Τάξης

Λ. Παπαδήμας,από υφυπουργός Εσωτερικών, υπουργός Υγείας

Ν. Φαρμάκης,από υφυπουργός Εργασίας, υφυπουργός Υγείας

Νέα πρόσωπα στην κυβέρνηση

Γ. Ανωμερίτης,υπουργός Γεωργίας

Κ. Βρεττός,υφυπουργός Γεωργίας

Παρ. Φουντάς,υφυπουργός Γεωργίας

Γ. Μαγκριώτης,υπουργός Μακεδονίας - Θράκης

Ν. Σαλαγιάννης,υφυπουργός Μεταφορών

Γ. Φλωρίδης,υφυπουργός Εσωτερικών

Φ. Ιωαννίδης,υφυπουργός Εργασίας



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ