Τετάρτη 11 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Εγκαταλείπεται το αρδευτικό δίκτυο Σμοκόβου

Αποκαλυπτική απάντηση του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ σε Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ

Τα αρδευτικά δίκτυα του έργου του Σμοκόβου δε θα κατασκευαστούν, επειδή το έργο δε χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Ετσι το νερό για να αρδεύσει τα χωράφια θα φτάνει σ' αυτά μέσα από τάφρους (χαντάκια) και ρέματα! Αυτά, ούτε λίγο ούτε πολύ, αναφέρονται σε απάντηση του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτη σε σχετική Ερώτηση των βουλευτών του ΚΚΕ Βαγγέλη Μπούτα και Αχιλλέα Κανταρτζή.

Η απάντηση αυτή έχει αναστατώσει τους κατοίκους του Νομού Καρδίτσας, οι οποίοι ερμηνεύουν το γεγονός ως οριστική εγκατάλειψη του αρδευτικού συστήματος του Σμοκόβου, ενός έργου το οποίο ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση με τυμπανοκρουσίες και για το οποίο έχουν διατεθεί δεκάδες δισ. δρχ. για να... παραμείνει ανολοκλήρωτο! Οπως ακριβώς και η αρχική μελέτη για τα αρδευτικά δίκτυα, για την οποία επίσης ξοδεύτηκαν αρκετά χρήματα και τώρα εγκαταλείπεται...

Δίκαια μπορεί να αναρωτηθεί κανείς: Με χαντάκια και με ρέματα περιμένει η κυβέρνηση να αποκτήσει η χώρα μας σύγχρονη γεωργία; Προφανώς η Ελλάδα, αν μη τι άλλο, προσπαθεί να διεκδικήσει άλλη μια παγκόσμια πρωτοτυπία στην άρδευση των χωραφιών.

Η αποκαλυπτική απάντηση του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ προς τους βουλευτές του ΚΚΕ έχει ως εξής:

"1. Το έργο αποπεράτωσης της Σήραγγας Λεονταρίου, προκηρύχτηκε στις 16-9-98 και είναι στη διαδικασία ελέγχου των δικαιολογητικών, προβλέπεται να ολοκληρωθεί σε 24 μήνες και χρηματοδοτείται από Εθνικούς Πόρους.

2. Είναι γεγονός ότι δε θα κατασκευαστούν τα δίκτυα με την αρχική μελέτη λόγω κόστους και λόγω μη ένταξής τους στο "Πακέτο Ντελόρ". Αντ' αυτών πρόκειται να προκηρυχτεί σύντομα (η διακήρυξη είναι προς έγκριση) νέα μελέτη δικτύων, η οποία θα χρησιμοποιεί τμήματα της αρχικής μελέτης, αλλά και τις υφιστάμενες τάφρους και ρέματα για τη διοχέτευση του νερού του ταμιευτήρα του φράγματος Σμοκόβου στην πεδιάδα Καρδίτσας.Οπωσδήποτε το έργο αυτό θα προταθεί στο πακέτο Σαντέρ".

Ακόμη, δηλαδή, και η εφαρμογή της μελέτης για τη μεταφορά των νερών στην πεδιάδα της Καρδίτσας μέσω των χαντακιών και των ρεμάτων παραπέμπεται στο άγνωστο μέλλον, εάν και εφόσον ενταχτεί τελικά στο "πακέτο Σαντέρ"! Μέχρι τότε τα χωράφια θα έχουν ξεραθεί εντελώς και οι αγρότες θα έχουν ξεκληριστεί. Ισως αυτό προσδοκά η κυβέρνηση, αφού όλοι γνωρίζουν ότι το αρδευτικό δίκτυο είναι αυτό που θα λύσει το πρόβλημα της πτώσης του υδροφόρου ορίζοντα στη νοτιοδυτική Θεσσαλία...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ