ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 8 Νοέμβρη 1998
Σελ. /48
ΚΕΝΗ
Σχέσεις κράτους - Εκκλησίας

Θα θέλαμε πάρα πολύ, ο πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης, να δείξει παρόμοια ευαισθησία με κείνη που έδειξε στην περίπτωση Μπερνς - όταν στην αίθουσα της Βουλής απευθυνόμενος στα μέλη της κυβέρνησης, τους καλούσε να συμμαζέψουν τον "ανθύπατο", όπως αποκάλεσε πολύ εύστοχα τον πρέσβη των ΗΠΑ, για τις αντισυνταγματικές του δραστηριότητες - στα πρόσφατα και παθιασμένα πολεμοχαρή κηρύγματα του Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου. Εως τώρα κανείς από την κυβέρνηση δεν προέβη σε καταδικαστική δήλωση, όπως θα 'πρεπε. Και ρωτάμε: Πώς είναι δυνατόν να σιωπούν για τα όσα είπε ο προκαθήμενος της Εκκλησίας στο βήμα του ναού, περί κατάληψης της Κωνσταντινούπολης και αναγέννησης του μεγαλείου της βυζαντινής αυτοκρατορίας, τα οποία μάλιστα κηρύττει παντού όπου και αν βρεθεί και σταθεί με την ίδια πάντοτε επωδό;

Γνωρίζουμε όλοι ότι στο όνομα της λατρείας και της αγάπης για τον Χριστό και σε εφαρμογή του θρησκευτικού κανόνα "για του Χριστού την πίστη την αγία", έγιναν στα βυζαντινά χρόνια οι πιο άγριοι και φονικοί κατακτητικοί πόλεμοι, που είχαν αποτέλεσμα τη δυστυχία και εξουθένωση των τσακισμένων λαών του απέραντου βυζαντινού κράτους. Μόνο οι αυτοκράτορες και οι πατριάρχες με τις χρυσοποίκιλτες αμφιέσεις τους απολάμβαναν τα μυθικά πλούτη που αποχτούσαν χάρη στην εργασία των πληβείων - δουλοπάροικων, στους οποίους επιβάλλονταν κεφαλικός φόρος. Και αυτά περί Βυζαντίου και άλλα πολλά που ο Αρχιεπίσκοπος επικαλείται, δεν είναι ρομαντικές εξάρσεις, κάθε άλλο.

Γι' αυτό θα πρέπει όλοι, πιστοί και μη, να δουν με σοβαρότητα τη νέα διαμορφωθείσα κατάσταση στις σχέσεις κράτους - Εκκλησίας, ώστε να μην οδηγηθούν αυτές σε επικίνδυνους δρόμους. Χωρισμός Εκκλησίας και κράτους και όχι εναγκαλισμοί και υποκριτικά φιλιά παρειών. Χωρίς χρονοτριβή θα πρέπει να προχωρήσει η αναθεώρηση του σχετικού άρθρου του Συντάγματος και να οριοθετηθούν διά νόμου οι παράμετροι των δυο αυτών εννοιών.

ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΓΟΥΒΕΤΑΣ

Αθήνα

Τι θα είναι η ΟΝΕ;

Ο πρωθυπουργός μας, όπου κάτσει και όπου και αν βρεθεί, μιλάει για την ένταξη της χώρας μας στην ΟΝΕ, λες και αυτό θα αποτελέσει το παν για τον τόπο. Ομως κακά τα ψέματα, όλα τα μαντριά ίδια είναι. Γεύσεις παρόμοιες με αυτές της ΟΝΕ έχει ο ελληνικός λαός πάρει και άλλες. Πριν μπούμε στην ΕΟΚ, πριν μας μαντρώσουν για καλά, μας υπόσχονταν ότι θα περνούσαμε "ζωή χαρισάμενη", αλλά η πραγματικότητα δυστυχώς για το λαό ήταν άλλη, ήταν πικρή. Στα 15 χρόνια που πέρασαν από τότε, όχι μόνο δε βελτιώθηκε η ζωή μας, αλλά όλα στη χώρα πήγαν "στραβά και ανάποδα" και φάνηκε η γύμνια σ' όλο της το μεγαλείο.

Η ανεργία έφτασε σε επικίνδυνα όρια, ενώ η ακρίβεια για όλα τα προϊόντα συνεχώς αυξάνει. Στον κοινωνικό τομέα η κατάσταση γυρίζει προς τα πίσω. Θέλουν να καταργήσουν το 8ωρο που με αίμα έχει κατακτηθεί, προσδοκούν τους ιδιωτικούς υπαλλήλους να τους κάνουν περιπλανώμενους με δουλιά λίγων ωρών το πρωί ή το απόγευμα, ανάλογα πώς βολεύει το αφεντικό! Η νοσοκομειακή περίθαλψη και η φαρμακευτική παροχή όλο και κουτσουρεύονται, με αποτέλεσμα όλο και πιο συχνά να απευθύνεται κανείς στο ελεύθερο εμπόριο.

Η διαφθορά έχει πνίξει τους πάντες, δεν ξέρεις από πού θα σου 'ρθει, γιατί μέσα σ' αυτήν είναι όλοι μαζί μπλεγμένοι, κλέφτες, δολοφόνοι, σωματέμποροι, έμποροι ναρκωτικών, αστυνομία, ανίκανο και αναποτελεσματικό κράτος. Φυσικά όλη αυτή η βρωμερή πραγματικότητα δεν είναι νέο φρούτο της εποχής, είναι παλιό του καπιταλισμού και εδώ στη χώρα μας είναι η κατάληξη της σκληρής πολιτικής της Νέας Τάξης Πραγμάτων. Αλλά και τα εθνικά μας θέματα είδαμε να στραπατσάρονται από τους συμμάχους και εταίρους μας, έχοντας βεβαίως τους κυβερνώντες μας υπάκουα παιδιά τους.

Αυτά τα λίγα είναι μια γεύση από τα όσα "καλά" μας έφερε η ένταξή μας στην παλιά ΕΟΚ και νυν ΕΕ, που τα βιώνουμε με πολλή δυσκολία, ατενίζοντας το σκοτεινό και αβέβαιο μέλλον μας.

Πιστεύω πάντως ότι τα αποτελέσματα των τελευταίων εκλογών έδωσαν το μήνυμα της καταδίκης, από το λαό, της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Ο ελληνικός λαός δεν το βάζει κάτω. Το έχει αποδείξει τόσες φορές στο παρελθόν ότι δεν ανέχεται να τον εμπαίζουν και να τον κάνουν να ντρέπεται για την πατρίδα του! Ετσι και τώρα δεν πρέπει να ανεχθεί το πολιτικό αυτό σκηνικό με στόχο την είσοδό μας στην ΟΝΕ. Το συμφέρον του είναι να αποτύχει η ΟΝΕ, για να επιτύχει η πρόοδός του και η ανεξαρτησία του.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΟΡΦΥΡΗΣ

Οξυά Ιωαννίνων

Υποκρισία και εμπαιγμός

Για την υποκρισία του αμερικανικού ιμπεριαλισμού, που κόπτεται για τα "ανθρώπινα δικαιώματα" των λαών και σπεύδει να τα "υπερασπίσει" κάθε τόσο, γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΝΤΑΜΠΙΚΗΣ, μέλος της ΠΕΑΕΑ Λάρισας: "Με το πρόσχημα, τάχα, της υπεράσπισης των ανθρώπινων δικαιωμάτων, πάντα απροκάλυπτα και γκανγκστερικά, αιματοκυλούν οι Αμερικανοί, όποτε θέλουν και για το συμφέρον τους, κάθε λαό που τους αντιστέκεται. Ετσι και τώρα στο Κόσσοβο, συνεταίροι με τους ΝΑΤΟικούς και με τον υποτιθέμενο "απελευθερωτικό στρατό", που οργάνωσαν οι ίδιοι και πλαισιώνεται από μισθοφόρους, δρουν στο έδαφος της Γιουγκοσλαβίας, απαιτώντας "ανεξαρτησία" του. Αλήθεια, όμως, από πού; Σάμπως το Κόσσοβο να μην είναι αναπόσπαστο κομμάτι της. Είναι σαν να θέλουν οι μουσουλμάνοι του Εβρου να κάνουν ανεξάρτητο κράτος μέσα στην Ελλάδα.

Και ενώ έκαναν συμφωνία με τον Μιλόσεβιτς, από την άλλη υποδαυλίζουν τους Κοσσοβάρους συνέχεια, να προβοκάρουν και να επιτίθενται στους Σέρβους.Εύλογα γεννάται το ερώτημα: Εφ' όσον όλα αυτά γίνονται στ' όνομα των "ανθρώπινων δικαιωμάτων", οι βομβαρδισμοί που προγραμματίζονται ενάντια στο λαό της Γιουγκοσλαβίας, δε θα σκοτώσουν παιδιά, γέρους, γυναίκες και γενικά το λαό της Γιουγκοσλαβίας; Δε θα φέρουν μεγάλες καταστροφές και συμφορές; Εδώ δεν παραβιάζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα, για τα οποία κόπτονται οι αιμοσταγείς Αμερικάνοι - Ευρωπαίοι ιμπεριαλιστές; Προς τι λοιπόν αυτή η υποκρισία και ο εμπαιγμός;

Γιατί δε δείχνουν την ίδια ευαισθησία, οι υποκριτές αυτοί, και στην κατοχή της Κύπρου από την Τουρκία εδώ και 23 χρόνια τώρα; Γιατί τους προστατεύουν τόσο ξετσίπωτα και επίμονα; Εκεί δεν καταπατούνται τα ανθρώπινα δικαιώματα; Μας κοροϊδεύουν κατάφωρα κάθε τόσο με τις αποφάσεις τους στο Συμβούλιο Ασφαλείας και στον ΟΗΕ, που τον έχουν μετατρέψει σε ΝΑΤΟικό όργανο.

Εάν όλα αυτά δεν είναι υποκρισία και εμπαιγμός, τότε τι είναι;".

ΣΚΕΨΕΙΣ - ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ

Αγαπητέ "Ρίζο"

Μήνυμα

Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ,Καλλιθέα: Το μήνυμα της αποτυχίας του κεντροαριστερού σεναρίου ήταν σαφέστατο. Αθροιστικά οι δυνάμεις της "ιεράς συμμαχίας" ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ, υπέστησαν ήττα πανελλαδικά. Είναι ένα ευοίωνο σημάδι που θα ταράξει τον ύπνο τους!

Το 16% της Αθήνας, που συγκέντρωσαν ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ, είναι όχι μόνο αποκαρδιωτικό γι' αυτούς, αλλ' άκρως ταπεινωτικό. Αν ήθελαν πραγματικά στην Αθήνα αντίπαλο του Αβραμόπουλου, θα μπορούσαν να συνταχθούν με τις πραγματικές αγωνιστικές δυνάμεις που στήριξαν τον Λ. Αυδή. Τότε δε θα ήταν ακτύπητος ο Αβραμόπουλος. Γιατί η προσωπικότητα του Αυδή, με την εντιμότητα και τη συνέπεια που τον χαρακτηρίζει, ο ζεστός λόγος του και η αγωνία του για το καλό της πρωτεύουσας και των δημοτών, θα ήταν λόγοι σοβαροί που ο Δ. Αβραμόπουλος θα έχανε το δήμο.

Το ίδιο ισχύει και για τον Πειραιά. Μια πόλη γεμάτη προβλήματα που του συσσώρευσε η εγκληματική αδιαφορία για το λαό και οι ατάσθαλες και τσαπατσούλικες πολιτικές των εκλεκτών των ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ. Μόνο ο Π. Σαλπέας θα μπορούσε να πολεμήσει τον Αγραπίδη και να επαναφέρει σε τάξη το πρώτο λιμάνι της χώρας.

Το σήμα λοιπόν τους δόθηκε, ο λαός δε θα είναι άλλο ανεκτικός μαζί τους. Διχαστικά σύνδρομα ΦΩΤΗΣ ΗΛΙΑΔΗΣ,Θεσσαλονίκη: Ως ψηφοφόρος της ριζοσπαστικής και οικολογικής Αριστεράς, γράφω το σημείωμα αυτό, για να σαρκάσω - καγχάσω, την πεπαλαιωμένη και ξεφτισμένη πλέον θέση του κυβερνώντος κόμματος περί στηρίξεως των λεγομένων "προοδευτικών" υποψηφίων (οτιδήποτε και αν σημαίνει αυτό) κατά το δεύτερο γύρο των εκλογών.

Είναι θλιβερό, αλλά οι άνθρωποι αυτοί παραμένουν εγκλωβισμένοι στα ρετρό - παρωχημένα, αντιδεξιά διχαστικά σύνδρομα, στον δεξιό μπαμπούλα, τα οποία δεν πείθουν πλέον τους νέους αριστερούς ριζοσπάστες και τα οποία έχει πληρώσει πανάκριβα κατά το παρελθόν η Αριστερά στην Ελλάδα.

Αρκετά, κύριοι του ΠΑΣΟΚ, επιδοθείτε απερίσπαστοι στη με το αζημίωτο νομή της εξουσίας και αφήστε τους αριστερούς να εύρουν τον γνήσιο ριζοσπαστικό δρόμο τους.

Ξεχασμένη

ΖΑΝΟΣ ΠΟΥΛΟΣ Αγιος Κήρυκος Ικαρία (Προς τη διεύθυνση της ΕΤ 1): Σας γράφω από την ακριτική και ξεχασμένη Ικαρία, τη γνωστή ως "γούρνα του Σιλωάμ" για τα ραδιενεργά ιαματικά νερά της, για να εκφράσω το παράπονό μας επειδή η ελληνική τηλεόραση δεν έχει μιλήσει όσο θα 'πρεπε για το νησί και τις θαυματουργές πηγές της. Τα κρατικά κανάλια στις πρωινές τους εκπομπές διαφημίζουν τα ελληνικά νησιά - και πολύ καλά κάνουν - αλλά δεν καταλαβαίνουμε γιατί δεν ασχολούνται και με την Ικαρία, όσο με τ' αλλά νησιά.

Αυτοί που διαφήμισαν την Ικαρία και τις ιαματικές της πηγές, ήσαν οι πολιτικοί εξόριστοι, που πονεμένοι και άρρωστοι βρίσκανε ανακούφιση μαζί και γιατρειά, στα θαυματουργά νερά της.

Με την πεποίθηση ότι θα πάρουμε μια απάντηση και θα ακουστεί η φωνή μας, σας ευχαριστούμε προκαταβολικά.

ΑΛΛΗΛΟΓΡΑΦΙΑ

- ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΣΑΡΡΗ.Κατερίνη: Για το θέμα που θίγεις στο γράμμα σου, ο "Ρ" ασχολείται συνέχεια.

- ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΜΠΑΚΙΡΤΖΗ,Ν. Μηχανιώνα - Θεσσαλονίκη: Γράψτε μας καθαρά τι ακριβώς θέλετε να πείτε.

- ΘΕΟΔΩΡΟ ΛΙΛΙΑΚΙΔΗ,Θεσσαλονίκη, και ΓΕΩΡΓΙΟ ΠΟΘΟ Βύρωνα - Αθήνα: Παραέγινε πια η υπόθεση με το σκάνδαλο Κλίντον.

- ΧΡΗΣΤΟ ΣΤΑΜΟΓΛΟΥ,Ζίγκμπουργκ Γερμανίας. Τις απόψεις σας σχετικά με το αφιέρωμα του "Ρίζου" για τα 80χρονα του ΚΚΕ τις πήραμε.

- ΓΙΩΡΓΟ ΚΑΡΑΥΤΟΥΝΙΑ,Πρόεδρο του Παραρτήματος ΠΕΑΕΑ Κολωνού: Το γράμμα σας έφθασε στην εφημερίδα καθυστερημένα, όταν πλέον είχε γίνει και ο β γύρος των εκλογών.

- Σ. ΑΣΙΑΤΗ,Στουτγκάρδη Γερμανίας: Τα κείμενα πρέπει να είναι πιο σύντομα, για να είναι δημοσιεύσιμα.

- ΕΛΠΙΔΑ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟΥ,Καλλιθέα: Για το θέμα που θίγετε στο γράμμα σας, ενημερώσαμε τους αρμόδιους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ