ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 4 Νοέμβρη 1998
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ - ΟΗΕ
Οξύνονται, πάλι, τα πνεύματα

ΛΟΝΔΙΝΟ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΒΑΓΔΑΤΗ.-

Οξύνονται οι τόνοι της νέας αντιπαράθεσης του Ιράκ με τα Ηνωμένα Εθνη, καθώς, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις, η Ουάσιγκτον αναλαμβάνει, και πάλι, το ρόλο του υπερασπιστή των αποφάσεων του ΟΗΕ, του τιμωρού της Βαγδάτης και του προστάτη της ανθρωπότητας. Το σκηνικό αρχίζει να θυμίζει έντονα την τελευταία κρίση ανάμεσα στις δύο πλευρές, τον περασμένο Φλεβάρη, αφού όλοι οι συμμετέχοντες έχουν αναλάβει τους γνωστούς ρόλους τους: η Βρετανία τάσσεται άνευ αμφιβολιών στο πλευρό των ΗΠΑ, η Γαλλία, η Ρωσία και η Κίνα ζητούν την άμεση συμμόρφωση της Βαγδάτης χωρίς περαιτέρω απειλές και η ίδια η ιρακινή ηγεσία εμφανίζεται αμετακίνητη από την απόφασή της να διακόψει κάθε συνεργασία με τους εμπειρογνώμονες της ειδικής επιτροπής ελέγχου του ιρακινού αφοπλισμού - UNSCOM.

"Ολα τα ενδεχόμενα παραμένουν πιθανά, όλες οι προοπτικές είναι ανοιχτές, ακόμη και η χρήση στρατιωτικής βίας", προειδοποιούσαν, χτες, σε κοινό ανακοινωθέν τους οι υπουργοί Αμυνας των ΗΠΑ Ουίλιαμ Κοέν και της Βρετανίας Τζορτζ Ρόμπερτσον. Οι δύο άνδρες συναντήθηκαν, χτες, στο Λονδίνο, όπου ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας έκανε μια σύντομη στάση πριν μεταβεί στη Σαουδική Αραβία και στο Κουβέιτ, προκειμένου να εξετάσει τις διαθέσεις των δύο βασικών συμμάχων των ΗΠΑ στον Κόλπο, όπου και στρατοπεδεύει ο κύριος όγκος των αμερικανικών στρατευμάτων στην περιοχή. Δίνοντας περισσότερες πληροφορίες για τη στάση που προτίθενται να κρατήσουν οι δύο χώρες, ο Βρετανός υπουργός Αμυνας Τζορτζ Ρόμπερτσον εξέφρασε την εκτίμηση ότι "η διπλωματία που στηρίζεται από τη δύναμη των όπλων μπορεί ακόμη να φέρει αποτελέσματα".

Την ίδια στιγμή, η γαλλική κυβέρνηση ανακαλούσε στο Παρίσι "για διαβουλεύσεις" τον διπλωματικό της εκπρόσωπο στη Βαγδάτη Ιβ Ομπίν ντε λα Μεσουζί. Παράλληλα, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ιμπέρ Βεντρίν έστειλε επιστολή στον Ιρακινό αναπληρωτή πρωθυπουργό Ταρέκ Αζίζ, με την οποία, σύμφωνα με την εκπρόσωπο του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών, Αν Γκαζό Σεκρέ, εκφράζει τη δυσαρέσκεια της Γαλλίας για τις εξελίξεις και προειδοποιεί τη Βαγδάτη ότι οδηγείται σε πλήρη απομόνωση. Ανάλογες επισημάνσεις απηύθυνε προς τη Βαγδάτη και ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, Ζου Μπανγκζάο.

Επιμένει η Βαγδάτη

Αμετακίνητη από την απόφασή της εμφανίζεται η ιρακινή ηγεσία, η οποία έχει αποφύγει να προχωρήσει σε περαιτέρω δηλώσεις. Πάντως, οι εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ πραγματοποίησαν, χτες, ορισμένους τεχνικούς ελέγχους ενώ συνεχίστηκαν κανονικά οι έλεγχοι του ατομικού οπλοστασίου. Σαφές χρονοδιάγραμμα άρσης των κυρώσεων ζητά ο Ιρακινός Πρόεδρος για να ξανασυνεργαστεί με την UNSCOM διευκρίνιζε, χτες, με δηλώσεις του ο Ρώσος υπερεθνικιστής Βλαντιμίρ Ζιρινόφσκι, ο οποίος βρίσκεται στη Βαγδάτη συνοδεύοντας την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας.

Στο μεταξύ, σε διαδήλωση μετατράπηκε, χτες, η κηδεία 60 μικρών παιδιών, που σύμφωνα με το ιρακινό υπουργείο Υγείας έχασαν τη ζωή τους, τις τελευταίες μέρες, εξαιτίας των κυρώσεων σε βάρος του Ιράκ. Το μένος των συγκεντρωμένων συγκέντρωσαν οι ΗΠΑ και η Βρετανία, ενώ τα αμερικανικά ειδησεογραφικά πρακτορεία δεν παρέλειψαν να αφήσουν υπόνοιες ότι οι διαδηλώσεις και οι κηδείες των παιδιών μπορεί κάλλιστα να είναι "σκηνοθετημένες" από την ιρακινή κυβέρνηση.

Εγκρίσεις και "αποκαλύψεις"

Σε μια προσπάθεια να διασκεδάσει εντυπώσεις και να δημιουργήσει την εικόνα πραγματικού ενδιαφέροντος για τον ιρακινό λαό, ο ΟΗΕ ενέκρινε, χτες, τα τελευταία 36 συμβόλαια για την αποστολή εξαρτημάτων που έχει ζητήσει η ιρακινή ηγεσία για να προχωρήσει σε επισκευές, που έχουν χαρακτηριστεί αναγκαίες για την επαναλειτουργία πολλών ιρακινών διυλιστηρίων. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, ο ΟΗΕ έχει εγκρίνει συνολικά 111 παρόμοια συμβόλαια αξίας 87,9 εκατομμυρίων δολαρίων.

Αυτήν την κρίσιμη καμπή επέλεξε και η βρετανική εφημερίδα "Γκάρντιαν" για να φιλοξενήσει, χτες, δηλώσεις του Αμπάς αλ Τζαναμπί, ο οποίος φέρεται να ήταν για 15 χρόνια ο γραμματέας του γιου του Σαντάμ Χουσεϊν, σύμφωνα με τις οποίες ο Ιρακινός Πρόεδρος έχει αρκετά μεγάλο βιολογικό και χημικό οπλοστάσιο, που παραμένει κρυφό ακόμη και από τους στενότερους συνεργάτες του.

ΣΥΛΛΗΨΗ ΑΟΥΓΚΟΥΣΤΟ ΠΙΝΟΤΣΕΤ
Ευρωπαϊκές "κυκλωτικές κινήσεις"

ΠΑΡΙΣΙ - ΜΑΔΡΙΤΗ.-

Λιγότερο από ένα εικοσιτετράωρο από την απόφαση της Ειδικής Δικαστικής Επιτροπής της Βουλής των Λόρδων, που θα κρίνει οριστικά την άρση της σύλληψης του στυγερού πρώην δικτάτορα της Χιλής Αουγκούστο Πινοτσέτ. Ο Ισπανός δικαστής Μπαλτάσαρ Γκαρθόν υπέβαλε χθες επίσημο αίτημα στην ισπανική κυβέρνηση, με το οποίο ζητάει την έκδοση του Πινοτσέτ από τη Βρετανία στην Ισπανία, προκειμένου να υποβληθεί σε δίκη για εγκλήματα γενοκτονίας, τρομοκρατίας και βασανιστηρίων, ανακοίνωσαν δικαστικοί αξιωματούχοι. Το έγγραφο, το οποίο αποτελείται από περισσότερες από 400 σελίδες με νομικά επιχειρήματα και υποβλήθηκε στον πρόεδρο του ισπανικού Ποινικού Δικαστηρίου Κλεμέντε Ογκέρ,πρέπει να εγκριθεί από το ισπανικό Κοινοβούλιο, πριν διαβιβαστεί μέσω της διπλωματικής οδού στο Λονδίνο, ενώ θα αρχίσει να εξετάζεται την Παρασκευή κατά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Η ισπανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα σεβαστεί το αίτημα για έκδοση που διατύπωσε ο δικαστής Γκαρθόν και θα το διαβιβάσει στις βρετανικές αρχές... όμως η Βουλή των Λόρδων - η ανώτατη δικαστική αρχή της Βρετανίας - που πρόκειται να αποφανθεί κατά πάσα πιθανότητα σήμερα αν ο πρώην δικτάτορας χαίρει διπλωματικής ασυλίας στο βρετανικό έδαφος, δυσχεραίνει σημαντικά την εξέλιξη της υπόθεσης της παραπομπής του Πινοτσέτ. Αν αποφασίσει θετικά, ο Πινοτσέτ μπορεί να αποφύγει τη δίωξη από την ισπανική δικαιοσύνη και να επιστρέψει στη Χιλή στο τέλος αυτής της βδομάδας.

Ωστόσο οι προσπάθειες των Χιλιανών θυμάτων και πολιτικών που είχαν βρει καταφύγιο στην Ευρώπη, για να κατορθώσουν να φέρουν τον Πινοτσέτ ενώπιον της Δικαιοσύνης, συνεχίζονται. Προχθές εκδόθηκε νέο διεθνές ένταλμα σύλληψης κατά του Πινοτσέτ, αυτή τη φορά από Γάλλο δικαστή. Πρόκειται για επίσημο αίτημα ομάδας Γάλλων εισαγγελέων προς τις βρετανικές αρχές για την προσωρινή σύλληψη του Αουγκούστο Πινοτσέτ, μέχρι να διαβιβαστεί σ' αυτές αίτημα για την έκδοσή του στη Γαλλία για να δικαστεί σχετικά με τις αποδιδόμενες σε βάρος του κατηγορίες. Το αίτημα θα διαβιβαστεί στις βρετανικές αρχές μέσω της Ιντερπόλ και αναμενόταν να φθάσει στο Λονδίνο αργά χθες το βράδυ.

ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΙΣ ΗΠΑ
"Αγνώστου ταυτότητος" αποτέλεσμα

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Οι Αμερικανοί ψηφοφόροι προσήλθαν χτες στις κάλπες για να εκλέξουν τη νέα Βουλή των Αντιπροσώπων, 34 γερουσιαστές σε σύνολο 100 και 36 κυβερνήτες πολιτειών, αλλά αποτελέσματα - λόγω της μεγάλης διαφοράς ώρας μεταξύ των δύο πλευρών του Ατλαντικού - δε θα υπάρχουν παρά μόνο τις πρωινές ώρες.

Οι δημοσκοπήσεις και τα προγνωστικά δείχνουν ότι μάλλον οι Δημοκρατικοί θα καταφέρουν να ξεπεράσουν τη σκανδαλολογία περί Λεβίνσκι - που ενδέχεται να αποδειχθεί καθοριστική για το μέλλον του Προέδρου Κλίντον, ο οποίος απειλείται με καθαίρεση - και να μπορέσουν ίσως να βγουν και νικητές από την αναμέτρηση. Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδουν τα ειδησεογραφικά πρακτορεία, η χαμηλή προσέλευση και συμμετοχή των ψηφοφόρων θα ωφελήσει πιθανά τους Δημοκρατικούς, που έχουν την ολόπλευρη στήριξη της αφροαμερικανικής κοινότητας αλλά και των Συνδικάτων, τμήματα του εκλογικού σώματος που φέρονται ότι προσήλθαν μαζικά στις κάλπες. Ταυτόχρονα εκτιμάται ότι η αρνητική διαφήμιση των Ρεπουμπλικανών γύρισε μπούμερανγκ, αφού, αηδιασμένοι οι Αμερικανοί ψηφοφόροι από μία προεκλογική εκστρατεία που επισκιάστηκε από το σκάνδαλο Λεβίνσκι, θα τους "τιμωρήσουν". Πρωτοφανές για τους Αμερικανούς ή μάλλον για την εικόνα που προσπαθούν όλοι να μας πείσουν ότι είναι ως έχει, όσοι προσέρχονταν στις κάλπες στήριξαν την ψήφο τους κρίνοντας περισσότερο με βάση τα προβλήματα της εκπαίδευσης, της υγείας και της περίθαλψης, παρά τα ροζ σκάνδαλα.

Ωστόσο, μέχρι και την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων οι Ρεπουμπλικάνοι ελέγχουν τη Βουλή των Αντιπροσώπων - 228 έδρες σε σύνολο 435 -, αλλά και τη Γερουσία - 55 έδρες σε σύνολο 100. Παράλληλα πηγές του κόμματος εκτιμούν ότι οι Ρεπουμπλικάνοι θα κερδίσουν άλλες 10 - 15 έδρες στο Κογκρέσο. Αναλυτές όμως εκτιμούν ότι είναι δύσκολο, αν όχι αδύνατον να αποσπάσουν άλλες 12 έδρες στη Γερουσία, για να φτάσουν το μαγικό αριθμό των 67 εδρών που απαιτούνται για να εγκριθεί από το Σώμα η καθαίρεση Κλίντον, αφού από τις υπόλοιπες που παραμένουν οι Ρεπουμπλικανοί ελέγχουν 18 και οι Δημοκρατικοί 16. Με βάση την προϊστορία πάντως, το κόμμα που ελέγχει τη Βουλή - και στη συγκεκριμένη περίπτωση οι Ρεπουμπλικάνοι - χάνουν έδρες στις αναμετρήσεις για την ανανέωση τμήματος του Κογκρέσου. Παράλληλα με τα μέχρι σήμερα ιστορικά δεδομένα, οι δύο στους τρεις πολίτες δε θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Χαρακτηριστικό είναι ότι η συμμετοχή των Αμερικανών ψηφοφόρων στις εκλογές του 1994 για την ανανέωση του Κογκρέσου έφτασε το 38,78% και το 1990 το 36,52%.

ΣΟΥΗΔΙΑ
Αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών

ΓΚΕΤΕΜΠΟΡΓΚ - ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ.-

Μια ακόμα έφηβη προστέθηκε χτες στο μακάβριο μακρύ κατάλογο των νεκρών από την πυρκαγιά σε ντισκοτέκ που λειτουργούσε ως στέκι μεταναστών, στο Γκέτεμποργκ.

Η Αστυνομία ανακάλυψε ένα ακόμη πτώμα θύματος της μεγάλης πυρκαγιάς που σημειώθηκε, με αποτέλεσμα ο αριθμός των νεκρών να φθάσει τους 63, μετέδωσε σήμερα το σουηδικό ειδησεογραφικό πρακτορείο ΤΤ. Σύμφωνα με το πρακτορείο, το πτώμα βρέθηκε το μεσημέρι στο εσωτερικό της καμένης ντισκοτέκ, αλλά δεν έχει αναγνωριστεί προς το παρόν. Εκτιμάται, πάντως, ότι πρόκειται για μια 15χρονη, η οποία φέρεται ως αγνοούμενη, που δε βρέθηκε μεταξύ των 162 τραυματιών και οι γονείς της ανέφεραν ότι δεν επέστρεψε ακόμη στο σπίτι. Από τα θύματα της πυρκαγιάς, εξακολουθούν να νοσηλεύονται περισσότερα από 60 άτομα, από τα οποία τα 20 στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας με σοβαρά εγκαύματα και αναπνευστικά προβλήματα, γεγονός που αυξάνει τους φόβους ότι και άλλοι έφηβοι θα προστεθούν στον αριθμό των νεκρών τις προσεχείς μέρες.

Οσο για τα αίτια της πυρκαγιάς, σχεδόν μια βδομάδα μετά, παραμένουν άγνωστα.Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε την περασμένη Πέμπτη και μέσα σε λίγα λεπτά προσέλαβε μεγάλες διαστάσεις, με αποτέλεσμα δεκάδες νέοι και νέες να πηδήξουν από τα παράθυρα του δεύτερου ορόφου, ενώ άλλοι παγιδεύτηκαν μέσα και πέθαναν από την εισπνοή τοξικών αερίων, γεγονός που προκάλεσε τεράστιο πόνο και θλίψη για τη μεγαλύτερη τραγωδία στην ιστορία της χώρας.

Ουρά έξω από εκλογικό κέντρο στη Μινεσότα



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ