ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 4 Νοέμβρη 1998
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ ME ΕΕ
Μεγάλωσε το έλλειμμα για την Ελλάδα

Στο πρώτο εξάμηνο του 1998 αυξήθηκε κατά 500 εκατ. Ευρωπαϊκές Νομισματικές Μονάδες ή 7,8%, λόγω της μεγάλης αύξησης των εισαγωγών

Ελλειμμα συνολικού ύψους 6,9 δισ. Ευρωπαϊκών Νομισματικών Μονάδων (ΕΝΜ) παρουσίασε το εμπορικό ισοζύγιο της Ελλάδας το πρώτο εξάμηνο του 1998 έναντι 6,4 δισ. ΕΝΜ που ήταν το αντίστοιχο διάστημα το 1997. Αυξήθηκε δηλαδή κατά 7,8%. Η νέα αύξηση στο εμπορικό έλλειμμα της Ελλάδας με την ΕΕ δείχνει την παραγωγική υποβάθμιση της χώρας, που επιτείνεται χρόνο με το χρόνο, με τον εκτοπισμό ελληνικών προϊόντων τόσο από την εγχώρια αγορά (αυξανόμενη εισαγωγική διείσδυση), όσο και στις αγορές του εξωτερικού (απώλεια αγορών για τα παραδοσιακά εξαγόμενα ελληνικά προϊόντα). Το ποσοστό αύξησης του εμπορικού ελλείμματος της Ελλάδας με τις άλλες χώρες - μέλη της ΕΕ, στο πρώτο εξάμηνο του 1998, είναι ακόμη μεγαλύτερο, αν υπολογιστεί σε δραχμές, καθώς στην εξεταζόμενη περίοδο μεσολάβησε και η εφάπαξ υποτίμηση της δραχμής.

Η διόγκωση του εμπορικού ελλείμματος της Ελλάδας κατά περίπου 500 εκατ. ΕΝΜ με τις άλλες χώρες - μέλη της ΕΕ οφείλεται στο γεγονός ότι στο φετινό εξάμηνο:

  • Η δαπάνη για εισαγωγές εμπορευμάτων από τις άλλες χώρες - μέλη της ΕΕ αυξήθηκε κατά 4,5% και ανήλθε σε 11,5 δισ. ΕΝΜ έναντι 11 δισ. ΕΝΜ το πρώτο εξάμηνο του 1997.
  • Οι εισπράξεις από εξαγωγές ελληνικών εμπορευμάτων στην ΕΕ ανήλθε στα 4,6 δισ. ΕΝΜ. Παρέμεινε δηλαδή στάσιμη στα επίπεδα του πρώτου εξάμηνου του 1997.
SOS από τους βιοτέχνες κατεργασίας ξύλου

Στην ετήσια συνέλευση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Κατεργασίας Ξύλου αποφασίστηκε μεταξύ άλλων η συμμετοχή του κλάδου στους αγώνες των βιοτεχνών, των εμπόρων, των εργαζομένων, των αγροτών και των συνταξιούχων. Το ψήφισμα με τα αιτήματα του κλάδου

Η κρίσιμη κατάσταση της ελληνικής οικονομίας την τελευταία δεκαετία και η αυξημένη υποβάθμιση του ρόλου της χώρας στο διεθνή καταμερισμό εργασίας οδηγεί σε επικίνδυνη στασιμότητα και αποδιάρθρωση της παραγωγικής βάσης. Την ίδια στιγμή οι βιοτέχνες κατεργασίας ξύλου αντιμετωπίζουν οξυμένα προβλήματα που απειλούν την ίδια την επιβίωση των επιχειρήσεών τους. Τα παραπάνω τονίστηκαν κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Κατεργασίας Ξύλου που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στην Καβάλα. Παράλληλα, οι βιοτέχνες που πήραν μέρος στη συνέλευση αποφάσισαν ότι ο κλάδος συμμετέχει στους αγώνες των επαγγελματιών, βιοτεχνών και εμπόρων, των εργαζομένων, των αγροτών και των συνταξιούχων, ενώ μεταξύ των πρωταρχικών στόχων του είναι η μαζικοποίηση του συνδικαλιστικού κινήματος, με κυρίαρχο το πρωτοβάθμιο σωματείο, η συνεχής προσπάθεια και επαφή με τους βιοτέχνες.

Ειδικότερα, στη συνέλευση υπογραμμίστηκε ότι ο κλάδος της κατεργασίας ξύλου αντιμετωπίζει μια πρωτοφανή πτώση του τζίρου και οι επιχειρήσεις οδηγούνται σταδιακά σε αδιέξοδο, μαρασμό και τέλος στο κλείσιμο, ενώ ο εκτοπισμός των ελληνικών βιοτεχνικών προϊόντων από την εσωτερική αγορά προς όφελος των εισαγόμενων έχει αλυσιδωτές αρνητικές συνέπειες για την εθνική οικονομία και τις επιχειρήσεις της χώρας.

Ο κλάδος ζητάει:

  • Να μειωθούν τα πρόστιμα καθυστέρησης και να γίνει συντομότερη ρύθμιση των οφειλών στο Δημόσιο και τα Ταμεία.
  • Χρηματοδοτική στήριξη της βιοτεχνίας με έμφαση την κατεύθυνση της ανάπτυξης των συνεταιρισμών.
  • Δημιουργία εθνικού φορέα ξύλου, εργαστηρίου ποιοτικού ελέγχου, βιοτεχνικών πάρκων.
  • Να αναπτυχθεί η επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση στον κλάδο, να φτιαχτεί πανεπιστημιακή σχολή στον τομέα έρευνας και σχεδιασμού προϊόντων ξύλου, να δημιουργηθούν σχολές στα ΤΕΙ ξύλου.
  • Να διευκολυνθεί η πρόσβαση των επιχειρήσεων του κλάδου στις κρατικές προμήθειες.
  • Η χρηματοδότηση να έχει στόχο την ενίσχυση των μικρών επιχειρήσεων με 1-5 άτομα και τους αυτοαπασχολούμενους που είναι το 90% των επιχειρήσεων κατεργασίας ξύλου.
  • Δίκαιο φορολογικό σύστημα, κατάργηση των "αντικειμενικών κριτηρίων" και του 35% που φτάνει και 42% για ΟΕ, ΕΕ, ΕΠΕ, συνεταιρισμούς.
  • Κατάργηση των υπέρογκων δημοτικών τελών. Να μη μετατραπούν οι δήμοι σε φορομπηχτικούς μηχανισμούς.

Επίσης, η Ομοσπονδία με το ψήφισμά της καταγγέλλει τις μεθόδους που χρησιμοποιούνται από την κυβέρνηση για την ενοποίηση των ταμείων που δε λαμβάνει υπόψη τις προτάσεις του συνδικαλιστικού κινήματος και ιδιαίτερα της κλαδικής ομοσπονδίας. Καλεί τα σωματεία, τους αντιπροσώπους και όλους τους βιοτέχνες του κλάδου σε εγρήγορση για να αντιμετωπίσουν τη μεθόδευση διαχωρισμού τους από πλευράς ΙΚΑ. Τέλος, ζητά τη διατήρηση και αναβάθμιση του ΕΟΜΜΕΧ και δηλώνει ότι συμμετέχει και στηρίζει τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις της ΓΣΕΒΕΕ.

Γιατί τόσος ντόρος;

Γράφαμε στο φύλλο του Σαββάτου 30-10-1998 για "ερωτηματικά (που) δημιουργούνται από καταγγελίες για απώλειες αντικειμένων μεγάλης αξίας κατά τη διάρκεια της συμμετοχής του Οργανισμού Προώθησης Εξαγωγών (ΟΠΕ) στη διεθνή έκθεση στη Λισαβόνα (...), όπου, σύμφωνα με σχετικό έγγραφο (...) χάθηκαν 5 - 8 ασημένιοι σφραγιδόλιθοι μεγάλης αξίας (...)".

Δικαστικός επιμελητής επισκέφτηκε το "Ρ" και επέδωσε "εξώδικη διαμαρτυρία, πρόσκληση, δήλωση", που συνέταξε (προφανώς για λογαριασμό της διοίκησης του ΟΠΕ), δικηγόρος της Νομικής Υπηρεσίας του Οργανισμού. Στο σχετικό κείμενο - στο οποίο μάλιστα γίνεται επίκληση "παντός νομίμου δικαιώματος" - ανάμεσα στα άλλα σημειώνεται ότι "μετά το πέρας της εκθέσεως" στη Λισαβόνα, "διαπιστώθηκε η απώλεια 5 - 6 αντικειμένων, ασημένιων αντιγράφων - σφραγιδογράφων (...), η αξία των οποίων (...) ανέρχεται σε 25.000 δρχ. ο καθένας".

Οι συντάκτες του κειμένου σημειώνουν ότι "το θέμα προέκυψε από ασαφές έγγραφο του διευθυντή του Ελληνικού Περιπτέρου, κ. Παρνασσού, ο οποίος χωρίς αποδείξεις αφήνει ορισμένες αιχμές κατά δύο υπαλλήλων του ΟΠΕ". Τέλος, στο εξώδικο προς το "Ρ" διατυπώνεται η άποψη πως με δεδομένο ότι σε σχετική επιστολή του ΟΠΕ προς τους αρμόδιους "μέχρι σήμερα ουδεμία απάντηση ήρθε (...), μπορεί να συμπεράνει κανείς ότι ήρθησαν οι επιφυλάξεις ή οι υποψίες ως προς τις αιτιάσεις (...) του κ. Παρνασσού".

Εμείς, σε ό,τι βέβαια αφορά το "Ρ", δυο πράγματα μπορούμε να πούμε:

Πρώτον, ότι με την εξώδικη διαμαρτυρία του ΟΠΕ επιβεβαιώνεται το δημοσίευμα περί της απώλειας αντικειμένων από την έκθεση της Λισαβόνας.

Δεύτερον, ότι το έγγραφο με τις σχετικές καταγγελίες που επικαλούμασταν, όχι μόνο υπάρχει αλλά αποτέλεσε και θέμα με το οποίο ασχολήθηκε η διοίκηση του ΟΠΕ.

Με αυτά τα δεδομένα δυσκολευόμαστε να καταλάβουμε την επιστράτευση δικηγόρων, δικαστικών επιμελητών, "εξώδικων διαμαρτυριών" και την επίκληση "παντός νομίμου δικαιώματος", για ένα δημοσίευμα που δεν περιέχει καμιά ανακρίβεια. Ετσι, δικαιολογούμαστε να αναρωτηθούμε: Γιατί τόσος ντόρος για ένα θέμα που μπορούσε να κλείσει με ένα απλό ΦΑΞ; Γιατί;

Σήμερα η σύσκεψη των οικονομολόγων

Η γραμματεία της Δημοκρατικής Πανεπιστημονικής Κίνησης Οικονομολόγων (ΔΠΚ-Ο) καλεί τα μέλη και τους φίλους της από την Αθήνα και τον Πειραιά να πάρουν μέρος στη σύσκεψη που οργανώνει σήμερα Τετάρτη 4 Νοέμβρη και ώρα 5.30 μ.μ. στην αίθουσα της Ενωσης Επαγγελματιών Λογιστών Πρωτευούσης (Κάνιγγος 27, 5ος όροφος) με θέμα τις υποψηφιότητες της παράταξης για τις εκλογές του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας (ΟΕΕ) στο 1ο εκλογικό διαμέρισμα.

Στο 8,76% το επιτόκιο των 5ετών ομολόγων

Δημοπρασία ομολόγων πενταετούς διάρκειας σταθερού επιτοκίου 8,9% με άνοιγμα της αρχικής έκδοσης 1-4-1998, ύψους 150 δισ. δρχ., διενεργήθηκε χτες από το υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, υποβλήθηκαν συνολικές προσφορές ύψους 222,8 δισ. δρχ., που υπερκάλυψαν το ζητούμενο ποσό κατά 1,5 φορές περίπου. Το μέσο σταθμικό επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 8,76%, έναντι 9,04% της προηγούμενης δημοπρασίας που είχε διενεργηθεί στις 15 Ιούνη. Σημειώνεται ότι δε δίνεται καμία επιπλέον προμήθεια και το μέσο σταθμικό επιτόκιο εκφράζει τη συνολική απόδοση του ομολόγου. Η διακύμανση των επιτοκίων που προσφέρθηκαν είναι της τάξης των 0,17 εκατοστιαίων μονάδων. Η ημερομηνία διακανονισμού είναι η Παρασκευή 6 Νοέμβρη 1998.

  • Από το υπουργείο Οικονομικών ανακοινώθηκε ότι στις 2 και 3 Νοέμβρη διατέθηκαν με ιδιαίτερη επιτυχία στο επενδυτικό κοινό, τα αφορολόγητα αποταμιευτικά ομόλογα σταθερού επιτοκίου 10,75% ετησίως, διετούς διάρκειας, το ύψος των οποίων, όπως προκύπτει από τα μέχρι τώρα στοιχεία, έχει ξεπεράσει τα 110 δισ. δρχ.
Πήρε τα... πάνω του ο τιμάριθμος χονδρικής

Οπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας Ελλάδος (ΕΣΥΕ) ο γενικός δείκτης τιμών χονδρικής σημείωσε αύξηση 1,1% τον περασμένο Σεπτέμβρη σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα Αύγουστο, έναντι μείωσης 0,3% στους αντίστοιχους μήνες του 1997.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία της ΕΣΥΕ:

  • Από τη σύγκριση του γενικού δείκτη του Σεπτέμβρη 1998 προς το γενικό δείκτη του Σεπτέμβρη 1997, προκύπτει αύξηση 4,2% έναντι αύξησης 3,9% στο αντίστοιχο προηγούμενο διάστημα.
  • Σε μέσα επίπεδα ο τιμάριθμος χονδρικής παρουσίασε αύξηση 3,9% έναντι αύξησης 3,7% που είχε σημειωθεί στην αντίστοιχη προηγούμενη περίοδο.

Η αύξηση του γενικού δείκτη κατά 1,1% τον περασμένο Σεπτέμβρη οφείλεται στις αυξήσεις των δεικτών των τομέων "Τελικά προϊόντα εγχώριας πρωτογενούς παραγωγής για εσωτερική κατανάλωση" (προϊόντα γεωργίας, αλιείας, κτηνοτροφίας), "Τελικά προϊόντα εγχώριας βιομηχανικής παραγωγής για εσωτερική κατανάλωση" και "Τελικά προϊόντα προέλευσης εξωτερικού", ενώ αντίθετα μείωση εμφανίστηκε στον τομέα "Εξαγόμενα προϊόντα εγχώριας πρωτογενούς και βιομηχανικής παραγωγής".

ΠΟΛ
Καλεί σε συγκέντρωση τη Δευτέρα

Σε συγκέντρωση καλούν τους λογιστές μισθωτούς και ελεύθερους επαγγελματίες του λεκανοπεδίου της Αττικής τα Διοικητικά Συμβούλια της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λογιστών και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελμάτων (ΠΟΦΕΕ) τη Δευτέρα 9 Νοέμβρη και ώρα 6 το απόγευμα στο θέατρο ΑΛΑΜΠΡΑ, Στουρνάρη 53. Θέμα της συγκέντρωσης η έκδοση του ΠΔ 340/98 για το λογιστή φοροτεχνικό, με το οποίο χιλιάδες λογιστές αποκλείονται από το επάγγελμα που μέχρι σήμερα ασκούσαν νόμιμα. Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις κρίνουν το ΠΔ αντισυνταγματικό και θα ζητήσουν την ακύρωσή του από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Μετά τη συγκέντρωση θα γίνει διάβημα στον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ