ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 7 Νοέμβρη 1998
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η πλειοψηφία λέει ΟΧΙ στην Ευρωπαϊκή Ενωση

Αποκαλυπτικά στοιχεία από διεθνή δημοσκόπηση, σύμφωνα με την οποία το 51% των Ελλήνων δηλώνουν δυσαρεστημένοι από την ΕΕ

Ενα ηχηρό ράπισμα στους θιασώτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης δίνουν τα στοιχεία πρόσφατης δημοσκόπησης, που έγινε ταυτοχρόνως σε όλες, σχεδόν, τις χώρες - μέλη της ΕΕ και δείχνουν ότι η πλειοψηφία των Ελλήνων δηλώνει τη δυσαρέσκειά της για την Ευρωπαϊκή Ενωση. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, που έγινε στην Ελλάδα για λογαριασμό της εφημερίδας "Τα Νέα", το 51% των ερωτηθέντων απαντά ότι είναι λίγο ή πολύ δυσαρεστημένοι, ενώ μόλις το 34% δηλώνει ότι είναι λιγότερο ή περισσότερο ικανοποιημένοι.

Τα στοιχεία της έρευνας έρχονται να διαψεύσουν, με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο, τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης, πως, δήθεν, η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού είναι υπέρ της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Πρόσφατα μάλιστα, με αφορμή τα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών, ο πρωθυπουργός προσπάθησε να αποσυνδέσει το μήνυμα καταδίκης της κυβερνητικής πολιτικής από την πορεία προς την Οικονομική και Νομισματική Ενωση. Εφτασε μάλιστα στο σημείο να ερμηνεύσει αυτά τα αποτελέσματα σαν μήνυμα για ακόμη ταχύτερους ρυθμούς, για ακόμη σκληρότερα μέτρα, προκειμένου να πάρει η χώρα μέρος στην ΟΝΕ. Και αυτό μάλιστα, στο όνομα της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού και των συμφερόντων του...

Το ίδιο, φυσικά, ισχύει και για τη Νέα Δημοκρατία, το ΣΥΝ και το ΔΗΚΚΙ, που υποστηρίζουν, όπως και το ΠΑΣΟΚ, τη συμμετοχή της χώρας στην ΕΕ, τάσσονται υπέρ των Συνθηκών του Μάαστριχτ και του Αμστερνταμ, ενώ δηλώνουν την πλήρη συμφωνία τους για την ΟΝΕ. Οπως και η κυβέρνηση, έτσι και αυτές οι πολιτικές δυνάμεις διέγνωσαν πολλά και διαφορετικά μηνύματα απ' τις πρόσφατες εκλογές, αλλά απέρριψαν "μετά βδελυγμίας" την εκτίμηση ότι αυτό το αποτέλεσμα αποτελούσε, μεταξύ των άλλων, και καταδίκη της "ευρωπαϊκής" πολιτικής τους.

Τώρα, λοιπόν, αποδεικνύεται ότι το "μήνυμα" που έστειλε ο ελληνικός λαός και από τις κάλπες των δημοτικών εκλογών έχει μια έντονη χροιά δυσαρέσκειας και αποδοκιμασίας για την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των "μονόδρομων" της ΟΝΕ. Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτό επιβεβαιώνεται και από το γεγονός ότι η έρευνα στην Ελλάδα έγινε στο διάστημα 29 Σεπτέμβρη έως 8 Οκτώβρη, δηλαδή τη στιγμή της κορύφωσης του προεκλογικού αγώνα.

Ομως, εκτός απ' το γεγονός ότι η πλειοψηφία των Ελλήνων δηλώνει δυσαρέσκεια για την ΕΕ, πρέπει να σημειωθεί η εντυπωσιακή αλλαγή της γνώμης τα τελευταία πέντε χρόνια. Οπως σημειώνει η εφημερίδα "Τα Νέα", στην περίοδο 1990 - '93, αυτοί που θεωρούσαν την Ευρωπαϊκή Ενωση "καλό πράγμα" ήταν το 70% - 75%, ενώ σήμερα έχουν περιοριστεί στο 34%.

Αυτή, λοιπόν, η εντυπωσιακή μεταστροφή θα πρέπει να αποδοθεί στο ότι κάθε χρόνο, κάθε μήνα, κάθε μέρα που περνάει, χιλιάδες Ελληνες αντιλαμβάνονται ότι η πηγή των δεινών τους είναι η πολιτική που εκπορεύεται από την Ευρωπαϊκή Ενωση και υλοποιείται από την κυβέρνηση. Αυτή η πραγματικότητα, εξάλλου, αποτυπώνεται, όχι μόνο στα αποτελέσματα της έρευνας, αλλά και στις κινητοποιήσεις που αναπτύχθηκαν αυτά τα χρόνια από εργαζόμενους, αγρότες, βιοτέχνες, εμπόρους, πλατιά λαϊκά στρώματα.

Τέλος, τα αποτελέσματα της έρευνας αποτελούν, ταυτόχρονα, επιβεβαίωση των θέσεων του ΚΚΕ, του μοναδικού κόμματος, που έχει ταχθεί κατά του "μονόδρομου" της ΟΝΕ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Ο Μητσοτάκης "ξαναχτυπά"

Ρήγμα στην εικόνα που καλλιεργεί η ηγεσία της ΝΔ για "το τέλος των εσωκομματικών προβλημάτων" επέφερε ο Κ. Μητσοτάκης, ο οποίος "υπενθυμίζει" την παρουσία του με την προειδοποίηση ότι σε περίπτωση που γίνει συνεργασία με την ΠΟΛ.ΑΝ. στις Ευρωεκλογές, τότε ο ίδιος θα ηγηθεί ψηφοδελτίου σε νέο κόμμα.

Ο πρώην πρωθυπουργός επέλεξε να "κτυπήσει" σε μια στιγμή που, από τη μια η κυβέρνηση Σημίτη έχει πάρει ψήφο εμπιστοσύνης και, από την άλλη στη Ρηγίλλης έχει υποχωρήσει αισθητά το κλίμα θριαμβολογίας και έχει αντικατασταθεί από σκεπτικισμό για τις μελλοντικές κινήσεις και την πορεία προς την εξουσία.

Ο Κ. Μητσοτάκης, με αφορμή συνέντευξη του Κ. Καραμανλή στο περιοδικό "Βουλή - Ευρωβουλή" στο οποίο, κατά τη γνώμη του, ο πρόεδρος της ΝΔ δεν αποσαφηνίζει επαρκώς το ζήτημα ενδεχόμενης συνεργασίας με το κόμμα Σαμαρά, φρόντισε να στείλει μήνυμα στη Ρηγίλλης, μέσω του "Αδέσμευτου Τύπου" (του Δ. Ρίζου). Σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας, ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ φέρεται να δηλώνει, μέσω κύκλων, ότι "αν υπάρξει συνεργασία ΝΔ - ΠΟΛ.ΑΝ. στις Ευρωεκλογές, θα ηγηθώ προσωπικά ο ίδιος ψηφοδελτίου".

Η Ρηγίλλης προτιμά να υποβαθμίζει το θέμα, επικαλούμενη ότι πρόκειται για δήλωση κύκλων και όχι του ιδίου του Κ. Μητσοτάκη και επαναλαμβάνοντας τη θέση του Κ. Καραμανλή ότι δεν τίθεται θέμα επιστροφής του Αντ. Σαμαρά. Από την πλευρά της η Πανδρόσου επαναλάμβανε τη γνωστή θέση περί αυτόνομης καθόδου στις Ευρωεκλογές.

Η αλήθεια είναι ότι ο Κ. Μητσοτάκης, μετά την οριοθέτηση, από τον Κ. Καραμανλή, των σχέσεων του με τη ΝΔ - "υπεράνω - και εκτός - του κόμματος" - αναζητεί έναν ξεχωριστό "υπερκομματικό" ρόλο στην πολιτική ζωή αλλά και τρόπους για να το πετύχει. Το σίγουρο είναι ότι δεν έχει αποδεχτεί την "τιμητική αποστρατεία" στην οποία τον ωθεί ο Κ. Καραμανλής.

Πολιτικές συγκεντρώσεις του ΚΚΕ

Συγκεντρώσεις - συζητήσεις με θέμα τις εκτιμήσεις και τα συμπεράσματα από τις πρόσφατες δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, με βάση και την τελευταία απόφαση της ΚΕ, διοργανώνουν οι ΚΟ του ΚΚΕ σε όλη την Ελλάδα.

Στον Πειραιά

Η Αχτιδική Επιτροπή Α Πειραιά του ΚΚΕ πραγματοποιεί συγκέντρωση - συζήτηση αύριο Κυριακή 8 Νοέμβρη στις 10 π.μ. στον κινηματογράφο "Χάι Λάιφ" (Πλ. Κοραή), όπου θα μιλήσει ο Δημήτρης Γόντικας,μέλος του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος.

Στην Κεφαλονιά

Συγκεντρώσεις μελών και οπαδών του Κόμματος με το ίδιο θέμα θα πραγματοποιήσει η ΝΕ Κεφαλονιάς του ΚΚΕ σε όλο το νομό τις επόμενες μέρες:

  • Σήμερα Σάββατο 7/11 στην Ιθάκη στην αίθουσα του "Φήμιου" στις 6.30 μ.μ.
  • Αύριο Κυριακή 8/11 στις 10 το πρωί στο Αργοστόλι στην αίθουσα του ξενοδοχείου "ΦΩΚΑΣ".
  • Τη Δευτέρα 9/11 στην Ερισό στις 8 μ.μ.
Στα Τρίκαλα

Στα πλαίσια της συνεχούς πολιτικής ενημέρωσης και επικοινωνίας με τους κατοίκους, η ΝΕ Τρικάλων του ΚΚΕ πραγματοποιεί σειρά πολιτικών συσκέψεων και περιοδειών όπου θα μιλήσουν στελέχη του Κόμματος:

  • Σήμερα Σάββατο 7 Νοέμβρη και ώρα 7.30 μ.μ.:

- Στη Ράξα: ομιλητής ο Θ. Τσέργας,μέλος της ΝΕ Τρικάλων.

- Στο Αρδάνι: ομιλητής ο Δ. Αρμάγος,μέλος της ΝΕ.

- Στο Ξυλοπάροικο: ομιλητής ο Ν. Λάζος,μέλος της ΝΕ.

  • Αύριο Κυριακή 8 Νοέμβρη στις 11.00 π.μ.

- Στο Φλαμπουρέσι - Κουίσκο - Γερακάρι θα περιοδεύσει ο Φ. Πρεμέτης,γραμματέας της ΝΕ Τρικάλων του ΚΚΕ.

- Στα Καλύβια - Γλίνο - Λόγγο θα περιοδεύσει ο Θ. Γεροκώστας,μέλος της ΝΕ.

- Στον Πύργο στο καφενείο Νταϊλιάνη θα μιλήσει ο Α. Κανταρτζής,βουλευτής του ΚΚΕ.

  • Επίσης αύριο Κυριακή 8 Νοέμβρη στις 7.30 μ.μ.:

- Στην Αγ. Μονή,καφενείο Στεφίκου, θα μιλήσει η Ε. Κουτούπα,μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

- Στο Νεοχώρι θα μιλήσει ο Α. Κανταρτζής,βουλευτής του ΚΚΕ.

Στην Καρδίτσα

Η ΚΟ Καρδίτσας του ΚΚΕ πραγματοποιεί σειρά περιοδειών και συγκεντρώσεων:

  • Σήμερα Σάββατο 7 Νοέμβρη

- Στο Λεοντάρι με ομιλητή τον Απ. Πίτσαβο,μέλος της ΕΠ Θεσσαλίας του ΚΚΕ.

- Περιοδεία στα χωριά Κρύα Βρύση,Ξυρονέρι,Γεωργικό,Φράγκο και Παλαιοκκλήσι θα κάνει κλιμάκιο της ΝΕ.

  • Αύριο Κυριακή 8 Νοέμβρη

- Στη Μητρόπολη,με ομιλητή τον Απ. Πίτσαβο,μέλος της ΕΠ Θεσσαλίας του ΚΚΕ.

- Στην Πασχαλίτσα,με ομιλητή τον Κ. Θεοδωρίδη,μέλος της ΕΠ Θεσσαλίας του ΚΚΕ.

ΛΑΡΙΣΑ
Σύσκεψη κατά των στρατηγείων

Σε σύσκεψη, όπου θα συζητηθούν οι τρόποι αντίδρασης στην εγκατάσταση των στρατηγείων του ΝΑΤΟ,καλεί τους μαζικούς φορείς του νομού η Επιτροπή Ειρήνης Λάρισας.Η σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τρίτη, 10 Νοέμβρη, στις 7.30 μ.μ. στο ξενοδοχείο "ΓΚΡΑΝΤ".

Εκδρομή στην Κυνουρία

Το Ζωγραφιώτικο Κίνημα Ειρήνης διοργανώνει εκδρομή αύριο Κυριακή 8 Νοέμβρη στον Αγιο Πέτρο Κυνουρίας.

Η αναχώρηση θα γίνει από την πλατεία Γαρδένιας στις 7.15 π.μ. και για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθυνθούν στο τηλέφωνο 7483.239.

Εκδήλωση για την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης

Αύριο Κυριακή, 8 του Νοέμβρη, στις 11 το πρωί, στο Συνεδριακό Κέντρο "Ι. ΒΕΛΛΙΔΗΣ" της ΔΕΘ, οι ΕΑΜογενείς Αντιστασιακές Οργανώσεις ΠΕΑΕΑ, ΠΕΕΠΠ και ΠΕΑΤΑΘ διοργανώνουν μεγάλη πανθεσσαλονίκια εκδήλωση προς τιμήν των 54 χρόνων της απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής και των 57 χρόνων από την ίδρυση του ΕΑΜ.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει κεντρική ομιλία, έγκριση ψηφίσματος και καλλιτεχνικό πρόγραμμα με χορούς, αντιστασιακά τραγούδια, πένθιμο εμβατήριο και τον Εθνικό Υμνο.

Η Οργανωτική Επιτροπή καλεί όλους τους αντιστασιακούς, τη νεολαία και όλους τους φίλους της Εθνικής Αντίστασης να τιμήσουν με την παρουσία τους τη μεγάλη αυτή τιμητική εκδήλωση και να συμβάλουν στην επιτυχία της.

Εφυγε και από την "Ελευθεροτυπία"

Παρελθον φαίνεται ότι αποτελεί για τη Μαλβίνα και η "Ελευθεροτυπία", στην οποία είχε προσληφθεί και είχε αναλάβει την "πολιτική - σατιρική" στήλη της τελευταίας σελίδας της εφημερίδας με τον τίτλο: "Φωνή κυρίας...".

Κατά πληροφορίες η Μ. Χαριτοπούλου εξαναγκάστηκε μια ακόμα φορά να σταματήσει τη συνεργασία της λόγω των πιέσεων που δεχόταν για να "στρογγυλέψει" την κριτική της απέναντι στον πρωθυπουργό και την κυβερνητική πολιτική. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, οι πιέσεις αυτές έγιναν αφόρητες τελευταία με παρέμβαση υψηλόβαθμων κυβερνητικών παραγόντων και η διεύθυνση της εφημερίδας ζητούσε την άμβλυνση της κριτικής στην κυβέρνηση μέσα από τη στήλη της και ιδιαίτερα την εγκατάλειψη ενοχλητικών χαρακτηρισμών.

Σημειώνεται ότι η Μαλβίνα Χαριτοπούλου, πριν συνεργαστεί με την "Ελευθεροτυπία" είχε εξαναγκαστεί σε παραίτηση από το ΜΕΓΚΑ μετά από έντονες πιέσεις κυβερνητικών στελεχών, όπως είχε καταγγελθεί. Αρχικά μετατέθηκε η ώρα της εκπομπής της σε χρόνο μικρής θεαματικότητας.

Θρασύδειλη επίθεση

Θύμα επίθεσης και άγριου ξυλοδαρμού έπεσε ο γνωστός πανεπιστημιακός Κώστας Ζουράρις. Καθώς επέστρεφε αργά το βράδυ στο σπίτι του άγνωστοι του επιτέθηκαν και αφού τον έδειραν εξαφανίστηκαν στο σκοτάδι. Η τραμπούκικη, φασιστικού χαρακτήρα αυτή επίθεση κατά του Κ. Ζουράρι, εικάζεται ότι έγινε για τις "αιρετικές" απόψεις του γνωστού διανοούμενου, που φαίνεται δεν αρέσουν στους τραμπούκους που κινούνται στο σκοτάδι.

Η φασιστική αυτή επίθεση καταδικάζεται από όλους που επισημαίνουν πως τέτοιες τραμπούκικες επιθέσεις δεν μπορεί να καλύπτονται με ιδεολογικό μανδύα. Αντίθετα, η ίδια η πράξη των δραστών αποκαλύπτει πως μόνο στο σκοτάδι μπορούν να κινούνται όσοι λειτουργούν μ' αυτόν τον τρόπο. Γιατί οι διαφορετικές απόψεις μόνο με την αντιπαράθεση άλλων απόψεων και επιχειρημάτων μπορεί να αντιμετωπίζονται.

"Εφυγε" η Λιλίκα Παπακηρύκου - Γεωργίου

Πέθανε χτες και κηδεύεται σήμερα στους Αγίους Θεοδώρους Κορινθίας στις 3.00 μ.μ. η Λιλίκα Παπακηρύκου - Γεωργίου, παλαίμαχη αγωνίστρια του δημοσιοϋπαλληλικού κινήματος, μέλος του ΚΚΕ από το 1934.

Συλλυπητήρια τηλεγραφήματα για το χαμό της Λιλίκας Παπακηρύκου - Γεωργίου έστειλαν στην οικογένειά της η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα που γράφει στο τηλεγράφημά της: "Για το χαμό της σ. Λιλίκας θερμά συλλυπητήρια" και ο επίτιμος Πρόεδρος του ΚΚΕ Χαρίλαος Φλωράκης που αναφέρει: "Πολύ λυπήθηκα για το χαμό της αγαπητής Λιλίκας. Τι άλλο να πω, καλή υπομονή".

Η Λιλίκα Παπακηρύκου - Γεωργίου από πολύ νωρίς δούλεψε στο δημοσιοϋπαλληλικό κίνημα, αφού έδωσε εξετάσεις και πέρασε στο διαγωνισμό προσλήψεων της Στατιστικής Υπηρεσίας.

Συμμετείχε πρωτοπόρα σε όλους τους αγώνες, τις απεργίες και τα συλλαλητήρια των δημοσίων υπαλλήλων.

Για τις ιδέες της και τη δραστήρια συμμετοχή της στο δημοσιοϋπαλληλικό, λαϊκό και επαναστατικό κίνημα, φυλακίστηκε, εξορίστηκε και καταδιώχτηκε για πολλά χρόνια.

Ο "Ριζοσπάστης" εκφράζει τα συλλυπητήριά του στην οικογένειά της και το σύζυγό της, συνεργάτη μας Βάσο Γεωργίου.

  • Ο δημοσιογράφος Νίκος Καραντηνός εκφράζει τα βαθιά συλλυπητήριά του για το χαμό της Λιλίκας Παπακηρύκου - Γεωργίου και προσφέρει στη μνήμη της 25.000 δραχμές στο "Ρ".


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ