ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 11 Νοέμβρη 1998
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Κάντε τους "πλάκα"!

Συμβουλή προς απανταχού συνέλληνες: Καταφύγετε στο χιούμορ, διότι άλλως κινδυνεύουμε άπαντες να τρελαθούμε παντελώς, με όσα συμβαίνουν, εσχάτως, εν Ελλάδι. Το χιούμορ μπορεί να συγκρατήσει πολλούς μακράν του Δαφνίου, όπου, άλλωστε, δεν είναι σίγουρο ότι θα βρουν όλοι οι "τρελαμένοι" θέση, καθότι ήδη υπάρχει συνωστισμός κι αναμένεται το αδιαχώρητο. Η κατάσταση στο "εθνικόν άσυλον" θα επιδεινωθεί έτι περαιτέρω, αν τα στελέχη της "εσωκομματικής αντιπολίτευσης" του ΠΑΣΟΚ, ανταποκριθούν, εκόντες - άκοντες, στην πρόσκληση - προτροπή Πάγκαλου και οδεύσουν, ομαδόν, προς το άσυλο, για να θεραπευτούν από την προσωρινή, αλλά εμφανώς συμπτωματική "αντισημιτική νόσο".

Να θυμίσουμε δε, ότι το χιούμορ - "πλάκα" ελληνιστί - αποτέλεσε αποτελεσματικό λαϊκό όπλο σε δυσκόλους περιόδους του εθνικού μας βίου, έναντι συμπεριφορών κι αποφάσεων πολιτικών τε και άλλων "ψώνιων" και ιδίως έναντι των στρατιωτικών "καραγκιόζηδων" της προσφάτου χούντας. Ωσαύτως και στην εποχή του "εκσυγχρονισμού" η "πλάκα" ενδείκνυται ως "μέσον" για την καταπολέμηση της "ανίας" που προκαλούν και, εν πολλοίς, της επικινδυνότητας των "εκσυγχρονιστών".

Ας κάνουμε, λοιπόν, "πλάκα" στον Σημίτη που ανακηρύσσει σε "Γην της Επαγγελίας" την Ευρώπη της ΟΝΕ, όπου, αντί "πράσινων λιβαδιών με παχιές αγελάδες", υπάρχει η "γκρίζα έρημος" της ανεργίας, της κοινωνικής ανισότητας, της φτώχειας των πολλών και του πλούτου των λίγων, γνωρίζοντες ότι έχουμε να κάνουμε μ' ένα "λογιστάκο" της ΕΕ που το "παίζει" πρωθυπουργός.

Ας αντιμετωπίσουμε με χιουμοριστικούς μορφασμούς - αποφεύγοντες, ει δυνατόν, να στρέψουμε ανοιχτές τις παλάμες προς συγκεκριμένη κατεύθυνση - τις, ενόψει κατάθεσης του νέου προϋπολογισμού, εξαγγελίες του Γιάννου για αύξηση 2% των μισθών και σύνταξη στους χήρους.

Ας αναφωνήσουμε "ολέ και όρσε" ακούγοντας τις "διαφοροποιήσεις" του Ακη και των συν αυτώ, προς την εφαρμοζόμενη κυβερνητική πολιτική, υπενθυμίζοντας σκωπτικώς, τη στάση των "διαφωνούντων" στη Βουλή και στην ΚΕ του ΠΑΣΟΚ, που θύμιζε οικόσιτα πτηνά επί ορνιθώνος και εν φόβω.

Ας επαινέσουμε, γελώντες υπό του μύστακος, τη στάση "μωρών παρθένων" στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που εδόξαζον τον Θεόν, ο οποίος εφώτισε τους "11" να δηλώσουν, στεντορεία τη φωνή, "ναι σε όλα" και ούτως απεφεύχθησαν οι πρόωρες εκλογές.

Η "πλάκα" ας επεκταθεί και για την αντιμετώπιση άλλων φαιδρών φαινομένων.

Τις, επί παντός του επιστητού, δηλώσεις και τις θρησκοληπτικές - εθνικιστικές εμμονές του Αρχιεπισκόπου, ας τις αντιμετωπίσουμε με χιουμοριστική συγκατάβαση - μη "κατεβάζοντας καντήλια" - υπενθυμίζοντας απλώς την "ιεραρχικήν μετάνοιαν" που "κουκούλωσε" το σκάνδαλο δισεκατομμυρίων στην Εκκλησία κι αναλογιζόμενοι πως υπάρχουν και πολύ χειρότερα, όπως το "αλάθητο του Πάπα" και ο βαρβαρισμός των μουλάδων του Ιράν και του Αφγανιστάν.

Στους "θεσμικούς" παράγοντες και στους "υπεράνω υποψίας", που εμπλέκονται στην εγκληματικότητα ως έμποροι ναρκωτικών και "λευκής σαρκός", ας αντιπαραθέσουμε τις επιτυχίες συναδέλφων μου τινών, ως λειτουργών της ενημέρωσης που στηρίζεται στο τρίπτυχο "ψέμα, αίμα, σπέρμα".

Στις παλμικές κινήσεις του, φούστα φέροντος, αοιδού, ας συνυπολογίσουμε τις αναφορές του υπουργού Δικαιοσύνης περί "πολιτιστικής ανέλιξης" στα "μπουζουκτσίδικα".

Βεβαίως, η "πλάκα" δε φτάνει για ν' αντιμετωπιστεί η "εκσυγχρονιστική λαίλαπα". Ας τη χρησιμοποιήσουμε, όμως, τώρα - θα 'ρθει, όταν χρειαστεί και η ώρα της "βρεγμένης σανίδας" - δίνοντας στους σημερινούς "άρχοντες" και στους "γελωτοποιούς" τους, μιαν ακόμα ευκαιρία να συνειδητοποιήσουν πως όταν ένας λαός "τα παίρνει στο κρανίο" δεν οδηγείται αυτός στο Δαφνί, αλλά στέλνει εκεί κι ακόμα παραπέρα τους "ηγεμόνες" του.

Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΑΘΗΝΩΝ
Ψαριές ... δισεκατομμυρίων

Νέα εργολαβία, ύψους 1.199.433.330 δραχμών, αναθέτει ο Δήμος Αθηναίων, για να φτιαχτούν όσα έπρεπε να είχαν γίνει με την πρώτη, ανάλογου οικονομικού ύψους, εργολαβία

Σε καταβόθρα που καταπίνει ασταμάτητα δισεκατομμύρια χρήματος των δημοτών, έχει εξελιχθεί το έργο της συντήρησης της Κεντρικής Δημοτικής Αγοράς της Αθήνας.Και όχι μόνον αυτό. Οπως αποδεικνύεται σήμερα, οι ευκαιριακές, πρόχειρες και, τελικά, ανεπαρκείς μελέτες που ανατέθηκαν από το Δήμο της Αθήνας και εκπονήθηκαν από ιδιωτικό γραφείο δεν είχαν αντιμετωπίσει σχεδόν κανένα από τα σημαντικά, στατικά και άλλα, προβλήματα του υπέργηρου κτιριακού συγκροτήματος - δεν είχαν καν υπολογίσει το αυτονόητο ότι ένα ιχθυοπωλείο χρειάζεται τουλάχιστον πλακάκια στους τοίχους του.

Αποτέλεσμα, να χρειάζονται νέες μελέτες και στη συνέχεια νέες αναθέσεις και νέες εργολαβίες - στον ίδιο εργολήπτη - για να διορθώσουν τις ανεπάρκειες των προηγούμενων εργολαβιών και, βέβαια, το κόστος - για χρήματα που βγαίνουν από τις τσέπες των δημοτών πρόκειται - να πολλαπλασιάζεται. Από τα 340.000.000 δραχμές (χωρίς το ΦΠΑ) που προέβλεπε η σύμβαση του 1990, το κόστος ανέβηκε στο 1 δισ. δραχμές, μετά από τρεις ανακεφαλαιωτικούς πίνακες. Σήμερα πλέον, τα δισεκατομμύρια έχουν γίνει δύο και φαίνεται πως δε θα αργήσουν - όταν αρχίσουν να φτάνουν οι νέοι ανακεφαλαιωτικοί πίνακες - να γίνουν τρία!

Γιατί η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου, παρά τις αντιδράσεις, ενέκρινε νέα εργολαβία για τη συντήρηση και την ανακατασκευή του τμήματος της ιχθυαγοράς, λόγω ..."οικονομικής αδυναμίας για την αποπεράτωσή του με την τρέχουσα εργολαβία".

Μια ματιά στη σχετική εισηγητική έκθεση της Διεύθυνσης Αρχιτεκτονικού του Δήμου Αθηναίων, αρκεί για να βεβαιωθούν οι τεράστιες ευθύνες των δημοτικών αρχών των τελευταίων οχτώ ετών, σχετικά με την εξέλιξη της υπόθεσης, που χρεώνεται, εξίσου με τις προηγούμενες, η δημοτική αρχή του Δ. Αβραμόπουλου. Μόλις πρόσφατα, άλλωστε, αποφάσισε την επαν-εκτέλεση ως "νέου" του παλιού, στην πραγματικότητα, έργου.

Ετσι, μετά την έναρξη των εργασιών - για την εκτέλεση των οποίων είχε προηγηθεί, υποτίθεται, μελέτη - διαπιστώθηκαν μεγάλης κλίμακας κακώσεις και αλλοιώσεις του κτιρίου της ιχθυαγοράς.

Χαρακτηριστικά, ενώ "η μελέτη προέβλεπε τη διατήρηση των διαχωριστικών τοίχων των καταστημάτων και τη στήριξη σ' αυτούς μεταλλικών παταριών βαρέως φορτίου, διαπιστώθηκε ότι επρόκειτο για δομικές πλινθοδομές", με αποτέλεσμα να είναι αναγκαία "η κατασκευή νέων ενισχυμένων μπατικών με τα αντίστοιχα επιχρίσματα και τα πλακίδια τοίχου. Τα τελευταία δεν είχαν καν περιληφθεί (!) στον αρχικό προϋπολογισμό, παρότι επιβάλλονται για λόγους υγειονομικούς", σημειώνεται στην εισήγηση.

Επιπλέον, η μελέτη προέβλεπε, μεταξύ άλλων, την αντικατάσταση της μόνωσης του δώματος, "χωρίς να λάβει υπόψη ότι τα φέροντα στοιχεία της μεταλλικής στέγης ήταν εξαιρετικά διαβρωμένα και αποσαθρωμένα".

Το πολυδάπανο έργο από την εποχή που ξεκίνησε - όπως πάει θα κλείσει τέρμινο η ολοκλήρωσή του - πρέπει να σημειώσουμε, τέλος, ότι δημιουργεί, εκτός των άλλων, μια αγορά που δε θα εξυπηρετεί τους παραδοσιακούς καταναλωτές της. Τα χαμηλά, δηλαδή, εισοδηματικά στρώματα της πόλης. Γιατί, όπως επανειλημμένα έχει σημειώσει ο επικεφαλής της "Αγωνιστικής Αριστερής Οικολογικής Συμπαράταξης για την Αθήνα" Λεων. Αυδής,η φαινομενικά πολυτελής - σε επίπεδο επιχρισμάτων και άλλων αρχιτεκτονικών στοιχείων, γιατί, από την άποψη της υποδομής, μόνο για σύγχρονη κεντρική αγορά δεν πρόκειται - κατασκευή ανεβάζει, ήδη, κατακόρυφα και τα ενοίκια των καταστημάτων και το κόστος αυτό, που δε θα μπορούν να αντιμετωπίσουν οι έμποροι της αγοράς, θα μετακυλίσει αναγκαστικά στο προϊόν και κατά συνέπεια στην τσέπη του καταναλωτή του. Εκτός αν παραδοθούν τα μαγαζιά σε άλλους, πιο ...ευέλικτους επιχειρηματίες.

Γεράσιμος ΤΡΥΦΩΝΑΣ

Εργολαβίες επί εργολαβιών, γιατί η μελέτη δεν προέβλεψε τα αυτονόητα

Εργολαβία και δισεκατομμύριο σημαίνουν οι πινακίδες



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ