ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 8 Νοέμβρη 1998
Σελ. /48
ΔΙΕΘΝΗ
Βιβλίο

Μάνα του λαού

Οποιος έχει δει τηλεοπτικά, ή, καλύτερα, έχει διαβάσει τον "Πρίγκηπα", τον απίθανο ήρωα του - λυτρωτικού για όποιον δεν παύει να είναι παιδί του λαού - μυθιστορήματος του Μήτσου Κασόλα (το πρώτο μιας τριλογίας του, ενώ το δεύτερο τιτλοφορείται "Το Γένος το ιερό και βέβηλο"), μη χάσει το τρίτο, την "Αγγελίνα" του ("Καστανιώτης"). Ενα χειμαρρώδες μυθιστόρημα, βιωματικής αφετηρίας, αλλά και οργιαστικής φαντασίας, πληθωρικού λαϊκού αισθήματος και χιούμορ, "κινηματογραφικής" ταχύτητας και πλοκής, με συνεχή φλας μπακ και παράλληλες χρονικά "στιγμές" των προσώπων (πολλά είναι σύνθεση πραγματικών και φανταστικών προσώπων). Ενα μυθιστόρημα, όπου το παράδοξο, το φανταστικό, το παράλογο, το τυχαίο, το απρόβλεπτο, το συμπτωματικό, το αλληγορικό, το μυθολογικό (λ.χ., η χρήση ονομάτων μυθολογικών προσώπων, όπως Περσεφόνη και Οδυσσέας), η έντονη μυθοπλαστικά αναφορά των αρχαιολογικών θησαυρών μας, "διηγούνται" το μακραίωνο πολιτισμό μας, τη νεότερη ιστορία μας, τους απελευθερωτικούς αγώνες του λαού μας και, παράλληλα - με απέχθεια για τη σύγχρονη ελληνική κοινωνική πραγματικότητα του Ελληνα, που ξέκοψε απ' τις ρίζες του - "μυθολογούν" τον πόθο και το όραμα για μιαν άλλη Ελλάδα. Μια Ελλάδα σαν την υπεραιωνόβια ηρωίδα του, την Αγγελίνα, την "Καραϊσκάκαινα", τη "Μανανερού", τη λεβέντισσα, τη μαγείρισσα των ανταρτών, τη στοργική μάνα με τα δώδεκα παιδιά, τα εξήντα εγγόνια, τα σαράντα οχτώ δισέγγονα, τα είκοσι τρισέγγονα. Μια μάνα, σύμβολο της μάνας του λαού, που με το θάνατό της και τη "σκηνοθετημένη" από την ίδια κηδεία της ξανάσμιξε στην "Ιθάκη", στην πατρογονική γη του το ξεριζωμένο "αίμα" της, για να του διδάξει με τη "διαθήκη" τι θα πει πατρίδα. Τι θα πει αγάπη και μ' αυτήν να παλέψουν "για να γίνει ο κόσμος κόσμος". Κι ακόμα το σεβασμό στην ομορφιά της φύσης, τη χαρά που δίνει το κάρπισμα της γης και του ανθρώπου - η επιστροφή της Περσεφόνης - και τις αξίες μιας ζωής αληθινής, αναπαλλοτρίωτης από τη φήμη, την έπαρση, το χρήμα. Αυτοί είναι οι "θησαυροί", που τους κληροδοτεί με τη "διαθήκη" της.

Ο Μ. Κασόλας, με το ενοραματικό μυθιστόρημά του, "εκδικείται" την αλλοτριωμένη ελληνική πραγματικότητα. Ξυπνά στον καθένα μας τον έμφυτο νόστο του και τις μνήμες της παιδικής του ηλικίας και με αυτόν "χτίζει" μια "κοινή πατρίδα όλων των ανθρώπων που δεν ξεχνιέται ποτέ".

Αρ. ΕΛΛΗΝΟΥΔΗ

ΠΡΟΣΩΠΟ - ΟΥΙΛΛΙΑΜ ΚΟΕΝ

ΠρόσωποΟυίλιαμ Κοέν

Με την επίσκεψή του στην τουρκική πρωτεύουσα ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Ουίλιαμ Κοέν, ολοκλήρωσε, την Παρασκευή, την περιοδεία του στις χώρες του Περσικού Κόλπου και της αραβικής χερσονήσου, με αφορμή τη νέα κρίση στις σχέσεις του Ιράκ με τα Ηνωμένα Εθνη. Σκοπός των αλλεπάλληλων επαφών του Αμερικανού υπουργού ήταν η εκμαίευση της υποστήριξης των αράβων συμμάχων της Ουάσιγκτον σε περίπτωση ανάληψης στρατιωτικής δράσης σε βάρος του Ιράκ. Οι αισιόδοξες εκτιμήσεις του ίδιου του Κοέν και οι κατηγορηματικές διαβεβαιώσεις του Μπιλ Κλίντον, όμως, δεν κατάφεραν να διαλύσουν το αρνητικό κλίμα και τις αντιρρήσεις που φέρεται να συνάντησε ο Κοέν στις αραβικές πρωτεύουσες, οι οποίες, όπως και κατά τον περασμένο Φλεβάρη, εμφανίζονται επιφυλακτικές και φέρονται διατεθειμένες να παράσχουν υποστήριξη στην Ουάσιγκτον μόνο εφόσον η όποια στρατιωτική δράση αποβλέπει στην ανατροπή του Σαντάμ Χουσεϊν, πρόταση που απέφυγε επισταμένα να σχολιάσει ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας.

Παρ' όλα αυτά, η Ουάσιγκτον εμφανίζεται αποφασισμένη να κλιμακώσει την αντιπαράθεση με τη Βαγδάτη, αφήνοντας, πάντα, ανοιχτό το ενδεχόμενο στρατιωτικής δράσης. Στο πλευρό της έχει σταθερά πιστή τη Βρετανία, η οποία, μάλιστα, έσπευσε να διευκρινίσει ότι υφίσταται, ήδη, το νομικό πλαίσιο στρατιωτικής επέμβασης στο Ιράκ και εκτός της δικαιοδοσίας των Ηνωμένων Εθνών. Οι αντιρρήσεις ορισμένων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, που αν και καταδίκασαν την απόφαση της Βαγδάτης να διακόψει τη συνεργασία της με την UNSCOM επιμένουν στη διπλωματική οδό, δε φαίνεται να πτοούν την Ουάσιγκτον, η οποία είναι έτοιμη να αναλάβει το ρόλο του παγκόσμιου "επιτηρητή" και του υπερασπιστή "της ανθρωπότητας".

Ε. Μ.

Απάντηση και προς ΓΣΕΕ

Απάντηση και προς την πλειοψηφία της διοίκησης της ΓΣΕΕ αποτελεί η ομόφωνη απόφαση του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, να καλέσει τους εργαζόμενους της περιοχής να συμμετέχουν σε 24ωρη απεργία και σε άλλες κινητοποιήσεις, μ' ένα πλαίσιο αιτημάτων, ουσιαστικό και διεκδικητικό, που αφορά στα εισοδηματικά, στα φορολογικά και στα συνταξιοδοτικά προβλήματα της εργατικής τάξης.

Η απόφαση αυτή απαντάει, επί της ουσίας, στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, όπως θα εκφραστεί και με την κατάθεση του νέου κρατικού προϋπολογισμού και, ταυτόχρονα, εκφράζει την αντίθεση της εργατικής τάξης σ' αυτή την πολιτική και αναδεικνύει τις αγωνιστικές διαθέσεις των εργαζομένων, οι οποίοι περιμένουν και απαιτούν από τις συνδικαλιστικές ηγεσίες να οργανώσουν και να συντονίσουν τους αγώνες τους κι όχι να αποτελούν κυβερνητικά φερέφωνα αντιλαϊκών πολιτικών με "απεργίες ντουφεκιές"...

Οι αντιδράσεις για τα στρατηγεία

Ενώ η κυβέρνηση και η στρατιωτική ηγεσία θριαμβολογούν για την εγκατάσταση των στρατηγείων του ΝΑΤΟ στη Λάρισα, "εφευρίσκοντας" πολλά οφέλη για τη χώρα γενικότερα και την περιοχή ειδικότερα, οι μαζικοί φορείς και ο λαός ανησυχούν, καταγγέλλουν και προετοιμάζουν αντιδράσεις.

Η Επιτροπή Ειρήνης Λάρισας συγκαλεί, για την ερχόμενη Τρίτη, σύσκεψη μαζικών φορέων, όπου θα συζητηθούν τρόποι αντίδρασης στην εγκατάσταση και λειτουργία των στρατηγείων, ενώ, ήδη, η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, συζήτησε το θέμα σε συνεδρίασή της και εκφράζει την αντίθεση των εργαζόμενων στην εγκατάσταση των "γερακιών του πολέμου" στην περιοχή.

Ας μη βαυκαλίζεται, λοιπόν, η κυβέρνηση ότι έχουν υποχωρήσει και αλλοιωθεί τα αντινατοϊκά αντιιμπεριαλιστικά αισθήματα του λαού μας και πως η απόφασή της για λειτουργία των στρατηγείων θα περάσει "αβρόχοις ποσί".

Οι Θεσσαλοί και όλοι οι Ελληνες πατριώτες δεν πρόκειται να αποδεχτούν τη μετατροπή μιας περιοχής, στο κέντρο της χώρας μας, σε ορμητήριο του ΝΑΤΟ, διακυβεύοντας το ειρηνικό μέλλον και την εθνική ανεξαρτησία της Ελλάδας.

Ούτε, βεβαίως, θα "πουλήσουν την ψυχή τους στο διάβολο" για κάποιες πενταροδεκάρες που θα αφήνουν οι αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ που θα εγκατασταθούν στην περιοχή.

Εμπορευματοποίηση της είδησης και υπεύθυνοι

Σωστή, η προχτεσινή κίνηση του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ να παρέμβει με ανακοίνωσή της και να στηλιτεύσει την άγρια εκμετάλλευση του ανθρώπινου πόνου, όπως και να καταγγείλει τη "χωρίς αιδώ εμπορευματοποίηση των πάντων" από ορισμένα τηλεοπτικά κανάλια και δημοσιογράφους, με αφορμή την τραγική πτώση του αεροπλάνου της Πολεμικής Αεροπορίας και τον άδικο χαμό του υποσμηναγού Ν. Παρούση.

Θέλουμε, όμως, να σημειώσουμε δυο ζητήματα. Για να γίνει η κίνηση αυτή χρειάστηκε "η συγκλονιστική διαμαρτυρία της οικογένειας Ν. Παρούση, για την ασφυκτική πίεση που ασκείται από δημοσιογράφους και τηλεοπτικά συνεργεία στο σπίτι του άτυχου υποσμηναγού", προς το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, όπως το ίδιο παραδέχεται στην ανακοίνωσή του. Τα φαινόμενα, όμως, αυτά είναι καθημερινά και, δυστυχώς, η ευαισθησία του δημοσιογραφικού συνδικαλιστικού οργάνου σχεδόν ανύπαρκτη. Και δεύτερο, οι ευθύνες δεν υπάρχουν μόνο ή κυρίως σε ορισμένους δημοσιογράφους. Την ασύδοτη και χυδαία εμπορευματοποίηση της είδησης και των γεγονότων την επιβάλλουν, πρώτα και κύρια, τα αφεντικά των ΜΜΕ και γενικότερα η πολιτική των "νόμων της αγοράς", του άκρατου και απάνθρωπου ανταγωνισμού και της ανύψωσης του κέρδους σε πρώτιστη αξία. Οι δημοσιογράφοι - ακόμη και όσοι υποτάσσονται στη λογική των αφεντικών - είναι θύματα αυτής της τακτικής και πολιτικής. Δυστυχώς, η ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ αφήνει παντελώς στο απυρόβλητο τις βαθύτερες αυτές αιτίες και απειλεί με συνέπειες, αποκλειστικά και μόνο, όσους δημοσιογράφους βαδίζουν στον κατήφορο της ξεδιάντροπης εκμετάλλευσης και εμπορευματοποίησης του ανθρώπινου πόνου.

Η "εξασφάλιση"

Αχ, γυναίκα,

σαν πεθάνω,

πάει η έρμη συνταξούλα,

λωποδύτες,

διά νόμου,

θα στην κάνουν

πλέον ζούλα,

μα κουράγιο, επί ξύλου

δε θα μείνεις

εδώ πίσω,

αφού όλο μου το "έχει"

για να ζήσεις

θα σου αφήσω.

Σαν, λοιπόν,

θα έρθ' η ώρα

να τινάξω το ποδάρι,

με διαθήκη σου αφήνω

το... μακρύ μου

το "ζωνάρι"

κι επιπλέον σου αφήνω

το χαράτσωμα,

την πείνα,

δηλαδή, σου εξασφαλίζω

μια ζωή, γυναίκα,

φίνα!

Ο οίστρος

Να μετουσιωθεί η δυσπιστία σε πολιτικούς αγώνες

Οσο οι υπέρμαχοι του "ευρωπαϊκού προσανατολισμού" και οι ηγεσίες των δύο μεγάλων κομμάτων διατυμπανίζουν ότι "ο ελληνικός λαός συμφωνεί με την ένταξη στην ΟΝΕ", τόσο περισσότερο διευρύνεται ο αριθμός των ατόμων που αμφισβητούν και αρνούνται ότι η επίτευξη του "εθνικού στόχου" θα βελτιώσει τη ζωή τους. Τα αποτελέσματα από τις διαδοχικές δημοσκοπήσεις που δημοσιεύονται τελευταία είναι αποστομωτικά για τους ευρωλάγνους, με πρώτο τον Κ. Σημίτη, που καθημερινά δικαιολογεί την πολιτική του με την ΟΝΕ.

Ιδιαίτερα αποκαλυπτική είναι η δημοσκόπηση που έγινε από την ίδια την ΕΕ μέσω του "Ευρωβαρόμετρου". Σύμφωνα με τα διαχρονικά στοιχεία του "Ευρωβαρόμετρου" η ένταξη της Ελλάδας στην ΕΕ θεωρούνταν "καλό πράγμα" από το 70 - 75% του πληθυσμού την περίοδο 1990 - 93. Την τελευταία τριετία όμως το ποσοστό αυτό έχει πέσει θεαματικά στο 50% - 55%. Ικανοποίηση για τον τρόπο που οικοδομείται η ΕΕ διατυπώνει μόνο το 34%, ενώ το 51% υιοθετεί αρνητική στάση. Εκεί όμως που φαίνεται όχι απλά η δυσπιστία, αλλά η απογοήτευση, είναι ότι δεν πιστεύουν πως η ΕΕ θα βελτιώσει τη ζωή τους, ιδιαίτερα στον τομέα της οικονομίας (43%), της εργασίας και της ανεργίας (58%).

Το ζήτημα όμως είναι αυτή η δυσπιστία και δυσαρέσκεια για την ΟΝΕ των πολυεθνικών να μετατραπεί σε συνειδητό και οργανωμένο αγώνα για την ανατροπή του καθεστώτος των πολυεθνικών και της εγκαθίδρυσης ενός συστήματος που ανταποκρίνεται στα συμφέροντα των λαϊκών μαζών.

Στον αγώνα η αγροτιά της Θεσσαλίας

Αγωνιστικός ξεσηκωμός επικρατεί ξανά φέτος στο θεσσαλικό κάμπο. Οι αγρότες, ανταποκρινόμενοι στο προσκλητήριο των Συντονιστικών Επιτροπών Αγώνα, άρχισαν ήδη τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις, προειδοποιητικές συγκεντρώσεις, οι οποίες μάλιστα είναι πιο μαζικές και δυναμικές, συγκρινόμενες με αυτές των προηγούμενων χρόνων, που οδήγησαν στα μεγαλειώδη πανθεσσαλικά και πανελλαδικά συλλαλητήρια.

Και οι νέοι αγροτικοί αγώνες στοχεύουν στην "καρδιά" του αγροτικού προβλήματος της Ελλάδας, που είναι η αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ, την οποία εφαρμόζουν οι ελληνικές κυβερνήσεις. Η κυβέρνηση και ειδικότερα η νέα ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας, έχουν το χρόνο να σκεφτούν για το πώς θα αντιμετωπίσουν φέτος το νέο αγροτικό ξεσηκωμό. Και γνωρίζουν πλέον ότι η γνωστή τακτική συκοφάντησης του αγροτικού κινήματος, εμμονής στην άρνηση ουσιαστικού διαλόγου, απειλών και τρομοκρατίας σε βάρος των αγωνιστών της αγροτιάς, είναι αναποτελεσματική και αδιέξοδη. Διότι οι αγρότες που παλεύουν για την επιβίωσή τους, για να μείνουν στα χωριά τους και να καλλιεργούν τη γη τους, ούτε τρομοκρατούνται εύκολα, ούτε είναι διατεθειμένοι να συμβιβαστούν με μια αντιλαϊκή πολιτική που οδηγεί στον αφανισμό τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ