Τετάρτη 11 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΑΘΗΤΕΣ - ΦΟΙΤΗΤΕΣ - ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ
Δυναμική απάντηση στην αντιεκπαιδευτική πολιτική
  • Συγκέντρωση στα Προπύλαια στις 11 π.μ. και πορεία στο υπουργείο Παιδείας σήμερα. Συγκέντρωση και στη Χαλκίδα
  • Αύριο, τη σκυτάλη παίρνουν οι μαθητές στη Θεσσαλονίκη

Απάντηση στην πολιτική που υπονομεύει τη δημόσια δωρεάν παιδεία, στο όνομα της "μεταρρύθμισης", δίνουν ενωμένοι σήμερα μαθητές, φοιτητές και σπουδαστές, που διοργανώνουν συλλαλητήριο στις 11 το πρωί στα Προπύλαια και πορεία στο υπουργείο Παιδείας. Εκκληση στο λαό και τους εργαζόμενους να πάρουν τη θέση τους στις γραμμές του αγώνα για την ανατροπή της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής απηύθυναν χτες εκπρόσωποι των μαθητών, φοιτητών και σπουδαστών, που παρουσίασαν σε συνέντευξη Τύπου τα αιτήματα και τις διεκδικήσεις τους ενόψει της σημερινής πανεκπαιδευτικής κινητοποίησης.

Οπως τόνισαν, φοιτητές και σπουδαστές, με τη μαζική παρουσία τους στις Γενικές Συνελεύσεις των συλλόγων τους και με πολύμορφες κινητοποιήσεις, δηλώνουν την αντίθεσή τους στα μέτρα που προωθούνται στην παιδεία. "Ο Νόμος 2525 έχει μετεξελιχτεί σε οδοστρωτήρα στα δικαιώματά μας στη μόρφωση, στη δουλιά", τόνισε ο Κώστας Καλογερόπουλος,εκπρόσωπος του Συλλόγου Φοιτητών Μαθηματικού και κατήγγειλε ότι μέσα από τα Προγράμματα Σπουδών Επιλογής (ΠΣΕ) επιδιώκεται η στροφή στην κατάρτιση με στόχο την παραγωγή φτηνού εργατικού δυναμικού. Επισήμανε ότι τα ΠΣΕ είναι απλώς μια πλευρά αυτής της πολιτικής και χαρακτήρισε "εκβιαστικό δίλημμα" τη χρηματοδότηση προγραμμάτων στα ΑΕΙ και ΤΕΙ από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Εκπαίδευσης και Αρχικής Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΕΠΕΑΕΚ).

Ο εκπρόσωπος των σπουδαστών της ΣΔΟ, Μιχάλης Γιώσης,τόνισε επιπλέον ότι εξαιτίας των προβλημάτων και των ελλείψεων στα ΤΕΙ χάνονται εξάμηνα και εργαστήρια και επισήμανε πως ο συντονισμός αποτελεί "εγγύηση" για τους αγώνες που έρχονται.

Μιλώντας εκ μέρους του Συντονιστικού Σχολείων Αθήνας,ο Γαβρίλος Τσακαλόγλου επισήμανε ότι οι μαθητές με τους περσινούς αγώνες σε όλη την Ελλάδα "έσπασαν τη συνωμοσία της σιωπής, αντιστάθηκαν στα νέα μέτρα της κυβέρνησης" και "φέτος συνεχίζουν πιο αποφασιστικά, πιο μαζικά".

Χτες, συνεχίστηκε ο αποκλεισμός της Πρυτανείας του Παντείου Πανεπιστημίου από τους φοιτητές, ενώ η Γενική Συνέλευση του Τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Ιδρύματος αποφάσισε προχτές ότι το Τμήμα δε θα προσφέρει το Πρόγραμμα Σπουδών Επιλογής "Κινηματογράφος, Τηλεόραση και Νέες Τεχνολογίες". Οι φοιτητές της ΣΤΕΦ Πειραιά προχώρησαν χτες σε κατάληψη του ΠΣΕ "Βιομηχανική Πληροφορική" κατά τη διάρκεια των μαθημάτων του και δηλώνουν αποφασισμένοι να σταματήσουν τα ΠΣΕ και την πολιτική του υπουργείου.

Το ΔΣ της ΟΛΜΕ με ανακοίνωσή του καλεί τους καθηγητές όλης της χώρας να προχωρήσουν σε συντονισμό των ενεργειών τους με τους μαθητές και τους γονείς, χαιρετίζει το σημερινό συλλαλητήριο και "θεωρεί ιδιαίτερα θετικό γεγονός την όποια μαζική παρουσία των καθηγητών του Λεκανοπεδίου".

Στη Θεσσαλονίκη

Μορφή χιονοστιβάδας παίρνουν οι αντιδράσεις μαθητών αλλά και γονιών ενάντια στην αντιεκπαιδευτική μεταρρύθμιση του υπουργείου Παιδείας. Συντονισμένα, πλέον, μετά τις κινητοποιήσεις στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, μπαίνουν στον αγώνα και οι μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Το Συντονιστικό των μαθητών της Θεσσαλονίκης έχει προγραμματίσει για αύριο, στις 12 το μεσημέρι,συγκέντρωση στο Αγαλμα του Βενιζέλου και πορεία προς το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης. Ανάμεσα στα σχολεία που έχουν πάρει απόφαση για συμμετοχή είναι: 1ο, 2ο, 3ο, 5ο, 15ο, 13ο, 17ο Λύκεια Θεσσαλονίκης, 1ο - 2ο Συκεών, 3ο Λύκειο Καλαμαριάς και 1ο Ευόσμου.

Ηδη, 13 Γυμνάσια και Λύκεια της πόλης τελούν υπό κατάληψη. Σε αποχή από τα μαθήματά τους προχώρησαν χτες οι μαθητές άλλων 5 Γυμνασίων και Λυκείων. Καθημερινά δυναμώνει η φωνή της αντίδρασης απέναντι στα νέα μέτρα του νόμου Αρσένη, ενώ το σύνθημα για αύξηση των δαπανών για την παιδεία στο 15% του κρατικού προϋπολογισμού εμφανίζεται κυρίαρχο.

Χαρακτηριστικό της διάλυσης που επικρατεί σε πολλά Γυμνάσια και Λύκεια είναι το 17ο Λύκειο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, που από προχτές έχει μπει στο χορό των καταλήψεων. Απουσιάζουν καθηγητές από τα μαθήματα επιλογής κατευθύνσεων, το γυμναστήριο δε λειτουργεί γιατί λείπει ο αναγκαίος εξοπλισμός. Το σημαντικότερο όμως είναι πως οι καθηγητές αναγκάστηκαν να ζητήσουν από τους μαθητές να αγοράσουν τα βιβλία Χημείας, Αρχές Οικονομίας και Γαλλικών, γιατί δεν αναμένεται να φτάσουν πριν από τα Χριστούγεννα.

Σε κατάληψη όμως εξακολουθούν να βρίσκονται και τα Δημοτικά Σχολεία του Δήμου Ευόσμου, ενώ χτες και οι γονείς του 5ου και 12ου Δημοτικού Σχολείου Πολίχνης πραγματοποίησαν κατάληψη του σχολικού συγκροτήματος. Οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων, που όλο το προηγούμενο διάστημα έφεραν τα πάνω κάτω στη Θεσσαλονίκη μέσα από δυναμικές και συντονισμένες κινητοποιήσεις, προειδοποιούν τους αρμόδιους ότι οι καταλήψεις των διδακτηρίων θα σταματήσουν μόνο αφού προηγουμένως αρθεί η πολιτική συμπτύξεων και γίνουν προσλήψεις διδακτικού προσωπικού.

Στη Χαλκίδα

Συλλαλητήριο διαμαρτυρίας έξω από τα δικαστήρια Χαλκίδας διοργανώνει σήμερα στις 8 το πρωί το Συντονιστικό, που έχουν συγκροτήσει ο Σπουδαστικός Σύλλογος ΣΔΟ, σπουδαστές ΙΕΚ, το 1ο, 2ο 3ο Ενιαίο Λύκειο, το 1ο Γυμνάσιο, το 2ο ΤΕΕ και Λύκειο Καλύνθου, καθώς σήμερα δικάζεται ο πρώτος από τους 12 καθηγητές και πολίτες που πήραν μέρος στις κινητοποιήσεις του Ιούνη, ενάντια στη διεξαγωγή του διαγωνισμού - παρωδία του ΑΣΕΠ. Η ΔΕΕ σε ανακοίνωσή της με αφορμή την έναρξη των δικών καλεί όλους τους γονείς, τους μαθητές και σπουδαστές να διατρανώσουν μαζί με τους εκπαιδευτικούς "τη φωνή της αγανάκτησης", να σταθούν στο πλευρό των εκπαιδευτικών που δικάζονται και να απαιτήσουν την κατάργηση του Νόμου 2525. Τη συμπαράσταση στον δικαζόμενο εκπαιδευτικό εκφράζει επίσης η ΝΑΣ και η "Δημοτική Αγωνιστική Συσπείρωση Χαλκίδας".

Στο μεταξύ, τριήμερη κατάληψη της γραμματείας της ΣΔΟ του ΤΕΙ Χαλκίδας πραγματοποιούν σήμερα σπουδαστές της ΣΔΟ διαμαρτυρόμενοι για τις ελλείψεις σε προσωπικό, από τις οποίες κινδυνεύουν να χαθούν εξάμηνα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ