ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 10 Νοέμβρη 1998
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ
Εντείνουν τις απειλές ΗΠΑ - Βρετανία

ΒΑΓΔΑΤΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Κλιμακώνονται οι τόνοι της αντιπαράθεσης στη νέα κρίση στις σχέσεις του Ιράκ με τα Ηνωμένα Εθνη και κατ' επέκταση, στην ουσία, με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Βρετανία και ΗΠΑ προτάσσουν ακόμη ως ανοιχτό το ενδεχόμενο ανάληψης στρατιωτικής δράσης σε βάρος του Ιράκ, υποστηρίζοντας πως υπάρχει το απαραίτητο νομικό πλαίσιο για μονομερή δράση, ακόμη και χωρίς την ομόφωνη έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας. Ο ΓΓ του ΟΗΕ, από την πλευρά του, απέφυγε να σχολιάσει τις αμερικανο-βρετανικές απειλές και κάλεσε τον Ιρακινό Πρόεδρο να αλλάξει άμεσα τη στάση του. Πάντως, οι φήμες είναι αντικρουόμενες, καθώς δυτικοί διπλωματικοί και δημοσιογραφικοί κύκλοι εκτιμούν ως μάλλον απίθανο το ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης, ενώ την ίδια στιγμή δυτικές στρατιωτικές πηγές προειδοποιούν ότι η ανάληψη στρατιωτικής δράσης σε βάρος του Ιράκ μπορεί να είναι ακόμη και θέμα ωρών."Δεν υπάρχουν πια χρονικά περιθώρια και η υπομονή μας τείνει να εξαντληθεί", υπογράμμισε με δηλώσεις του ο Βρετανός υπουργός Αμυνας, Τζορτζ Ρόμπερτσον, ο οποίος έσπευσε να επαναλάβει ότι "η επιλογή της βίας είναι πάντα ανοιχτή". Ο Ρόμπερτσον, που πραγματοποιεί επίσκεψη στη στρατιωτική βάση Αλί αλ Σάλεμ του Κουβέιτ, κατηγόρησε τον Σαντάμ Χουσεϊν ότι προκάλεσε τη χειρότερη κρίση στις σχέσεις του Ιράκ με τον ΟΗΕ και τον προειδοποίησε ότι "διαπράττει σοβαρότατο λάθος αν πιστεύει ότι θα μπορέσει να παρατείνει χρονικά την παρούσα κρίση".

Την ίδια στιγμή, δυτικές στρατιωτικές πηγές από τις χώρες του Κόλπου, που θέλησαν να κρατήσουν την ανωνυμία τους, υπογράμμιζαν, πάντως, ότι όλα είναι έτοιμα για μια στρατιωτική επίθεση στο Ιράκ, η οποία "είναι πολύ πιο κοντά από όσο πιστεύει η διεθνής κοινή γνώμη αλλά και οι χώρες του Κόλπου". Σύμφωνα, πάντα, με τις ίδιες πηγές, οι αραβικές ηγεσίες στον Κόλπο, αντίθετα με ό,τι πιστεύεται, έχουν δώσει το "πράσινο φως" για χρήση των στρατιωτικών βάσεων που φιλοξενούν στο έδαφός τους, σε περίπτωση που πραγματοποιηθεί επιδρομή κατά του Ιράκ. Εντούτοις, επισήμως, τίποτε δεν έχει γίνει γνωστό, εκτός από το ότι οι υπουργοί Αμυνας των 6 χωρών - μελών του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου επρόκειτο να συναντηθούν, χτες το βράδυ στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας, για να εξετάσουν την κατάσταση καθώς και τη στάση που προτίθενται να τηρήσουν.

Πολύωρες διαβουλεύσεις στο Καμπ Ντέιβιντ

Πάντως, ο Αμερικανός Πρόεδρος, Μπιλ Κλίντον, είχε πολύωρες διαβουλεύσεις, την Κυριακή, με τον υπουργό Αμυνας Ουίλιαμ Κοέν, την υπουργό Εξωτερικών Μαντλίν Ολμπράιτ και τον σύμβουλό του σε θέματα Εθνικής Ασφάλειας, Σάντι Μπέργκερ. Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας, Ντέιβιντ Λίβι, απέφυγε να δώσει στη δημοσιότητα περισσότερες λεπτομέρειες και αρκέστηκε να δηλώσει ότι κατά την εκτίμηση της αμερικανικής ηγεσίας η κατάσταση είναι ιδιαίτερα σοβαρή και, κατά συνέπεια, τις επόμενες μέρες ο Αμερικανός Πρόεδρος θα είναι σε διαρκή επικοινωνία με τους συνεργάτες του. Οπως, όμως, δήλωναν Αμερικανοί ανώτεροι διπλωμάτες, που κράτησαν την ανωνυμία τους, ο Αμερικανός Πρόεδρος είναι ιδιαίτερα δυσαρεστημένος και "έχει χάσει την υπομονή του με τις αλλεπάλληλες κρίσεις που προκαλεί, σε σταθερά χρονικά διαστήματα, η Βαγδάτη" και φέρεται αποφασισμένος αυτή τη φορά να μην αφήσει το χρόνο να κυλήσει σε βάρος του "κύρους των ΗΠΑ".

Το θέμα της ανάληψης ή όχι στρατιωτικής δράσης κατά του Ιράκ φιλοξενείται εκτενώς στον αμερικανικό Τύπο. Οπως σημειώνεται σε άρθρο του "Νιούσγουικ", το οποίο επικαλείται κυβερνητικές πηγές, υπάρχει σαφής διάσταση απόψεων στους κόλπους του αμερικανικού Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας όσον αφορά το τι ωφελεί περισσότερο τα αμερικανικά συμφέροντα, καθώς ο Σάντι Μπέργκερ υποστηρίζει τη λύση της στρατιωτικής οδού, ενώ ένα άλλο μέλος, ο Ρίτσαρντ Κλαρκ, έχει, με αλλεπάλληλες εκθέσεις του, υποστηρίξει ότι η ενδυνάμωση των οικονομικών κυρώσεων είναι ο μόνος ασφαλής τρόπος να υποχρεωθεί η ιρακινή ηγεσία να συνεργαστεί με τους εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ. Την ίδια στιγμή, η εφημερίδα "Νιου Γιορκ Τάιμς" υποστηρίζει ότι η αμερικανική ηγεσία έχει καταλήξει στο συμπέρασμα πως η λειτουργία της UNSCOM δεν εξασφαλίζει τα αναμενόμενα αποτελέσματα, οπότε προσανατολίζεται σε νέες μεθόδους ελέγχου του Ιράκ. Εντούτοις, την πληροφορία αυτή διέψευσε κατηγορηματικά ο Ντέιβιντ Λίβι, ο οποίος, σε μια προσπάθεια να διασκεδάσει την ολοένα και αυξανόμενη δυσαρέσκεια από τη στάση της Ουάσιγκτον ως προστάτιδας των Ηνωμένων Εθνών, αναλαμβάνοντας ποικίλες πρωτοβουλίες, τόνισε ότι η οποιαδήποτε ενέργεια και απόφαση των ΗΠΑ έχει στόχο την ορθή και πλήρη λειτουργία της UNSCOM.

Σταθερή στην απόφασή της η Βαγδάτη

"Η απόφαση για άρση της συνεργασίας μας με τους εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ δεν πρόκειται να αλλάξει, αν το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν προχωρήσει σε συγκεκριμένες ενέργειες που θα ανοίξουν το δρόμο για άρση του εμπάργκο σε βάρος του Ιράκ", επανέλαβε, χτες, ο Ιρακινός αναπληρωτής πρωθυπουργός, Ταρέκ Αζίζ. Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Εμπορίου, Μοχάμεντ Μεχντί Σαλέχ, υπογράμμιζε: "Το Ιράκ μετά από όλα όσα έχει υποφέρει από τις κυρώσεις, που έχουν προκαλέσει το θάνατο 1,5 εκατομμυρίου Ιρακινών, δεν έχει να φοβηθεί τίποτε από τις αμερικανικές στρατιωτικές απειλές".

Στη Βαγδάτη βρίσκεται, τα τελευταία 24ωρα, ο Πρακάτ Σαχ, απεσταλμένος του ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, ο οποίος φέρεται να μετέφερε επιστολή του Ανάν στον Σαντάμ Χουσεϊν. Ο Κόφι Ανάν χαρακτήρισε "κατάφωρη παραβίαση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας τον τερματισμό της συνεργασίας με τους εμπειρογνώμονες της UNSCOM" και κάλεσε τη Βαγδάτη να αλλάξει άμεσα στάση. Από την άλλη πλευρά, όπως μετέδωσε ο κρατικός ραδιοσταθμός της Βαγδάτης, η ιρακινή ηγεσία ζήτησε, διά μέσου του Σαχ, από τον Κόφι Ανάν να μεταβεί για συνομιλίες στην ιρακινή πρωτεύουσα. Πάντως, ήδη, έχουν αποχωρήσει από τη Βαγδάτη 15 εμπειρογνώμονες της UNSCOM και "υπ' ατμόν" βρίσκονται και οι υπόλοιποι 100 που παρέμειναν. Εντούτοις, δεν έχει παρατηρηθεί καμία μετακίνηση αμερικανικών στρατευμάτων στην περιοχή. Αξίζει να υπενθυμιστεί ότι στον Κόλπο βρίσκονται το αεροπλανοφόρο "Αϊζενχάουερ", 20 πολεμικά πλοία, ένα σύνολο 174 πολεμικών αεροσκαφών και 25.000 στρατιώτες.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Και νέα εισβολή στο Ιράκ

ΑΓΚΥΡΑ - ΝΤΙΑΡΜΠΑΚΙΡ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-

Χιλιάδες Τούρκοι στρατιώτες μαζί με την πολιτοφυλακή των Κούρδων του Ιράκ εξαπέλυσαν επίθεση εναντίον των ανταρτών του ΡΚΚ, εισβάλλοντας στο Βόρειο Ιράκ, έγινε γνωστό χτες από πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας στο Ντιαρμπακίρ. Η Δύση δεν έδειξε να εντυπωσιάζεται.

Περίπου 15.000 Τούρκοι στρατιώτες με 1.500 τεθωρακισμένα έχουν εισβάλει σε βάθος 30 χιλιομέτρων στον κουρδικό θύλακο του Βορείου Ιράκ, περνώντας τα σύνορα από την περιοχή της Τσουκουρτσά.

Ο Τούρκος υπουργός Αμυνας, Ισμέτ Σεζγκίν, δήλωσε την Κυριακή ότι στόχος της επιχείρησης είναι να αποδεκατιστεί ομάδα 400 - 500 ανταρτών του ΡΚΚ, που κατέφυγαν στο Βόρειο Ιράκ εγκαταλείποντας τη Συρία.

Η εφημερίδα "Μιλιέτ" χτες ανέφερε σφοδρές συγκρούσεις, καθώς οι Κούρδοι αντάρτες "κατευθύνονται προς τα σύνορα με το Ιράν".

Το Ιράν, ωστόσο, αρνήθηκε ότι παρέχει άσυλο σε Κούρδους αντάρτες. "Το Ιράν διαψεύδει τον ισχυρισμό του Τούρκου υπουργού Αμυνας ότι αντάρτες του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν διείσδυσαν στο Ιράν (...) αυτό είναι ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις του Ιράν και ασυμβίβαστο με τις σχέσεις Αγκυρας και Τεχεράνης", δήλωσε εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Ο τουρκικός Τύπος σχολίαζε χτες ότι οι επιχειρήσεις στο ιρακινό Κουρδιστάν "θα συνεχιστούν μέχρι να εκδιωχθούν όλοι οι αντάρτες του ΡΚΚ από την περιοχή".

Η Δαμασκός τον περασμένο μήνα "συμμορφώθηκε" προς τις τουρκικές αξιώσεις και συμφώνησε να μην επιτρέπει στο εξής στο Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν να χρησιμοποιεί τη Συρία ως βάση των επιχειρήσεών του εναντίον της Τουρκίας. Η Συρία, πάντως, αρνείται ότι παρείχε οποιαδήποτε βοήθεια στους Κούρδους αντάρτες.

Η τουρκική επιχείρηση συμπίπτει χρονικά με τη νέα κρίση του Ιράκ.

Μαχητές "πεσμεργκά" από την παράταξη του Δημοκρατικού Κόμματος (των Κούρδων του Ιράκ) που έχει συμμαχήσει με την Τουρκία συνεργάζονται με τους άνδρες των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων στην επιχείρηση εναντίον των ανταρτών του ΡΚΚ, σύμφωνα με Τούρκους αξιωματούχους.

Οι δύο παρατάξεις των Κούρδων του Ιράκ συνήψαν ειρηνευτική συμφωνία τον περασμένο μήνα, κατόπιν αμερικανικής μεσολάβησης, τερματίζοντας έτσι τον πολυετή πόλεμο στην περιοχή. Η συμφωνία υποχρεώνει τις δύο πλευρές να μην επιτρέψουν στο ΡΚΚ να αναπτύσσει δραστηριότητα στο Βόρειο Ιράκ.

Μασούντ Μπαρζανί και Τζαλάλ Ταλαμπανί συναντήθηκαν την Κυριακή στην Αγκυρα, συζητώντας την εφαρμογή της ειρηνευτικής συμφωνίας. Μια πληροφορία που έχει πολλές φορές "διαρρεύσει" είναι ότι η Αγκυρα και ο Μπαρζανί "μοιράζονται τα κέρδη" από το εμπόριο πετρελαίου Τουρκίας και Ιράκ, παρά τις κυρώσεις του ΟΗΕ σε βάρος της Βαγδάτης.

ΡΩΣΙΑ
Κίνδυνοι από τις ελλείψεις τροφίμων

ΜΟΣΧΑ.-

Χιλιάδες κάτοικοι των απομακρυσμένων περιοχών των χερσονήσων Καμτσάτκα και Τσουκότκα βρίσκονται σε άμεσο κίνδυνο, καθώς το κρύο είναι ήδη τρομερό και δεν έχουν τρόφιμα, ηλεκτρικό ρεύμα και καύσιμα. Οι αρχές της Τσουκότκα απηύθυναν την Παρασκευή έκκληση στις ομοσπονδιακές αρχές στη Μόσχα για την άμεση απομάκρυνση 4.500 κατοίκων της περιοχής Σμίντο, όπου δεν υπάρχουν πλέον καθόλου αποθέματα καυσίμων. Ο πρωθυπουργός, Γεβγκένι Πριμακόφ, έστειλε στην περιοχή τον υπουργό Εκτάκτων Καταστάσεων Σεργκέι Σοϊγκού και αναμένεται να μεταβεί και ο ίδιος στην περιοχή για να εξετάσει τη δημιουργηθείσα κατάσταση. Χαρακτηρίζοντας την κατάσταση "εξαιρετικά κρίσιμη", ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Βλαντίμιρ Μπουλγκάκ δήλωσε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση όφειλε να λάβει μέτρα από τις αρχές του καλοκαιριού για την αντιμετώπιση του δύσκολου χειμώνα στο ρωσικό βορρά. Καθώς οι προηγούμενες εκκλήσεις στη Μόσχα δεν είχαν ανταπόκριση, το τοπικό Κοινοβούλιο της Καμτσάτκα απηύθυνε στις 30 Οκτώβρη απ' ευθείας έκκληση στον ΟΗΕ, ζητώντας επείγουσα ανθρωπιστική βοήθεια 120.000 τόνων μαζούτ.

Βοήθεια από την Ευρώπη

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε χτες τη χορήγηση στη Ρωσία βοήθειας σε τρόφιμα ύψους 400.000.000 ECU, ανακοίνωσε εκπρόσωπος της Επιτροπής. Η βοήθεια αυτή, η οποία αναμένεται να εγκριθεί ως "επείγουσα" από το Συμβούλιο των Υπουργών, θα περιλαμβάνει 1.000.000 τόνους σιτάρι, 500.000 τόνους σίκαλης, 100.000 τόνους χοιρινού κρέατος, 150.000 τόνους βοδινού κρέατος, 50.000 τόνους γάλακτος σε σκόνη και 50.000 τόνους ρυζιού. Η βοήθεια θα μεταφερθεί δωρεάν, θα πωληθεί στις τιμές της αγοράς και τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν θα χρησιμοποιηθούν για κοινωνικά προγράμματα. Σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία, η ΕΕ πρέπει να λάβει επίσημο αίτημα από τη Ρωσία για τη βοήθεια, την οποία θα πρέπει να εγκρίνουν το Συμβούλιο των Υπουργών και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η βοήθεια αυτή θα χορηγηθεί το νωρίτερο έως τέλος Δεκέμβρη με αρχές Γενάρη.

Απο την συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας την περασμένη Πέμπτη

Από τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας την περασμένη Πέμπτη



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ