Τετάρτη 11 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Κοροϊδία, το ανώτατο στάδιο του "εκσυγχρονισμού"
  • Ούτε τις συνολικές αποδοχές του 1997 δε διασφαλίζει πλέον η κυβέρνηση
  • Αύριο και μεθαύριο οι στάσεις εργασίας της ΕΙΝΑΠ
  • Πανιατρική κινητοποίηση για την Παρασκευή αποφάσισε ο ΙΣΑ

Ούτε τις συνολικές αποδοχές που έπαιρναν στις 31.12.1997 οι νοσοκομειακοί γιατροί δε θα διασφαλίσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, τόσο για το 1998 όσο και για το 1999!

Αυτό το εκσυγχρονιστικό θαύμα προκύπτει απ' τη χτεσινοβραδινή συνάντηση του υπουργού Υγείας Λ. Παπαδήμα με αντιπροσωπεία του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ). Ο υπουργός στη συνάντηση παραδέχτηκε ότι μπορεί να υπάρξουν τέτοιες περιπτώσεις και ότι αυτές θα αντιμετωπιστούν προσωπικά ή οι "αδικούμενοι" γιατροί μπορούν να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη για να δικαιωθούν.

Πρόκειται για το ανώτατο στάδιο του εκσυγχρονιστικού εμπαιγμού των νοσοκομειακών γιατρών, οι οποίοι είχαν καθηλωμένες τις τακτικές αποδοχές τους από το 1983. Αντί των ουσιαστικών αυξήσεων, το επίσημο κράτος εισήγαγε - ως νόμιμο τρόπο - το καθεστώς των πλασματικών εφημεριών. Και αφού αυτό το σύστημα παρήγαγε τερατουργήματα, έρχεται το υπουργείο Υγείας να πει ότι δε διασφαλίζει τα ελάχιστα, τα οποία είχε προσδιορίσει - νομίμως - το ίδιο το κράτος ένα χρόνο πριν.

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ψήφισε το νέο Ιατρικό Μισθολόγιο τον Απρίλη του 1998, δημιούργησε καταστάσεις χωρίς προηγούμενο σε όλες τις νοσοκομειακές μονάδες, και έρχεται εκ των υστέρων, προσηλωμένη δογματικά στην ΟΝΕ, να πει στους νοσοκομειακούς γιατρούς ότι τους μειώνει - για ορισμένες κατηγορίες - τις αποδοχές.

Πανιατρική κινητοποίηση

Ηδη με επίκεντρο τις αντιδράσεις των νοσοκομειακών γιατρών ο ΙΣΑ αποφάσισε πανιατρική κινητοποίηση για την Παρασκευή, 13.11.1998. Στην κινητοποίηση θα πάρουν μέρος οι ειδικευόμενοι,η Ενωση Εξωνοσοκομειακών Γιατρών Αττικής και οι Ενώσεις Βιοπαθολόγων,Ακτινολόγων, Μαιευτήρων - Γυναικολόγων.

Σε ανακοίνωσή του ο ΙΣΑ υπογραμμίζει ότι τους τελευταίους μήνες η Δημόσια Υγεία πλήττεται σοβαρά. Είναι αδιανόητο, τονίζει ο ΙΣΑ, να μη χορηγούνται τα δικαιούμενα αναδρομικά των τακτικών αποδοχών και των εφημεριών των γιατρών του ΕΣΥ, να μην εξασφαλίζονται τα απολύτως αναγκαία προγράμματα εφημεριών πολλών νοσοκομείων, λόγω χορηγήσεως ανεπαρκών κονδυλίων, και να μην εξασφαλίζονται ούτε καν οι αποδοχές του Δεκέμβρη του '97 στο σύνολο των γιατρών.

Ο ΙΣΑ επισημαίνει ακόμα ότι είναι αδιανόητο να παραμένουν καθηλωμένες επί επταετία σε εξωπραγματικά και γελοία επίπεδα οι ιατρικές αμοιβές, που παρέχουν το δημόσιο και οι ασφαλιστικοί οργανισμοί για την επίσκεψη - πράξη.

Η ΕΙΝΑΠ

Το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ στην τελευταία συνεδρίασή του αποφάσισε ομόφωνα εξάωρες στάσεις εργασίας (8 π.μ. - 2 μ.μ. ) στις 12 και 13 Νοέμβρη 1998 σε όλα τα Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας του Λεκανοπεδίου με αιτήματα την καταβολή των αναδρομικών των τακτικών αποδοχών και εφημεριών και εκκαθάριση των εφημεριών ανά γιατρό και ανά μήνα με βάση το πρόγραμμα του κάθε μήνα. Επίσης ζητά να διασφαλιστούν οι αποδοχές του Δεκέμβρη του 1997 σε όλους τους νοσοκομειακούς γιατρούς.

  • Η Γενική Συνέλευση των γιατρών του Κρατικού Αθήνας, που συγκλήθηκε χτες, αποφάσισε ότι συντάσσεται με το διεκδικητικό πλαίσιο της ΕΙΝΑΠ.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ