Τρίτη 15 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΠΙΝΟΤΣΕΤ
Αντεπίθεση του "Στρατηγού"

ΛΟΝΔΙΝΟ - ΣΑΝΤΙΑΓΟ .-

Μαινόμενος εμφανίστηκε αυτό το Σαββατοκύριακο ο στυγερός πρώην δικτάτορας της Χιλής, Αουγκούστο Πινοτσέτ, σπάζοντας για πρώτη φορά τη σιωπή του και δείχνοντας το πραγματικό του πρόσωπο, αυτό που είχαν γνωρίσει χιλιάδες θύματά του.

Ο "λεκτικός πόλεμος" του Πινοτσέτ και μάλιστα με βαριές κατηγορίες ξεκίνησε από τις σελίδες της "Σάντεϊ Μίρορ" χρονικά παράλληλα με τις εφέσεις των δικηγόρων του κατά των αποφάσεων τόσο της Βουλής της Λόρδων όσο και του υπουργού Εσωτερικών Τζακ Στρο.Ο Πινοτσέτ κατηγορεί μεταξύ άλλων τη Βρετανία ότι τον απήγαγε και χαρακτηρίζει τον πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ αναξιόπιστο! Ταυτόχρονα, ισχυρίζεται ότι υπήρξε θύμα προδοσίας και ότι προσκλήθηκε στη Βρετανία από την κυβέρνηση, ενώ τολμά και επικαλείται και το Διεθνές Δίκαιο!!! Στην επίμαχη αυτή συνέντευξη, μέσω του πρώην υπουργού Οικονομικών της Χιλής Σέρχιο δε Κάστρο,ο Πινοτσέτ τονίζει: "Τώρα γνωρίζω ότι όλο αυτό τον καιρό συνωμοτούσαν πίσω από την πλάτη μου, για να με συλλάβουν, πράγμα που συνιστά παράνομη πράξη βάσει του Διεθνούς Δικαίου", ενώ δίνει τη δική του διάσταση για τη σύλληψή του ότι "με απήγαγαν και με κρατούν παράνομα παρά τη θέλησή μου", χαρακτηρίζοντας τον Στρο απαγωγέα! Το κωμικοτραγικό σε όλη αυτή την ιστορία των δηλώσεων είναι ότι την ίδια μέρα το πρωτοσέλιδο της "Ντέιλι Τέλεγκραφ" φιλοξενεί τις δηλώσεις αξιωματούχων των Φόρεϊν Οφις που δηλώνουν ότι είχαν ειδοποιήσει δύο μήνες πριν το προγραμματισμένο του ταξίδι στη Βρετανία να το αποφύγει, γιατί οι έρευνες του Ισπανού δικαστή Μπαλτάθαρ Γκαρθόν είχαν ολοκληρωθεί και επρόκειτο να εκδοθεί ένταλμα σύλληψης.

Βέβαια, ο Πινοτσέτ που προετοιμάζεται για μια μακρόχρονη παραμονή στη Βρετανία δεν είναι ο μόνος που κινεί τις "αντεπιθέσεις". Η "κεντροαριστερή" κυβέρνηση της χώρας του έχει προχωρήσει σε αλλεπάλληλες ενέργειες, προκειμένου να επιτύχει την απελευθέρωσή του. Ετσι αποφάσισε να αναστείλει την εφαρμογή στρατιωτικών συμφωνιών με την Ισπανία, σε αντίποινα για τις προσπάθειες του Γκαρθόν να πετύχει την έκδοση του Πινοτσέτ. Εν τω μεταξύ ο Πρόεδρος της Βουλής της Χιλής, Ανδρές Σαλδιβάρ αναχώρησε για τη Γαλλία, την Ισπανία και τη Γερμανία, για να ζητήσει από τις κυβερνήσεις των εν λόγω χωρών να παρέμβουν, ώστε να αφεθεί ελεύθερος ο πρώην δικτάτορας της Χιλής. Χτες ο Σαλδιβάρ έφτασε στο Στρασβούργο, όπου θα συναντηθεί με αντιπροσώπους του Ευρωκοινοβουλίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ