ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 10 Νοέμβρη 1998
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ ΤΗΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΣΕ ΑΝΟΔΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ

Αύριο το πρωί στις 11, στα προπύλαια του Πανεπιστημίου, οι μαθητές οι σπουδαστές και οι φοιτητές της Αθήνας δίνουν ραντεβού για να διαδηλώσουν ενάντια στην εκπαιδευτική αντιμεταρρύθμιση της κυβέρνησης. Να διαδηλώσουν ενάντια στην κατάργηση της δημόσιας και δωρεάν παιδείας. Ενάντια στην ένταση των ταξικών φραγμών. Ενάντια σ' ένα εκπαιδευτικό σύστημα, που όλες οι βαθμίδες του θα δημιουργούν μαζικά απόφοιτους χωρίς ουσιαστικά εφόδια, μισομορφωμένο εργατικό δυναμικό μιας χρήσης.

Ηδη την περασμένη βδομάδα πάνω από δύο χιλιάδες μαθητές και πάνω από χίλιοι νυχτερινοί μαθητές έδωσαν το πρώτο αγωνιστικό "παρών" στους δρόμους της Αθήνας. Στη ΣΤΕΦ και τη ΣΔΟ στο ΤΕΙ Πειραιά πάνω από ένα μήνα τώρα, οι σπουδαστές βρίσκονται σε αναβρασμό μπλοκάροντας τη θέληση της διοίκησης να ιδρύσει νέα τμήματα, στην Πάντειο πάνω από μια βδομάδα τώρα και σε καθημερινή σχεδόν βάση οι φοιτητές απέχουν από τα μαθήματα και αγωνίζονται ενάντια στις πραξικοπηματικές ενέργειες της πρυτανικής αρχής, σε πολλές σχολές της χώρας σημειώνονται μαζικές παραστάσεις, κινητοποιήσεις κ. ά. ενάντια στα ΠΣΕ, για την υπεράσπιση του Ασύλου, ενάντια στη δημιουργία νέων τμημάτων στα πλαίσια του ΕΠΕΑΕΚ.

****

Η αντιμεταρρύθμιση της κυβέρνησης απορρίπτεται από τη νεολαία και τους εργαζόμενους:

Γιατί το Λύκειο γίνεται πιο απάνθρωπο από ποτέ άλλοτε. Η παραπαιδεία εντείνεται και αυξάνονται οι ταξικοί φραγμοί καθώς η πολιτική της κυβέρνησης είναι να πεταχτούν δεκάδες χιλιάδες μαθητές έξω από το Λύκειο, ώστε το ποσοστό των παιδιών του ελληνικού λαού που θα αποκτά απολυτήριο Λυκείου(σήμερα είναι πάνω από 70%) να "συγκλίνει" με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (42%).

Γιατί τα ΤΕΕ, με τη στροφή στη μαθητεία, στα θρησκευτικά, στις πανελλαδικές εξετάσεις, στους δύο κύκλους σπουδών και στην κατάργηση της δυνατότητας εισαγωγής στα ΤΕΙ, είναι σχολεία για τα παιδιά ενός "κατώτερου θεού".

Γιατί στα ΑΕΙ και ΤΕΙ υποβαθμίζονται οι προπτυχιακές σπουδές και τα πτυχία. Γιατί αποσυνδέονται τα πτυχία από το επάγγελμα και με την εισβολή της ΕΕ στα ιδρύματα μέσω των ΕΠΕΑΕΚ καταργείται η δημόσια και δωρεάν παιδεία.

Γιατί η πολιτική της υποχρηματοδότησης της εκπαίδευσης, οδηγεί στις συγχωνεύσεις τάξεων, στη μη κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων των εκπαιδευτικών, στην υποταγή των ΑΕΙ - ΤΕΙ στο μεγάλο κεφάλαιο - ιδιώτη χορηγό, στη μη κάλυψη των αναγκών σε στέγαση και σίτιση κ. ά. ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ!

****

Πίσω από τις επιλογές της κυβέρνησης κρύβονται οι οδηγίες της ΕΕ, όπως έχουν καταγραφεί στη "Λευκή Βίβλο", οι οδηγίες του ΟΟΣΑ. Κρύβεται η πολιτική προσαρμογής του εκπαιδευτικού συστήματος στις συνθήκες της ακόμα πιο άγριας εκμετάλλευσης των (αυριανών) εργαζομένων, που δημιουργούνται με την αύξηση της ανεργίας, την κατάργηση του 8ωρου, τη διάλυση του ασφαλιστικού συστήματος, την ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, την απελευθέρωση των απολύσεων, την καταστροφή της μικρομεσαίας αγροτιάς. Οι αυριανοί εργαζόμενοι πρέπει να μάθουν "να προσαρμόζονται στις εργασιακές συνθήκες, όπου η σταθερότητα στην εργασία, στην οικογένεια κ. α. θα είναι η παρέκκλιση και όχι ο κανόνας", λένε, θα πρέπει να "μάθουν να αναλαμβάνουν την ευθύνη και το κόστος της επαγγελματικής τους αποκατάστασης και της ασφάλισής τους".

Οι δεκάδες χιλιάδες μαθητές, σπουδαστές και φοιτητές που σήμερα αγανακτισμένοι κατεβαίνουν στους δρόμους, θα μετρήσουν αποτελέσματα στο μόνο βαθμό που δεν περιοριστούν στη διαμαρτυρία ενάντια στο ένα ή στο άλλο μέτρο, αλλά θα συγκρουστούν αποφασιστικά με τις επιλογές της "Λευκής Βίβλου". Θα έχουν αποτελέσματα, μόνο αν ενώσουν τις φωνές τους με τις φωνές των γονιών τους, της εργατικής τάξης και της αγροτιάς, σε έναν αγώνα που δεν έχει ημερομηνία λήξεως, χτίζοντας το δικό τους μέτωπο και διεκδικώντας την ανατροπή της κυρίαρχης πολιτικής.

Αυτή η προοπτική, η δυναμική που κρύβουν μέσα τους οι νεολαιίστικοι αγώνες, είναι που τρομάζει αυτούς που σήμερα κρατάνε τα φανερά και κρυφά νήματα της εξουσίας και γι' αυτό είναι σίγουρο ότι θα επιστρατεύσουν όλους τους μηχανισμούς τους για να αποπροσανατολίσουν, για να δυσφημίσουν, για να αποτρέψουν με κάθε τρόπο τους νέους των θρανίων να συνειδητοποιήσουν την πολιτική δύναμη που φέρουν η ενότητα, οι αγώνες, το παλλαϊκό μέτωπο.

***

Ετσι, τις τελευταίες μέρες γινόμαστε μάρτυρες μιας σειράς γεγονότων σε αυτή την κατεύθυνση:

Συγκροτείται το "Εθνικό Συμβούλιο Νεολαίας" (ΕΣΥΝ) από την ΟΝΝΕΔ, τη Ν. ΠΑΣΟΚ, την ΕΑΝ (Συνασπισμός), τη Ν. ΔΗΚΚΙ, αλλά και από άλλους "φορείς" της νεολαίας (όπως εκπρόσωποι της Εκκλησίας, των ομοφυλόφιλων, της ΧΑΝ κ. ά. ), με το πατρονάρισμα της ΓΓ Νέας Γενιάς και την πολιτική και οικονομική ενίσχυση της ΕΕ. Φυσικά αυτή η κίνηση δεν είναι τυχαία. Θέλουν και με αυτόν τον τρόπο, να χειραγωγήσουν "από τα πάνω" το νεολαιίστικο κίνημα, παρουσιάζοντας "εκπροσώπους" της νεολαίας, που δε θα έχουν βέβαια καμιά σχέση με αυτή και με τους αγώνες της, οι οποίοι θα συναινούν και θα πριμοδοτούν την υλοποίηση των αντιδραστικών επιλογών της ΕΕ.

Η γνωστή μας "Αυγή", εμφανίζει την περασμένη βδομάδα δημοσίευμα το οποίο καταγγέλλει το συντονιστικό των νυχτερινών σχολείων της Αθήνας σαν "καπέλο" της ΚΝΕ, την ίδια στιγμή που αυτό το συντονιστικό οργάνωσε την πιο μεγάλη κινητοποίηση νυχτερινών μαθητών και ενώ έχει πάνω από πέντε χρόνια πλούσιας δράσης και καταξίωσης.

Σε Γενικές Συνελεύσεις συλλόγων των ΑΕΙ της Αθήνας εμφανίστηκε μια "ιερή συμμαχία" ανάμεσα σε δυνάμεις του Συνασπισμού, "αριστερίστικες" ομάδες όλων των αποχρώσεων, ακόμα και του ΠΑΣΟΚ, με στόχο να κρύψουν τις ευθύνες της ΕΕ και του ΟΟΣΑ στη χάραξη και υλοποίηση της κυβερνητικής πολιτικής. Να απομακρύνουν την προοπτική του μετώπου παιδείας με το λαό. Να αμβλύνουν τις αντιστάσεις σε κορυφαίες επιλογές κυβέρνησης - ΕΕ, όπως η λεγόμενη "ελεύθερη πρόσβαση", η υποβάθμιση των προπτυχιακών σπουδών με την εφαρμογή των δυο κύκλων και τη μεταφορά της επιστημονικής ειδίκευσης στις μεταπτυχιακές σπουδές, να στρέψουν τον προσανατολισμό της αγανάκτησης σε συντεχνιακή κατεύθυνση. Να περιορίσουν την αντιπαράθεση με την κυβέρνηση στο "αίτημα" για παραίτηση του υπουργού Παιδείας. Υπονομεύοντας, έτσι, την προοπτική της αναμέτρησης με τον πυρήνα της κυρίαρχης πολιτικής και του λαϊκού μετώπου.

Το "Βήμα της Κυριακής" σε ολοσέλιδο αφιέρωμά του προβάλλει με σκανδαλώδη τρόπο τις αναρχικές ομάδες, το "συγκρουσιακό" και "ελευθεριακό" τους χαρακτήρα, δίνοντας "γραμμή" στους νέους: Αν θέλετε να κινητοποιηθείτε τότε,"κάψτε τα".

***

Η αστική τάξη, κατανοεί ότι η οργάνωσή μας, η ΚΝΕ, έχει τη δική της σημαντική συμβολή στην ανάπτυξη των νεολαιίστικων αγώνων και οι θέσεις μας βρίσκουν απήχηση στη νεολαία. Δίκαια λοιπόν, ανησυχούν, όμως, για τα αποτελέσματα της δουλιάς τους δεν πρέπει να είναι καθόλου σίγουροι. Το επόμενο διάστημα, μπροστά και στην κατάθεση του νέου κρατικού προϋπολογισμού, θα είναι μια περίοδος έντονης συζήτησης και αγωνιστικής δράσης στους χώρους της παιδείας. Σε αυτό το διάστημα το κίνημα της νεολαίας μπορεί να καταχτήσει σημαντικά βήματα προς τα μπρος, που θα εκφραστούν με τη μεγαλύτερη ενότητα στη βάση, με τη μεγαλύτερη μαζικότητα των κινητοποιήσεων, με τον καλύτερο συντονισμό τόσο των επιμέρους τμημάτων του νεολαιίστικου κινήματος μεταξύ τους, όσο και με τον συντονισμό τους με το λαϊκό κίνημα, με την ένταση της μαχητικότητας της νεολαίας και τον πιο σαφή προσανατολισμό με την ανάδειξη των ουσιαστικών "ενόχων". Και αυτά τα βήματα, θα τα μετρήσουμε!

Παναγιώτης ΠΑΛΑΒΟΣ

Μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ

Η εκπαιδευτική αντιμεταρρύθμιση της κυβέρνησης απορρίπτεται από τη νεολαία και τους εργαζόμενους


ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΣΤΑΜΟΥΛΟΥ, ΜΕΛΟΥΣ ΤΟΥ ΔΣ ΤΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΟΑΣΑ
Μονόδρομος το μέτωπο δράσης

- Τι σηματοδοτεί η κατάθεση του κυβερνητικού νομοσχεδίου για τις αστικές συγκοινωνίες στη Βουλή και ποια ζητήματα ανακύπτουν από δω και πέρα;

- Κατ' αρχήν, σηματοδοτεί την απαρχή της ιδιωτικοποίησης του συνόλου των αστικών συγκοινωνιών και την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων. Το ζήτημα πλέον δεν είναι ποια τακτική θα ακολουθήσει η κυβέρνηση για την εφαρμογή των επιλογών της, αλλά ο τρόπος, οι μορφές, τα μέτωπα και, προπάντων, οι άμεσοι ή έμμεσοι στόχοι αντίδρασης των εργαζομένων και όχι μόνο των αστικών συγκοινωνιών, για να μη γίνουν πράξη τα σχέδια της κυβέρνησης. Θυμηθείτε ότι η απόπειρα ιδιωτικοποίησης των συγκοινωνιών, το 1992 από τη ΝΔ, σκόνταψε πάνω στο δυναμικό κίνημα του κλάδου, αλλά, κύρια, σκόνταψε σ' ένα γενικό μέτωπο συμπαράστασης και αλληλεγγύης όλων των άλλων εργαζομένων. Υπό το βάρος αυτό, άλλωστε, υποχρεώθηκε το ΠΑΣΟΚ να επαναφέρει τις συγκοινωνίες στο Δημόσιο. Για μας, είναι ξεκάθαρο ότι η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ ούτε ήθελε ούτε θέλει τις συγκοινωνίες στο Δημόσιο. Και αυτό το έχουμε εκφράσει κατ' επανάληψη και μέσα στη Βουλή και μέσα στα δημοτικά και νομαρχιακά συμβούλια και μέσα στις γενικές συνελεύσεις.

- Απέναντι σ' αυτήν την κατάσταση, ποια είναι η στάση του συνδικαλιστικού κινήματος του χώρου;

- Οι συνδικαλιστικές ηγεσίες στο χώρο των συγκοινωνιών είναι του "χεριού της κυβέρνησης", παρά τις όποιες φραστικές τους αντιπαραθέσεις. Με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, βάζουν πλάτη να περάσουν τα κυβερνητικά σχέδια. Ωστόσο, δεν είναι τυχαίο ότι και μ' αυτές τις συνδικαλιστικές ηγεσίες στο πλευρό της, η κυβέρνηση μανουβράρει εδώ και τέσσερα χρόνια την εφαρμογή των σχεδίων της, μέχρι να βρει την κατάλληλη στιγμή: Ελάχιστο πολιτικό κόστος, χωρίς αγωνιστικές αντιδράσεις. Βέβαια, γνωρίζει πολύ καλά, ότι αντιμέτωπο έχει έναν κλάδο, αγωνιστικά καλά παιδευμένο, στον οποίο δρουν δυνάμεις, που μπορούν να τον συσπειρώσουν σε αγωνιστική κατεύθυνση. Γνωρίζει, ακόμα, ότι απλοί και τίμιοι άνθρωποι, ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ, που μάτωσαν στον αγώνα για δημόσιες συγκοινωνίες, δε θα ξεπουλήσουν τη συνείδησή τους σε ψευτοεκσυγχρονιστικά οράματα.

- Τι προτείνει και πώς θα δράσει η "Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία" για την αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης;

- Για μας, είναι μονόδρομος η συγκρότηση ενιαίου και δυναμικού μετώπου δράσης, που θα βάλει στη γωνία όσες συνδικαλιστικές ηγεσίες καμώνονται στα λόγια ότι κόπτονται για τα προβλήματα των εργαζομένων, ενώ στην πράξη προωθούν τη διάσπαση, στρέφοντας τον έναν κλάδο κόντρα στον άλλον. Κυρίαρχο αίτημα - στόχος αυτού του μετώπου να είναι ο ενιαίος και δημόσιος συγκοινωνιακός φορέας, με γνώμονα τον επιβάτη και με διασφαλισμένα τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις των εργαζομένων.

Οι κομμουνιστές θα δώσουν όλες τους τις δυνάμεις, για να μην παραμείνει ο κλάδος άλλο όμηρος στα διλήμματα του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, για το ποιος κάνει τις καλές και ποιος τις κακές ιδιωτικοποιήσεις. Ο μοναδικός δρόμος για τους εργαζόμενους δεν είναι άλλος, παρά ο δρόμος του αγώνα με όλες τις μορφές και τους τρόπους, με την ενεργό συμπαράσταση του επιβατικού κοινού, για δημόσιες αστικές συγκοινωνίες, στην υπηρεσία των επιβατών και των εργαζομένων.

Ν. Κ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ