ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 11 Νοέμβρη 1998
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ - 25 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ
Παλλαϊκός ο γιορτασμός της εξέγερσης
  • Συγκροτήθηκε η οργανωτική επιτροπή με τη συμμετοχή εκπροσώπων μαζικών φορέων
  • Οι εκδηλώσεις αρχίζουν την Κυριακή και κορυφώνονται την Τρίτη, με τη μεγάλη αντιιμπεριαλιστική πορεία στην αμερικανική Πρεσβεία
  • Σήμερα η σύσκεψη για τη συγκρότηση επιτροπής στη Θεσσαλονίκη

Με τη συμμετοχή μαζικών φορέων συγκροτήθηκε και φέτος η επιτροπή για το γιορτασμό της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Η Συντονιστική Επιτροπή Εορτασμού της εξέγερσης του Πολυτεχνείου του Νοέμβρη 1973 καλεί το λαό και τη νεολαία να συμμετάσχουν μαζικά και ενωτικά στις τριήμερες εκδηλώσεις μνήμης, που ξεκινούν την Κυριακή 15 Νοέμβρη και κορυφώνονται με τη μεγάλη αντιιμπεριαλιστική πορεία στην αμερικανική Πρεσβεία την Τρίτη. Στην επιτροπή συμμετέχουν εκπρόσωποι του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967 - 1974,φοιτητικών παρατάξεων,του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου,της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών,του Εργατικού Κέντρου Αθήνας,της Ομοσπονδίας Οικοδόμων,του Συνδικάτου Οικοδόμων,τηςΠροοδευτικής Ενωσης Μητέρων Ελλάδας,της ΟΛΜΕ,της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας και της Ομοσπονδίας Γονέων Αθήνας.

Στο κείμενο - διακήρυξη, η Συντονιστική Επιτροπή διαπιστώνει ότι οι αγώνες και τα οράματα εκείνης της εξέγερσης για "ψωμί - παιδεία - ελευθερία- εθνική ανεξαρτησία", παραμένουν επίκαιρα και σήμερα γιατί δε δικαιώθηκαν και δεν ολοκληρώθηκαν.Η νεολαία και οι εργαζόμενοι συνεχίζουν και σήμερα να αγωνίζονται για να αποτρέψουν τις συνέπειες που υφίσταται η πατρίδα μας, στο Αιγαίο και την Κύπρο, ενάντια στη συμμετοχή της χώρας μας σε πολεμικούς τυχοδιωκτισμούς, σε βάρος των λαών και των χωρών, που αντιστέκονται στη "νέα τάξη πραγμάτων", ενάντια στην ανεργία, στην εξαθλίωση, στην έλλειψη παιδείας, στον εκφυλισμό των αξιών, στην κοινωνική περιθωριοποίηση, που επιβάλλουν οι δυνάμεις της αγοράς και της νεοφιλελεύθερης βαρβαρότητας.

Η Συντονιστική Επιτροπή καλεί τη νεολαία, τους εργαζόμενους, το λαό της Αθήνας:

  • Να συμμετάσχουν μαζικά και ενωτικά στις τριήμερες εκδηλώσεις μνήμης της εξέγερσης του Πολυτεχνείου και στην πορεία στην αμερικανική Πρεσβεία, σύμβολο της ιμπεριαλιστικής νέας τάξης πραγμάτων.
  • Να συμβάλλουν, ώστε ο τριήμερος φετινός γιορτασμός να πάρει παλλαϊκό χαρακτήρα στα σχολεία, στα πανεπιστήμια, στους χώρους δουλιάς, στα στρατόπεδα.
  • Να υπερασπίσουν έμπρακτα τη μορφή, το χαρακτήρα και το περιεχόμενο της τριήμερης αγωνιστικής γιορτής μνήμης του Πολυτεχνείου, όπως αυτά προσδιορίστηκαν και κληρονομήθηκαν από τα οράματα και τα αιματόβρεχτα συνθήματα της Εξέγερσης του Νοέμβρη 1973.

Επίσης "κάνει έκκληση στα ΜΜΕ και την ΕΣΗΕΑ, στο όνομα της σωστής και αντικειμενικής ενημέρωσης και της εθνικής αναγκαιότητας, να παραμείνει ζωντανή - αγωνιστική η ιστορική μνήμη, που εδώ και χρόνια προσπαθούν να αμαυρώσουν και να ακυρώσουν το χώρο και τα οράματα εκείνου του αγώνα.

Στη Θεσσαλονίκη

Σε σύσκεψη για την οργάνωση του φετινού αγωνιστικού γιορτασμού του Πολυτεχνείου στη Θεσσαλονίκη, καλεί όλους τους κοινωνικούς και συνδικαλιστικούς φορείς της πόλης, το τοπικό παράρτημα του Συνδέσμου Φυλακισθέντων - Εξορισθέντων Αγωνιστών (ΣΦΕΑ).Η σύσκεψη θα γίνει σήμερα στις 7 το απόγευμα στο κτίριο της Ενωσης Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων Θεσσαλονίκης (ΕΔΟΘ).

Ο ΣΦΕΑ καλεί τους εργαζόμενους, τους άνεργους, τη νεολαία, το συνδικαλιστικό κίνημα, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τις αντιστασιακές οργανώσεις, τους κοινωνικούς και πολιτικούς φορείς της πόλης, να δώσουν μαζικό - παλλαϊκό χαρακτήρα στο γιορτασμό της 25ης επετείου του Πολυτεχνείου. Να οργανώσουν εκδηλώσεις μνήμης και αγώνα στα σχολεία, στους τόπους δουλιάς, στα στρατόπεδα, σε ολόκληρη της Θεσσαλονίκης, ώστε να αναδειχτούν τα επίκαιρα μηνύματα της αντιδικτατορικής εξέγερσης του Νοέμβρη του '73, απέναντι σε κάθε απόπειρα να αφυδατωθεί από το ανατρεπτικό της περιεχόμενο. Ιδιαίτερα σήμερα, που η ιστορική παρακαταθήκη που άφησε το Πολυτεχνείο, όπως σημειώνει ο ΣΦΕΑ, ενσωματώνεται στους καθημερινούς αγώνες ενάντια στην οικονομική - κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης, στην υποβάθμιση της Δημόσιας Εκπαίδευσης, στην καταπάτηση κοινωνικών δικαιωμάτων, στην εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων στο ΝΑΤΟ, στην απάτη του δήθεν "κοινωνικού διαλόγου". Ενσωματώνεται στους αγώνες για μια Ευρώπη των λαών και όχι των Χρηματιστηρίων.

Οπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΦΕΑ, τεκμηριώνοντας την επικαιρότητα των μηνυμάτων της ηρωικής εξέγερσης, σήμερα, 25 χρόνια μετά, τα συνθήματα στην πύλη του Πολυτεχνείου "Εξω οι ΗΠΑ", "Εξω το ΝΑΤΟ", παραμένουν ανεξίτηλα στη μνήμη μας. Και συμπληρώνει: "Είναι οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις που "άναψαν το πράσινο φως" για το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967, για την τραγική διχοτόμηση της Κύπρου. Σήμερα, για να εξυπηρετήσουν τα γεωπολιτικά τους συμφέροντα, συντηρούν την ένταση στο Αιγαίο και τη Μέση Ανατολή, με συνεργούς όσες κυβερνήσεις είναι προσδεμένες στο άρμα τους. Είκοσι πέντε χρόνια μετά, κάτω από τη μύτη της κρατικής εξουσίας, οι νεοφασίστες σηκώνουν κεφάλι, χτυπούν αγωνιστές, ή οργανώνουν συνέδρια, ενώ έπρεπε να έχουν τεθεί εκτός νόμου. Εντείνονται οι εθνικιστικές, ρατσιστικές κραυγές και ο θρησκευτικός φανατισμός, ενώ δηλητηριάζεται η ψυχή της νεολαίας από μισαλλόδοξα κηρύγματα για τους γειτονικούς λαούς. Η εκπαιδευτική αντιμεταρρύθμιση ξεθεμελιώνει ό,τι απέμεινε από το δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα της παιδείας. Ανατρέπονται οι εργασιακές σχέσεις, διαλύεται το ασφαλιστικό σύστημα, οξύνεται το πρόβλημα της ανεργίας".

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται για το ακαδημαϊκό άσυλο, που μπαίνει στο σημάδι, στο όνομα της "πάταξης της εγκληματικότητας", με θύματα τους πρόσφυγες, τους άστεγους, τα "παιδιά των φαναριών" που βρίσκουν καταφύγιο στα γιαπιά του πανεπιστημίου. Ο ΣΦΕΑ δηλώνει ξεκάθαρα πως "η περιφρούρηση των πανεπιστημιακών χώρων αποτελεί αποκλειστική υπόθεση των φοιτητών και των εργαζομένων στο χώρο αυτό και είναι αδιανόητο να ανατεθεί σε αντιδημοκρατικούς μηχανισμούς καταστολής".

ΝΙΚΟΣ ΣΟΦΙΑΝΟΣ
Ζωντανό το πνεύμα της εξέγερσης

Σε εκδήλωση που έγινε χτες στη Νομική, στο πλαίσιο του γιορτασμού των 30χρονων της ΚΝΕ, μίλησε ο Γραμματέας του ΚΣ της Οργάνωσης

"Ζωντανό και επίκαιρο όσο ποτέ, εξακολουθεί να παραμένει το μήνυμα της εξέγερσης του Νοέμβρη, γιατί ακόμα και σήμερα 25 χρόνια μετά εξακολουθεί να συνδέει τις αγωνιστικές αντιστάσεις της νεολαίας. Μια νεολαία που αντιστέκεται απέναντι σε μια αντιλαϊκή πολιτική, που δημιουργεί τη λιτότητα, την ανεργία και καταπατεί τα δικαιώματά της". Τα παραπάνω υπογράμμισε ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ Νίκος Σοφιανός,μιλώντας χτες σε εκδήλωση για την εξέγερση του Νοέμβρη, που έγινε στη Νομική, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων γιορτασμού των 30 χρόνων από την ίδρυση της Κομμουνιστικής Νεολαίας.

Ο Νίκος Σοφιανός συνέδεσε τα μηνύματα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου με τη σημερινή πάλη της νεολαίας για το δικαίωμα στη μόρφωση και τη δουλιά, επισημαίνοντας ότι "δεν είναι πολύ δύσκολο να συνδέσεις το σύνθημα "Ψωμί - Παιδεία - Ελευθερία", με τα σημερινά δικαιώματα της νεολαίας που πλήττονται βάναυσα από μια αντιλαϊκή πολιτική, που δημιουργεί τη λιτότητα, την ανεργία, που καταπατά τα δημοκρατικά δικαιώματα της νεολαίας και απαντά με αυταρχισμό και καταστολή στις διεκδικήσεις εργατών, αγροτών και νεολαίας, οδηγώντας τη χώρα σε σύγχρονη εξάρτηση στα πλαίσια της Νέας Τάξης Πραγμάτων".

Ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ υπογράμμισε ότι αν και έχουν περάσει 25 χρόνια, το εξεγερτικό πνεύμα του Νοέμβρη παραμένει ζωντανό στη νεολαία που αντιστέκεται, παρά τις προσπάθειες που κάνει η άρχουσα τάξη να ξεμπερδεύει με το Πολυτεχνείο, να μετατρέψει το μήνυμα της εξέγερσης στα μέτρα της. "Οι λεγόμενοι εκπρόσωποι της γενιάς του Πολυτεχνείου είτε είναι υπουργοί, είτε πολιτικοί, κάθε φορά μιλάνε για το Πολυτεχνείο αναπολώντας, ενώ προσπαθούν να φέρουν στο δικό τους συμβιβασμένο παρόν τα μηνύματα εκείνης της εξέγερσης, μετατρέποντάς το σε γιορτή της δημοκρατίας ή σε γιορτή "εθνικής συνένωσης"", επισήμανε.

Το μήνυμα του Νοέμβρη παραμένει ζωντανό, γιατί κατορθώνει να συνδέεται με τις αγωνιστικές αντιστάσεις της νεολαίας, είπε ο Ν. Σοφιανός και αναφέρθηκε στους αγώνες μαθητών, φοιτητών και σπουδαστών που βρίσκονται σε εξέλιξη.

ΚΝΕ - 30 χρόνια πρωτοπορίας

"Εδώ και 25 χρόνια η ΚΝΕ είναι η μόνη πολιτική δύναμη που κατορθώνει να φέρνει το μήνυμα του Νοέμβρη και να το κάνει σύγχρονο στις σημερινές αναζητήσεις της νεολαίας", τόνισε ο Γραμματέας της Οργάνωσης και συμπλήρωσε: "Δεν είναι τυχαίο που η Οργάνωσή μας από την ίδρυσή της το 1968, λίγο πριν φτάσουμε στην εξέγερση του Πολυτεχνείου, κατορθώνει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των νεολαιίστικων αγώνων, να δίνει τη μάχη στο κίνημα της νεολαίας και προσανατολισμό στο νεολαιίστικο κίνημα, γύρω από την ανάγκη διεκδίκησης, μαθητών, φοιτητών, σπουδαστών, των δικαιωμάτων τους που τους στερεί αυτή η αντιλαϊκή πολιτική".

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις προσπάθειες χειραγώγησης της νεολαίας από την άρχουσα τάξη και σημείωσε ειδικά για το λεγόμενο Εθνικό Συμβούλιο Νεολαίας (στο οποίο δε συμμετέχει η ΚΝΕ) ότι "δεν έχει στόχο να μιλήσει, να διεκδικήσει μαζί με τη νεολαία", αλλά "να αξιοποιήσει κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ενωσης" και να εμφανιστεί "σαν συνομιλητής της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης υποτίθεται για την υπεράσπιση και εκπροσώπηση της νεολαίας".

Ο Ν. Σοφιανός τόνισε τις δυνατότητες που υπάρχουν ώστε η σημερινή νεολαία να πρωτοστατήσει στους αγώνες μαζί με το εργατικό κίνημα για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής. "Οπως τότε, έτσι και τώρα υπάρχει οργή, υπάρχει αγανάκτηση, ενώ τα προβλήματα πιέζουν ασφυκτικά" υπογράμμισε, σημειώνοντας με έμφαση ότι "η νεολαία μαζί με το εργατικό κίνημα μπορεί να δώσει διέξοδο στο αδιέξοδο της κυβερνητικής πολιτικής που βρίσκει και τη συναίνεση των άλλων κομμάτων, συμβάλλοντας στη συγκρότηση του λαϊκού μετώπου που θα ανατρέψει αυτή την πολιτική".

"Το μήνυμα του Νοέμβρη έδειξε ότι μπορούν να αλλάξουν τα πράγματα όταν οι μάζες είναι ενωμένες και να ξεφύγουμε μακριά από τη λογική του συμβιβασμού, του "δε βγαίνει τίποτα", του "τι να κάνουμε, αυτά έχει ο παγκόσμιος συσχετισμός των δυνάμεων" και να σκύβουμε τη μέση στους Αμερικάνους και το ΝΑΤΟ", κατέληξε ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ.

Εκδηλώσεις της ΚΝΕ

Συνεχίζονται με μεγάλη επιτυχία οι εκδηλώσεις της ΚΝΕ σε ΑΕΙ - ΤΕΙ της χώρας, με αφορμή τη συμπλήρωση 30 χρόνων από την ίδρυση της Οργάνωσης και 25 χρόνων από την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Για σήμερα και τις επόμενες μέρες, προγραμματίζονται οι εξής εκδηλώσεις, που είναι αφιερωμένες στην εξέγερση του Πολυτεχνείου:

Σήμερα: Στο ΤΕΙ Λαμίας.

Αύριο:

- Στην ΑΣΟΕΕ, στις 12 μ., με ομιλητή τον Θανάση Παφίλη,μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

- Στην Ιατρική Αθήνας, στις 12 μ., με ομιλητή τον Παναγιώτη Παλαβό,μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.

Την Παρασκευή:

- Στο ΤΕΦΑΑ Αθήνας, στις 12 μ., με ομιλητή τον Παναγιώτη Παλαβό,μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.

- Στη Σχολή Θετικών Επιστημών Αθήνας, στις 12 μ., με ομιλητή τον Λάζαρο Σορόπουλο,μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.

- Στο Πάντειο, στις 12 μ., με ομιλητή τον Τάκη Τσίγκα,μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

- Στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, στις 12 μ,. με ομιλητή τον Σήφη Κωτσαντή,μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

- Στο Γεωργικό Πανεπιστήμιο, στις 12 μ., με ομιλητή τον Κύριλλο Παπασταύρου,μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ