Πέμπτη 5 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κεντροαριστερός διάλογος...

Την επίσημη συνεννόηση σε επίπεδο κορυφής, ανάμεσα στις ηγεσίες ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ, προβάλλουν ανοιχτά στελέχη του ΣΥΝ αμέσως μετά την ψήφιση της γνωστής απόφασης για "κυβερνητική συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων"... Ετσι, συζητώντας, προχτές, με τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Λ. Κανελλόπουλο σε ραδιοφωνικό σταθμό, ο Μ. Παπαγιαννάκης,μέλος της ΠΓ του ΣΥΝ, δήλωσε χαρακτηριστικά: "Δε στέκομαι στον όρο Κεντροαριστερά. Το πρόβλημα δεν είναι η συμμαχία μεταξύ του Συνασπισμού και του ΠΑΣΟΚ, αλλά η επίσημη συνεννόηση σε επίπεδο κορυφής, η οποία θα κριθεί και θα δοκιμαστεί από την κοινωνία. Ερχονται μεγάλα προβλήματα, που η αντιμετώπισή τους απαιτεί πλειοψηφία, με μεγάλη κοινωνική βάση".

Μάλιστα, ο Μ. Παπαγιαννάκης επέρριψε ευθύνες στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ για την καθυστέρηση έναρξης διαλόγου ανάμεσα στα δύο κόμματα, λέγοντας χαρακτηριστικά για τον Σημίτη: "Από τότε που ανέλαβε την προεδρία του κόμματός του μίλησε για την Κεντροαριστερά και μάλιστα χειροκροτήθηκε, όταν στο συνέδριο του Συνασπισμού έθεσε το γενικό πλαίσιό της. Ωστόσο, ενώ όλοι περιμέναμε το "διά ταύτα" αυτό δεν ήρθε. Την πρωτοβουλία για την έναρξη του διαλόγου θα ήταν λογικό να την πάρει το κυβερνών κόμμα, αφού η ευθύνη - μοιραία - πέφτει στον ισχυρότερο και όχι σε ένα μικρότερο κόμμα που δεν κυβερνά. Με αυτή την έννοια και η ευθύνη της ηγεσίας του Συνασπισμού, για την καθυστέρηση που έχει σημειωθεί, είναι κάπως δικαιολογημένη".

Αναφερόμενος εξάλλου στην επισήμανση του Λ. Κανελλόπουλου πως "δεν μπορεί ο διάλογος για την ανασύνταξη των προοδευτικών δυνάμεων να ξεκινήσει με προαπαιτούμενα, όπως η αλλαγή του εκλογικού νόμου και ότι δεν πρέπει να υποταχθεί σε μικροκομματικές και λογιστικού χαρακτήρα απόψεις", το στέλεχος του Συνασπισμού είπε ότι "το κόμμα του θέτει ως αναπόσπαστο αντικείμενο του διαλόγου τον εκλογικό νόμο, το περιεχόμενο της πολιτικής που θα χαραχθεί και τους πολιτικούς ελιγμούς, που θα υπάρχει η δυνατότητα να γίνουν".

Από την πλευρά του ο Λ. Κανελλόπουλος υπογράμμισε ότι "υπάρχουν ευθύνες στις ηγεσίες των δύο κομμάτων για τον τρόπο, κυρίως, που επέλεξαν να αναδείξουν το θέμα. Η ανασυγκρότηση του χώρου δεν είναι υπόθεση δημοσίων σχέσεων και γευμάτων, αλλά βαθύτερων κοινωνικών συζητήσεων και διαδικασιών. Τα κόμματα που θα εμπλακούν σε αυτή τη συζήτηση πρέπει να κατανοήσουν ότι θα αποτελέσει τη βάση ενός νέου συνασπισμού εξουσίας", ξεκαθάρισε. Στρώνουν το έδαφος οι εταίροι της "κεντροαριστεράς" λοιπόν.

Στο μεταξύ χτες, με δηλώσεις του σε άλλο ραδιοφωνικό σταθμό ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΝ Δ. Παπαδημούλης,αναφερόμενος στο πώς διαμορφώνονται τα πράγματα, μετά την προχτεσινή συζήτηση στη Βουλή, σχετικά με τη συνεργασία ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ, είπε ότι "όσο η κυβέρνηση επιμένει σε αυτή τη δεξιόστροφη κυβερνητική πολιτική και σε αυτό το μοντέλο διακυβέρνησης θα πριμοδοτεί κατά τη γνώμη μας τη ΝΔ και θα βρίσκει το ΣΥΝ απέναντι, ασκώντας αυστηρή και υπεύθυνη προγραμματική αντιπολίτευση από τη σκοπιά του δικού μας προγράμματος".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ