Τρίτη 10 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Και νέα εισβολή στο Ιράκ

ΑΓΚΥΡΑ - ΝΤΙΑΡΜΠΑΚΙΡ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-

Χιλιάδες Τούρκοι στρατιώτες μαζί με την πολιτοφυλακή των Κούρδων του Ιράκ εξαπέλυσαν επίθεση εναντίον των ανταρτών του ΡΚΚ, εισβάλλοντας στο Βόρειο Ιράκ, έγινε γνωστό χτες από πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας στο Ντιαρμπακίρ. Η Δύση δεν έδειξε να εντυπωσιάζεται.

Περίπου 15.000 Τούρκοι στρατιώτες με 1.500 τεθωρακισμένα έχουν εισβάλει σε βάθος 30 χιλιομέτρων στον κουρδικό θύλακο του Βορείου Ιράκ, περνώντας τα σύνορα από την περιοχή της Τσουκουρτσά.

Ο Τούρκος υπουργός Αμυνας, Ισμέτ Σεζγκίν, δήλωσε την Κυριακή ότι στόχος της επιχείρησης είναι να αποδεκατιστεί ομάδα 400 - 500 ανταρτών του ΡΚΚ, που κατέφυγαν στο Βόρειο Ιράκ εγκαταλείποντας τη Συρία.

Η εφημερίδα "Μιλιέτ" χτες ανέφερε σφοδρές συγκρούσεις, καθώς οι Κούρδοι αντάρτες "κατευθύνονται προς τα σύνορα με το Ιράν".

Το Ιράν, ωστόσο, αρνήθηκε ότι παρέχει άσυλο σε Κούρδους αντάρτες. "Το Ιράν διαψεύδει τον ισχυρισμό του Τούρκου υπουργού Αμυνας ότι αντάρτες του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν διείσδυσαν στο Ιράν (...) αυτό είναι ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις του Ιράν και ασυμβίβαστο με τις σχέσεις Αγκυρας και Τεχεράνης", δήλωσε εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Ο τουρκικός Τύπος σχολίαζε χτες ότι οι επιχειρήσεις στο ιρακινό Κουρδιστάν "θα συνεχιστούν μέχρι να εκδιωχθούν όλοι οι αντάρτες του ΡΚΚ από την περιοχή".

Η Δαμασκός τον περασμένο μήνα "συμμορφώθηκε" προς τις τουρκικές αξιώσεις και συμφώνησε να μην επιτρέπει στο εξής στο Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν να χρησιμοποιεί τη Συρία ως βάση των επιχειρήσεών του εναντίον της Τουρκίας. Η Συρία, πάντως, αρνείται ότι παρείχε οποιαδήποτε βοήθεια στους Κούρδους αντάρτες.

Η τουρκική επιχείρηση συμπίπτει χρονικά με τη νέα κρίση του Ιράκ.

Μαχητές "πεσμεργκά" από την παράταξη του Δημοκρατικού Κόμματος (των Κούρδων του Ιράκ) που έχει συμμαχήσει με την Τουρκία συνεργάζονται με τους άνδρες των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων στην επιχείρηση εναντίον των ανταρτών του ΡΚΚ, σύμφωνα με Τούρκους αξιωματούχους.

Οι δύο παρατάξεις των Κούρδων του Ιράκ συνήψαν ειρηνευτική συμφωνία τον περασμένο μήνα, κατόπιν αμερικανικής μεσολάβησης, τερματίζοντας έτσι τον πολυετή πόλεμο στην περιοχή. Η συμφωνία υποχρεώνει τις δύο πλευρές να μην επιτρέψουν στο ΡΚΚ να αναπτύσσει δραστηριότητα στο Βόρειο Ιράκ.

Μασούντ Μπαρζανί και Τζαλάλ Ταλαμπανί συναντήθηκαν την Κυριακή στην Αγκυρα, συζητώντας την εφαρμογή της ειρηνευτικής συμφωνίας. Μια πληροφορία που έχει πολλές φορές "διαρρεύσει" είναι ότι η Αγκυρα και ο Μπαρζανί "μοιράζονται τα κέρδη" από το εμπόριο πετρελαίου Τουρκίας και Ιράκ, παρά τις κυρώσεις του ΟΗΕ σε βάρος της Βαγδάτης.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ενίσχυση του κοινού μετώπου (2010-06-05 00:00:00.0)
Η κουρδική αλληλοσφαγή συνεχίζεται... (1999-11-30 00:00:00.0)
Παράξενοι "ελιγμοί" από Οτσαλάν... (1998-12-15 00:00:00.0)
Θα προτείνουν εκεχειρία οι Κούρδοι (1998-08-27 00:00:00.0)
Αιματηρός απολογισμός του Κουρδικού πολέμου (1998-02-18 00:00:00.0)
"Παιχνίδια πολέμου" ξανά στο βόρειο Ιράκ (1997-10-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ