ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 6 Νοέμβρη 1998
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΦΟΡΙΑΚΩΝ
Αποκαλυπτικά στοιχεία για τη φοροκλοπή

Τη δρομολόγηση διαδικασιών ιδιωτικοποίησης του έργου της συγκέντρωσης - επεξεργασίας - εκκαθάρισης των φορολογικών δηλώσεων, καταγγέλλει η ΠΟΕ - ΔΟΥ

Σοβαρότατες καταγγελίες για επιχειρούμενη ιδιωτικοποίηση τομέων δημόσιας δραστηριότητας (επεξεργασία, εκκαθάριση φορολογικών δηλώσεων κλπ.) και την επιβολή νέων φορολογικών βαρών σε βάρος των εργαζομένων, παρά τις αντίθετες διαβεβαιώσεις από την κυβέρνηση, έγιναν από την Ομοσπονδία Εφοριακών Υπαλλήλων (ΠΟΕ - ΔΟΥ) σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου.

Οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας τόνισαν ότι η μη τιμαριθμοποίηση των φορολογικών κλιμακίων και η διατήρηση του αφορολόγητου ποσού στα σημερινά επίπεδα θα έχει ως αποτέλεσμα να υπάρξουν μεγάλες αυξήσεις φόρου για τα λαϊκά εισοδήματα, ενώ ιδιαίτερα για τα χαμηλά φτάνει σε ποσοστά μέχρι και 140%! Σε απόλυτους αριθμούς οι απώλειες προσμετρούνται από την Ομοσπονδία στα 60-70 δισ. δραχμές, ίσως και περισσότερο. Στα πλαίσια αυτά ζητούν τη θέσπιση νέου φορολογικού νόμου, στην κατεύθυνση - όπως είπαν - της δικαιότερης κατανομής των φορολογικών βαρών, ενώ για το 1999 προτείνουν μια σειρά μέτρα όπως η αύξηση του αφορολόγητου στα 2 εκατ. δρχ., η τιμαριθμοποίηση των φορολογικών κλιμακίων με συντελεστή 5%, ο διαφορετικός τρόπος υπολογισμού των τεκμαρτών δαπανών για τους κατόχους αυτοκινήτων κλπ. Οι παραπάνω προτάσεις μαζί με ορισμένες άλλες, για την αύξηση της φορολογίας στο μεγάλο κεφάλαιο, θα μπορούσαν, στα πλαίσια της εφαρμογής μιας ριζικά διαφορετικής πολιτικής προς όφελος των εργαζομένων, να κινούνται στην κατεύθυνση της φορολογικής ελάφρυνσης των λαϊκών στρωμάτων. Ωστόσο κάτι τέτοιο όχι μόνο το απορρίπτουν τα ίδια τα στελέχη της Ομοσπονδίας, αλλά κάνουν τις προτάσεις τους να φαίνονται σαν κοροϊδία σε βάρος των εργαζομένων, αφού με κάθε τρόπο τονίζουν πως "στηρίζουμε την προσπάθεια που κάνει η χώρα για ένταξή της στην ΟΝΕ". Η κοροϊδία μάλιστα γίνεται πρόκληση, αφού οι ίδιοι συμπληρώνουν το περιβόητο "υπάρχουν και περισσότεροι του ενός δρόμοι προς τον ίδιο στόχο"...

Ιδιωτικοποίηση

Οπως κατάγγειλαν οι εκπρόσωποι της ΠΟΕ - ΔΟΥ, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών προωθεί την ιδιωτικοποίηση όλων των εργασιών που αφορούν την υποβολή και επεξεργασία των φορολογικών δηλώσεων για το επόμενο έτος. Σύμφωνα με τις κατευθύνσεις του υπουργείου Οικονομικών (το οποίο απλώς φαίνεται να εφαρμόζει στην πράξη τις κατευθύνσεις και προτάσεις των Αμερικανών εμπειρογνωμόνων), οι εργασίες αυτές θα δοθούν σε ιδιωτικά λογιστικά γραφεία, τα οποία στη συνέχεια θα αποστέλλουν τις δηλώσεις στο ΚΕΠΥΟ για εκκαθάριση. Αναφέρθηκε μάλιστα ότι την ερχόμενη Δευτέρα έχει προγραμματιστεί συνάντηση του γενικού γραμματέα του ΚΕΠΥΟ Π. Γεωργιάδη με φορείς των ιδιωτών, προκειμένου να καταλήξουν σε αποφάσεις...

Οι εκπρόσωποι της ΠΟΕ - ΔΟΥ δήλωσαν ότι είναι αντίθετοι με κάθε μορφή ιδιωτικοποίησης των εργασιών των δημοσίων υπηρεσιών, ενώ πρότειναν οι εργασίες της παραλαβής - επεξεργασίας - εκκαθάρισης των φορολογικών δηλώσεων να γίνουν μέσα από το μηχανογραφικό σύστημα ΤΑΧΙΣ με παράλληλη επιμήκυνση του χρόνου παραλαβής των δηλώσεων σε δύο - δυόμισι μήνες από 45 μέρες που ισχύει σήμερα.

Φορολογική ληστεία

Το δεύτερο στοιχείο που προκύπτει από τη συνέντευξη είναι ότι το σημερινό πλαίσιο φορολογικής πολιτικής που θα εφαρμόσει η κυβέρνηση θα οδηγήσει σε νέα φορολογική επιβάρυνση και νέες απώλειες των λαϊκών εισοδημάτων. Σύμφωνα με στοιχεία που επεξεργάστηκαν, η ονομαστική αύξηση των εισοδημάτων κατά 2,5% κατά το 1998 θα έχει ως αποτέλεσμα να προκύψουν επιβαρύνσεις επιπλέον φόρου από 15% μέχρι και 40% λόγω της μη τιμαριθμοποίησης των φορολογικών κλιμακίων. Για το 1999 προτείνουν αύξηση του αφορολόγητου ορίου στα 2 εκατ. δραχμές και τιμαριθμοποίηση των φορολογικών κλιμακίων κατά 5%. Στην περίπτωση αυτή εισόδημα 3 εκατ. δραχμών θα πληρώσει φόρο 50 χιλ. δραχμές, ενώ αν η φορολόγηση γίνει με το σημερινό καθεστώς θα καταβληθεί φόρος 118,5 χιλ. δραχμές ή αυξημένος κατά 137%! Ενδεικτικά είναι και τα στοιχεία του πίνακα που οι ίδιοι έδωσαν στη δημοσιότητα και παραθέτουμε.

Σοβαρές καταγγελίες έγιναν και για τα χρονικά περιθώρια ολοκλήρωσης της μηχανογράφησης των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών που έχει αναληφθεί από τον όμιλο Κόκκαλη και η υπόθεση έχει εξελιχθεί σε ένα νέο γιοφύρι της Αρτας... Είναι άγνωστο πότε θα ολοκληρωθεί το έργο, κατάγγειλαν οι συνδικαλιστές της ΠΟΕ - ΔΟΥ, αν και έχει ξεκινήσει από το 1992. Δεν είναι επίσης γνωστό, όταν ολοκληρωθεί το σύστημα, αν θα "τρέχουν" όλες οι εφαρμογές, αν θα εκκαθαρίζονται οι φορολογικές δηλώσεις, αν θα λείψουν οι ουρές κλπ.

ΙΧ
Καταργείται ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης

Την κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα αυτοκίνητα και την αντικατάστασή του από ένα νέο τέλος, ανακοίνωσε χτες ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Δρυς, μετά από συνάντηση που είχε με το Σύνδεσμο Εισαγωγέων Αυτοκινήτων. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια των αλλαγών στη φορολογία αυτοκινήτων, που ανακοινώθηκαν προχτές από τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Γ. Παπαντωνίου, και της επιμονής των εμπόρων να ισχύσουν αμέσως τα κυβερνητικά μέτρα, ώστε να μην "παγώσει" η αγορά αυτοκινήτου...

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο Γ. Δρυς, "η κυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσει στον εξορθολογισμό του καθεστώτος εμπορίας όλων των αυτοκινήτων", θέμα για το οποίο έχει ήδη ετοιμαστεί νομοσχέδιο, το οποίο, αφού επιλυθούν διάφορα τεχνικά θέματα, θα κατατεθεί άμεσα στη Βουλή. Σύμφωνα με τις ίδιες δηλώσεις, οι αλλαγές που θα επέλθουν στη φορολογία των αυτοκινήτων, με την κατάργηση του μέχρι σήμερα ισχύοντος ΕΦΚ και την αντικατάστασή του από το προαναφερθέν ειδικό τέλος, θα επιφέρουν μειώσεις κατά μέσο όρο της τάξης του 5% στις λιανικές τιμές πώλησης των αυτοκινήτων. Οπως επισημάνθηκε, αλλαγές θα ισχύσουν και για τα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα, ενώ οι ρυθμίσεις θα εφαρμοστούν μέσα στο 1998 και συγκεκριμένα αμέσως μετά τη δημοσίευση του σχετικού νόμου στην "Εφημερίδα της Κυβέρνησης".

Οπως προκύπτει από ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών που δόθηκε στη δημοσιότητα χτες το απόγευμα, ο Γ. Δρυς φέρεται να επισήμανε στο Σύνδεσμο Εισαγωγέων, ότι η προσδοκώμενη μείωση της τάξης του 5% πρέπει να εμφανιστεί στις λιανικές τιμές πώλησης όλων των αυτοκινήτων (ΙΧ, ταξί, φορτηγά), καθώς, ως γνωστόν το μέτρο πάρθηκε με αποκλειστικό γνώμονα τη μείωση του πληθωρισμού. Για να εξακριβωθεί το κατά πόσον οι μειώσεις στις τιμές θα εμφανιστούν ή όχι στην αγορά, αναμένεται να διενεργηθούν σχετικοί έλεγχοι σε συνεργασία με το υπουργείο Ανάπτυξης. Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι οι εισαγωγείς επικαλούνται τις αυξήσεις που επιβάλλονται στις εργοστασιακές τιμές των αυτοκινήτων κάθε χρόνο (γύρω στο Μάρτη), οι οποίες όπως υποστηρίζουν θα μειώσουν το όποιο όφελος από τις αλλαγές στο φορολογικό καθεστώς στο αυτοκίνητο.

Δημοπρασία 10ετών ομολόγων την Τρίτη

Δημοπρασία ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου δεκαετούς διάρκειας με άνοιγμα(re-opening) της αρχικής έκδοσης 26 Μάρτη 1998, σταθερού επιτοκίου 8,6% ετησίως, θα διενεργηθεί την ερχόμενη Τρίτη, 10 Νοέμβρη 1998. Οπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών, η δημοπρασία θα γίνει με ποσό 150 δισ. δρχ. Η ημερομηνία ανοίγματος και διακανονισμού θα είναι η Παρασκευή 13 Νοέμβρη 1998.

Για τα ομόλογα αυτά δε θα δοθεί καμία προμήθεια, ενώ η δημοπρασία θα γίνει με ανταγωνιστικές προσφορές από τους Βασικούς Διαπραγματευτές Αγοράς. Θα γίνουν δεκτές και μη ανταγωνιστικές προσφορές από Βασικούς και μη Βασικούς Διαπραγματευτές, οι οποίες μπορούν να ικανοποιηθούν μέχρι συνολικού ύψους 20% του δημοπρατούμενου ποσού.

ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μηδενικές αυξήσεις για το 1999!

Μηδενικές θα είναι σχεδόν οι αυξήσεις που θα πάρουν οι δημόσιοι υπάλληλοι για το 1999, αφού χθες κατά τη διάρκεια συνάντησης του προεδρείου της ΑΔΕΔΥ με τον υπουργό Εθνικής Οικονομία Γ. Παπαντωνίου,ο τελευταίος τους ανακοίνωσε ότι οι αυξήσεις τους για το επόμενο έτος θα είναι ύψους... 2%. Δηλαδή, θα κυμανθούν ακόμα και κάτω από το επίπεδο του εκτιμώμενου, από την πλευρά της κυβέρνησης, πληθωρισμού για το 1999. Παράλληλα, ακόμα και αυτά τα "ψίχουλα" ο υπουργός απέφυγε να κάνει αναφορά για το πώς θα δοθούν προς τους εργαζόμενους (σε μία ή δύο δόσεις).

Παρά όμως τις μηδενικές αυξήσεις που εξήγγειλε ο Γ. Παπαντωνίου για το 1999, εντούτοις εμφανίστηκε πάλι προκλητικός στο αίτημα των δημοσίων υπαλλήλων να τους δοθεί διορθωτικό ποσό για τις απώλειες που υπέστησαν τα εισοδήματά τους κατά το τρέχον έτος, λόγω του ύψους του τιμαρίθμου ο οποίος ήταν μεγαλύτερος από το ύψος των αυξήσεων. Ετσι, ούτε λίγο ούτε πολύ, για να δικαιολογήσει τη μη χορήγηση διορθωτικού ποσού και χρησιμοποιώντας δικολαβικά τερτίπια, έκανε λόγο για τις... μεγάλες αυξήσεις των δημοσίων υπαλλήλων το 1996 και το '97 και οι οποίες - σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Γ. Παπαντωνίου - υπερκαλύπτουν την απώλεια εισοδήματος για το 1998!

Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου με απόφαση του περιφερειακού της συμβουλίου δρομολογεί την ίδρυση "Ανώνυμης Εταιρίας Τουριστικής Ανάπτυξης Βορείου Ελλάδας", ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας της Περιφέρειας Β. Αιγαίου Τριαντάφυλλος Παπαδόπουλος, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στα πλαίσια της ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ. Ο φορέας θα λειτουργεί βάσει ιδιωτικοοικονομικών κριτηρίων, συμπλήρωσε, και σε δεύτερη φάση θα αναπτύξει δίκτυο θυγατρικών εταιριών απόλυτα εξειδικευμένων σε κάθε επιμέρους τομέα του τουρισμού. Επίσης σημείωσε ότι η Περιφέρεια θα αναθέσει την εκπόνηση του επιχειρησιακού σχεδίου του φορέα και κατόπιν θα προχωρήσει στην ιδρυτική του συνέλευση.

Οι πληρωμές του ΠΔΕ

Κατά 47% αυξήθηκαν οι πληρωμές του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) για τα συγχρηματοδοτούμενα έργα το δεκάμηνο Γενάρη - Οκτώβρη του 1998 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 1997, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας. Το διάστημα αυτό, οι πληρωμές ανήλθαν σε 1,03 τρισ. δραχμές, έναντι 703 δισ. δραχμών το 1997.

Συνολικά, οι πληρωμές συγχρηματοδοτούμενων και μη έργων (από εθνικούς μόνο πόρους) το δεκάμηνο ανήλθαν σε 1,5 τρισ. δραχμές, έναντι 1,13 τρισ. δραχμών το 1997.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ