ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 4 Νοέμβρη 1998
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Διώξεις για τα κυκλώματα της Αστυνομίας

"Πικρούς καρπούς" έδωσε για την κυβέρνηση και την ηγεσία της Αστυνομίας η πολύμηνη προκαταρκτική έρευνα του εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών Γ. Γεράκη γύρω από τα κυκλώματα διαφθοράς. "Τα αποτελέσματα της εισαγγελικής έρευνας στην ΕΛ. ΑΣ. - τονίζει σε σχόλιό του το Γραφείο Τύπου του ΚΚΕ - αναδείχνουν τις τεράστιες πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης, επιβεβαιώνουν τη λαϊκή σοφία, ότι "το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι"".Είναι, μάλιστα, αξιοσημείωτο το γεγονός ότι τα στοιχεία που συνέλεξε ο προαναφερόμενος εισαγγελέας και οδήγησαν χτες τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Γ. Κολιοκώστα στην άσκηση ποινικής δίωξης για σωρεία κακουργηματικών και πλημμεληματικών πράξεων, αφορούν μόνο τις περιπτώσεις έκδοσης παράνομων αδειών παραμονής αλλοδαπών στη χώρα μας, ενώ η έρευνα συνεχίζεται ακόμα για τις παράνομες ελληνοποιήσεις, τις προστασίες καταστημάτων και νυχτερινών κέντρων, τη διακίνηση ναρκωτικών και άλλες επιλήψιμες δραστηριότητες στις οποίες εμπλέκονται αστυνομικοί.

Μεταξύ των προσώπων, που κατηγορούνται για συμμετοχή στο κύκλωμα έκδοσης παράνομων αδειών σε αλλοδαπούς, είναι ο τέως αρχηγός της ΕΛ. ΑΣ. Αθ. Βασιλόπουλος και ο τέως διευθυντής Ασφαλείας Ι. Παπαδάκης,εναντίον των οποίων ασκήθηκε ποινική δίωξη για παράβαση καθήκοντος. Ο Αθ. Βασιλόπουλος δήλωσε ότι δε διαπραγματεύεται την εντιμότητά του ούτε με τον κ. Γεράκη και ότι θα καταθέσει μήνυση εις βάρος όσων τον ενέπλεξαν στην υπόθεση αυτή, ενώ ο Ι. Παπαδάκης υποστηρίζει ότι ο τότε αττικάρχης και νυν αρχηγός της ΕΛ. ΑΣ. Ι. Γεωργακόπουλος του είχε πει ότι για την υπόθεση της τσάντας με τα χρήματα στην Κυψέλη θα ασχοληθεί το τοπικό Αστυνομικό Τμήμα.

Κατηγορείται, επίσης, έμπιστο πρόσωπο του μέχρι πρότινος υπουργού Δημόσιας Τάξης Γ. Ρωμαίου, ο σύμβουλός του Γ. Φλωρεντής,για παρότρυνση υφισταμένου σε διάπραξη αδικήματος, ηθική αυτουργία σε νόθευση εγγράφου και ηθική αυτουργία σε παράβαση καθήκοντος. Η ποινική δίωξη στρέφεται, ακόμη, κατά του διευθυντή Κρατικής Ασφαλείας Γ. Γιάννε,του υπασπιστή του, αστυνομικού υποδιευθυντή Ε. Δημητρόπουλου και του ταξιάρχου της ΕΛ. ΑΣ. Γ. Σπηλιόπουλου για παράβαση καθήκοντος, του δημόσιου υπαλλήλου Ι. Δέτση για ηθική αυτουργία στο αδίκημα αυτό, του υποδιοικητή του Τμήματος Αλλοδαπών Αμαρουσίου Κ. Κύρου και Π. Σαφάκα για νόθευση εγγράφου, του ιδιώτη Γ. Τσουκιά για ηθική αυτουργία στη νόθευση, των απόστρατων αστυνομικών Μιχ. Χάιτα και Π. Γούση για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα(ξέπλυμα βρώμικου χρήματος), του αστυνομικού Χρ. Παπασπύρου για άμεση συνέργεια και του ιδιώτη Δ. Τσιρτίκου για ηθική αυτουργία στο κακούργημα αυτό, του δικαστικού υπαλλήλου Γ. Τζαβίδα για παράβαση καθήκοντος και του δικηγόρου Ηλ. Αλεξανδρή,που έχει αναλάβει ως συνήγορος περιπτώσεις παράνομης λειτουργίας κέντρων μασάζ και οίκων ανοχής, για ψευδορκία μάρτυρα.

Ο πρώην υπουργός Δημόσιας Τάξης Γ. Ρωμαίος ανέφερε σε χτεσινή δήλωσή του πως όταν άρχισε η έρευνα του εισαγγελέα για τις άδειες παραμονής αλλοδαπών, οι οποίες είχαν χορηγηθεί με τη δική του υπογραφή, είχε δηλώσει ότι αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη, γιατί ακολούθησε την ίδια διαδικασία, με την οποία είχαν υπογράψει παρόμοιες άδειες οι προκάτοχοί του από τις αρχές περίπου του 1993. Συνέδεσε, δε, την ποινική δίωξη, που ασκήθηκε, με την ψηφοφορία στη Βουλή για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση...

Παραβιάζονται ανθρώπινα δικαιώματα των Κούρδων

Τρία ξεχωριστά περιστατικά, που συνέβησαν στη χώρα μας τον τελευταίο ενάμιση μήνα και που "δείχνουν το μέγεθος της ανακολουθίας - για να μην πούμε της παρανομίας - με την οποία οι διωκτικές αρχές αντιμετωπίζουν τους Κούρδους πολιτικούς πρόσφυγες", αναφέρει η Διεθνής Αμνηστία σε ανακοίνωσή της.

Η παραπάνω οργάνωση σημειώνει πως στις 22 Αυγούστου έφτασαν στο Ηράκλειο της Κρήτης 167 Κούρδοι, οι οποίοι δήλωσαν πως επιθυμούν άσυλο στη χώρα μας. Και παρότι οι Κούρδοι συμπλήρωσαν τις σχετικές αιτήσεις, το Τμήμα Αλλοδαπών και η Αστυνομική Διεύθυνση Ηρακλείου - ως καθ' ύλην αρμόδιοι - αρνήθηκαν να τις παραλάβουν απ' το Λιμενικό, χρησιμοποιώντας διάφορες δικαιολογίες του στιλ "δεν έχουμε πρωτόκολλο" ή "είναι παλιά η φόρμα της αίτησης και δεν μπορούμε να τη δεχτούμε". "Χρειάστηκε ιδιαίτερη πίεση για να πειστούν οι αστυνομικές αρχές να κάνουν το νόμιμο καθήκον τους, δηλαδή να δεχτούν τις αιτήσεις ασύλου", αναφέρει η Διεθνής Αμνησία.

Το δεύτερο περιστατικό συνέβη στις 30 Σεπτέμβρη, όταν 275 Κούρδοι (μεταξύ τους και 123 παιδιά) έφτασαν στα Χανιά. Και εδώ, όμως, οι Αστυνομικές Αρχές χρησιμοποίησαν δικαιολογίες, όπως "είναι λαθρομετανάστες ή μέλη του PKK", για να μη δώσουν στους πολιτικούς πρόσφυγες άσυλο. Μάλιστα, όλα αυτά συνέβαιναν την ίδια ώρα που μπροστά στις κάμερες ο υφυπουργός Υγείας κ. Κοτσώνης - επισκεπτόμενος τους Κούρδους - δήλωνε πως το αίτημά τους για άσυλο θα εξεταστεί! "Μόλις χθες οι αστυνομικές αρχές Χανίων παρέλαβαν τις αιτήσεις και άρχισε η διαδικασία καταγραφής των προσφύγων", επισημαίνει η Διεθνής Αμνηστία.

Οσο για το τρίτο περιστατικό, η διεθνής οργάνωση αναφέρει: "Οι σκηνές ξυλοδαρμού των Κούρδων που εντοπίστηκαν στην Καβάλα θίγουν κάθε έννοια ευνομούμενης και δημοκρατικής κοινωνίας. Ο άνευ λόγου ξυλοδαρμός των εξαθλιωμένων Κούρδων θέλουμε να πιστεύουμε ότι δεν αντικατοπτρίζει την υποχρέωση της χώρας μας για περίθαλψη και προστασία των προσφύγων. Αλλά πέρα του ξυλοδαρμού αποφασίστηκε η απέλαση των Κούρδων. Αλήθεια, πού θα απελαθούν και με ποιες νόμιμες διαδικασίες; Η μόνιμη τακτική των αστυνομικών αρχών, κυρίως στη Β. Ελλάδα, να χαρακτηρίζει συλλήβδην "λαθρομετανάστες" τους Κούρδους και να τους απελαύνει ατύπως στην Τουρκία, αποτελεί κατάφωρη παραβίαση όλων των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου για το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων".

ΦΥΛΑΚΕΣ ΠΑΤΡΑΣ
Απεργία πείνας κρατουμένων

Συνεχίζεται για όγδοη ημέρα η απεργία πείνας 169 κρατουμένων των φυλακών της Πάτρας, εκ των οποίων οι 102 είναι από την Αλβανία και την ΠΓΔΜ και ακόμη 67 κρατούμενοι αλλοδαποί και Ελληνες που τους συμπαρίστανται. Οι κρατούμενοι προχώρησαν σε αποχή από το συσσίτιο με κύριο αίτημα τη μεταφορά τους στις χώρες τους για να εκτίσουν εκεί το υπόλοιπο της ποινής τους.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης ισχυρίζεται ότι δόθηκαν στους κρατούμενους εξηγήσεις σχετικά με τη μεταφορά τους και ότι θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες, ώστε να σταλούν στις χώρες τους, όσοι βέβαια υπάγονται στις σχετικές διατάξεις του νόμου.

Παράλληλα, το υπουργείο Δικαιοσύνης σε ανακοίνωσή του αμφισβητεί τους λόγους της απεργίας πείνας και αναφέρει ότι ο πραγματικός στόχος της αποχής από το συσσίτιο είναι η επιδίωξη ορισμένων κρατουμένων καταδικασμένων εμπόρων ναρκωτικών να γίνει εισαγωγή σε κρατικό νοσοκομείο για λόγους υγείας, προκειμένου να πετύχουν τη δραπέτευσή τους.

ΠΕΑΕΑ - ΕΑΜΟΓΕΝΕΙΣ ΕΝΩΣΕΙΣ
Αγωνιστικό κάλεσμα

ΠΕΑΕΑ και οι συνεργαζόμενες μ' αυτήν ΕΑΜογενείς Ενώσεις καλούν τους αντιστασιακούς και τους φίλους της Εθνικής Αντίστασης, να πάρουν μέρος στη συγκέντρωση που θα γίνει στην πλατεία Κλαυθμώνος την Πέμπτη 5-11-1998 και ώρα 10 πμ.

Η συγκέντρωση και πορεία προς τη Βουλή γίνεται για να σταματήσει επιτέλους ο κυβερνητικός εμπαιγμός προς τους αντιστασιακούς. Το αίτημα για πλήρη ηθική και υλική αποκατάσταση των αγωνιστών, όπως αυτό διατυπώνεται στο Σχέδιο Νόμου της Οικουμενικής κυβέρνησης Ζολώτα, έχει παραπεμφθεί στις ελληνικές καλένδες. Κάθε χρόνο πεθαίνουν εκατοντάδες αγωνιστές.

ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΗ ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΜΑΣ ΖΩΝΤΑΝΟΙ ΚΑΙ ΟΧΙ ΠΕΘΑΜΕΝΟΙ.

Φτάνει πια ο εμπαιγμός. Δεν πρέπει να λείψει κανείς.

Το Διοικητικό Συμβούλιο"

  • Το Παράρτημα Πάτρας της ΠΕΑΕΑ, στα πλαίσια των παραπάνω κινητοποιήσεων, καλεί τα μέλη του σε αγωνιστική συγκέντρωση που θα γίνει στην Πάτρα την Πέμπτη 5-11-98 στις 10 πμ στο Μέγαρο Λόγου και Τέχνης στην πλατεία Γεωργίου.
Κατέθεσαν λουλούδια

Το Νεκροταφείο της Καισαριανής επισκέφτηκαν την Κυριακή 1-11-98 στελέχη της ΠΕΑΦΕ (Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών και φίλων της ΕΠΟΝ) και παλιοί ΕΠΟΝίτες, τιμώντας τη μνήμη αρκετών παλαίμαχων αγωνιστών του ΚΚΕ, της ΟΚΝΕ και της ΕΠΟΝ και κατέθεσαν λουλούδια στους τάφους των: Κώστα Λουλέ, Νίκου Καλούδη, Γιώργη Τρικαλινού, Θεόδωρου Λιακόπουλου (Πορφύρη), Γιώργου Τσάμη, Ρούλας Κουκούλου, Λούλας Λογαρά, Γιώργου Σιδέρη, Αννας Κολοζώφ και Δήμητρας Φώτου.

Προκήρυξη διαγωνισμού

Το Παράρτημα Αλιβερίου της ΠΕΑΕΑ, προκηρύσσει δημόσιο μειοδοτικό διαγωνισμό, για την προμήθεια 1.500 κυβικών μέτρων χώματος για το χώρο που προορίζεται για το μνημείο της "Κακιάς Σκάλας" στον Οικισμό της ακτής Νηρέως Εύβοιας.

Χώρος απόθεσης χώματος στη συμβολή της οδού Θεμιστοκλέους με την παραλιακή Εθνική Οδό.

Παραλαβή προσφορών σε σφραγισμένους φακέλους το Σάββατο 7 - 11 - 98 και ώρα 11 πμ στο δικηγορικό γραφείο του Κώστα Φρυγανιώτη.

Για τη Διοικούσα Επιτροπή

Ο Πρόεδρος

Σωκράτης Ιωαννίδης

Ο Γραμματέας

Στέφανος Μπάτσης

Τραυματίστηκε οικοδόμος

Σοβαρά τραυματίστηκε χτες το απόγευμα, ενώ εργαζόταν στο υπό κατασκευήν υπόγειο γκαράζ της Βουλής ο 32χρονος οικοδόμος Δημήτρης Κανάτσος.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, το ατύχημα έγινε, όταν κόπηκε το συρματόσκοινο που κρατούσε το καλάθι, μέσα στο οποίο ήταν δεμένος ο οικοδόμος. Από την πτώση του σε βάθος δέκα μέτρων περίπου, τραυματίστηκε σε διάφορα σημεία του σώματός του και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο. Προανάκριση κάνει το Αστυνομικό Τμήμα Συντάγματος.

Φωτιά σε τρένο

Φωτιά, από άγνωστες μέχρι αργά χτες βράδυ αιτίες, ξέσπασε στο 7ο βαγόνι της 405ης επιβατικής αμαξοστοιχίας που εκτελούσε το δρομολόγιο Θεσσαλονίκη - Αθήνα, κοντά στο Πλατύ Νομού Ημαθίας. Η φωτιά πήρε έκταση, χωρίς, όμως, κανείς από τους επιβάτες να τραυματιστεί, αφού ο μηχανοδηγός ακινητοποίησε έγκαιρα την αμαξοστοιχία. Στην κατάσβεση της φωτιάς έλαβαν μέρος δύο οχήματα της Πυροσβεστικής, ενώ το τρένο συνέχισε κανονικά το δρομολόγιό του τέσσερις ώρες αργότερα.

Εξαετής κάθειρξη σε πρώην ευρωβουλευτή

Οριστικά καταδικάστηκε σε εξαετή κάθειρξη ο πρώην ευρωβουλευτής και δικηγόρος Κ. Γόντικας,αφού ο Αρειος Πάγος χτες επικύρωσε την ποινή που του είχε επιβάλει το Πενταμελές Εφετείο Αθήνας.

Ο πρώην ευρωβουλευτής της ΝΔ καταδικάστηκε για τα αδικήματα της πλαστογραφίας και της απάτης, επειδή εξαπάτησε τον Α. Καϊάφα, με τον οποίο είχε οικονομικές συναλλαγές.

Συγκεκριμένα, ο Κ. Γόντικας κατάρτισε ένα πλαστό πληρεξούσιο και με δεδομένο ότι έκανε για λογαριασμό του Α. Καϊάφα κάποιους οικοπεδικούς χειρισμούς, πούλησε εν αγνοία του οικόπεδο στο Μαρούσι αξίας 110 εκατομμυρίων δραχμών. Από αυτήν την οικονομική συναλλαγή, ο Κ. Γόντικας προσπόρισε περιουσιακό όφελος και προξένησε στον Α. Καϊάφα ζημιά, που ξεπέρασε τα 150 εκατομμύρια δραχμές.

ΚΗΔΕΙΕΣ

Τον πολυαγαπημένο μας σύζυγο, πατέρα, υιό, αδελφό και θείο

ΝΙΚΟΛΑΟ ΚΕΤΣΟΠΟΥΛΟ

ετών 42

κηδεύουμε σήμερα Τετάρτη 4.11.98 και ώρα 3.30 μ.μ. από τον Ιερό Ναό του Κοιμητηρίου Βουλιαγμένης.

Η σύζυγος: Βαρβάρα. Τα τέκνα: Ιωάννα, Γιώργος - Νίκος. Οι γονείς: Νίκη Κετσοπούλου, Γιώργος και Αντωνία Μπαρσέφσκι. Τα αδέλφια Μάκης και Φανή Κετσοπούλου. Τα ανίψια. Οι λοιποί συγγενείς.

***

Τον πολυαγαπημένο μας σύζυγο και πατέρα

ΠΑΥΛΟ ΓΕΩΡΓ. ΜΠΡΙΛΛΑΚΗ

ετών 70

που έφυγε τόσο σύντομα από κοντά μας κηδεύουμε σήμερα Τετάρτη 4.11.98 και ώρα 4 μ.μ. από τον Ιερό Ναό Αγίου Λαζάρου του Α Κοιμητηρίου Αθηνών.

Η σύζυγος: Δέσποινα. Η κόρη του: Κωντάντζα. Τα αδέλφια. Τα ανίψια. Οι λοιποί συγγενείς.

Εκδηλώσεις αντιστασιακών

Εκδρομή

Η Κίνηση Αντιστασιακών Εκπαιδευτικών (ΚΑΕ) διοργανώνει διήμερη εκδρομή Σάββατο 7, Κυριακή 8-11-98 στο Ν. Καρδίτσας (Καρδίτσα, λίμνη Πλαστήρα, Τύρνα, Περτούλι κ. ά.). Το πούλμαν ξεκινά το Σάββατο στις 8 π.μ. από την οδό Χαλκοκονδύλη. Πληροφορίες στα τηλέφωνα 8646.592 και 8215.977.

Πολιτικό μνημόσυνο

Το ΔΣ της ΠΕΑΕΑ και οι συνεργαζόμενες μ' αυτήν Ενώσεις ΠΕΑΤΑΘ, ΠΕΣΑΘΕΑ, ΠΕΕΠΠ, ΠΕΑΦΕ, Αντιστασιακών Εκπαιδευτικών θα τελέσουν πολιτικό μνημόσυνο την Πέμπτη 19-11-98,στις 6 μ.μ.,στην αίθουσα της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών, Γενναδίου 8 Αθήνα (7ος όροφος), για τους αποβιώσαντες αγωνιστές που διατέλεσαν μέλη Διοικητικών Συμβουλίων των παραπάνω Ενώσεων. Θα απονεμηθούν τιμητικά διπλώματα και μετάλλια.

Επειδή δεν είναι γνωστά τα ονόματα πολλών, καθώς και οι διευθύνσεις των κατοικιών των συγγενών τους, παρακαλούνται οι τελευταίοι να επικοινωνήσουν με τη διεύθυνση της ΠΕΑΕΑ στα τηλέφωνα: 8831.368 και 8821.698, για να τους αποσταλούν οι σχετικές προσκλήσεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ