Τετάρτη 11 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Αγώνας για να σωθούν οι συνεταιρισμοί

Ψήφισμα του 35ου Συνεδρίου της Ομοσπονδίας Σωματείων Εργαζομένων Γεωργικών Οργανώσεων Ελλάδας

Μήνυμα αντίστασης και αγώνα προς όλες τις Αγροτικές Συνεταιριστικές Οργανώσεις (ΑΣΟ), που οδηγούνται καθημερινά στην πτώχευση ή στην εκκαθάριση, με θύματα τους εργαζόμενους και τους αγρότες, στέλνει η Ομοσπονδία Σωματείων Εργαζομένων Γεωργικών Οργανώσεων Ελλάδας (ΟΣΕΓΟ) και καλεί τους εργαζόμενους του κλάδου σε αγωνιστική ετοιμότητα, προκειμένου να περιφρουρήσουν τη δουλιά τους, τα εργασιακά τους δικαιώματα και τις κατακτήσεις τους.

Στο ψήφισμα του 35ου Συνεδρίου της ΟΣΕΓΟ, που έγινε στις 30 και 31 Οκτώβρη τονίζεται: "Το συνεταιριστικό κίνημα διέρχεται την κρισιμότερη περίοδο της ιστορικής του πορείας, με τις αρνητικές εξελίξεις στα εργασιακά δεδομένα, λόγω του αντεργατικού νομοσχεδίου του καλοκαιριού, ενώ ανάλογες κρίσιμες εξελίξεις διαφαίνονται και στο ασφαλιστικό. Τα προβλήματα αυτά συσσωρεύτηκαν από λαθεμένες πολιτικές των κυβερνήσεων και από τη χρήση των ΑΣΟ για την υλοποίηση αυτών των πολιτικών και σήμερα γίνονται εντονότερα από την αντιαγροτική πολιτική που εφαρμόζει η ΕΕ".

Η ΟΣΕΓΟ, στο ψήφισμά της, κάνει ιδιαίτερη αναφορά στη συνεχόμενη κατασυκοφάντηση του συνεταιριστικού χώρου από τους ανταγωνιστές (ιδιωτική πρωτοβουλία) απέναντι στην κοινή γνώμη - στην οποία συμβάλλουν τόσο η πολιτεία όσο και οι διοικήσεις των συνεταιριστικών οργανώσεων - και ζητά την παρέμβαση του κράτους με τους ελεγκτικούς του μηχανισμούς στην αγορά, για τη δημιουργία ίσων όρων ΑΣΟ - ιδιωτών. "Η απελευθέρωση της αγοράς - υπογραμμίζεται στο ψήφισμα - δημιουργεί ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον μ' άνισους όρους για τις ΑΣΟ, οι οποίες εξακολουθούν ν' αποτελούν τους θεματοφύλακες της νομιμότητας σ' όλα τα επίπεδα".

Ακόμα, η ΟΣΕΓΟ δηλώνει την αντίθεσή της στις πολιτικές συρρίκνωσης της αγροτικής παραγωγής και απασχόλησης και ζητά μια εθνική στρατηγική για την ανάπτυξη της υπαίθρου, που θα πρέπει να έχει ως κύριο μοχλό το συνεταιριστικό κίνημα. Και για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός, τονίζεται στο ψήφισμα, απαιτείται ο κοινός αγώνας με τους αγρότες. Παράλληλα, μέσα από το ψήφισμα δίνεται η αγωνιστική δέσμευση πως τα μέλη της ΟΣΕΓΟ θα παλέψουν μαζί με τους υπόλοιπους εργαζόμενους για την κατάργηση στην πράξη και την ανατροπή του νόμου για τις εργασιακές σχέσεις και θα αντισταθούν στο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ