ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 31 Οχτώβρη 1998
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΛΑΡΚΟ
"Οχι" στην ιδιωτικοποίηση

Πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση του συντονισμού της δράσης, αλλά βασικά συμφωνία στο πρόγραμμα των... "οικειοθελών αποχωρήσεων"

ΛΑΜΙΑ (του ανταποκριτή μας). -

Την αντίθεσή του στην αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος της ΛΑΡΚΟ επιβεβαίωσε για άλλη μια φορά το ΔΣ του σωματείου των εργαζομένων στο εργοστάσιο της Λάρυμναςμ που συνεδρίασε μετά τη δημοσίευση των αποφάσεων του υπουργείου Ανάπτυξης και της ΔΕΗ για ιδιωτικοποίηση της επιχείρησης και πρόγραμμα 200 "οικειοθελών αποχωρήσεων" με κίνητρα, κόστους 2,1 δισ. δραχμών, που θα καλύψουν η ΔΕΗ, ο ΟΑΕ, η Εθνική Τράπεζα και η ΕΤΕΒΑ, μέτοχοι όλοι της ΛΑΡΚΟ.

Κατά τη συνεδρίαση του σωματείου αποφασίστηκε να ζητηθεί άμεσα συνάντηση με την υφυπουργό Ανάπτυξης Αννα Διαμαντοπούλου και να προσκληθεί να επισκεφτεί το εργοστάσιο. Να πραγματοποιηθεί στις 7/11 κοινή σύσκεψη όλων των σωματείων, των Εργατικών Κέντρων της Περιφέρειας, της ΓΣΕΕ, της ΠΟΕΜ, της ΟΜΕ, των νομαρχών και των κοινοταρχών της περιοχής, στην οποία θα συμμετάσχουν και οι νεοεκλεγέντες νομάρχες. Τέλος, αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί γενική συνέλευση, στις 10/11, όπου θα αξιολογηθούν τα αποτελέσματα της συνάντησης με την υφυπουργό και θα παρθούν οι αντίστοιχες αποφάσεις.

Ωστόσο, αρνητικές εντυπώσεις προκάλεσε ένα σημείο της ανακοίνωσης του σωματείου, που εκδόθηκε αμέσως μετά τη συνεδρίαση του ΔΣ, όπου ούτε λίγο ούτε πολύ εκφράζεται η σύμφωνη γνώμη του για τις "οικειοθελείς αποχωρήσεις", αρκεί αυτές να γίνουν... οικειοθελώς!

Τη διαφωνία του με το παραπάνω σημείο εξέφρασε ο Γ. Ρούσσος,μέλος της διοίκησης, ο οποίος δήλωσε στο "Ρ": "Υπάρχει αντίφαση στις αποφάσεις της πλειοψηφίας της διοίκησης, αφού από τη μια "διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους" για την έλλειψη προσωπικού που έχει φτάσει σε επικίνδυνα σημεία για την ασφάλεια των εργαζομένων και της ΛΑΡΚΟ, καθώς και για την απαξίωση της επιχείρησης που επιχειρείται από την κυβέρνηση, αλλά από την άλλη συμφωνούν στη μείωση του εργατοτεχνικού προσωπικού, αν αυτή γίνει με τη θέληση των εργαζομένων. Ολοι γνωρίζουμε κάτω από ποιες συνθήκες γίνονται οι "οικειοθελείς αποχωρήσεις" και για μας αποτελούν απολύσεις με κίνητρα".

"ΚΛΩΣΤΗΡΙΑ ΟΤΤΟ ΕΒΡΟΣ"
Ομαδικές απολύσεις ή "λουκέτο"

Με κλείσιμο του εργοστασίου απειλεί η επιχείρηση "Κλωστήρια ΟΤΤΟ ΕΒΡΟΣ" τους 170 περίπου εργαζομένους της, αν δεν αποδεχτούν ομαδικές απολύσεις! Την αντεργατική στάση του εργοδότη, που έχει μετατρέψει την επιχείρηση σε γκέτο, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Τοπική Επιτροπή Ν. Εβρου της ΕΣΑΚ.

Η ΕΣΑΚ επισημαίνει ότι ο εργοδότης, αφού καρπώθηκε επιδοτήσεις δισεκατομμυρίων, ωφελήθηκε από τα προνόμια που του παρείχαν οι εκάστοτε κυβερνήσεις και αφού ξεζούμισε τους εργαζόμενους, τώρα τους καλεί να απαντήσουν στο εκβιαστικό δίλημμα: "Εκσυγχρονισμός του εργοστασίου με 42 περίπου απολύσεις ή κλείσιμο"!Σημειώνει ότι ο εργοδότης έχει επιβάλει ένα απαράδεκτο εργασιακό καθεστώς στους εργαζόμενους "με εντατικοποίηση της δουλιάς, απειλές, τρομοκρατία, άσχημες συνθήκες εργασίας, μερική απασχόληση, 4η βάρδια και με απόλυση όσων σήκωναν κεφάλι".

Η παράταξη επισημαίνει ότι η συγκεκριμένη επιχείρηση αποτελεί τραγικό παράδειγμα του τι σημαίνει "Λευκή Βίβλος" και ποια είναι τα αποτελέσματα των αντεργατικών πολιτικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης που ακολουθούν πιστά οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις.

Αναφερόμενη στη στάση του νομάρχη, που "θυμήθηκε" ξαφνικά τους εργαζόμενους της επιχείρησης, υπενθυμίζει ότι ήταν ο ίδιος που πριν ενάμιση χρόνο, απαντώντας γραπτά σε αναφορά στη Βουλή είχε πει ότι "δεν μπορεί να παρέμβει, αφού οι απολύσεις γίνονται βάσει του Ν.1387/83".

Η ΕΣΑΚ εκφράζει τη συμπαράστασή της στους εργαζόμενους των "Κλωστηρίων ΟΤΤΟ ΕΒΡΟΣ" και τους καλεί να αγωνιστούν για την υπεράσπιση του δικαιώματος στη δουλιά. Τέλος καλεί όλους τους εργαζόμενους του νομού και τα σωματεία να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους.

Μήνυμα αγώνα από τους ξενοδοχοϋπαλλήλους

Καταψηφίστηκε ο απολογισμός αδράνειας της πλειοψηφίας της απερχόμενης διοίκησης

Την απάντηση που της αξίζει πήρε προχτές η πλειοψηφία της διοίκησης του Συνδέσμου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Αθήνας - Πειραιά για τα δύο χρόνια απραξίας και αδράνειας, από τους εργαζόμενους που πήραν μέρος στην εκλογοαπολογιστική συνέλευση του σωματείου και καταψήφισαν τον απολογισμό δράσης.Ομόφωνα εγκρίθηκε ο οικονομικός απολογισμός και εκλέχτηκε η εφορευτική επιτροπή για τη διεξαγωγή των αρχαιρεσιών του σωματείου, που αρχίζουν στις 10 και τελειώνουν στις 12 Νοέμβρη.

Νωρίτερα ο απερχόμενος πρόεδρος, Κ. Τζάλλας,διαστρεβλώνοντας την πραγματικότητα και προκαλώντας τους εργαζόμενους, που στενάζουν κάτω από το βάρος των προβλημάτων, ισχυρίστηκε ότι το σωματείο "υπήρξε σταθερά προσανατολισμένο στην οργανωμένη πάλη για την προάσπιση και υπεράσπιση των δικαιωμάτων"! Εφτασε ακόμα στο σημείο να θριαμβολογήσει επειδή το ΤΑΞΥ γλίτωσε σε πρώτη φάση τη συγχώνευσή του με το ΙΚΑ - ΤΕΑΜ, κι αυτό παρότι η συγχώνευση είναι απλά θέμα χρόνου.

Παίρνοντας το λόγο ο γγ της κλαδικής Ομοσπονδίας, Χρ. Κατσώτης,ανέλυσε τις συνέπειες που θα έχει ο εκτρωματικός νόμος για τις εργασιακές σχέσεις, ενώ κατήγγειλε έντονα την αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική και τη στάση των πλειοψηφιών στα ανώτερα συνδικαλιστικά όργανα. Καταλήγοντας σημείωσε: "Ενόψει των εκλογών πρέπει το σωματείο μας να αποκτήσει τέτοια χαρακτηριστικά, για να μπορέσει να εμποδίσει παραπέρα αφαίμαξη των εργαζομένων και να συγκρουστεί με όσους προκαλούν τα προβλήματα. Πρέπει να δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό για να μαζικοποιηθεί το σωματείο. Δεν μπορούμε να μείνουμε απαθείς σε όσα συντελούνται σε βάρος μας".

Η Νίτσα Χρηστίδου,γγ του σωματείου, άσκησε έντονη κριτική στη στάση της πλειοψηφίας του σωματείου, επισήμανε ότι τα προβλήματα θα οξυνθούν το επόμενο διάστημα και κάλεσε τους εργαζόμενους να δώσουν τη μάχη για την αυξημένη συμμετοχή στις εκλογές του σωματείου και να υπερψηφίσουν τη ΔΑΣ.

ΕΚ ΠΕΙΡΑΙΑ
Επιμένει συναινετικά η πλειοψηφία

Το ρόλο της "γέφυρας" στο πέρασμα της αντεργατικής πολιτικής επιβεβαίωσε και χτες η πλειοψηφία της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Πειραιά στη διάρκεια της συνεδρίασής της, απορρίπτοντας κάθε πρόταση για αγωνιστικές κινητοποιήσεις. Οι εκπρόσωποι των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - "Αυτόνομη Παρέμβαση" αποφάσισαν ο προγραμματισμός δράσης του ΕΚΠ να περιοριστεί σε έκδοση εγκυκλίου προς τα σωματεία - μέλη του ΕΚ Πειραιά για να... εξακριβωθούν οι διαθέσεις τους και κατόπιν η διοίκηση να αποφασίσει...

Πρόκειται για πρόταση που κατέθεσε ο πρόεδρος Γιάννης Μίχας,ο οποίος έφτασε στο σημείο να καλέσει τα σωματεία της Ζώνης να αποδεχτούν τα κυβερνητικά μέτρα για τη δραστική συρρίκνωση της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης Περάματος,με τα οποία διώχνονται σε πρώτη φάση 1.500 εργατοτεχνίτες! Ο ίδιος τα χαρακτήρισε ως ένα βήμα για τη μείωση της ανεργίας (!) και ξεκαθάρισε ότι εκπρόσωποι του Εργατικού Κέντρου θα συμμετέχουν στην επιτροπή που αναμένεται να συσταθεί από το υπουργείο Εργασίας.

Ο γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Μιχάλης Νουφαρίτσης επισήμανε ότι η διοίκηση απαιτείται να πάρει σαφή θέση απέναντι στο νόμο που ψηφίστηκε το καλοκαίρι για την κατάργηση του 8ωρου και την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, καθώς και για τα νομοσχέδια που θα κατατεθούν για το ασφαλιστικό σύστημα, την ιδιωτικοποίηση δημόσιων οργανισμών (ΟΣΕ, ΗΣΑΠ, ΟΛΠ). Επίσης ανέφερε συγκεκριμένα μέτρα για την πάταξη της ανεργίας, ανάμεσα στα οποία συμπεριέλαβε και την κατάργηση του Κοινοτικού Κανονισμού που "σπάει" το καμποτάζ στις εσωτερικές θαλάσσιες συγκοινωνίες και πετάει χιλιάδες Ελληνες ναυτεργάτες στη στεριά.

Η πρόταση που κατέθεσαν οι συνδικαλιστές της ΔΕΣΚ και απορρίφθηκε από την πλειοψηφία προέβλεπε: Σύσκεψη σωματείων, περιοδείες και συγκεντρώσεις στους τόπους δουλιάς για να ενημερωθούν οι εργαζόμενοι, παραστάσεις στα αρμόδια υπουργεία, συλλαλητήριο στα μέσα του Νοέμβρη και 24ωρη απεργία πριν την ψήφιση του προϋπολογισμού.

Σύσκεψη της ΕΣΑΚ Λογιστών

Πλατιά σύσκεψη πραγματοποιεί η ΕΣΑΚ Λογιστών την Τρίτη, στις 6.30μμ, στα γραφεία της Ενωσης Λογιστών, Κάνιγγος 27, με θέματα: Η μαζική συμμετοχή των λογιστών στη γενική συνέλευση και στις αρχαιρεσίες της Ενωσης. Ενημέρωση για τα τρέχοντα θέματα του κλάδου.

Συνελεύσεις σωματείων

Την Τετάρτη, 4 Νοέμβρη, στις 11πμ, στο θέατρο "Ακάδημος" πραγματοποιείται η εκλογοαπολογιστική συνέλευση του Σωματείου Σερβιτόρων με θέματα: Διοικητικός και οικονομικός απολογισμός. Προϋπολογισμός - ισολογισμός. Εκθεση εξελεγκτικής επιτροπής. Εκλογή εφορευτικής επιτροπής.

- Την εκλογοαπολογιστική της συνέλευση πραγματοποιεί την Πέμπτη, 5 Νοέμβρη, στις 5μμ, στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας και η Ενωση Ηλεκτροτεχνιτών Αττικής με θέματα: Διοικητικός απολογισμός - πρόγραμμα δράσης. Οικονομικός απολογισμός - προϋπολογισμός. Εκθεση εξελεγκτικής επιτροπής. Εκλογή εφορευτικής επιτροπής.

Διαθεσιμότητες στην "ΓΚΑΛΕΝΙΚΑ"

ΧΑΛΚΙΔΑ.-

Σε διαθεσιμότητες 12 εργαζομένων θα προχωρήσει αρχικά από τη Δευτέρα η φαρμακοβιομηχανία "ΓΚΑΛΕΝΙΚΑ",που εδρεύει στην περιοχή Γλύφα Χαλκίδας. Την ανακοίνωση αυτή έκανε η διοίκηση της επιχείρησης κατά τη διάρκεια συνάντησης με το ΔΣ του σωματείου, προφασιζόμενη οικονομικούς λόγους, καθώς και το ότι τα φάρμακα παραγωγής της δε συμπεριλαμβάνονται στη "λίστα" φαρμάκων του υπουργείου Υγείας.

Η εταιρία "ΓΚΑΛΕΝΙΚΑ", που δραστηριοποιείται και σε άλλες χώρες, απασχολεί 67 εργαζόμενους και, τόσο από τους ισολογισμούς της όσο και από τις πωλήσεις της, δε φαίνεται να έχει οικονομικό πρόβλημα, ενώ με το επιχείρημα της αποβολής της από τη "λίστα" φαρμάκων, αφήνει υπονοούμενα για ευνοϊκή μεταχείριση άλλων, ανταγωνιστικών, εταιριών από το υπουργείο Υγείας. Παράλληλα, οι διαθεσιμότητες εργαζομένων ενδέχεται να χρησιμοποιηθούν και ως μέσο πίεσης. Σε κάθε περίπτωση πάντως τη "νύφη" καλούνται να πληρώσουν οι εργαζόμενοι, που σε έκτακτη γενική συνέλευση που πραγματοποίησαν χτες το μεσημέρι, αποφάσισαν τη δυναμική αντιμετώπιση του προβλήματος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ