Τετάρτη 11 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
Να πάρει τέλος η συμπαιγνία

Μόνο για το 1998 τους χρωστάει 116 δισεκατομμύρια! Ζήτησαν να τους δώσει μόνο τα 55. Τους απάντησε ότι δεν πρόκειται να συμβεί αυτό και την επομένη μοίρασε δήλωση, με την οποία - πρόσθετα - τους θυμίζει πως χρέος τους δεν είναι να ζητούν από το κράτος όσα τους χρωστά, αλλά να υπηρετούν πιστά τον "εθνικό στόχο της ΟΝΕ". Τους υποδεικνύει μάλιστα και τον τρόπο: Να επιβάλλουν όπου θέλουν τα πρόσθετα φορολογικά χαράτσια που θα αναγκαστούν να επιβάλλουν, αλλά αυτό να μη γίνει ειδικά στα ανταποδοτικά τέλη, γιατί αυτά εμφανίζονται στους λογαριασμούς της ΔΕΗ, δηλαδή παίρνονται υπόψη στο Δείκτη Τιμών Καταναλωτή και, άρα, όποια αύξηση εκεί θα εμφανιστεί και ως αύξηση στον πληθωρισμό, τον οποίο ως γνωστό ο "εθνικός στόχος" επιβάλλει να εμφανίσει η κυβέρνηση μειούμενο...

Δεν πρόκειται για θέατρο του παραλόγου. Πρόκειται για μια ωμή συμπαιγνία μεταξύ ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΝ, όπως εκφράζονται με τους διάφορους εκπροσώπους τους στη σχέση κυβέρνησης - Αυτοδιοίκησης. Τα τελευταία επεισόδια παίχτηκαν χτες και προχτές. Για τα επόμενα οι δημότες όλης της χώρας πρέπει να ετοιμάζονται να βάλουν ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Τα δεδομένα

1. Με βάση το νόμο 1828/89 η Πρωτοβάθμια Αυτοδιοίκηση πρέπει να εισπράξει για τις λειτουργικές της ανάγκες από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους, δηλαδή από τον κρατικό προϋπολογισμό: 20% του Φόρου Εισοδήματος Φυσικών και Νομικών Προσώπων (ΦΕΦΝΠ), 50% των τελών κυκλοφορίας και 3% του φόρου μεταβίβασης ακινήτων και πλοίων. Με βάση τον προϋπολογισμό της ίδιας της κυβέρνησης για το 1998, η Πρωτοβάθμια Αυτοδιοίκηση έπρεπε να έχει εισπράξει 274 δισ. Σε αυτά πρέπει να προστεθούν και 119 δισ. από τη Συλλογική Απόφαση Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΣΑΤΑ), που με βάση το νόμο ισούται με το 1/3 του 20% του ΦΕΦΝΠ. Συνολικά έπρεπε να εισπραχθούν 393 δισ.

Ομως, η ίδια η κυβέρνηση στον υπό κατάθεση σήμερα προϋπολογισμό αναφέρει ως εκτίμηση απορρόφησης κονδυλίων από την Πρωτοβάθμια ΤΑ το 1998 τα 277 δισ. Προκύπτει με βάση και μόνο τα κυβερνητικά νούμερα μία διαφορά 116 δισ., που δε δίνονται στην Αυτοδιοίκηση.

2. Τα 116 δισ. λογικά έπρεπε να προστεθούν από την Κεντρική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων στα πάνω από 1 τρισ. ήδη παρακρατημένα με την ίδια μέθοδο από τις μέχρι τώρα κυβερνήσεις την τελευταία δεκαετία. Και φυσικά να διεκδικηθούν.

3. Αντί για συνολική διεκδίκηση, οι εκπρόσωποι της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ, που ηγούνται της ΚΕΔΚΕ, εμφανίστηκαν ως ζήτουλες στον υπουργό Εσωτερικών προχτές για να τον παρακαλέσουν να τους δώσει μόνο 55 δισ. ως χρωστούμενα.

Εισέπραξαν ένα θρασύτατο "όχι" από τον υπουργό Εσωτερικών - μαζί με τη συμπάθειά του βέβαια για το αίτημα. Τους προειδοποίησε, μάλιστα, για ένα ακόμα πιο προκλητικό "όχι" και από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, που εκτιμά ότι τους χρωστά 12 δισ. λιγότερα από τα 55 που ζητούν.

4. Χτες ο υπουργός Εσωτερικών μοίρασε δήλωση, με την οποία εμφανίζεται και φιλολαϊκός: Συνιστά να μην αποφασιστούν μεγάλες αυξήσεις στα ανταποδοτικά τέλη, για το καλό των δημοτών - καταναλωτών, λέει, αλλά συμπληρώνει και γιατί αυτές οι αυξήσεις επιβαρύνουν τον πληθωρισμό.

Ο υπουργός του "εθνικού στόχου", της κυβέρνησης και της ΝΔ και του ΣΥΝ, κάνει καθαρό ότι: Αυτό που κύρια ενδιαφέρει είναι να μην εμφανιστούν τα όποια πρόσθετα χαράτσια αναγκαστούν να επιβάλουν οι δήμαρχοι στους λογαριασμούς της ΔΕΗ, που παίρνονται υπόψη για τον υπολογισμό του πληθωρισμού. Μια τέτοια εμφάνιση βλάπτει τον "εθνικό στόχο". Γι' αυτό στη δήλωσή του δεν καλεί τους δημάρχους να μην αποφασίσουν αυξήσεις σε τοπικούς φόρους και τέλη, αλλά να μην αποφασίσουν μεγάλες αυξήσεις μόνο στα ανταποδοτικά τέλη.Ετσι, η κυβέρνηση, όχι μόνο δεν απαγορεύει, για παράδειγμα, τις αυξήσεις στα τροφεία των παιδικών σταθμών ή στη χρήση των δημοτικών αθλητικών κέντρων, αλλά, αντίθετα, ωθεί τους δήμους να βγάλουν από εκεί τα "σπασμένα" της απόφασης για μειωμένα, δήθεν, ανταποδοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού...

Το χρέος

Πέρσι η ηγεσία της ΚΕΔΚΕ χάρισε στην κυβέρνηση 10 δισ. ως συνεισφορά της Αυτοδιοίκησης στο πρόγραμμα "σύγκλισης". Η κυβέρνηση φρόντισε με μία μεταμεσονύχτια τροπολογία να κάνει 20 αυτά τα δισ. Το χρήμα αυτό βέβαια δε βγήκε από τις τσέπες τους. Είναι χρήμα που έχει ήδη αρπαχτεί από τα λαϊκά στρώματα με την άμεση και έμμεση φορολογία. Γίνεται κατανοητό τι ετοιμάζουν τώρα, παραμονή του κρίσιμου, όπως λένε τα "τρωκτικά", έτους για την ΟΝΕ κι αφού - πρόσθετα - έχουν ήδη αρπάξει και την ψήφο του λαού. Περιθώρια για αυταπάτες δεν υπάρχουν. Χρέος όσων τιμούν την ψήφο των εκλογέων τους, να ορθώσουν ανάστημα. Κι αυτό είναι ένα μετρήσιμο με συγκεκριμένες πράξεις μέγεθος.

Θ. Λ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ