ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 3 Νοέμβρη 1998
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΠΑΣΟΚ
Σενάρια κομματικής "ανασύνθεσης"

Η αποτυχία του ανασχηματισμού, σε συνδυασμό με την αποτυχημένη εμφάνιση της κυβέρνησης, στη συζήτηση στη Βουλή με θέμα την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, οδηγεί τον πρωθυπουργό στην εξέταση κάποιων νέων "πυροτεχνημάτων", ώστε να αντιστραφεί επιδεινούμενο αρνητικό κλίμα για τον ίδιο και την κυβέρνησή του.

Σύμφωνα με χτεσινοβραδινές πληροφορίες του "Ρ", ο Κ. Σημίτης μελετά το ενδεχόμενο να εισηγηθεί την Παρασκευή, κατά τη σύγκληση της ΚΕ του κόμματός του, την εκλογή νέου ΕΓ στο ΠΑΣΟΚ.Βέβαια, η "κομματική ανασύνθεση" προσκρούσει στη μέχρι τώρα διαφαινόμενη απροθυμία των διαφόρων εσωκομματικών πτερύγων να... βοηθήσουν τον πρωθυπουργό σε αυτή τη δύσκολη περίοδο. Γεγονός που καθιστά μετέωρο το εγχείρημα της "ανασύνθεσης" του ΕΓ και πιθανώς και άλλων οργάνων (Κυβερνητική Επιτροπή, Πολιτική Γραμματεία) και αμφίβολη την εκδήλωσή του.

Ομως ακόμα και στην "εκσυγχρονιστική ομάδα" επικρατεί δυσφορία. Υπάρχει, δε, η πληροφορία πως πάνω από 15 βουλευτές της "εκσυγχρονιστικής πτέρυγας" διατύπωσαν αρμοδίως τη δυσαρέσκειά τους για τη μη δική τους "αξιοποίηση" στην κυβέρνηση από τον Κ. Σημίτη, ενώ επέκριναν με δριμύτητα την αναβάθμιση του "αλαζονικού έναντι των νέων βουλευτών" Κ. Γείτονα...

Στα παραπάνω πρέπει να προστεθούν οι σιβυλλικές έως προειδοποιητικές δηλώσεις του Α. Τσοχατζόπουλου, τις τελευταίες μέρες. Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, με συνεντεύξεις και δηλώσεις του, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για το ποια στάση θα κρατήσει στο επόμενο συνέδριο και απευθύνει, εμμέσως, βολές για τις κινήσεις Σημίτη. Ο υπερτονισμός, δε, των θέσεων Τσοχατζόπουλου από μεγάλα εκδοτικά συγκροτήματα, είναι ένα στοιχείο που μάλλον λήφθηκε υπόψη χτες από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, ο οποίος απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις σημείωσε δηκτικά, πως, ουσιαστικά, ο κ. Τσοχατζόπουλος είναι συμμέτοχος των αποφάσεων που λαμβάνονται σε κυβέρνηση και κόμμα και πως η ακολουθούμενη πολιτική έχει και τη δική του έγκριση. Ιδιαίτερη σημασίαέχει ακόμα ότι ο Δ. Ρέππας, όταν ρωτήθηκε πώς σχολιάζει τις απόψεις για "διαρχία" (πρωθυπουργός ο Σημίτης - πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ο Τσοχατζόπουλος) είπε ότι "το συνέδριο του κινήματος έχει αντιμετωπίσει το σχετικό ζήτημα", ενώ συμπλήρωσε με νόημα πως "ο καθένας έχει το δικαίωμα να λέει την άποψή του και κρίνεται για την άποψή του"...

Τέλος, σημειώνεται ότι ο Δ. Ρέππας προσπάθησε χτες να υποβαθμίσει τη "χλιαρή" υποδοχή που επιφύλαξαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στον πρωθυπουργό, λέγοντας ότι το ζητούμενο είναι η ψήφος τους και όχι τα χειροκροτήματά τους... Παράλληλα, επιχειρώντας την ενίσχυση των δικομματικών "κοκορομαχιών", κατηγόρησε τη ΝΔ για "έλλειψη ήθους" στην αντιμετώπιση του πρωθυπουργού.

ΚΠΕ ΤΟΥ ΣΥΝ
Απόφαση πολλαπλών ερμηνειών

Επιμονή στην "κεντροαριστερή" συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ, προβάλλοντάς την, όμως, τώρα, ως πρόταση "κυβερνητικής συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων", ψήφισε η ΚΠΕ του ΣΥΝ την Κυριακή, εγκρίνοντας με δύο ψήφους κατά και δύο λευκά τη σχετική πρόταση της ηγεσίας του κόμματος. Πρόκειται για μια απόφαση που χαρακτηρίζεται από πολλούς ως "πρόταση - λάστιχο" ή "σούπα που τα χωράει όλα" και που, όπως πολλοί επισήμαναν "μπορεί να ερμηνεύεται από τον καθένα κατά τις επιδιώξεις του". Είναι χαρακτηριστικό, μάλιστα, πως ακόμα και κατά τη διάρκεια των τριήμερων συζητήσεων - Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή- οι ομιλητές, ανάλογα με την τάση, έδιναν διαφορετικές ερμηνείες σχετικά με την προτεινόμενη συνεργασία.

Ακριβώς, λοιπόν, η ασάφεια στη διατύπωση έδωσε τη δυνατότητα στην τάση της Ομάδας Παπαγιαννάκη (των λεγόμενων Σημιτικών) να υπερψηφίσει την απόφαση. Στελέχη της ομάδας αυτής, απλώς, εξέφραζαν το φόβο μήπως με τον τρόπο που τίθενται κάποιες προϋποθέσεις (για απλή αναλογική και αλλαγή κυβερνητικής πολιτικής) χρησιμοποιηθούν ως πρόσχημα, για να μην αρχίσει ο διάλογος για κυβερνητική συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ. Ενώ, πρόσθεταν, πώς η προβολή της άποψης για διάλογο με το ΚΚΕ είναι προσχηματική, αφού το κόμμα αυτό έχει διαφορετική στρατηγική και βεβαίως δεν μπορεί να συνεργαστεί με το ΣΥΝ, επομένως τόνιζαν είναι σαν να κοροϊδεύουμε τους οπαδούς μας. Αλλωστε, αξίζει να σημειωθεί, ότι ήταν πολλά τα στελέχη του ΣΥΝ, της προεδρικής πτέρυγας, προεξάρχοντος, γιαμια ακόμα φορά, του Π. Κουναλάκη - που δεν έχασαν την ευκαιρία να κατηγορούν το ΚΚΕ "διά πάσαν νόσον" του ΣΥΝ!

Σε γραπτή δήλωση που έδωσαν στη δημοσιότητα στελέχη της ομάδας αυτής αναφέρεται πως: "Η σημερινή απόφαση της ΚΠΕ του ΣΥΝ συνιστά ένα πρώτο βήμα καθυστερημένο και ανολοκλήρωτο, αλλά σημαντικό, προς την κατεύθυνση της σύγκλισης και της συνεργασίας των δυνάμεων του δημοκρατικού σοσιαλισμού και του ευρύτερου προοδευτικού χώρου, που θα εκφραστεί και σε κυβερνητικό επίπεδο. Αυτό το βήμα που εναρμονίζεται με τις ελπιδοφόρες εξελίξεις που σημειώνονται στον ευρύ χώρο της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, ανταποκρίνεται στα "μηνύματα" και τους συσχετισμούς των αυτοδιοικητικών εκλογών και ανοίγει μια νέα φάση για τον ΣΥΝ, πρέπει να σταθεροποιηθεί. Γι' αυτό τη στηρίξαμε κριτικά. Αυτό το βήμα, όμως, πρέπει να γίνει γοργός βηματισμός...".

Από την άλλη, στελέχη του λεγόμενου Αριστερού Ρεύματος, θεωρούσαν πως η απόφαση "διαχωρίζει το ΣΥΝ από τα σενάρια της κεντροαριστερής συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ" (!), αφού κάνει λόγο για αλλαγή εκλογικού συστήματος και πως δε γίνεται διάλογος μ' αυτήν την κυβερνητική πολιτική, που θα εμφάνιζε το κόμμα να στηρίζει την κυβέρνηση.

Με αφορμή τα αποτελέσματα των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών διάχυτη ήταν η ανησυχία για την επόμενη μέρα του ΣΥΝ. Πολλά μέλη της ΚΠΕ εξέφρασαν την ανησυχία τους για την πορεία του κόμματος και, αναφερόμενα στο σχέδιο απόφασης, έκαναν λόγο για "σχέδιο διαχείρισης της στασιμότητας του ΣΥΝ" (Π. Τρυγάζης). Αλλα στελέχη τους ζητούσαν "αυτοκριτική για τις επιλογές που έγιναν κεντρικά" και έκαναν λόγο για "φαινόμενα ρηγματώσεων στη βάση του Συνασπισμού γιατί υπήρχε ασάφεια στην πολιτική μας" (Γ. Δραγασάκης). Για "καμπανάκι που, αν συνεχίσουμε την ίδια πολιτική, θα το αισθανθούμε ως οδυνηρή πολιτική ήττα" έκανε λόγο ο Π. Λαφαζάνης και μίλησε για "αφόρητο μιμητισμό και αναπαραγωγή μοντέλων ή απλουστευτική, μηχανική μεταφορά μοντέλων της Ευρώπης". Ο Ν. Βούτσης μίλησε για "πολύ μεγάλα προβλήματα σ' όλο το ΣΥΝ, προϊούσα δραματικά, συμποσούμενη κατάσταση παραγοντισμών, προσωπικών επιλογών", ενώ άλλα στελέχη έκαναν λόγο για εξουσιομανία, κυβερνητισμό κλπ. κάνοντας έκκληση να παρθούν μέτρα οργανωτικά, και με αλλαγή του καταστατικού.

"Σαρδάμ", γενικώς...

Την επομένη εκείνου του περίφημου "ντι - μπέιτ" μεταξύ Σημίτη - Εβερτ, το 1996, γράφαμε ότι ο τότε αρχηγός της ΝΔ (που δεχόταν κριτική για τα γλωσσικά του "μαργαριτάρια"), τελικά, θα "πάει τσάμπα και βερεσέ", μπροστά σ' αυτό που επερχόταν, λόγω του ..."σαρδαμοειδούς" τρόπου σκέψης του νυν πρωθυπουργού (κάτι που δεν μπορεί, παρά να αποτυπώνεται και στην εκφορά του λόγου του). Αυτά λέγαμε, τότε, αλλά ήμασταν "δακτυλοδειχτούμενοι". Βλέπετε, ήταν η εποχή που τα ΜΜΕ είχαν αναλάβει να διαμορφώσουν το προφίλ του "μεγάλου ηγέτη" για τον κ. Σημίτη... Εκτοτε, φάνηκε και στην Ελλάδα αυτό που φαίνεται διεθνώς. Οτι, στα πλαίσια της "νέας τάξης", είναι δεδομένος ο περιορισμός της όποιας σχετικής αυτοτέλειας μπορεί να έχει το πολιτικό προσωπικό του κεφαλαίου απέναντι στα αφεντικά του. Το αναπόφευκτο ..."έλλειμμα" ειδικού βάρους των εκπροσώπων της ολιγαρχίας στις μέρες μας βρίσκει, συνεπώς, την έκφρασή του και στη χώρα μας. Τώρα, ότι ο κ. Σημίτης είναι "υποτιμημένος", το ...αντιλήφθηκαν και εκείνοι που εδώ και χρόνια "φιλοτεχνούσαν" για τον πρωθυπουργό την εικόνα του "στιβαρού τιμονιέρη του έθνους"... Τώρα - ελλείψει και της κ. Κάραλη από την TV - άρχισαν να τον παίρνουν στο "ψιλό" και οι φιλικές του εφημερίδες. Αλλά μόνο για τα "σαρδάμ". Για την πολιτική του, πάντα έχουν έναν καλό λόγο... Τώρα, φυσικά, δεν παίρνουμε όρκο ότι δε θα ξαναρχίσουν να μας λένε, αύριο, για το πόσο ...κατανοητός και σπουδαίος είναι...

***

Σε κάθε περίπτωση, η παρουσία του πρωθυπουργού στη Βουλή και, κυρίως, ο τρόπος που έγινε δεκτή από τα συγκροτήματα του Τύπου την επόμενη μέρα (δεν υπήρξε εφημερίδα, που να μην αναφερθεί στην "υποτονικότητα" του Κ. Σημίτη και να μην ειρωνευτεί τα "κακά ελληνικά του"), σε συνδυασμό με τα διαδραματιζόμενα στο ΠΑΣΟΚ, οδηγούν σε κάποιες σκέψεις:

Πρώτον, όσοι "φούσκωσαν" τον πρωθυπουργό, συλλαμβάνονται κάποιες στιγμές να τον "ξεφουσκώνουν". Δεύτερον, ο αστικός Τύπος, όλο και περισσότερο, αποσυνδέει την υπόθεση της ΟΝΕ από την "τύχη του Σημίτη" στην πολιτική ζωή. Τρίτον, όλο και πιο πολλές είναι οι (αιρετικές ακόμα) φωνές που αναρωτιούνται: "Ο Σημίτης να συνεχίσει να στηρίζεται μέχρι να πάρει το "χαρτί" της ΟΝΕ ή μήπως πρέπει να του χρεωθεί ότι αρχίζει να γίνεται ανασταλτικός παράγοντας για την επίτευξη του στόχου της ολιγαρχίας;". Τέταρτον, η διαφήμιση των "ικανοτήτων" του κ. Τσοχατζόπουλου (από τα ίδια συγκροτήματα που τον χλεύαζαν την εποχή που προωθούσαν τον κ. Σημίτη), η παρουσίασή του ως "φερεγγυότερου" σε μια συζήτηση περί "κεντροαριστερών κυβερνήσεων συνεργασίας", καθώς και η συνεχιζόμενη εσωκομματική αναταραχή στο ΠΑΣΟΚ, ενόψει του συνεδρίου του, είναι αξιοσημείωτα.

***

Τα ερωτήματα δεν πρέπει να εκληφθούν ως "προσωποπαγή". Γιατί πίσω τους μπορεί να εντοπιστούν κινήσεις, που αφορούν συνολικά το πολιτικό σύστημα της χώρας, και, φυσικά, υπερέχουν σε σημασία των παρενεργειών που αυτές οι κινήσεις (αν υπάρξουν) θα επιφέρουν στο μέλλον του κ. Σημίτη. Το σίγουρο είναι ότι ο τελευταίος δε θα παραδώσει τα όπλα. Σίγουρα, επίσης, έχει να λύσει μια πολύ δύσκολη εξίσωση (και) μέσα στο κόμμα του. Και το πιο σίγουρο απ' όλα είναι ότι, όλο και περισσότερο πλέον, οι κινήσεις του πρωθυπουργού θα κρίνονται με τρόπο, που με δυσκολία θα κρύβονται τα πραγματικά μεγέθη του ανδρός.

Ν. Μπ.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΘΡΑΚΗΣ
Χωρίς εκπλήξεις η αλλαγή σκυτάλης

Χωρίς εκπλήξεις πραγματοποιήθηκε το Σάββατο το μεσημέρι η τελετή παράδοσης και παραλαβής στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης. Ο αποχωρών υπουργός Φ. Πετσάλνικος στην ομιλία του παραδέχτηκε ότι το υπουργείο στερείται αρμοδιοτήτων, ενώ ο νέος υπουργός Γ. Μαγκριώτης δήλωσε ότι διακατέχεται από άγχος και αμηχανία για το έργο που αναλαμβάνει, προσθέτοντας ωστόσο ότι το έργο αυτό είναι συντονιστικό. Να σημειωθεί ότι ο Γ. Μαγκριώτης, επιχειρηματίας ο ίδιος, αναμένεται να εκπροσωπήσει "επάξια" όσους "εξορμούν" για επιχειρηματική δράση στη Βαλκανική. "Οι πρωτοβουλίες στη Βαλκανική θα είναι ένα σημαντικό τμήμα των δράσεών μας", δήλωσε σε συνέντευξή του.

Σε άλλη συνέντευξη σε τοπική εφημερίδα ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Χ. Καστανίδης,αναφερόμενος στον ανασχηματισμό, δήλωσε ότι "δεν τον σχολιάζει διότι πολλές φορές το να μη σχολιάζεις είναι αποτελεσματικότερο οποιουδήποτε σχολίου". "Δε διαπίστωσα να συμβαίνει πριν τον ανασχηματισμό το απολύτως προφανές, δηλαδή να αναζητούνται σε διάφορους τομείς της κυβερνητικής δράσης λυσιτελέστερες για το έθνος και τους πολίτες αποφάσεις", τονίζει ο Χ. Καστανίδης, δίνοντας και δύο παραδείγματα. "Ποια μέτρα θα εφαρμόσει η κυβέρνηση για την πάταξη της γενικευμένης διαφθοράς; Προσωπικώς αγνοώ τι σκέφτεται ο πρωθυπουργός. Ποια νέα μέτρα θα εφαρμόσει η κυβέρνηση προκειμένου να αντιμετωπίσει τη διάλυση του κράτους;".

Διόρθωση

Από λάθος στο φύλλο του Σαββάτου στο θέμα: "Η γυναίκα στο ΔΣΕ" η Χρυσούλα Γκόγκογλου αναφέρεται ως λοχαγός στο ΔΣΕ. Το σωστό είναι πως η Χρυσούλα Γκόγκογλου, στέλεχος του ΚΚΕ, ήταν υπολοχαγός - πολιτικός επίτροπος στο ΔΣΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ