ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 5 Νοέμβρη 1998
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΙΡΗΝΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ
ΟΧΙ στο Στρατηγείο του ΝΑΤΟ και τα κυκλώματά του

Εντείνονται οι αντιδράσεις στη μετατροπή της περιοχής σε ορμητήριο των "Ράμπο"

Το ζήτημα του ΝΑΤΟικού Στρατηγείου που προετοιμάζεται στο Τύρναβο θέτει προς τους τοπικούς άρχοντες και τους φορείς της Λάρισας, και τους καλεί να πάρουν θέση, η Επιτροπή Ειρήνης Λάρισας.Με ανοιχτή επιστολή που τους απέστειλε στις 3 Νοέμβρη, ο πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Γ. Μπαλασούλης αναφέρεται αναλυτικά στους σκοπούς της ίδρυσης ενός τέτοιου στρατηγείου και καταρρίπτει το μύθο της δήθεν ωφελιμότητας από τη λειτουργία του.

Αναλυτικά σημειώνει:

"Πολλά γράφονται και ακούγονται τελευταία για την "ωφελιμότητα" της ίδρυσης και λειτουργίας των ΝΑΤΟικών στρατηγείων στο Νομό Λάρισας. Αναφέρεται, κυρίως, ότι θα εισρεύσουν χρήματα στην αγορά και θα υπάρξουν κατά συνέπεια ευεργετικά αποτελέσματα για το νομό από τη λειτουργία τους, ενώ καμία κουβέντα δε γίνεται για οποιαδήποτε αρνητική επίπτωση και επιμελώς αποκρύπτονται οι ολέθριες για τον τόπο συνέπειες. Αλήθεια, τι κρύβεται πίσω από αυτή την άκριτη και παραπλανητική χωρίς όρια προπαγάνδιση, που παρουσιάζει τα ΝΑΤΟικά Στρατηγεία στο νομό περίπου ως "θείο δώρο" για τους Λαρισαίους και τι επιδιώκεται μ' αυτή; Αυτοί που την έχουν αναλάβει και μάλιστα εργολαβικά κινούνται μόνο από πολιτικά ελατήρια ή υπάρχουν και άλλοι λόγοι; Η ιστορία αποδεικνύει πως γύρω από τέτοια "κοινωφελή ιδρύματα" συνωστίζονται πάρα πολλά άλλα "ευαγή ιδρύματα" και πλήθος "τρωκτικών", αλλά και κυκλωμάτων μαφιόζικων ή μη που "αναβαθμίζουν κατάλληλα" την οικονομία της περιοχής, καθώς επίσης και την ποιότητα ζωής ιδιαίτερα στο χώρο της νεολαίας και της γυναίκας. Αυτά τα τρωκτικά κινούνται σε πλήρη αρμονία με τις επίσημες αρχές και αλληλοσυμπληρώνονται, έτσι ώστε η ύπαρξη του ενός να προϋποθέτει την ύπαρξη του άλλου. Γι' αυτά τα κέρδη μιλάνε οι κύριοι προπαγανδιστές;".

Δε θέλουμε "σωτήρες"

Συνεχίζοντας με καυστικό τρόπο, ο πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Λάρισας καταδικάζει την υποκρισία όλων των προπαγανδιστών της λειτουργίας του Στρατηγείου στο Τύρναβο, που έχει άμεση σχέση με την υποταγή τους στους ιμπεριαλιστές του ΝΑΤΟ. "Μήπως βλέπουν τους Λαρισαίους, αναρωτιέται ο πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης, όπως έβλεπαν κάποτε οι αποικιοκράτες τους ιθαγενείς, που με ένα μπουκάλι ουίσκι έπειθαν για τη μεγαλοκαρδία και την ανωτερότητά τους;

Είναι όμως ανάγκη να μας εξηγήσουν οι προπαγανδιστές:

  • Ποιος είναι πραγματικά ο σκοπός της ίδρυσης και λειτουργίας των Στρατηγείων του ΝΑΤΟ στη Λάρισα;
  • Ποιοι από μας και από ποιους ζητάμε προστασία;
  • Από ποιους θέλουμε να προστατευτούμε και ζητάμε την εγκατάσταση των "σωτήρων" του ΝΑΤΟ μέσα στα σπίτια μας με σύγχρονες στρατιωτικές και ενδεχομένως και πυρηνικές εγκαταστάσεις; Μήπως από τους Τούρκους, που θα είναι πλέον στρατηγοί μέσα στα στρατηγεία του ΝΑΤΟ στη Λάρισα; Μέλη του ΝΑΤΟ είναι άλλωστε και οι "εχθροί" μας και μάλιστα με πιο μεγάλο "μέσο" από μας.
  • Ποιος είναι ο λόγος ύπαρξης του ΝΑΤΟ; Το αντίπαλο δέος, το Σύμφωνο Βαρσοβίας δεν υπάρχει. Μήπως για να "σώσει" τους λαούς στα Βαλκάνια, όπως "σώζει" τώρα τη Γιουγκοσλαβία, λειτουργώντας ως "Ράμπο";
  • Ποιος αλήθεια έδωσε την εντολή να απειλούν τη Γιουγκοσλαβία, ένα ανεξάρτητο κράτος, με γενικευμένη επίθεση από αέρος και ξηράς ή θαλάσσης, εάν δε συμμορφωθεί με τα κελεύσματά τους; Ούτε ο Μιλόσεβιτς βέβαια ζήτησε το βομβαρδισμό της χώρας του, ούτε έστω αυτό το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.
  • Τι λένε γι' αυτό οι προπαγανδιστές του ΝΑΤΟ;

Κάτω από αυτές τις συνθήκες λοιπόν οι Λαρισαίοι δεν έχουν ανάγκη από τέτοια "χρήματα", βρώμικα ή καθαρά δεν έχει σημασία. Εχουν τα προσόντα να τα βγάζουν με τίμιους και ειρηνικούς τρόπους, αρκεί να υπάρχει αντίστοιχη πολιτική που θα επιτρέπει την ανάπτυξη και όχι τη διάλυση της παραγωγικής υποδομής, όπως γίνεται σήμερα".

Ολοι να πάρουν θέση

Στο κλείσιμο της επιστολής, καλούνται τα πολιτικά κόμματα και οι αρχές να τοποθετηθούν δημόσια στο θέμα. Ταυτόχρονα προαναγγέλλει πρωτοβουλίες για τη δημιουργία ενωτικού μετώπου που θα παλέψει για την απομάκρυνση του Στρατηγείου από την περιοχή.

"Εμείς, υπογραμμίζεται, θα προκαλέσουμε ανοιχτά όλους τους νεοεκλεγμένους τοπικούς άρχοντες σε δήμους και νομαρχία να πάρουν θέση και να εκφράσουν την άποψή τους πάνω σε αυτό το μείζον και ζωτικής σημασίας θέμα. Θα προκαλέσουμε τις νομαρχιακές επιτροπές των κομμάτων να τοποθετηθούν επί του θέματος δημόσια.

Παράλληλα θα αναλάβουμε πρωτοβουλίες για τη δημιουργία ενός ενωτικού - αντιπολεμικού μετώπου για την απομάκρυνση των ΝΑΤΟικών Στρατηγείων και για την ειρηνική ανάπτυξη της περιοχής μας.

Ο λαός του Νομού Λάρισας δεν έχει ανάγκη και ούτε χρειάζεται τους "Ράμπο" του ΝΑΤΟ για να "προστατευτεί" ή να αναπτυχθεί.

Καλούμε το λαό και τους φορείς του σε κοινή στάση και δράση κατά των σχεδίων μετατροπής του νομού μας σε ένα απέραντο στρατόπεδο με απρόβλεπτες συνέπειες για το μέλλον όλων μας".

ΕΠΟΙΚΙΣΜΟΣ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

"Νίπτει τας χείρας της" η ΕΕ

Απάντηση του Συμβουλίου σε σχετική Ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Γιάννη Θεωνά

"Νίπτει τας χείρας της" η ΕΕ στις διαδικασίες εποικισμού των κατεχόμενων εδαφών της Κύπρου από το ψευδοκράτος του Ντενκτάς και περιορίζεται σε γενικόλογα σχόλια, όταν την ίδια στιγμή προσπαθεί να υποβαθμίσει τη σημασία του κυπριακού προβλήματος και να προετοιμάσει την αναβάθμιση των σχέσεων της ΕΕ με την Τουρκία, με πρώτο βήμα το ξεπάγωμα της κοινοτικής χρηματοδοτικής ενίσχυσης προς τη χώρα αυτή. Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από την απάντηση, που έδωσε το Συμβούλιο σε Ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Γ. Θεωνά, με την οποία έθετε το ζήτημα του εποικισμού των κατεχόμενων εδαφών της Κύπρου, μέσω και της μαζικής χορήγησης της "τουρκοκυπριακής υπηκοότητας" από το ψευδοκράτος του Ντενκτάς.

Ο Γ. Θεωνάς, στην Ερώτησή του προς το Συμβούλιο, τόνιζε ότι "το καθεστώς Ντενκτάς στην τουρκοκρατούμενη περιοχή της Κύπρου προχώρησε στη χορήγηση "τουρκοκυπριακής υπηκοότητας", κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου, σε περισσότερους από 300.000 Τούρκους πολίτες, γεγονός που επιβεβαιώνεται και από πρόσφατη καταγγελία στην αποκαλούμενη "Βουλή" του ψευδοκράτους από το βουλευτή Ozker Οzgur που κατηγόρησε το καθεστώς Ντενκτάς για κατάφωρη παραβίαση των νόμων περί αλλοδαπών και χορήγησης υπηκοότητας. Πιο συγκεκριμένα, ο Ο. Ozgur κατήγγειλε ότι "πάνω από 300.000 Τούρκοι πολίτες απέκτησαν την "τουρκοκυπριακή υπηκοότητα", συχνά με ένα απλό τηλεφώνημα, γεγονός που παραβιάζει το νόμο περί αλλοδαπών, το νόμο περί χορήγησης υπηκοότητας και παραχαράσσει την ταυτότητα, την ύπαρξη και τη θέληση της τουρκοκυπριακής κοινότητας". Ο Γ. Θεωνάς καλούσε το Συμβούλιο "να αντιδράσει στις συγκεκριμένες καταγγελίες, δεδομένου ότι παρόμοιες αυθαίρετες ενέργειες ασύδοτης χορήγησης της υπηκοότητας ενός μη αναγνωρισμένου κράτους αποτελούν μεθοδεύσεις νομότυπου εποικισμού των κατεχόμενων εδαφών, συνιστούν κατάφωρη παραβίαση των αποφάσεων του ΟΗΕ, αλλοιώνουν τον πληθυσμιακό χαρακτήρα του νησιού, δημιουργώντας νέες εστίες εντάσεων και ναρκοθετούν κάθε προσπάθεια εξεύρεσης δίκαιης λύσης του Κυπριακού και ειρηνικής συμβίωσης των δύο Κοινοτήτων".

Στην απάντησή του το Συμβούλιο, αφού γενικόλογα και αόριστα αναφέρει ότι"παραμένει προσηλωμένη η ΕΕ στην ειρηνική πολιτική επίλυση του κυπριακού ζητήματος" και "αποδοκιμάζει ενέργειες που αντίκεινται σε αυτό το στόχο, από οπουδήποτε και αν προέρχονται", τονίζει ότι "δεν μπορεί να παρέμβει σε ζητήματα υπηκοότητας εκτός της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων των κατεχόμενων εδαφών"!!!

Με τη λογική της δήθεν αναρμοδιότητας, η ΕΕ δίνει το "πράσινο φως" στην Τουρκία και τον Ντενκτάς να συνεχίσουν τις προκλητικές και προβοκατόρικες ενέργειες στο νησί, ενώ αποσιωπά το γεγονός ότι η κατοχή τμήματος του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας από τον τουρκικό στρατό, και επομένως όλες οι ενέργειες που διευκολύνουν την κατοχή αυτή ή ον τουρκικό στρατό και επομένως όλες οι ενέργειες που διευκολύνουν την κατοχή αυτή ή προετοιμάζουν τετελεσμένα στην περιοχή, όπως οι μαζικοί εποικισμοί Τούρκων πολιτών, αποτελούν ζήτημα που συνδέεται άμεσα με το θέμα των σχέσεών της με την Τουρκία, όπως άλλωστε η ίδια έχει αναγνωρίσει, φυσικά μόνο τα λόγια. Παράλληλα, και με τρόπο που υπογραμμίζει τη βαθιά υποκρισία που χαρακτηρίζει την πολιτική της στο θέμα, η ΕΕ με σοβαρή ευθύνη και της ελληνικής κυβέρνησης, που κυριολεκτικά σέρνεται στις απαιτήσεις των ισχυρών χωρών της ΕΕ, προετοιμάζει το ξεμπλοκάρισμα της κοινοτικής χρηματοδότησης προς την Τουρκία από το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, ενώ η αναμενόμενη έκθεση της Επιτροπής για την Τουρκία, που συντάσσεται στα πλαίσια της διαδικασίας διεύρυνσης υποβαθμίζει εξαιρετικά το κυπριακό πρόβλημα και τη σημασία του για την ανάπτυξη των σχέσεων των δύο πλευρών.

Με το μαστίγιο στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση

Του Γιώργου Κ. ΤΣΑΠΟΓΑ

"Ποίον έπος, φύγεν έρκος οδόντων;", (Ποιος λόγος ξέφυγε από το φραγμό των οδόντων;). Και όμως "ξέφυγε" από τη Νέα Δημοκρατία, που διά στόματος του προέδρου της, κατά τη συζήτηση στη Βουλή, προειδοποίησε ότι με το "μαστίγιο" θα σπρώχνει την κυβέρνηση στην επίσπευση των ρυθμών - και βέβαια των περιοριστικών αντιλαϊκών μέτρων - στην πορεία για την οικονομική και νομισματική ολοκλήρωση.

Ομολόγησε έτσι, δημόσια και απροκάλυπτα, για άλλη μια φορά, ότι η μόνη διαφορά στην εσωτερική και ευρωπαϊκή οικονομική πολιτική ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση είναι οι ρυθμοί προώθησης των μέτρων, η ταχύτητα των ιδιωτικοποιήσεων, του στραγγαλισμού των κοινωνικών κατακτήσεων της ασθματικής προσέγγισης των δεικτών, με δραματικό τίμημα την ανεργία και τη φτώχεια.

Με το μαστίγιο θα παρακολουθεί, θα ελέγχει και θα σπρώχνει την κυβέρνηση, η Νέα Δημοκρατία, σε κοινούς στόχους και κοινές πολιτικές, που διαφέρουν ΜΟΝΟ, ως προς την ταχύτητα εφαρμογής. Εκείνο, συνεπώς, που φαίνεται να περιμένει η αξιωματική αντιπολίτευση, "αφού δεν μπορεί να υποχρεώσει σε πρόωρες εκλογές", είναι να δεχτεί το βάρος αυτής της πολιτικής η κυβέρνηση και συνεπώς τη φθορά, για να συνεχίσει την ίδια πολιτική - με ταχύτερους ρυθμούς, όταν έρθει η σειρά της.

Μάταια, συνεπώς, πασχίζει η κυβέρνηση να χαράξει τεχνητές διαχωριστικές γραμμές με τη ΝΔ, επαναφέροντας το ιδεολόγημα της κεντροαριστεράς συμμαχίας και τις αναζητήσεις, στην ομίχλη, του διπρόσωπου "κοινωνικού προσώπου", του Ιανού. Ποιες είναι, λοιπόν οι διαφορές μεταξύ τους, που ανασύρονται μόνο στις τηλεοπτικές επιφανειακές αψιμαχίες για την παραπλάνηση του κοινού;

Ο τελευταίος "ανασχηματισμός", που άφησε αλώβητο ολόκληρο το στελεχικό δυναμικό που εκφράζει και εφαρμόζει την τρέχουσα στυγνή οικονομική και αντικοινωνική πολιτική, δίνει την απάντηση για την ανυπαρξία διαφορών στην πορεία της ευρω-λαγνείας και του μονόδρομου.

Αυτές τις συγκλίνουσες συμμαχίες του νεοφιλελευθερισμού, καλούνται να ανατρέψουν οι κομμουνιστικές και λαϊκές προοδευτικές δυνάμεις, γιατί, όπως λέει ο παλαμικός στίχος για τον κυρίαρχο λαό: "Ακούστε, εγώ είμαι ο γκρεμιστής, γιατί είμ' εγώ ο χτίστης".

Συλλυπητήριο

Τη Δευτέρα το βράδυ έφυγε από κοντά μας ο πατέρας του συντάκτη του "Ρ" Κώστα Κρεμμύδα, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΡΕΜΜΥΔΑΣ,μέλος του ΚΚΕ και αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης. Στον συνάδελφό μας και την οικογένειά του η διεύθυνση και το προσωπικό του "Ρ" εκφράζουν τα θερμά τους συλλυπητήρια.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ