Παρασκευή 6 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΙΧ
Καταργείται ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης

Την κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα αυτοκίνητα και την αντικατάστασή του από ένα νέο τέλος, ανακοίνωσε χτες ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Δρυς, μετά από συνάντηση που είχε με το Σύνδεσμο Εισαγωγέων Αυτοκινήτων. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια των αλλαγών στη φορολογία αυτοκινήτων, που ανακοινώθηκαν προχτές από τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Γ. Παπαντωνίου, και της επιμονής των εμπόρων να ισχύσουν αμέσως τα κυβερνητικά μέτρα, ώστε να μην "παγώσει" η αγορά αυτοκινήτου...

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο Γ. Δρυς, "η κυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσει στον εξορθολογισμό του καθεστώτος εμπορίας όλων των αυτοκινήτων", θέμα για το οποίο έχει ήδη ετοιμαστεί νομοσχέδιο, το οποίο, αφού επιλυθούν διάφορα τεχνικά θέματα, θα κατατεθεί άμεσα στη Βουλή. Σύμφωνα με τις ίδιες δηλώσεις, οι αλλαγές που θα επέλθουν στη φορολογία των αυτοκινήτων, με την κατάργηση του μέχρι σήμερα ισχύοντος ΕΦΚ και την αντικατάστασή του από το προαναφερθέν ειδικό τέλος, θα επιφέρουν μειώσεις κατά μέσο όρο της τάξης του 5% στις λιανικές τιμές πώλησης των αυτοκινήτων. Οπως επισημάνθηκε, αλλαγές θα ισχύσουν και για τα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα, ενώ οι ρυθμίσεις θα εφαρμοστούν μέσα στο 1998 και συγκεκριμένα αμέσως μετά τη δημοσίευση του σχετικού νόμου στην "Εφημερίδα της Κυβέρνησης".

Οπως προκύπτει από ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών που δόθηκε στη δημοσιότητα χτες το απόγευμα, ο Γ. Δρυς φέρεται να επισήμανε στο Σύνδεσμο Εισαγωγέων, ότι η προσδοκώμενη μείωση της τάξης του 5% πρέπει να εμφανιστεί στις λιανικές τιμές πώλησης όλων των αυτοκινήτων (ΙΧ, ταξί, φορτηγά), καθώς, ως γνωστόν το μέτρο πάρθηκε με αποκλειστικό γνώμονα τη μείωση του πληθωρισμού. Για να εξακριβωθεί το κατά πόσον οι μειώσεις στις τιμές θα εμφανιστούν ή όχι στην αγορά, αναμένεται να διενεργηθούν σχετικοί έλεγχοι σε συνεργασία με το υπουργείο Ανάπτυξης. Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι οι εισαγωγείς επικαλούνται τις αυξήσεις που επιβάλλονται στις εργοστασιακές τιμές των αυτοκινήτων κάθε χρόνο (γύρω στο Μάρτη), οι οποίες όπως υποστηρίζουν θα μειώσουν το όποιο όφελος από τις αλλαγές στο φορολογικό καθεστώς στο αυτοκίνητο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μέτρα - μέριμνα για την είσοδο νέων εταιρειών (2012-10-31 00:00:00.0)
Φταίνε οι φόροι και οι διεθνείς τιμές (2011-04-21 00:00:00.0)
Ξεκίνησαν με τα «εύκολα»... (2002-07-09 00:00:00.0)
Μειώνονται οι τιμές, αλλά στα χαρτιά (1998-10-08 00:00:00.0)
Αναπροσαρμόζονται από σήμερα οι τιμές (1998-05-21 00:00:00.0)
"Σφαγείο" τα νέα οικονομικά μέτρα (1997-05-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ