Τρίτη 3 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΠΑΣΟΚ
Σενάρια κομματικής "ανασύνθεσης"

Η αποτυχία του ανασχηματισμού, σε συνδυασμό με την αποτυχημένη εμφάνιση της κυβέρνησης, στη συζήτηση στη Βουλή με θέμα την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, οδηγεί τον πρωθυπουργό στην εξέταση κάποιων νέων "πυροτεχνημάτων", ώστε να αντιστραφεί επιδεινούμενο αρνητικό κλίμα για τον ίδιο και την κυβέρνησή του.

Σύμφωνα με χτεσινοβραδινές πληροφορίες του "Ρ", ο Κ. Σημίτης μελετά το ενδεχόμενο να εισηγηθεί την Παρασκευή, κατά τη σύγκληση της ΚΕ του κόμματός του, την εκλογή νέου ΕΓ στο ΠΑΣΟΚ.Βέβαια, η "κομματική ανασύνθεση" προσκρούσει στη μέχρι τώρα διαφαινόμενη απροθυμία των διαφόρων εσωκομματικών πτερύγων να... βοηθήσουν τον πρωθυπουργό σε αυτή τη δύσκολη περίοδο. Γεγονός που καθιστά μετέωρο το εγχείρημα της "ανασύνθεσης" του ΕΓ και πιθανώς και άλλων οργάνων (Κυβερνητική Επιτροπή, Πολιτική Γραμματεία) και αμφίβολη την εκδήλωσή του.

Ομως ακόμα και στην "εκσυγχρονιστική ομάδα" επικρατεί δυσφορία. Υπάρχει, δε, η πληροφορία πως πάνω από 15 βουλευτές της "εκσυγχρονιστικής πτέρυγας" διατύπωσαν αρμοδίως τη δυσαρέσκειά τους για τη μη δική τους "αξιοποίηση" στην κυβέρνηση από τον Κ. Σημίτη, ενώ επέκριναν με δριμύτητα την αναβάθμιση του "αλαζονικού έναντι των νέων βουλευτών" Κ. Γείτονα...

Στα παραπάνω πρέπει να προστεθούν οι σιβυλλικές έως προειδοποιητικές δηλώσεις του Α. Τσοχατζόπουλου, τις τελευταίες μέρες. Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, με συνεντεύξεις και δηλώσεις του, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για το ποια στάση θα κρατήσει στο επόμενο συνέδριο και απευθύνει, εμμέσως, βολές για τις κινήσεις Σημίτη. Ο υπερτονισμός, δε, των θέσεων Τσοχατζόπουλου από μεγάλα εκδοτικά συγκροτήματα, είναι ένα στοιχείο που μάλλον λήφθηκε υπόψη χτες από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, ο οποίος απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις σημείωσε δηκτικά, πως, ουσιαστικά, ο κ. Τσοχατζόπουλος είναι συμμέτοχος των αποφάσεων που λαμβάνονται σε κυβέρνηση και κόμμα και πως η ακολουθούμενη πολιτική έχει και τη δική του έγκριση. Ιδιαίτερη σημασίαέχει ακόμα ότι ο Δ. Ρέππας, όταν ρωτήθηκε πώς σχολιάζει τις απόψεις για "διαρχία" (πρωθυπουργός ο Σημίτης - πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ο Τσοχατζόπουλος) είπε ότι "το συνέδριο του κινήματος έχει αντιμετωπίσει το σχετικό ζήτημα", ενώ συμπλήρωσε με νόημα πως "ο καθένας έχει το δικαίωμα να λέει την άποψή του και κρίνεται για την άποψή του"...

Τέλος, σημειώνεται ότι ο Δ. Ρέππας προσπάθησε χτες να υποβαθμίσει τη "χλιαρή" υποδοχή που επιφύλαξαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στον πρωθυπουργό, λέγοντας ότι το ζητούμενο είναι η ψήφος τους και όχι τα χειροκροτήματά τους... Παράλληλα, επιχειρώντας την ενίσχυση των δικομματικών "κοκορομαχιών", κατηγόρησε τη ΝΔ για "έλλειψη ήθους" στην αντιμετώπιση του πρωθυπουργού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ