Τρίτη 15 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ
Παράξενοι "ελιγμοί" από Οτσαλάν...

ΡΩΜΗ - ΑΓΚΥΡΑ.-

Ο υπό περιορισμό στη Ρώμη Κούρδος ηγέτης Αμπντουλάχ Οτσαλάν - του οποίου η μοίρα παραμένει αβέβαιη - εμφανίστηκε χτες "επικριτικός" προς συντρόφους του και πρώην συντρόφους του στο Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (ΡΚΚ), αποδίδοντάς τους σύμφωνα με τα κείμενα συνεντεύξεών του, που μετέδωσαν ειδησεογραφικά πρακτορεία, ευθύνες για "ωμότητες" στον πόλεμο εναντίον του τουρκικού κράτους.

Μιλώντας στην τηλεόραση "Med - TV" (εκπέμπει δορυφορικά από το Βέλγιο, στα Κουρδικά), ο Οτσαλάν καταφέρθηκε εναντίον του πρώην υπαρχηγού του ΡΚΚ, Σεμντίν Σακίκ - ο οποίος έχει συλληφθεί και δικάζεται από τουρκικό δικαστήριο - και άλλων αξιωματούχων.

"Στις μάχες, οι περισσότεροι απ' αυτούς δε συμπεριφέρονται καλύτερα από δολοφόνους", είπε. "Εάν μάχονταν καλά, θα μπορούσαν να έχουν νικήσει. Τους το επαναλαμβάνω εδώ και 15 χρόνια. Δεν εννοούν να κατανοήσουν τις ιδέες μου... Είπα στους συντρόφους μου να σταματήσουν, αλλά δεν το κάνουν. Θα περιμένω ακόμη λίγους μήνες, κι αν αλλάξουν, θα συνεχίσω να δουλεύω μαζί τους. Αν δεν το κάνουν, θα φύγω", πρόσθεσε.

Ο Οτσαλάν κάλεσε τις κουρδικές οργανώσεις που αντιτίθενται στον ένοπλο αγώνα να συμμαχήσουν μαζί του.

"Δε θέλω να είμαι ο αρχηγός. Παραδόθηκα και τελώ υπό κράτηση. Αν θέλουν να αναλάβω και πάλι ενεργό δράση, θα το κάνω. Θα κάνω αυτό που θέλουν στην κατεύθυνση μιας πολιτικής λύσης".

Σε άλλη συνέντευξή του, που δημοσιεύτηκε στο φύλλο της Δευτέρας της τουρκικής εφημερίδας "Μιλιέτ", ο Οτσαλάν κατηγορεί τον Σακίκ για ακρότητες.

"Ηταν ένας λόγος διαμάχης στο εσωτερικό του ΡΚΚ", φέρεται δηλώσας ο Οτσαλάν, απαντώντας σε ερώτηση για τις καταγγελθείσες δολοφονίες δασκάλων σε δημοτικά σχολεία της νοτιοανατολικής Τουρκίας. "Ενας από τους εμπνευστές αυτών των επιθέσεων ήταν ο Σεμντίν. Ομως απαλλαγήκαμε απ' αυτούς".

Ο Σεμντίν Σακίκ, πρώην υπαρχηγός του ΡΚΚ, εγκατέλειψε την οργάνωση στις αρχές του χρόνου, ύστερα από συμπλοκή με τον Οτσαλάν. Τον Απρίλη συνελήφθη κατά τη διάρκεια επιχείρησης ειδικών δυνάμεων του τουρκικού στρατού στο Βόρειο Ιράκ.

"Οταν άκουσα για πρώτη φορά για φόνους δασκάλων και αμάχων σε χωριά με φιλοτουρκικές πολιτοφυλακές, σκέφτηκα φυσικά ότι δεν μπορούσε να το έχουν κάνει οι δικές μας δυνάμεις", ανέφερε ο Οτσαλάν. "Οταν ήλεγξα όμως τις καταγγελίες, διαπίστωσα ότι αυτά είχαν γίνει από ανθρώπους υπό τη διοίκηση του Σακίκ".

Ο Οτσαλάν κατηγόρησε επίσης τον Σακίκ για τη σφαγή 30 άοπλων Τούρκων στρατιωτών το Μάη του 1993, μετά την ανακοίνωση του ΡΚΚ ότι προέβαινε σε μονομερή κατάπαυση του πυρός. "Φυσικά, δε συγχωρώ την τρομοκρατία. Δεν υποστήριξα ποτέ την τρομοκρατία", κατέληξε.

Σε μια τρίτη συνέντευξή του, προς την εφημερίδα "αλ Χάγιετ" της Σαουδικής Αραβίας, αποσπάσματα της οποίας μετέδωσε το "Ρόιτερς", ο Οτσαλάν επανέλαβε την έκκλησή του για τον τερματισμό της αιματοχυσίας και την εδραίωση της ειρήνης στη νοτιοανατολική Τουρκία.

"Υπάρχει εμπόλεμη κατάσταση στην Τουρκία ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους Κούρδους και όλοι πρέπει να σταματήσουν την αιματοχυσία... Είχα δύο επιλογές, είτε να επιστρέψουμε στην ένοπλη πάλη και να συνεχίσουμε να αμυνόμαστε ή να ζητούσαμε τη βοήθεια της Ευρώπης. Προτιμήσαμε τη δεύτερη επιλογή που είναι η επιλογή της ειρήνης, η οποία δεν έχει επιστροφή και τυγχάνει της υποστήριξης του κουρδικού λαού", είπε σε αυτήν ο Οτσαλάν.

"Μέσω των προσπαθειών για την εξεύρεση πολιτικής λύσης, που θα υιοθετήσει το συνέδριο του κόμματος τις προσεχείς ημέρες, ζητήσαμε πολιτικό διάλογο υπό την επίβλεψη παρατηρητών από τα Ηνωμένα Εθνη και την Ευρωπαϊκή Ενωση". Ο Οτσαλάν ανακοίνωσε την Κυριακή, σύμφωνα με το "Ρόιτερς", ότι διακόπτει τη σχέση του με τον ένοπλο αγώνα που διεξάγει το υπό την ηγεσία του ΡΚΚ κατά των τουρκικών κυβερνητικών δυνάμεων.

"Αν οι αντάρτες θέλουν να συνεχίσουν αυτό που έκαναν επί 15 χρόνια, τότε δεν έχω καμία σχέση μαζί τους", φέρεται δηλώσας ο Οτσαλάν.

Ο Κούρδος ηγέτης κάλεσε ακόμη τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ και την Ισλαμική Διάσκεψη να συμβάλουν μαζί με τους Ευρωπαίους στην εξεύρεση λύσης για το Κουρδικό.

Τέλος, ο Οτσαλάν αναφέρθηκε στην ύπαρξη "βάσεων στο Ιράν" όπως και "στο Βόρειο Ιράκ" του ΡΚΚ. "Διαθέτουμε βάσεις στο Βόρειο Ιράκ και το Ιράν, μετά το κλείσιμο των βάσεών μας στη Συρία και τον Λίβανο" ανέφερε στην "αλ Χαγιάτ". "Εχουμε σχέσεις με την ιρακινή κυβέρνηση, αλλά όχι σε επίπεδο πολιτικής και στρατιωτικής συνεργασίας".

Αναφερόμενος στις σχέσεις του ΡΚΚ με του Κούρδους του Ιράκ, ο Οτσαλάν τόνισε ότι "οι σχέσεις μας με το Δημοκρατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (του Μασούντ Μπαρζανί) είναι άσχημες, είναι όμως καλές με την Πατριωτική Ενωση" (του Τζαλάλ Ταλαμπανί).

Στον Πειραιά

Την ανάγκη εξεύρεσης πολιτικής λύσης στο κουρδικό ζήτημα επισήμαναν χτες εκπρόσωποι του Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου του Κουρδιστάν στη συνέντευξη Τύπου που έδωσαν στο δημαρχείο Πειραιά, χωρίς όμως να αποκλείουν τη συνέχιση του ένοπλου αγώνα, αν αυτό δε γίνει κατορθωτό από τη Διεθνή Κοινότητα. "Αν οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ενωση δε θέλουν την πολιτική λύση, τότε υπάρχει η ΚΕ του ΡΚΚ, ο Απελευθερωτικός Στρατός και τα βουνά του Κουρδιστάν", είπαν. Οι Κούρδοι εκπρόσωποι αναφερόμενοι στον Οτσαλάν σημείωσαν ότι καταδίκη του θα ήταν καταδίκη όλου του κουρδικού λαού που διεξάγει εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα, προσθέτοντας ότι αν τελικά γίνει κάποια δίκη, σε αυτή κατηγορούμενη μαζί με τον ηγέτη τους πρέπει να είναι και η Τουρκία.

Οι παραβρισκόμενοι στη συνέντευξη Ελληνες δικηγόροι που συμμετέχουν στη διεθνή υπερασπιστική ομάδα του Οτσαλάν, Θρασύβουλος Κονταξής και Γεώργιος Αδαμόπουλος,τόνισαν ότι δεν υπάρχει θεσμοθετημένο διεθνές δικαστήριο για να δικάσει τον Οτσαλάν, προσθέτοντας ότι η υπόθεση είναι πολιτική και όχι νομική.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ