Τετάρτη 11 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ - 25 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ
Παλλαϊκός ο γιορτασμός της εξέγερσης
  • Συγκροτήθηκε η οργανωτική επιτροπή με τη συμμετοχή εκπροσώπων μαζικών φορέων
  • Οι εκδηλώσεις αρχίζουν την Κυριακή και κορυφώνονται την Τρίτη, με τη μεγάλη αντιιμπεριαλιστική πορεία στην αμερικανική Πρεσβεία
  • Σήμερα η σύσκεψη για τη συγκρότηση επιτροπής στη Θεσσαλονίκη

Με τη συμμετοχή μαζικών φορέων συγκροτήθηκε και φέτος η επιτροπή για το γιορτασμό της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Η Συντονιστική Επιτροπή Εορτασμού της εξέγερσης του Πολυτεχνείου του Νοέμβρη 1973 καλεί το λαό και τη νεολαία να συμμετάσχουν μαζικά και ενωτικά στις τριήμερες εκδηλώσεις μνήμης, που ξεκινούν την Κυριακή 15 Νοέμβρη και κορυφώνονται με τη μεγάλη αντιιμπεριαλιστική πορεία στην αμερικανική Πρεσβεία την Τρίτη. Στην επιτροπή συμμετέχουν εκπρόσωποι του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967 - 1974,φοιτητικών παρατάξεων,του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου,της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών,του Εργατικού Κέντρου Αθήνας,της Ομοσπονδίας Οικοδόμων,του Συνδικάτου Οικοδόμων,τηςΠροοδευτικής Ενωσης Μητέρων Ελλάδας,της ΟΛΜΕ,της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας και της Ομοσπονδίας Γονέων Αθήνας.

Στο κείμενο - διακήρυξη, η Συντονιστική Επιτροπή διαπιστώνει ότι οι αγώνες και τα οράματα εκείνης της εξέγερσης για "ψωμί - παιδεία - ελευθερία- εθνική ανεξαρτησία", παραμένουν επίκαιρα και σήμερα γιατί δε δικαιώθηκαν και δεν ολοκληρώθηκαν.Η νεολαία και οι εργαζόμενοι συνεχίζουν και σήμερα να αγωνίζονται για να αποτρέψουν τις συνέπειες που υφίσταται η πατρίδα μας, στο Αιγαίο και την Κύπρο, ενάντια στη συμμετοχή της χώρας μας σε πολεμικούς τυχοδιωκτισμούς, σε βάρος των λαών και των χωρών, που αντιστέκονται στη "νέα τάξη πραγμάτων", ενάντια στην ανεργία, στην εξαθλίωση, στην έλλειψη παιδείας, στον εκφυλισμό των αξιών, στην κοινωνική περιθωριοποίηση, που επιβάλλουν οι δυνάμεις της αγοράς και της νεοφιλελεύθερης βαρβαρότητας.

Η Συντονιστική Επιτροπή καλεί τη νεολαία, τους εργαζόμενους, το λαό της Αθήνας:

  • Να συμμετάσχουν μαζικά και ενωτικά στις τριήμερες εκδηλώσεις μνήμης της εξέγερσης του Πολυτεχνείου και στην πορεία στην αμερικανική Πρεσβεία, σύμβολο της ιμπεριαλιστικής νέας τάξης πραγμάτων.
  • Να συμβάλλουν, ώστε ο τριήμερος φετινός γιορτασμός να πάρει παλλαϊκό χαρακτήρα στα σχολεία, στα πανεπιστήμια, στους χώρους δουλιάς, στα στρατόπεδα.
  • Να υπερασπίσουν έμπρακτα τη μορφή, το χαρακτήρα και το περιεχόμενο της τριήμερης αγωνιστικής γιορτής μνήμης του Πολυτεχνείου, όπως αυτά προσδιορίστηκαν και κληρονομήθηκαν από τα οράματα και τα αιματόβρεχτα συνθήματα της Εξέγερσης του Νοέμβρη 1973.

Επίσης "κάνει έκκληση στα ΜΜΕ και την ΕΣΗΕΑ, στο όνομα της σωστής και αντικειμενικής ενημέρωσης και της εθνικής αναγκαιότητας, να παραμείνει ζωντανή - αγωνιστική η ιστορική μνήμη, που εδώ και χρόνια προσπαθούν να αμαυρώσουν και να ακυρώσουν το χώρο και τα οράματα εκείνου του αγώνα.

Στη Θεσσαλονίκη

Σε σύσκεψη για την οργάνωση του φετινού αγωνιστικού γιορτασμού του Πολυτεχνείου στη Θεσσαλονίκη, καλεί όλους τους κοινωνικούς και συνδικαλιστικούς φορείς της πόλης, το τοπικό παράρτημα του Συνδέσμου Φυλακισθέντων - Εξορισθέντων Αγωνιστών (ΣΦΕΑ).Η σύσκεψη θα γίνει σήμερα στις 7 το απόγευμα στο κτίριο της Ενωσης Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων Θεσσαλονίκης (ΕΔΟΘ).

Ο ΣΦΕΑ καλεί τους εργαζόμενους, τους άνεργους, τη νεολαία, το συνδικαλιστικό κίνημα, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τις αντιστασιακές οργανώσεις, τους κοινωνικούς και πολιτικούς φορείς της πόλης, να δώσουν μαζικό - παλλαϊκό χαρακτήρα στο γιορτασμό της 25ης επετείου του Πολυτεχνείου. Να οργανώσουν εκδηλώσεις μνήμης και αγώνα στα σχολεία, στους τόπους δουλιάς, στα στρατόπεδα, σε ολόκληρη της Θεσσαλονίκης, ώστε να αναδειχτούν τα επίκαιρα μηνύματα της αντιδικτατορικής εξέγερσης του Νοέμβρη του '73, απέναντι σε κάθε απόπειρα να αφυδατωθεί από το ανατρεπτικό της περιεχόμενο. Ιδιαίτερα σήμερα, που η ιστορική παρακαταθήκη που άφησε το Πολυτεχνείο, όπως σημειώνει ο ΣΦΕΑ, ενσωματώνεται στους καθημερινούς αγώνες ενάντια στην οικονομική - κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης, στην υποβάθμιση της Δημόσιας Εκπαίδευσης, στην καταπάτηση κοινωνικών δικαιωμάτων, στην εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων στο ΝΑΤΟ, στην απάτη του δήθεν "κοινωνικού διαλόγου". Ενσωματώνεται στους αγώνες για μια Ευρώπη των λαών και όχι των Χρηματιστηρίων.

Οπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΦΕΑ, τεκμηριώνοντας την επικαιρότητα των μηνυμάτων της ηρωικής εξέγερσης, σήμερα, 25 χρόνια μετά, τα συνθήματα στην πύλη του Πολυτεχνείου "Εξω οι ΗΠΑ", "Εξω το ΝΑΤΟ", παραμένουν ανεξίτηλα στη μνήμη μας. Και συμπληρώνει: "Είναι οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις που "άναψαν το πράσινο φως" για το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967, για την τραγική διχοτόμηση της Κύπρου. Σήμερα, για να εξυπηρετήσουν τα γεωπολιτικά τους συμφέροντα, συντηρούν την ένταση στο Αιγαίο και τη Μέση Ανατολή, με συνεργούς όσες κυβερνήσεις είναι προσδεμένες στο άρμα τους. Είκοσι πέντε χρόνια μετά, κάτω από τη μύτη της κρατικής εξουσίας, οι νεοφασίστες σηκώνουν κεφάλι, χτυπούν αγωνιστές, ή οργανώνουν συνέδρια, ενώ έπρεπε να έχουν τεθεί εκτός νόμου. Εντείνονται οι εθνικιστικές, ρατσιστικές κραυγές και ο θρησκευτικός φανατισμός, ενώ δηλητηριάζεται η ψυχή της νεολαίας από μισαλλόδοξα κηρύγματα για τους γειτονικούς λαούς. Η εκπαιδευτική αντιμεταρρύθμιση ξεθεμελιώνει ό,τι απέμεινε από το δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα της παιδείας. Ανατρέπονται οι εργασιακές σχέσεις, διαλύεται το ασφαλιστικό σύστημα, οξύνεται το πρόβλημα της ανεργίας".

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται για το ακαδημαϊκό άσυλο, που μπαίνει στο σημάδι, στο όνομα της "πάταξης της εγκληματικότητας", με θύματα τους πρόσφυγες, τους άστεγους, τα "παιδιά των φαναριών" που βρίσκουν καταφύγιο στα γιαπιά του πανεπιστημίου. Ο ΣΦΕΑ δηλώνει ξεκάθαρα πως "η περιφρούρηση των πανεπιστημιακών χώρων αποτελεί αποκλειστική υπόθεση των φοιτητών και των εργαζομένων στο χώρο αυτό και είναι αδιανόητο να ανατεθεί σε αντιδημοκρατικούς μηχανισμούς καταστολής".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ