ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 6 Νοέμβρη 1998
Σελ. /32
ΚΕΝΗ
ΤΡΙΧΡΟΝΗ ΕΠΟΠΟΙΙΑ ΤΟΥ ΔΣΕ
Ανεκπλήρωτοι και επίκαιροι σκοποί

Παρέμβαση του Χρήστου Τσιντζιλώνη, επικεφαλής του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ του ΚΚΕ, κατά την παρουσίαση του βιβλίου

Η ιδιαίτερη σημασία του βιβλίου που παρουσιάζουμε σήμερα έγκειται:

1. Στο γεγονός ότι αναφέρεται στην περίοδο του εμφυλίου πολέμου και της τρίχρονης εποποιίας του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΔΣΕ) 1946 - 1949.

Μια περίοδο, δηλαδή, κατά την οποία το λαϊκό κίνημα, μπροστά στο αιματηρό όργιο της βίας και της τρομοκρατίας που έχει εξαπολυθεί σε όλη τη χώρα από τις παρακρατικές οργανώσεις και το νεοσύστατο μεταβαρκιζιανό αστικό κράτος, με την άμεση επέμβαση του αγγλοαμερικάνικου ιμπεριαλισμού, αναγκάζεται να επιλέξει τον ένοπλο αγώνα, που είναι η ανώτατη μορφή της ταξικής πάλης.

2. Στο γεγονός ότι παρέχει στον αναγνώστη ένα πλούσιο υλικό σε γεγονότα, στοιχεία και ντοκουμέντα για να κατανοηθεί πως ο ένοπλος αγώνας του λαού μας, στην περίοδο 1946 - 1949, δεν ήταν απλώς ένας αγώνας δίκαιος, συνέχεια των αγώνων της περιόδου της Εθνικής Αντίστασης ενάντια στη χιτλεροφασιστική επίθεση και κατοχή, ενάντια στην ένοπλη επέμβαση των Αγγλων ιμπεριαλιστών το Δεκέμβρη του 1944, αλλά αγώνας αντιιμπεριαλιστικός, επαναστατικός, ενάντια στην εκμετάλλευση και καταπίεση του εργαζόμενου λαού, για κοινωνική ισότητα και δικαιοσύνη, που θα άνοιγε το δρόμο για το σοσιαλισμό. Αγώνας διεθνιστικός με την ευρύτερη έννοια, αφού στρεφόταν, όχι μόνο ενάντια στις επιδιώξεις των ιμπεριαλιστών για την Ελλάδα, αλλά και στις γενικότερες στρατηγικές επιδιώξεις τους στα Βαλκάνια, στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη.

3. Στο γεγονός ότι φέρνει στο φως της δημοσιότητας άγνωστα στους πολλούς ντοκουμέντα και γεγονότα, που αποτελούν πολύτιμη συμβολή στους μελλοντικούς ιστορικούς και ερευνητές αυτής της σκληρής και δύσκολης περιόδου για τη λαϊκή πλειοψηφία στην Ελλάδα. Παράλληλα, ανατρέπει συκοφαντικές για το ΔΣΕ και το ΚΚΕ απόψεις, που έχουν κατά κανόνα καταχωρηθεί σε διάφορες μικρές ή μεγάλες εργασίες και αποδείχνει ότι πρόκειται για συνειδητά ψεύδη και κατασκευασμένα από αντικομμουνιστικές γραφίδες γεγονότα.

4. Στο γεγονός ότι αποτελεί μια αξιέπαινη συλλογική προσπάθεια συγκέντρωσης, καταγραφής και αξιολόγησης στοιχείων, γεγονότων και ντοκουμέντων μιας σημαντικής και κρίσιμης περιόδου της σύγχρονης ιστορίας της Ελλάδας, που συκοφαντήθηκε, αμαυρώθηκε και διαστρεβλώθηκε.

* * *

Πριν προχωρήσω σε ορισμένες επισημάνσεις που αφορούν τη δομή του βιβλίου, αλλά και μερικά βασικά, κομβικά σημεία του περιεχομένου του, θα ήθελα εν συντομία να αναφέρω ορισμένες πλευρές του εμφυλίου πολέμου, που μόνο σ' αυτό το βιβλίο μπορεί να τις βρει ο αναγνώστης, ο κάθε μελετητής και ερευνητής.

Συγκεκριμένα:

α) Για πρώτη φορά δημοσιεύονται σε βιβλίο όλες οι μαρτυρίες για τη Δεύτερη Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ (12 του Φλεβάρη 1946), που έχουν κατατεθεί σε όλα τα μετέπειτα κομματικά σώματα του ΚΚΕ (7η Ολομέλεια 1950, 3η Συνδιάσκεψη 1950, 6η Ολομέλεια 1956, 7η Ολομέλεια 1957 κλπ.).

β) Για πρώτη φορά έχουν συγκεντρωθεί σε βιβλίο όλες, σχεδόν, οι γνωστές και άγνωστες μαρτυρίες για τις εκλογές του 1946 και για την αποχή απ' αυτές.

γ) Για πρώτη φορά δημοσιεύονται σ' ένα βιβλίο αναλυτικά στοιχεία για τις διεθνείς επαφές του ΚΚΕ, πριν και μετά τη 2η Ολομέλεια του 1946, αλλά και κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου.

δ) Για πρώτη φορά δημοσιεύονται αποφάσεις του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, που είναι σημαντικές για την κατανόηση πλευρών του αγώνα του ΔΣΕ.

Αυτές οι αποφάσεις δεν υπάρχουν στα Επίσημα Κείμενα, διότι δεν είχαν βρεθεί τότε. Ετσι, το βιβλίο αυτό συμπληρώνει τα Επίσημα Κείμενα του ΚΚΕ. ε) Το βιβλίο, που παρουσιάζουμε σήμερα, δεν αποφεύγει να μιλήσει για κανένα και, ιδιαίτερα, για εκείνα τα ζητήματα πάνω στα οποία έχουν πλαστεί οι μεγαλύτεροι μύθοι, όπως, π.χ., το περίφημο "Σβάρνουτ" (αναδίπλωση) του Στάλιν, το ντοκουμέντο της λίμνης Ρίτσα (το οποίο δημοσιεύεται ολόκληρο), η στάση της Γιουγκοσλαβίας κλπ.

Για όλα αυτά, το βιβλίο δίνει ολοκληρωμένες απαντήσεις, χρησιμοποιώντας όλα τα μέχρι σήμερα γνωστά στοιχεία. Απομυθοποιεί τις καταστάσεις και βοηθάει τον αναγνώστη να αποκτήσει μια σωστή γνώση των πραγμάτων, χωρίς υπερβολές και ανιστόρητες υστεροβουλίες.

στ) Επί ολόκληρες δεκαετίες, οι δυνάμεις της αντίδρασης, με τις ψεύτικες ιστορίες που έχουν γράψει για το Δημοκρατικό Στρατό, προσπάθησαν να μπολιάσουν τις επόμενες γενιές με τον αντικομμουνισμό και να σβήσουν από τις μνήμες τα ιδανικά και τις αξίες της εθνικής ανεξαρτησίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης, του σοσιαλισμού, που είχαν θεριέψει κατά την εποχή του εμφυλίου πολέμου, αλλά και νωρίτερα, και είχαν φλογίσει τις καρδιές των Ελλήνων.

* * *

Οι δυνάμεις της ολιγαρχίας και οι πολιτικοί τους εκφραστές είχαν κάθε συμφέρον να εμφανίζουν διαστρεβλωμένα τον εμφύλιο, και να αποκαλούν τους μαχητές του ΔΣΕ εγκληματίες, κατσαπλιάδες, συμμορίτες κλπ.

Το κακό, όμως, είναι ότι βρέθηκαν και άνθρωποι του αριστερού - κομμουνιστικού χώρου, που προσέγγιζαν τον εμφύλιο με εντελώς αντιιστορικούς - αντιεπιστημονικούς όρους. Ανάλογα με το τι άποψη είχε κανείς για την επανάσταση, τις μορφές της ταξικής πάλης, τον ένοπλο αγώνα κλπ., έδινε και αντίστοιχο περιεχόμενο στις κρίσεις του για τον εμφύλιο ως ιστορικό γεγονός. Ετσι, π.χ., ο εμφύλιος χαρακτηρίστηκε ως λάθος, ως μέγα σφάλμα, ως τυχοδιωκτισμός και ως έγκλημα, από ανθρώπους που λάνσαραν την "ιδεολογία" του ειρηνικού περάσματος στο σοσιαλισμό, του κοινοβουλευτικού δρόμου κλπ.

Σ' αυτό το βιβλίο, για πρώτη φορά, επιχειρείται να αποκατασταθεί η ιστορία ως επιστήμη. Οι κρίσεις και εκτιμήσεις για τον εμφύλιο και για τον τρίχρονο ηρωικό αγώνα του ΔΣΕ, για το χαρακτήρα αυτού του αγώνα, τα ιστορικά γεγονότα αυτής της εποχής δεν μπορεί να τα τοποθετεί κανείς σε προκατασκευασμένα σχήματα.

Η ιδεολογία του βιβλίου είναι ο διαλεκτικός και ιστορικός υλισμός, η ανειρήνευτη ταξική πάλη ανάμεσα στην εργατική τάξη και τους συμμάχους της από τη μια και την αστική τάξη και τους πολιτικούς της εκφραστές από την άλλη. Είναι ο μαρξισμός - λενινισμός. Διότι, όπως αναφέρει ο Λένιν, "δεν είναι δυνατόν να υπάρξει "αμερόληπτη" κοινωνική επιστήμη σε μια κοινωνία χτισμένη πάνω στην ταξική πάλη". Δεν πρόκειται για τον αγοραίο "μαρξισμό", που δικαιολογεί τα πάντα, ακόμη και την καπιταλιστική βαρβαρότητα, αλλά για τον επιστημονικό - και γι' αυτό το λόγο επαναστατικό μαρξισμό, που δε διστάζει να επικρίνει τους πάντες και τα πάντα, ακόμη και τον πολιτικό του φορέα, αρκεί να μπορεί να τον εξοπλίσει με τη γνώση της αλήθειας.

Το βιβλίο αυτό κάνει κριτική στις επιλογές του ΚΚΕ. Κριτική, όμως, επαναστατική, όχι διαλυτική. Γιατί το ζητούμενο, μελετώντας τον εμφύλιο, την τρίχρονη εποποιία του ΔΣΕ, είναι να μάθουμε και την ιστορία και την επιστήμη της επανάστασης. Οχι να αναδιπλώσουμε τις σημαίες και να υποταχθούμε, επειδή χάσαμε μια μάχη.

Στο 8ο Κεφάλαιο του Δεύτερου Μέρους δεσπόζουν οι αποφάσεις της 3ης Ολομέλειας της ΚΕ του ΚΚΕ, που συνήλθε το Σεπτέμβρη του 1947. Πρόκειται για την Ολομέλεια, που επικύρωσε τη μετατόπιση του κέντρου βάρους της κομματικής δουλιάς στην ένοπλη δράση.

Στην πολιτική απόφαση διαπιστωνόταν ότι είχαν ωριμάσει οι συνθήκες για τη δημιουργία στην Ελλάδα μιας ελεύθερης δημοκρατικής περιοχής με δική της κυβέρνηση, ενώ στο "Σχέδιο Λίμνες" προσδιοριζόταν ως άμεσος στρατηγικός στόχος του Δημοκρατικού Στρατού η απελευθέρωση ολόκληρης της Μακεδονίας και της Θράκης με κέντρο τη Θεσσαλονίκη.

Το Τρίτο Μέρος του βιβλίου, υπό το γενικό τίτλο: "Η κορύφωση του ηρωικού αγώνα του ΔΣΕ", αρχίζει με το σχηματισμό (στις 23 του Δεκέμβρη 1947) της Προσωρινής Δημοκρατικής Κυβέρνησης, την ιδρυτική της πράξη και τη μάχη της Κόνιτσας. Το 2ο Κεφάλαιο δίνει χρήσιμα στοιχεία για τις αντιδράσεις της κυβέρνησης της Αθήνας στο σχηματισμό της ΠΔΚ, τη θέση εκτός νόμου του ΚΚΕ και του ΕΑΜ και την ένταση της τρομοκρατίας σε όλη τη χώρα.

Το 3ο Κεφάλαιο αναφέρεται στην οργάνωση του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (στρατιωτικές σχολές, νοσοκομεία και αναρρωτήρια, συμβολή της Ελληνίδας στο ΔΣΕ κ.ά.).

Το 4ο Κεφάλαιο αναφέρεται στη δράση του ΔΣΕ στη Ρούμελη το 1948, στις στρατιωτικές επιχειρήσεις το 1948 σε Ηπειρο, Μακεδονία και Θράκη, καθώς και στο βομβαρδισμό της Θεσσαλονίκης.

Το 6ο Κεφάλαιο έχει θέμα το Δημοκρατικό Στρατό της Πελοποννήσου, ενώ το 9ο τη μεγάλη μάχη του Γράμμου (14 Ιούνη - 21 Αυγούστου 1948), που κράτησε σχεδόν 70 μέρες και τελείωσε με τον περίφημο ελιγμό των δυνάμεων του ΔΣΕ στο Βίτσι. Πρόκειται για το μεγαλύτερο σε διάρκεια και σκληρότερο, από την άποψη των συγκρούσεων, πολεμικό γεγονός σε όλη τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου, που διέψευσε τους ισχυρισμούς της εγχώριας αντίδρασης και των ξένων προστατών της, οι οποίοι υποστήριζαν ότι ο Δημοκρατικός Στρατός δεν ήταν πραγματικός λαϊκοαπελευθερωτικός, επαναστατικός στρατός, αλλά μερικές "συμμορίες κατσαπλιάδων".

Το 10ο Κεφάλαιο του Τρίτου Μέρους αναφέρεται στην τακτική νίκη του ΔΣΕ στο Βίτσι το Σεπτέμβρη του 1948, στις μάχες που έδωσε ο ΔΣΕ σε άλλες περιοχές της χώρας, όπως στο υψίπεδο της Κοζάνης, στη Βορειοδυτική Ηπειρο(Μουργκάνα), στην Καρδίτσα, στην Εδεσσα, στην Αριδαία, στη Νάουσα, στη Φλώρινα.

Τέλος, το 11ο Κεφάλαιο του Τρίτου Μέρους αναφέρεται στην επιχείρηση του Καρπενησιού, που άρχισε στις 20 προς 21 Γενάρη 1949 και ολοκληρώθηκε ύστερα από μια μέρα με την κατάληψη του Καρπενησιού.

Η επιχείρηση για την κατάληψη του Καρπενησιού είναι η σημαντικότερη πολεμική επιχείρηση του ΔΣΕ στη Ρούμελη, σε όλη τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου, που στέφθηκε με επιτυχία - γεγονός, άλλωστε, για το οποίο οι επικεφαλής της εν λόγω επιχείρησης Χαρίλαος Φλωράκης (Γιώτης) και Γιάννης Αλεξάνδρου (Διαμαντής), τιμήθηκαν τότε από την ηγεσία του ΔΣΕ με το παράσημο Πολεμικής Αξίας.

Το Τέταρτο Μέρος, υπό τον γενικό τίτλο: "Η υποχώρηση και η τελική ήττα", χωρίζεται σε 10 κεφάλαια. Αρχίζει με τις αποφάσεις της 5ης Ολομέλειας της ΚΕ του ΚΚΕ και τελειώνει με την κατάσταση στην Ελλάδα μετά την ήττα του ΔΣΕ στις 29 προς 30 Αυγούστου 1949, που έπεσε και το ύψωμα Κάμενικ στο Γράμμο.

Σημαντικό κεφάλαιο στην ιστορία του εμφυλίου πολέμου αποτελεί η στάση που κράτησε η Γιουγκοσλαβία σε όλη τη διάρκειά του - και ιδιαίτερα στις αποφασιστικές του στιγμές - απέναντι στο ελληνικό λαϊκό κίνημα και στο Δημοκρατικό Στρατό.

Το 2ο Κεφάλαιο του Τέταρτου Μέρους παρέχει πλούσια στοιχεία για τη στάση της Γιουγκοσλαβίας και για τις εκτιμήσεις του ΚΚΕ στο σοβαρότατο αυτό ζήτημα, τις συνέπειες της αποσχιστικής στάσης της Γιουγκοσλαβίας, από το σοσιαλιστικό στρατόπεδο, και για την εξέλιξη των σχέσεων του ΚΚΕ με το ΚΚ Γιουγκοσλαβίας.

Τέλος, το 6ο Κεφάλαιο αναφέρεται στη δράση του ΔΣΕ στην Κεφαλονιά, στη Λευκάδα, στην Εύβοια, στη Λέσβο, στη Σάμο, στην Ικαρία, στην Κρήτη, ενώ το 7ο Κεφάλαιο στην ηρωική αντίσταση και στην καταστροφή του Δημοκρατικού Στρατού της Πελοποννήσου.

* * *

Το βιβλίο, στο σύνολό του, αποκαλύπτει τις πραγματικές αιτίες που ανάγκασαν τις χιλιάδες των αγωνιστών της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης να ξαναπάρουν τα άρματα και να βγουν στο βουνό.

Με αδιάσειστα στοιχεία, το βιβλίο, αποδείχνει ότι ο τρίχρονος εμφύλιος πόλεμος δεν ήταν επιλογή των λαϊκών δυνάμεων. Προκλήθηκε από τον αγγλοαμερικανικό ιμπεριαλισμό και το βασικό όγκο των αστικών δυνάμεων, προκειμένου να γονατίσουν και να συντρίψουν το ισχυρό λαϊκό κίνημα, ιδιαίτερα το ΚΚΕ, να σταθεροποιήσουν την κυριαρχία τους και να μετατρέψουν την Ελλάδα σε στρατιωτική βάση και ορμητήριο για τις επεκτατικές τους βλέψεις στις βαλκανικές σοσιαλιστικές χώρες, με απώτερη προοπτική τον έλεγχο της Σοβιετικής Ενωσης.

Ο τρίχρονος αγώνας του ΔΣΕ προβάλλεται από τις σελίδες του βιβλίου ως αγώνας δίκαιος, ταξικός, αντιιμπεριαλιστικός, ως ένα νέο θαρραλέο τόλμημα των λαϊκών δυνάμεων, με πρωτοπόρους οργανωτές και καθοδηγητές τους κομμουνιστές, για την απαλλαγή της χώρας μας από την ξένη εξάρτηση, για την αποκατάσταση της εθνικής της ακεραιότητας και την αναγνώριση της λαϊκής κυριαρχίας και της κοινωνικής ισότητας και δικαιοσύνης.

Με την έκδοση αυτή, υπογραμμίζεται στον επίλογο του βιβλίου, επιχειρήθηκε η απότιση φόρου τιμής στον μεγαλειώδη αγώνα του ΔΣΕ, η προβολή του βαθιά προοδευτικού, αντιιμπεριαλιστικού χαρακτήρα του, η ανάδειξη των υψηλών αξιών και ιδανικών - που φλόγιζαν τις καρδιές και κατακτούσαν το νου των μαχητών και μαχητριών του - και οι ωραίοι σκοποί του ηρωικού του αγώνα, που παραμένουν και σήμερα ακόμη ανεκπλήρωτοι και επίκαιροι συνάμα.

Το αν το κατάφερε και σε ποιο βαθμό, θα το κρίνουν οι αναγνώστες του.

* * *

Το βιβλίο, με τις 700 σελίδες του, χωρίζεται σε τέσσερα μέρη και σε 42 κεφάλαια.

Το πρώτο μέρος, υπό τον τίτλο: "Η προετοιμασία του εμφυλίου πολέμου", αρχίζει με την απελευθέρωση της Ελλάδας από τη χιτλεροφασιστική κατοχή και τελειώνει με τις βουλευτικές εκλογές και το δημοψήφισμα του 1946.

Στο μέρος αυτό, ο αναγνώστης μπορεί να βρει πάμπολλα στοιχεία και ντοκουμέντα για τις ραδιουργίες του αγγλικού ιμπεριαλισμού και την τακτική του "διαίρει και βασίλευε", τις επιβουλές του κατά του ΕΑΜικού κινήματος, την ένοπλη επέμβασή του το Δεκέμβρη του 1944, για το ρόλο του Γεωργίου Παπανδρέου, καθώς και για την ηρωική αντίσταση των μαχητών του ΕΛΑΣ, της Εθνικής Πολιτοφυλακής, του λαού της Αθήνας και του Πειραιά, που κράτησε 33 μέρες. Η μάχη του Δεκέμβρη, τονίζεται στο βιβλίο, αποτελεί μια λαμπρή σελίδα στην ιστορία της δημοκρατικής αντιιμπεριαλιστικής πάλης του ελληνικού λαού.

Σχετικά με την έκβαση της ηρωικής αυτής μάχης, γίνεται η εκτίμηση ότι εκτός από την ανεπάρκεια των δυνάμεων και των πολεμικών μέσων του ΕΛΑΣ έχουν συντελέσει και άλλοι παράγοντες. Συγκεκριμένα, στη σελ. 82, μεταξύ των άλλων αναφέρεται ότι η ηγεσία του Κόμματος αιφνιδιάστηκε από τα γεγονότα και αντέδρασε σπασμωδικά. Ανασυγκρότησε την ΚΕ του ΕΛΑΣ, χωρίς επιτελείο και μηχανισμό, που ανέλαβε τη διεύθυνση της μάχης της Αθήνας. Παραμέρισε το Γενικό Στρατηγείο του ΕΛΑΣ, που διέθετε επιτελείο και υπηρεσίες και ανέθεσε στον Σαράφη και στον Αρη, με τις κύριες δυνάμεις του ΕΛΑΣ, δευτερεύουσα αποστολή εναντίον του ΕΔΕΣ στην Ηπειρο. Δε συγκέντρωσε έγκαιρα τις βασικές δυνάμεις του ΕΛΑΣ στην Αθήνα, που ήταν το κύριο μέτωπο, και δεν οργάνωσε αποτελεσματική επίθεση από τις πρώτες μέρες.

Τα Δεκεμβριανά, όπως ήδη αναφέραμε, υπήρξαν σταθμός στη Σύγχρονη Ιστορία της Ελλάδας και φυσικότατο ήταν να αποτελέσουν θέμα, με το οποίο ασχολήθηκαν και ασχολούνται πολλοί ιστορικοί, ερευνητές, πολιτικοί και δημοσιολόγοι.

Μια σειρά εργασίες, περιβεβλημένες με ιστορικοφάνεια, διατυπώνουν εξόφθαλμα αντιιστορικές απόψεις και με εφαλτήρια κάποια ιστορικά γεγονότα στοχεύουν να επιβάλουν, σε όσους απευθύνονται, τα δικά τους κριτήρια πολιτικής συμπεριφοράς και συνείδησης στο παρόν και στο μέλλον. Ετσι, ασχολούμενοι ειδικά με το Δεκέμβρη του 1944, υποστηρίζουν ότι αυτός μπορούσε να αποφευχθεί, ότι το ΚΚΕ δεν έπρεπε να πάρει τα όπλα, ότι οι ευθύνες είναι μοιρασμένες ή ότι το ΚΚΕ δεν απέφυγε τη σύγκρουση, ενώ είχε τη σχετική δυνατότητα. Ακόμα και πρώην ηγετικά στελέχη του ΚΚΕ, που απαρνήθηκαν την κομμουνιστική τους ιδεολογία, προχώρησαν στην κατάφωρη παραχάραξη και διαστρέβλωση των ιστορικών γεγονότων.

* * *

Το βιβλίο, αφού καταγράφει τις παραπάνω απόψεις, τις αντικρούει, αξιοποιώντας και τις ίδιες τις αντιφάσεις των εκφραστών, αυτών των απόψεων.

Το Πέμπτο Κεφάλαιο του πρώτου μέρους αναφέρεται στη Συμφωνία της Βάρκιζας και προβαίνει στην κριτική αυτής της Συμφωνίας. Τονίζει συγκεκριμένα ότι η Συμφωνία της Βάρκιζας αποτέλεσε ζημιογόνα συνθηκολόγηση του ΕΑΜικού Κινήματος και δεν ανταποκρινόταν στο συσχετισμό των δυνάμεων. Ηταν ένας απαράδεκτος συμβιβασμός και από στρατιωτική και από πολιτική άποψη, διότι αν και το ΕΑΜ - ΕΛΑΣ είχε υποστεί μερική ήττα στην Αθήνα, διατηρούσε σχεδόν ανέπαφες τις κύριες δυνάμεις του και διέθετε την αμέριστη υποστήριξη της μεγάλης πλειοψηφίας του ελληνικού λαού. Συνεπώς, μπορούσε να συνεχίσει τον αγώνα. Αν ο αγώνας συνεχιζόταν έξω από την Αθήνα, ήταν δυνατόν η τύχη του λαϊκοδημοκρατικού κινήματος να είχε διαφορετική έκβαση.

Στα κεφάλαια: 6, 7 και 8, με τη χρησιμοποίηση αυθεντικών ντοκουμέντων και μαρτυριών, περιγράφονται τα γεγονότα που επακολούθησαν μετά τη Συμφωνία της Βάρκιζας, οι διωγμοί των αγωνιστών της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης, το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα κ.ά.

Στο 9ο κεφάλαιο του πρώτου μέρους δεσπόζουν η 2η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ, που συνήλθε στις 12 του Φλεβάρη 1946, ένα χρόνο μετά τη Συμφωνία της Βάρκιζας, καθώς και οι διεθνείς επαφές του ΕΑΜ πριν από τη 2η Ολομέλεια.

Απ' όλα τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί και από μαρτυρίες στελεχών, καθώς και από σειρά κομματικών ντοκουμέντων, προκύπτει ότι η 2η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ συζήτησε το ζήτημα της ένοπλης πάλης και αποκρυστάλλωσε αυτή τη συζήτηση στην πολιτική της απόφαση, ανεξάρτητα αν αυτή η αποκρυστάλλωση ταυτίζεται ή όχι με τα αποσιωπητικά του σημείου 4 του δημοσιευμένου κειμένου.

Αυτό, πάντως, που υπογραμμίζεται στο βιβλίο, είναι ότι η απόφαση της 2ης Ολομέλειας για τον προσανατολισμό του ΚΚΕ στην ένοπλη πάλη ήταν γενικού χαρακτήρα, δε συνοδευόταν από συγκεκριμένο σχέδιο στρατιωτικής δράσης και έμενε μόνο στο πολιτικό πεδίο. Δεν προέβλεπε, πιο συγκεκριμένα, τη μεταφορά του κέντρου βάρους της κομματικής δουλειάς στο πεδίο των πολεμικών και στρατιωτικών ενεργειών, όπως έκανε αργότερα, το Σεπτέμβρη του 1947, η 3η Ολομέλεια.

Με άλλα λόγια, η 2η Ολομέλεια προσανατόλισε το κίνημα και προς τον ένοπλο αγώνα, σαν μέσο πίεσης για την εξασφάλιση της ομαλής, ειρηνικής, δημοκρατικής εξέλιξης.

Σχετικά με την τελική επιλογή της αποχής από τις εκλογές της 31ης του Μάρτη 1946, στο 10ο Κεφάλαιο του Πρώτου Μέρους γίνεται η εκτίμηση ότι η πολιτική επιλογή αποχής από τις εκλογές ήταν λάθος τακτικής και όχι "λάθος καθοριστικής σημασίας", όπως υποστηρίχτηκε κατά τις 10ετίες του '50 και '60.

Αν κάποιος θέλει να βγάλει ένα γενικό συμπέρασμα για τις επιλογές του ΕΑΜ και του ΚΚΕ εκείνη την περίοδο, θα πρέπει να σημειώσει την αντιφατικότητα της πολιτικής τους. Ιδιαίτερα για το ΚΚΕ, πρέπει να τονιστεί ότι εμμένοντας στις ειρηνικές μορφές πάλης και ταυτόχρονα προωθώντας διστακτικά τον ένοπλο αγώνα, είχε καταστεί δέσμιο των αντιφάσεων της πολιτικής του, με αποτέλεσμα πολλές φορές να μην προλαβαίνει τις εξελίξεις, να μην είναι προετοιμασμένο αρκετά, για να τις αντιμετωπίσει.

* * *

Το Δεύτερο Μέρος του βιβλίου με το γενικό τίτλο: "Ιδρυση και ανάπτυξη του Δημοκρατικού Στρατού", χωρίζεται σε 10 κεφάλαια, στα οποία, αρχίζοντας από τα γεγονότα του Λιτόχωρου, δίνεται η συγκρότηση του Γενικού Αρχηγείου των Ανταρτών στις 28 του Οκτώβρη 1946, η διαμόρφωση του Δημοκρατικού Στρατού και οι πρώτες επιτυχίες του.

Στο 5ο κεφάλαιο του Δεύτερου Μέρους παρέχονται αξιόλογες πληροφορίες για τις επισκέψεις του Νίκου Ζαχαριάδη στο Βελιγράδι και στη Μόσχα τον Απρίλη του 1947, καθώς και για τις απόρρητες οδηγίες στον Μάρκο Βαφειάδη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ