Πέμπτη 5 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΕΠΟΙΚΙΣΜΟΣ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

"Νίπτει τας χείρας της" η ΕΕ

Απάντηση του Συμβουλίου σε σχετική Ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Γιάννη Θεωνά

"Νίπτει τας χείρας της" η ΕΕ στις διαδικασίες εποικισμού των κατεχόμενων εδαφών της Κύπρου από το ψευδοκράτος του Ντενκτάς και περιορίζεται σε γενικόλογα σχόλια, όταν την ίδια στιγμή προσπαθεί να υποβαθμίσει τη σημασία του κυπριακού προβλήματος και να προετοιμάσει την αναβάθμιση των σχέσεων της ΕΕ με την Τουρκία, με πρώτο βήμα το ξεπάγωμα της κοινοτικής χρηματοδοτικής ενίσχυσης προς τη χώρα αυτή. Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από την απάντηση, που έδωσε το Συμβούλιο σε Ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Γ. Θεωνά, με την οποία έθετε το ζήτημα του εποικισμού των κατεχόμενων εδαφών της Κύπρου, μέσω και της μαζικής χορήγησης της "τουρκοκυπριακής υπηκοότητας" από το ψευδοκράτος του Ντενκτάς.

Ο Γ. Θεωνάς, στην Ερώτησή του προς το Συμβούλιο, τόνιζε ότι "το καθεστώς Ντενκτάς στην τουρκοκρατούμενη περιοχή της Κύπρου προχώρησε στη χορήγηση "τουρκοκυπριακής υπηκοότητας", κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου, σε περισσότερους από 300.000 Τούρκους πολίτες, γεγονός που επιβεβαιώνεται και από πρόσφατη καταγγελία στην αποκαλούμενη "Βουλή" του ψευδοκράτους από το βουλευτή Ozker Οzgur που κατηγόρησε το καθεστώς Ντενκτάς για κατάφωρη παραβίαση των νόμων περί αλλοδαπών και χορήγησης υπηκοότητας. Πιο συγκεκριμένα, ο Ο. Ozgur κατήγγειλε ότι "πάνω από 300.000 Τούρκοι πολίτες απέκτησαν την "τουρκοκυπριακή υπηκοότητα", συχνά με ένα απλό τηλεφώνημα, γεγονός που παραβιάζει το νόμο περί αλλοδαπών, το νόμο περί χορήγησης υπηκοότητας και παραχαράσσει την ταυτότητα, την ύπαρξη και τη θέληση της τουρκοκυπριακής κοινότητας". Ο Γ. Θεωνάς καλούσε το Συμβούλιο "να αντιδράσει στις συγκεκριμένες καταγγελίες, δεδομένου ότι παρόμοιες αυθαίρετες ενέργειες ασύδοτης χορήγησης της υπηκοότητας ενός μη αναγνωρισμένου κράτους αποτελούν μεθοδεύσεις νομότυπου εποικισμού των κατεχόμενων εδαφών, συνιστούν κατάφωρη παραβίαση των αποφάσεων του ΟΗΕ, αλλοιώνουν τον πληθυσμιακό χαρακτήρα του νησιού, δημιουργώντας νέες εστίες εντάσεων και ναρκοθετούν κάθε προσπάθεια εξεύρεσης δίκαιης λύσης του Κυπριακού και ειρηνικής συμβίωσης των δύο Κοινοτήτων".

Στην απάντησή του το Συμβούλιο, αφού γενικόλογα και αόριστα αναφέρει ότι"παραμένει προσηλωμένη η ΕΕ στην ειρηνική πολιτική επίλυση του κυπριακού ζητήματος" και "αποδοκιμάζει ενέργειες που αντίκεινται σε αυτό το στόχο, από οπουδήποτε και αν προέρχονται", τονίζει ότι "δεν μπορεί να παρέμβει σε ζητήματα υπηκοότητας εκτός της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων των κατεχόμενων εδαφών"!!!

Με τη λογική της δήθεν αναρμοδιότητας, η ΕΕ δίνει το "πράσινο φως" στην Τουρκία και τον Ντενκτάς να συνεχίσουν τις προκλητικές και προβοκατόρικες ενέργειες στο νησί, ενώ αποσιωπά το γεγονός ότι η κατοχή τμήματος του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας από τον τουρκικό στρατό, και επομένως όλες οι ενέργειες που διευκολύνουν την κατοχή αυτή ή ον τουρκικό στρατό και επομένως όλες οι ενέργειες που διευκολύνουν την κατοχή αυτή ή προετοιμάζουν τετελεσμένα στην περιοχή, όπως οι μαζικοί εποικισμοί Τούρκων πολιτών, αποτελούν ζήτημα που συνδέεται άμεσα με το θέμα των σχέσεών της με την Τουρκία, όπως άλλωστε η ίδια έχει αναγνωρίσει, φυσικά μόνο τα λόγια. Παράλληλα, και με τρόπο που υπογραμμίζει τη βαθιά υποκρισία που χαρακτηρίζει την πολιτική της στο θέμα, η ΕΕ με σοβαρή ευθύνη και της ελληνικής κυβέρνησης, που κυριολεκτικά σέρνεται στις απαιτήσεις των ισχυρών χωρών της ΕΕ, προετοιμάζει το ξεμπλοκάρισμα της κοινοτικής χρηματοδότησης προς την Τουρκία από το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, ενώ η αναμενόμενη έκθεση της Επιτροπής για την Τουρκία, που συντάσσεται στα πλαίσια της διαδικασίας διεύρυνσης υποβαθμίζει εξαιρετικά το κυπριακό πρόβλημα και τη σημασία του για την ανάπτυξη των σχέσεων των δύο πλευρών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ