Τετάρτη 4 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΛΛΗΨΗ ΑΟΥΓΚΟΥΣΤΟ ΠΙΝΟΤΣΕΤ
Ευρωπαϊκές "κυκλωτικές κινήσεις"

ΠΑΡΙΣΙ - ΜΑΔΡΙΤΗ.-

Λιγότερο από ένα εικοσιτετράωρο από την απόφαση της Ειδικής Δικαστικής Επιτροπής της Βουλής των Λόρδων, που θα κρίνει οριστικά την άρση της σύλληψης του στυγερού πρώην δικτάτορα της Χιλής Αουγκούστο Πινοτσέτ. Ο Ισπανός δικαστής Μπαλτάσαρ Γκαρθόν υπέβαλε χθες επίσημο αίτημα στην ισπανική κυβέρνηση, με το οποίο ζητάει την έκδοση του Πινοτσέτ από τη Βρετανία στην Ισπανία, προκειμένου να υποβληθεί σε δίκη για εγκλήματα γενοκτονίας, τρομοκρατίας και βασανιστηρίων, ανακοίνωσαν δικαστικοί αξιωματούχοι. Το έγγραφο, το οποίο αποτελείται από περισσότερες από 400 σελίδες με νομικά επιχειρήματα και υποβλήθηκε στον πρόεδρο του ισπανικού Ποινικού Δικαστηρίου Κλεμέντε Ογκέρ,πρέπει να εγκριθεί από το ισπανικό Κοινοβούλιο, πριν διαβιβαστεί μέσω της διπλωματικής οδού στο Λονδίνο, ενώ θα αρχίσει να εξετάζεται την Παρασκευή κατά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Η ισπανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα σεβαστεί το αίτημα για έκδοση που διατύπωσε ο δικαστής Γκαρθόν και θα το διαβιβάσει στις βρετανικές αρχές... όμως η Βουλή των Λόρδων - η ανώτατη δικαστική αρχή της Βρετανίας - που πρόκειται να αποφανθεί κατά πάσα πιθανότητα σήμερα αν ο πρώην δικτάτορας χαίρει διπλωματικής ασυλίας στο βρετανικό έδαφος, δυσχεραίνει σημαντικά την εξέλιξη της υπόθεσης της παραπομπής του Πινοτσέτ. Αν αποφασίσει θετικά, ο Πινοτσέτ μπορεί να αποφύγει τη δίωξη από την ισπανική δικαιοσύνη και να επιστρέψει στη Χιλή στο τέλος αυτής της βδομάδας.

Ωστόσο οι προσπάθειες των Χιλιανών θυμάτων και πολιτικών που είχαν βρει καταφύγιο στην Ευρώπη, για να κατορθώσουν να φέρουν τον Πινοτσέτ ενώπιον της Δικαιοσύνης, συνεχίζονται. Προχθές εκδόθηκε νέο διεθνές ένταλμα σύλληψης κατά του Πινοτσέτ, αυτή τη φορά από Γάλλο δικαστή. Πρόκειται για επίσημο αίτημα ομάδας Γάλλων εισαγγελέων προς τις βρετανικές αρχές για την προσωρινή σύλληψη του Αουγκούστο Πινοτσέτ, μέχρι να διαβιβαστεί σ' αυτές αίτημα για την έκδοσή του στη Γαλλία για να δικαστεί σχετικά με τις αποδιδόμενες σε βάρος του κατηγορίες. Το αίτημα θα διαβιβαστεί στις βρετανικές αρχές μέσω της Ιντερπόλ και αναμενόταν να φθάσει στο Λονδίνο αργά χθες το βράδυ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ