Τετάρτη 11 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Αιτήματα δίκαια, αλλά χωρίς ... ικανοποίηση

Μαχητική διαδήλωση των νεφροπαθών χτες στο υπουργείο Υγείας. Ο υπουργός αναγνώρισε τα αιτήματά τους, αλλά ο προϋπολογισμός που κατατίθεται σήμερα δεν προβλέπει δραχμή γι' αυτά

Χρόνο, προκειμένου να εξετάσει τα αιτήματα των νεφροπαθών και να μελετήσει το προσχέδιο νόμου για τις μεταμοσχεύσεις, που είχε δώσει στη δημοσιότητα τον Οκτώβρη ο προκάτοχός του Κ. Γείτονας,ζήτησε χτες από τους εκπροσώπους των νεφροπαθών ο υπουργός Υγείας - Πρόνοιας Λ. Παπαδήμας.Σημειώνουμε ότι μόλις προχτές ακόμα και η Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή έκρινε ότι αυτό το προσχέδιο νόμου είναι ανώριμο να γίνει σχέδιο νόμου.

Ο υπουργός Υγείας αναγνώρισε ότι τα αιτήματα των νεφροπαθών "είναι σωστά και λογικά", εν τούτοις δε δεσμεύτηκε για την ικανοποίησή τους. Δεν μπορούσε βέβαια να δεσμευτεί, αφού ο προϋπολογισμός που κατατίθεται σήμερα στη Βουλή δεν προβλέπει το σχετικό κονδύλι. Παρ' όλα αυτά ο Λ. Παπαδήμας είπε στη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα (ΣΕΑ) των νεφροπαθών ότι θα εξετάσει, σε συνεργασία με τον υφυπουργό Πρόνοιας Θ. Κοτσώνη,την καταβολή του επιδόματος πρόνοιας που αποτελεί ένα από τα βασικά αιτήματά τους.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, δεκάδες νεφροπαθείς που είχαν συγκεντρωθεί από τις 11 πμ στο υπουργείο Υγείας - Πρόνοιας, φώναζαν: "Δεν υποχωρούμε, αν δε δικαιωθούμε".

Οι νεφροπαθείς ζητούν να χορηγηθεί στους νεφροπαθείς υπό αιμοκάθαρση, περιτοναϊκή κάθαρση και μεταμόσχευση, επίδομα πρόνοιας, το οποίο κυμαίνεται από 30.000-127.000 δραχμές και καταβάλλεται σε ορισμένες κατηγορίες αναπήρων. Επίσης ζητούν: Να αντικατασταθεί ο νόμος που ψηφίστηκε απ' την κυβέρνηση της ΝΔ και υποχρεώνει τους ανάπηρους συνταξιούχους να παίρνουν μειωμένη κατώτερη σύνταξη 32.310 δραχμές και πλήρη 43.080 δραχμές. Να επεκταθεί στις παραπάνω κατηγορίες νεφροπαθών το δικαίωμα της πλήρους συνταξιοδότησης στα 15 χρόνια πραγματικής υπηρεσίας. Να γίνει σωστή κατανομή, σε μονάδες τεχνητού νεφρού, των απόρων νεφροπαθών που περιφέρονται από νοσοκομείο σε νοσοκομείο και δεν τους παρέχεται κανονική νοσηλεία.

Ο Γ. Καστρινάκης,μέλος της ΣΕΑ, κατήγγειλε ότι στις Μονάδες Τεχνητού Νεφρού υπάρχει μεγάλη έλλειψη προσωπικού. Στη Μονάδα του "Λαϊκού" Νοσοκομείου το 1990 έγιναν 560 αιμοκαθάρσεις με 24 άτομα νοσηλευτικό προσωπικό, ενώ το 1997 έγιναν 980 αιμοκαθάρσεις με 13 άτομα νοσηλευτικό προσωπικό.

Τέλος, όσον αφορά το προσχέδιο νόμου για τις μεταμοσχεύσεις, που έδωσε εσπευσμένα στη δημοσιότητα, στις 6.10.98, ο πρώην υπουργός Υγείας Κ. Γείτονας,ο Π. Τσερές,μέλος του Συλλόγου Μεταμοσχευμένων, τόνισε ότι έχει πολλές ασάφειες, κυρίως στο άρθρο που αφορά τους νεκρούς δότες ιστών και οργάνων.

Οι νεφροπαθείς αποφάσισαν χτες, μετά τη συνάντηση με τον υπουργό, να κάνουν νέα συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας, την Τρίτη 17 Νοέμβρη και ώρα 11 πμ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ